de Denisa ILAŞCU

Miercuri, 9 iunie a.c., prof. univ. dr. Martin Nowak de la Harvard a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Distincţia i-a fost oferită pentru contribuţii deosebite în matematică, biologie, teoria jocului, evoluţia cooperării şi alte domenii în care eruditul profesor a avut un aport însemnat. Profesorul Nowak, de origine austriacă, a mai lucrat, de-a lungul timpului, la alte două prestigioase instituţii academice: Princeton şi Oxford.

Comisia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa a fost formată din prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul universităţii, prof. univ. dr. Henri Luchian, prof. univ. dr. Cătălin Tănase, academician prof. univ. dr. Viorel Barbu, prof. univ. dr. Ioan Tomescu şi prof. univ. dr. Ovidiu Cârjă.

Ceremonia a început cu un discurs al rectorului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, care l-a descris pe laureat drept „nu numai un genial om de ştiinţă, ci şi un mare artist, ce are nevoie de imaginaţie pentru investigare şi analiză”.

Prof. univ. dr. Henri Luchian, prorector al universităţii, a citit laudatio, punând accentul pe descoperirile lui Martin Nowak de cînd acesta face parte din catedrele de Matematică şi Biologie de la Harvard. Cele cinci legi matematice aflate la baza evoluţiei cooperării, aşa cum le-a definit laureatul, sînt: selecţia pe bază de rudenie, reciprocitatea directă – donatorul decide să coopereze sperînd la un ajutor viitor, reciprocitatea indirectă – ajutînd receptorul, donatorul îşi creează o reputaţie ce îl va ajuta în viitor, reciprocitatea de reţea şi selecţia de grup – grupurile cu membri cooperanţi sînt mai competitive pe termen lung. Alte realizări ale profesorului Nowak includ prima cuantificare a cineticii in-vivo a cancerului uman, descoperiri cu privire la evoluţia rezistenţei la medicamente în infecţia cu HIV sau chiar a evoluţiei limbajului uman.

După acceptarea diplomei de Doctor Honoris Causa, profesorul american a susţinut un discurs în care a evidenţiat calitatea studenţilor şi a tinerilor cercetători români la Harvard. „Au existat, în istoria Departamentului de Matematică de la Harvard, două cazuri în care s-a acceptat excepţia admiterii la doctorat imediat după absolvirea facultăţii. În ambele a fost vorba despre studenţi români”, a precizat Martin Nowak.

nowak1Profesorul şi-a exprimat admiraţia pentru pionierul teoriilor evoluţiei, Charles Darwin, căruia i-a dedicat mai bine de jumătate din discursul său. Persoanele din sală au putut afla, pe lîngă istoria publicării celebrei Originea speciilor, şi despre faptul că Darwin a ajuns pe nava ce l-a purtat în jurul lumii ca persoana plătită de căpitan pentru a discuta cu el în timpul cinei. Nowak a amintit şi de faptul că teoria evoluţionistă şi creştinismul nu mai sînt în rivalitatea de acum cîteva secole, el însuşi încercînd o reconciliere în acest sens, în cursurile de Dinamica Evoluţiei pe care le susţine la Universitatea Harvard. Profesorul şi-a încheiat discursul marcat de spirit ludic printr-o anecdotă auto-ironică ce declanşat rîsete sonore – cercetătorii de nivel înalt din domeniul evoluţiei nu mai fac distincţie între diversele specii, aici oaia şi cîinele.

Ceremonia, ce a durat o oră şi jumătate, s-a încheiat printr-un mini-concert al corului Facultăţii de Teologie Ortodoxă de la „Universitatea Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, care a interpretat un cîntec religios şi unul folcloric, încercînd să rezume în cîteva minute spiritualitatea României, ţară pe care Martin Nowak a vizitat-o pentru prima oară.