Relatare de Anamaria Mocanu

Reprezentanți ai mediului academic internațional și din România, oameni de cultură,  foști șefi de stat, politicieni și membri ai Casei Regale din țara noastră  au pășit pe covorul roșu de pe treptele  din fața clădirii Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC), pentru a sărbători împreună 150 de ani de la înființarea primei instiuții de învățămînt superior din țară.  S-au ținut discursuri, s-au dezvelit plăci memoriale, s-au recreat momente marcante din istoria universității și, nu în ultimul rînd, s-au acordat distincții unor reputați profesori universitari din străinătate.

Joi, 28 octombrie, în „Aula Magna” a UAIC au fost decernate trei titluri de Doctor Honoris Causa și unul de Profesor de onoare unor importanți cercetători de la universități din Italia, Franța și Germania.

Astfel, prof.univ.dr. Giuseppe D Ascenzo, Universitatea „La Sapienza”, Roma, Italia a primit cel mai înalt titlu onorific pentru cercetările din domeniul Chimiei. Potrivit Laudatio, profesorul D’ Ascenzo este rectorul uneia dintre cele mai mari universități ale Europei și un mare prieten al Universității „Alexandru Ioan Cuza”. De asemenea, în cadrul aceleași ceremonii, a mai primit aceeași distincție prof. univ. dr. Haïm Brézis,  de la Universitatea „Pierre et Marie Curie”, Paris, Franța. În Laudatio se arată că Haïm Brézis  este unul dintre cei mai importanți matematicieni din ultimele decenii și ale cărui cercetări au marcat fundamental teoria ecuațiilor neliniare cu derivate parțiale.

Henning Hopf: „Avem nevoie de chimie dacă vrem să-i hrănim pe toți locuitorii planetei”

Henning Hopf

Henning Hopf (primul din stînga), alături de rectorul Vasile Işan şi profesorul Alexandru Cecal

În partea a doua a zilei, au mai fost acordate două titluri, unul de Doctor Honoris Causa și unul de „Profesor de Onoare”. Rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Ișan, a deschis a doua parte a evenimentului, apreciind contribuția Universității Tehnice din Braunschweig, Germania în domeniul cercetării. De asemenea, Vasile Ișan a subliniat importanța descoperirilor științifice în domeniul chimei despre care a spus că au oferit foarte mult lumii moderne. După ce prof. univ. dr. Alexandru Cecal de la Facultatea de Chimie a UAIC a citit Laudatio, prof.univ.dr. Henning Hopf, Universitatea Tehnică din Braunschweig, Germania, a fost desemnat în aplauzele sălii Doctor Honoris Causa al Univesității ieșene.

Aria de expertiză a profesorului german este chimia organică, domeniu în care a abordat o serie de teme de cercetare. Scuzîndu- se că nu vorbește limba română și numind în glumă engleza ”latina modernă”, Henning Hopf a vorbit despre importanța chimiei în viața de zi cu zi și despre faptul că, în curînd, un alt element din tabelul lui Mendeleev va fi discutat, respectiv fosoforul, fără de care nu putem hrăni jumătate din populația globului. „Avem nevoie de chimie dacă vrem să hrănim cîteva miliarde de locuitori ai planetei”, a subliniat academicianul german. Totodată, profesorul de la Universitatea Tehnică din Braunschweig a menționat că, așa cum anunță specialiștii, economia bazată pe petrol se apropie de sfîrșit și, prin urmare, avem nevoie de variante. Henning Hopf a insistat asupra nevoie dezvoltării chimiei bazate pe biomets. „Trebuie să ne îndreptăm către un sistem care este mult mai sustenabil ca să putem trăi.Asta însemană că trebuie să renunțăm de tot la vechiul sistem? Desigur că nu!Trebuie să păstrăm ce e bun din acest sistem. Eu sunt de părere că domeniul acesta al chimiei este esențial pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții, ca să putem trăi o viață sănătoasă, ca să trăim mai mult și mai bine”, a declarat Hopf. Pentru ca studiile în domeniul chimiei să aibă succes, este nevoie de cooperare internațională, a mai completat acesta.

