uaic morse

Semnalul campaniei „150 UAIC” în cod morse este transmis, în această săptămână, spre toate staţiile de radioamatoridin lume. Iniţiativa aparţine clubului de radioamatori Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” cărora li s-a alocat, la nivel mondial, un indicativ special – YR150UAIC – ce va putea fi contactat din toate părţile globului, fie prin transmisiuni de voce, fie prin transmisiuni de cod morse.

În perioada 10-20 octombrie, membrii clubului de radioamatori, angajaţi ai UAIC – în majoritatea lor la Departamentul de Comunicaţii Digitale – vor transmite în eter indicativul YR 150UAIC – luând legătura cu alţi pasionaţi de transmisiuni radio. „Pentru comunitatea aceasta a radioamatorilor, un indicativ special, aşa cum este cel alocat universităţii noastre cu ocazia jubileului, apare foarte rar şi se aseamănă unei „vânători de comori”. Toată lumea vrea să intre în legătură cu aceste indicative speciale. Într-o singură zi de activitate, am intrat în legătură cu radioamatori din Olanda, Franţa, Germania, Spania, Norvegia, Insulele Belize, Japonia, Ungaria şi Italia”, a declarat Adrian Bălănici, membru al clubului de radioamatori din UAIC.

Evenimentul realizat de radioamatorii UAIC are ca scop promovarea aniversării a 150 de ani de existenţă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” în comunitatea radioamatorilor, o comunitate de aproximativ 2 milioane de utilizatori în lume. În România, există aproximativ 6000 de radioamatori, organizaţi în zeci de cluburi. Radioamatorii sunt în general pasionaţi de electronică, radiocomunicaţii şi informatică, privesc radioamatorismul ca un hobby şi provin din toate domeniile profesionale.