Programul evenimentelor

Rectors’ Seminar Universities in a Changing Europe: 30 years since the Fall of the Iron Curtain

24 – 26 octombrie 2019

Sala Senatului

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, rectori, prorectori, profesori de la universități membre ale Grupului Coimbra și Rețelei Utrecht vor prezenta și dezbate provocările cu care se confruntă universitățile europene în prezent, în special cele legate de Brexit, răspândirea populismului și dezvoltarea tendințelor post-adevăr.

Parteneri: Grupul Coimbra, Rețeaua Utrecht

Date de contact: Coordonator – Prof. univ. dr. Henri Luchian, Prorector Relații Internaționale, relint@uaic.ro, 0232 201111

Sesiune festivă

25 octombrie 2019, 15.00 – 17.00

Sala Senatului

Evenimentul celebrează împlinirea a 25 de ani de parteneriat între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din Konstanz.

Date de contact: Coordonator – Prof. univ. dr. Henri Luchian, Prorector Relații Internaționale, relint@uaic.ro, 0232 201111

Expoziție

24 octombrie 2019, 9.00 – 15.00

Sala Pașilor Pierduți

Acțiunea își propune să reunească directori de proiecte, cercetători – autori de articole premiate și studenți, în scopul schimbului de experiențe din activitatea de cercetare.

Date de contact: Elena Radu Felice, Serviciul pentru Administrarea Proiectelor de Cercetare Științifică, eradu@uaic.ro, 0232 201024

Activitate în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacității de inovare și creșterea impactului cercetării de excelență la UAIC”.

Workshop dedicat echipelor de cercetători din UAIC

23 octombrie 2019, 13.30 – 15.30

Sala Ferdinand, Corp A

Acțiunea își propune să reunească directori de proiecte, cercetători, cadre didactice și studenți, în cadrul unui eveniment de prezentare a activității grupurilor/colectivelor de cercetare interdisciplinară din UAIC.

Date de contact: Elena Radu Felice, Serviciul pentru Administrarea Proiectelor de Cercetare Științifică, eradu@uaic.ro, 0232 201024

Activitate în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacității de inovare și creșterea impactului cercetării de excelență la UAIC”.

Flori de toamnă 2019, a XLIII-a ediţie

Expoziţie de flori, fructe şi seminţe

26 octombrie 2019, ora 11.00 – 17 noiembrie 2019, ora 16.00

Complexul de sere și spațiile exterioare ale Grădinii Botanice

Acest eveniment a debutat în anul 1976, ajungând în acest an la cea de-a XLIII-a ediţie, fiind dedicat colecţiilor de plante cultivate în secțiile Grădinii Botanice, cu predilecție speciilor și soiurilor de crizanteme. Pe lângă acestea sunt prezentate colecţiile de varză ornamentală, ardei și dovleci decorativi, eşantioane de fructe şi seminţe, provenite de la specii de plante indigene și exotice.

Moderator: Prof. univ. dr. Cătălin Tănase

Date de contact: Coordonator – Prof. univ. dr. Cătălin Tănase, tanase@uaic.ro

www.botanica.uaic.ro/anunturi

De aceeași parte a Cortinei de Fier. La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste

Expoziție

17 octombrie – 20 decembrie 2019

Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Evenimentul, la care pot participa studenți, profesori și publicul larg, introduce în universul relațiilor academice pe care Universitatea din Iași le-a avut cu universități din statele socialiste, până în 1989. Expoziția reunește documente, fotografii și obiecte aflate în patrimoniul Universității și oferite de Universitățile din Jena și Debrecen.

«Protection de la biodiversité des milieux humides: perspectives France -Roumanie»

Seminar/ Masă rotundă

11- 12 noiembrie 2019

Sala Ferdinand a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Institutul Francez din România – Iași

Parteneri: Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași,  Ambasada Franței în România

Vezi aici mai multe informații .

Conferinţa IasiCHEM 2019, Ediţia a III-a

Conferinţă

31 octombrie – 1 noiembrie 2019, 8.00 – 19.00

Sala Ferdinand (31 octombrie 2019, 9.00 – 15.00; 1 noiembrie 2019, 9.00 – 16.00)

Amfiteatrul P3, Facultatea de Chimie (31 octombrie 2019, 15.00 – 19.00; 1 noiembrie 2019, 16.00 – 18.00)

Sala Paşilor Pierduţi – Sesiune de postere (31 octombrie 2019, 9.00 – 19.00; 1 noiembrie 2019, 9.00 – 18.00)

Programul desfăşurării manifestării ştiinţifice organizate în cadrul Facultăţii de Chimie, Conferinţa IasiCHEM 2019, oferă posibilitatea prezentării de noutăţi şi realizări proprii ale comunităţii academice din numeroase direcţii de cercetare ale chimiei, biochimiei, chimiei aplicate în diverse domenii, nanomaterialelor şi nanotehnologiilor, cu importante implicaţii în toate ramurile activităţii umane. Conferinţa se doreşte a fi un cadru generos pentru schimbul de opinii şi de experienţă, pentru crearea şi întărirea punţilor de colaborare între participanţi.