Un alt subiect asupra căruia a insistat prof.univ.dr Henning Hopf a fost acela al studenților români care pleacă la studii în străinătate. În opinia sa, studenții români care ajung să învețe în universitățile din Germania sunt foarte bine pregătiți, dar, atrage el atenția, statul trebuie să găsească o modalitatea de a-i aduce înapoi în România. „Trebuie să spun asta. Această cooperarare internațională este foarte bună, dar trebuie să vedem și cealaltă față a monedei. Mulți dintre studenții români rămân în Germania, lucrează pentru firme nemțești și plătesc taxe. Sistemul german profită de pe urma acestor tineri. Dar ei au fost crescuți în țara asta, sunt de aici. Desigur sunt liberi, pot călători oriunde vor,  însă România îi pierde pe acești tineri  talentați. Nu există soluții simple, dar situația trebuie discutată pentru că altfel anumite țări  din Europa vor fi extrem de bine dezvoltate, iar celelalte vor rămîne în continuare la fel de sărace”, a comentat Henning Hopf.

Jean –Hugues Thomassin: „De cum tratăm problemele de mediu depinde viitorul planetei”

Tot în spiritul cooperării internaționale și al colaborării instituționale, prof.univ.dr Jean-Hugues Thomassin, de la Departamentul de Materiale și Geologie Ambientală al Școlii Superioare de Ingineri din Poitiers, a primit joi, 28 octombrie, titlul de „Profesor de Onoare” al Universității Alexandru Ioan Cuza. În Laudatio,  citit de conf. univ. dr. Dan Stumbea, profesor la Departamentul de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie,  s-a insistat  asupra personalității științifice și didactice a profesorului Thomassin și asupra rolului jucat de acesta în dezvoltarea relațiilor academice dintre cele două instituții de învățămînt superior. Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Iași, profesorul Thomassin colaborează cu cadre didactice și studenți de la Catedra de Mineralogie – Geochimie a UAIC de aproximativ zece ani.

În discursul său, prof. univ. dr. Jean –Hugues Thomassin a mulțumit atît reprezentanților Universității ieșene, cît și Universității Poitiers, care i-a susținut întotdeauna inițiativele și a promovat programe de susținere a  mobilităților studențești. Vădit emoționat, profesorul Thomassin a remarcat creșterea numărului de studenți care participă la aceste schimburi de experiență pe care le consideră esențiale. De asemenea, el a amintit toate programele în care cele două Universități colaborează, cel mai nou dintre acestea fiind un program pentru studenții doctoranzi. În același context, Jean- Hugues Thomassin a făcut cîteva precizări legate de importanța geologiei mediului. De cum tratăm problemele de mediu depinde viitorul planetei, atenționează profesorul francez. „Deșeurile, fie că vorbim de deșeuri nucleare, fie industriale sau menajere, toate le lăsăm generațiilor viitoare. Acest concept pe care am încercat să-l dezvolt a fost preluat și de colegii de la Iași, ceea ce m-a bucurat. Am încercat să studiez alterarea sticlelor naturale și artificiale, cu detalierea subiectelor legate de modelarea alterării sticlelor vulcanice și cercetări aplicate asupra sticlelor industriale. Am studiat sticla din meteoriți. Dan (n.r.conf.univ.dr Dan Stumbea) a venit în laboratorul meu din Poitiers pentru a înțelege cercetările pe care încercam să le fac și pentru a vedea ce poate aduce la Iași. Vizitînd laboratoarele de la Facultatea de Geografie din Iași, constat că lecția a fost foarte bine reținută”, a remarcat prof.univ.dr. Thomassin. El și-a încheiat discursul mulțumind din nou pentru distincțiile primite atît din partea Universității Cuza, cît și din partea Universității Tehnice din Iași. „Foarte puține universități din Franța se pot mîndri cu două titluri onorifice primite din partea unor remarcabile instituții de învățămînt superior”, a conchis  prof.univ.dr. Jean –Hugues Thomassin .

Ceremonia a durat mai bine de patru ore și s-a încheiat cu invitația rectorului UAIC, prof. univ. dr. Vasile Ișan, ca toți cei prezenți în sală să participe și în următoarele zile la evenimentele organizate cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la înființarea Universității.