Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Filozofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, organizează la Iași, în perioada 5-6 Decembrie 2014, conferința națională de științe politice – „Dezvoltare internațională și democratizare”.

 Deschiderea evenimentului va avea loc vineri, 5 decembrie, începând cu ora 9.30, în Sala Ferdinand a Univeristății „Alexandru Ioan Cuza” (programul este disponibil aici).

Conferința, cu participare internațională, va reuni apropae 50 de cadre didactice universitare, specialiști în diverse domenii, doctoranzi, masteranzi și studenți. La eveniment vor participa membri ai comunității academice din România, Franța, Ucraina și Republica Moldova. Evenimentul va cuprinde 12 paneluri tematice și se va desfășura la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, unde va avea loc și ceremonia de deschidere, cât și la Muzeul Unirii, unde va fi și festivitatea de închidere a conferinței.

Evenimentul beneficiază de sprijin logistic și financiar din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Consiliul Județean Iași prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Euronest (Cluster Inovatir Regional IT), Primăria Municipiului Iași, Casa Corpului Didactic Iași și Complexul Național Muzeal „Moldova” – Muzeul Unirii.

Cele 12 paneluri vor problematiza situații de larg interes din România, Republica Moldova, Ucraina, Federația Rusă, Uniunea Europeană, Orientul Mijlociu, SUA etc. De asemenea, temele și lucrările din cadrul conferinței pun în discuție rolul UE în raport cu alte organizații internaționale, parteneriatul estic, probleme de mediu, minorități, migrație, administrație publică, reforma sistemului jurdicar, globalizare, terorism, elite politice, societate civilă, probleme legate de tineret ș.a.

Scopul manifestării este acela de a susține și încuraja dezbaterea academică, precum și de a crea rețele de cercetare la nivel național între studenții, doctoranzii sau specialiștii interesați de subiectele conferinței.

Tema conferinței se circumscrie unei arii de preocupări actuale din științele politice, într-un context internațional și regional supus unor provocări majore. Privite global, studiile de dezvoltare internațională analizează transformările sociale, politice si economice implicate în dezvoltare şi probleme cheie precum globalizarea, inegalitatea, sărăcia, relațiile de gen sau degradarea mediului. Privită la nivel regional, dezvoltarea internațională a revenit pe agenda internațională datorită unor noi zone de conflict care au destabilizat areale largi din Europa, Africa de Nord sau Orientul Mijlociu. De asemenea, procesele de democratizare au început să fie o preocupare constantă pentru domeniul științelor politice odată cu evoluția decolonizării și, mai ales, cu descentralizarea puterii centrale în multe state din Asia, Africa sau America de Sud, acolo unde modernitatea și consecințele ei deveneau o realitate cotidiană. Din punct de vedere istoric, studiile referitoare la tranziția democratică nu au privit democrația ca pe un întreg coerent și singular, ci mai degrabă ca un set de instrumente necesar pentru a observa diferite instituții cheie, ceea ce a dus la clivaje sociale și politice care au creat crize politice și instituționale în momente diferite ale perioadei postcomuniste. Anii 90, cu provocările lor instituționale, civile și internaționale, au adus acest subdomeniu într-o nouă paradigmă, plasându-l în zona studiilor latente, cu unele excepții geografice. În ultimii ani, însă, pe fondul unor schimbări de regim violente sau pașnice din diferite regiuni ale globului, studiile privind democratizarea traversează o nouă abordare.

 „Evenimentul care debutează vineri la Iași reunește practic cele mai importante teme și provocări de pe agenda națională, regională și europeană privind democratizarea și dezvoltarea internațională. Interesul sporit pentru aceste subiecte rezultă și din numărul mare de participanți – aproape 50 – din centre universitare din țară și străinătate. Această conferință, cu participare internațională, este un prilej important pentru a discuta marile teme naționale europene și internaționale care se circumscriu domeniului vizat conferință. Mai mult, după alegerile din Republica Moldova și evoluțiile din Ucraina, acesta este primul eveniment academic care va dezbate cele mai noi evenimente generate. Din acest punct de vedere, Iașul devine, pentru două zile, capitala dezbaterilor privind democratizarea și dezvoltarea internațională. Suntem convinși că ideile și soluțiile care se vor degaja vor fi un bun prilej de reflecție pentru factorii politici și instituționali, mass media și pentru publicul larg” a declarat Cercet. Dr. Alexandru MURARU, cadru didactic în cadrul Departmentului de Științe Politice și managerul de proiect al conferinței.

Mai multe detalii, pe pagina evenimentului.