Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi demarează astăzi un proiect prin care 80 de cercetători post-doctorali vor fi sprijiniţi în activitatea de cercetare la nivel avansat. Proiectul „Dezvoltarea capacităţii de inovare şi creşterea impactului cercetării prin programe post-doctorale” se va desfăşura pe o perioadă de 3 ani.

Valoarea totală a proiectului este de 20 941 500 lei, iar suma pentru anul I de derulare este de 6 756 505 lei. Proiectul urmăreşte dezvoltarea cercetării post-doctorale de excelenţă, în parteneriat cu 3 universităţi româneşti (Universitatea Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timişoara), Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor Bucureşti – Magurele, precum şi 6 universităţi de prestigiu din Germania (Universitatea Konstanz, Universitatea Friedrich Schiller din Jena), Olanda (Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, Universitatea din Groningen), Austria (Universitatea Karl-Franzens din Innsbruck) şi Franţa (Universitatea din Poitiers).

Principalul obiectiv al proiectului este atragerea și motivarea tinerilor cercetători pentru a-şi dezvolta o carieră în activitatea de cercetare la nivel avansat. Activităţile specifice se vor concretiza, între altele, în 60 de cursuri şi ateliere de lucru, 80 de stagii de cercetare/documentare postdoctorală/mobilităţi externe/interne ale cercetătorilor, 1 workshop cu participarea unor editori de reviste cotate ISI, 2 sesiuni de formare pe tematica egalităţii de gen şi dezvoltare durabilă.

Se estimează că proiectul va conduce la creşterea competitivităţii cercetării postdoctorale şi a vizibilităţii cercetării universitare, depăşindu-se dificultăţile de atragere şi motivare a tinerilor doctori pentru a-şi dezvolta o carieră în activitatea de cercetare avansată. Valoarea bursei este echivalentul a 1000 euro/lună. Selecţia candidaţilor va avea loc în luna mai a.c.

Proiectul „Dezvoltarea capacităţii de inovare şi creşterea impactului cercetării prin programe post-doctorale” se încadrează în Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU, axa prioritară 1, domeniul major de intervenţie 1.5 „Programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării”.