primaruliasiuluidiesacadmicus

Vineri, 26 octombrie, a avut loc deschiderea oficială a Zilelor Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, eveniment care marchează împlinirea a 152 de ani de la înfiinţarea Universităţii.

Ceremonia Dies Academicus a fost deschisă de rectorul Universităţii, prof.univ.dr. Vasile Işan. Invitat să adreseze un mesaj atât ca primar al oraşului, cât şi ca fost student, Gheorghe Nichita a subliniat rolul pe care îl are UAIC în punerea în evidenţă a valorilor pe care le are Iaşiul în educaţie, ştiinţă şi cercetare.

 

Au luat cuvântul, de asemenea, conf.univ.dr.ing. Irina Lungu, prorector al Universităţii Tehnice, conf.univ.dr. Gabriel Timofte, preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie, precum şi pr. Cornel Cadar, din partea Episcopiei Romano-Catolice.

152 de ani

 

Fost rector al Universităţii, prof.univ.dr. Gheorghe Popa a susţinut o conferinţă despre rolul profesorilor de la Facultatea de Fizică din Iaşi în dezvoltarea domeniului, de-a lungul timpului. Profesorul Gheorghe Popa şi-a îndreptat apoi atenţia spre viitor, oferind o perspectivă asupra contribuţiilor pe care le pot avea actuala şi viitoarea generaţie de fizicieni în oferirea unui răspuns la marile întrebări ale ştiinţei.

 

teodoraopreadiesacademicus2012

În cadrul ceremoniei, a fost acordată Bursa Sf. Dumitru, o bursă anuală instituită de prof.univ.dr. Dumitru Oprea, pentru răsplata unor studenţi de excelenţă. Anul acesta, s-au depus şase candidaturi, câştigătoare fiind desemnată Alexandra Teodora Oprea, studentă a Facultăţii de Drept. Teodora Oprea a câştigat recent titlul de cel mai bun vorbitor, respectiv locul III pe echipe, la concursul de drept comunitar şi internaţional Central and European Moot Competition, Malta. În 2010 a primit titlul de cel mai bun judecător într-un concurs de simulare a Curtii Internaţionale de Justiţie şi a luat locul al II-lea la concursul Studentului Anului, la Gala Premiilor în Educaţie. Este membru al unor asociaţii cu scop caritabil, de promovare a tinerilor şi de dezvoltare profesională. A fost trainer de lectură critică, scenograf şi regizor pentru un proiect teatral, a fost arbitru la şapte competiţii de dezbateri, antrenor pentru echipele implicate în dezbateri. Vorbeşte japoneza, franceza, engleza şi spaniola şi are centura albastră în Vovinam Viet Vo Dao. Alexandra Teodora Oprea a mărturisit că şi-ar dori să devină judecător.

În numele Senatului Universităţii , au fost acordate şi patru titluri de Professor Emeritus pentru:

  • academician profesor universitar doctor Viorel BARBU (nu a fost in sala)
  • profesor universitar doctor Dorin IEŞAN
  • profesor universitar doctor Victor SPINEI  (nu a fost in sala)
  • profesor universitar doctor Gheorghe POPA

152 de ani

 

Dorin Sorin Baciu, profesor la Facultatea de Geografie şi Geologie, a vorbit despre cele mai înalte şapte vârfuri pe care a fost arborat steagul Universităţii, iar decanul

Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport – prof. univ.dr. Marin Chirazi – va trece în revistă recentul record stabilit pentru parcurgerea Dunării în caiac. Împreună cu studentul Alin Vorniceanu, profesorul Chirazi a parcurs 2600 de km în 29 de zile, cu o medie zilnică de 11 ore de călătorie şi aproximativ 45.000 de lovituri de vâslă pe zi.

O altă realizare de excepţie evidenţiată în timpul evenimentului a fost participarea studentului Vlăduţ Simionescu la Jocurile Olimpice de la Londra, fiindu-i conferită o diplomă pentru rezultatele de excepţie în competiţiile sportive de nivel naţional şi internaţional.

 

cvartetulArpeggionediesacademius2012

Momentele artistice din timpul ceremoniei au fost oferite de Cvartetul Arpeggione al Operei Naţionale şi corurile Facultăţilor de Teologie Ortodoxă şi Teologie Catolică.