Moderatori:

  • Preşedinte IasiCHEM 2019, Prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu
  • Vice-Preşedinte IasiCHEM 2019, Prof. univ. dr. Aurel Pui
  • Preşedinte Comitet Stiinţific IasiCHEM 2019, Prof. univ. dr. habil. Romeo Iulian Olariu
  • Preşedinte Comitet Organizare IasiCHEM 2019, Prof. univ. dr. habil. Cecilia Arsene

Parteneri:

  • ANALYTIC JENA – sponsor
  • APEL LASER – sponsor
  • LABORATORIUM – sponsor
  • VALDO – sponsor
  • Asociaţia Studenţilor Chimişti Ieşeni (ASCIS)
  • Centrul CERNESIM

Date de contact: Coordonator – Prof. univ. dr. habil. Cecilia Arsene, carsene@uaic.ro, 0232 201354

http://www.chem.uaic.ro/ro/manifestari/zu-2019.html

Uniformizarea practicii judiciare în domeniul bancar

Colocviu

21 octombrie 2019,  9.30

Amfiteatrul „Paul Demetrescu” (I.1.), Facultatea de Drept

Efervescența legislației bancare din ultimul deceniu atrage nevoia de clarificare de către instanțele competente a modului de aplicare și interpretare a instituțiilor de drept clasice în raport cu specificul relațiilor bancare.

Astfel, dezbaterile din cadrul conferinței vor viza inițiativele recente de unificare a practicii judiciare naționale (ex. termenul de prescripție pentru contestarea unor clauze ce fac obiectul unui contract executat, posibilitatea instanței de a stabili nivelul dobânzii etc.), inițiative care se adaugă demersurilor din anii anteriori (ex. concursul între ipotecă și sechestrul penal, efectul suspendării popririi), dar și întrebările preliminare adresate CJUE pe aspecte ce privesc aplicarea/interpretarea legislației din domeniul bancar.

Moderatori: Alexandru Nicolae Păunescu – Director Direcţia Juridică a BNR, Prof. univ. dr. Lucian Bercea – Decanul Facultăţii de Drept, Universitatea de Vest din Timişoara

Partener: Banca Naţională a României

Date de contact: Coordonator – Conf. univ. dr. Vasile Septimiu Panainte, decan.drept@uaic.ro, 0232 201059

http://www.laws.uaic.ro/ro/evenimente/21-octombrie-2019-colocviile-juridice-ale-bancii-nationale-a-romaniei

 Advancing ground-breaking research in regional growth and development theories, through a resilience approach: towards a convergent, balanced and sustainable European Union

Workshop

23 octombrie 2019, 14.00 – 16.00

Sala I4, Corp I

Workshop-ul are ca temă de lucru modele de analiză a creșterii și dezvoltării regionale prin prisma conceptului de reziliență, cu scopul de a contribui la fundamentarea unor politici mai eficiente de convergență și dezvoltare regională la nivel european.

Moderator: Prof. univ. dr. Gabriela Carmen Pascariu

Parteneri: Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj – Napoca

Date de contact: Coordonator – prof. univ. dr. Gabriela Carmen Pascariu, gcpas@uaic.ro, 0232 201318

http://regroweu.uaic.ro/

 Dimensiuni europene şi naţionale ale ştiinţei şi practicii dreptului

Sesiune de comunicări ştiinţifice/ Conferinţă naţională

25 octombrie 2019, 16.00

Amfiteatrul „Paul Demetrescu” (I.1.), Facultatea de Drept

Fluxul legislativ din ultimele decenii, configurat în mod considerabil de dinamica integrării europene, determină o reexaminare atentă şi laborioasă a conceptelor şi instituţiilor juridice. Distincţia dintre situaţiile în care practica judiciară nu interpretează şi aplică în mod adecvat normele în vigoare şi cele în care anumite instituţii şi reglementări se cuvin modificate sau redimensionate este adesea greu de făcut. Evidenţierea acestei distincţii şi clarificarea conceptelor juridice într-un context internaţional, european şi naţional în continuă evoluție constituie principalul obiectiv urmărit în demersul participanților la această sesiune de comunicări.

Moderatori: Conf. univ. dr. Vasile Septimiu Panainte, Conf. univ. dr. Marius Nicolae Balan, Lect. univ. dr. Teodor Lucian Moga

Date de contact: Coordonator – Conf. univ. dr. Marius Nicolae Balan, balan@uaic.ro, 0232 201682

http://www.laws.uaic.ro/ro/evenimente/26-octombrie-2019-sesiune-de-comunicari-stiintifice

Perspective juridice asupra Internetului. Evoluţia dreptului prin tehnologie, ediţia a III-a

Conferinţă naţională

26 octombrie 2019, 9.00

Amfiteatrul „Paul Demetrescu” (I.1.), Facultatea de Drept

Evoluția tehnologiei are un ritm atât de rapid, încât apar noi și diversificate provocări pentru lumea dreptului, care așteaptă soluții. Atitudinea de expectativă adoptată de juriști până acum, nu apare ca fiind una eficientă. Poate a venit timpul pentru o altă abordare: în loc să aștepte apariția problemelor juridice legate de multiplele implicații ale Internetului în lumea dreptului și apoi să se gândească la soluții, să anticipeze, să previzualizeze soluții la probleme care nu există încă. La cea de-a III-a ediție a conferinței „Perspective juridice asupra Internetului. Evoluția dreptului prin tehnologie”, care va avea loc pe data de 26 octombrie 2019, ora 9.00, vă invităm la o dezbatere a implicațiilor Internetului în drept dintr-o optică nouă. Juriștii, cu ajutorul colegilor informaticieni, ar putea încerca să identifice metamorfoza instituțiilor tradiționale ale dreptului prin includerea unei variante, Internetul.

Moderatori: Conf. univ. dr. Adrian Iftene, Prof. univ. dr. Carmen Tamara Ungureanu, Conf. univ. dr. Ioana Maria Costea

Parteneri: Facultatea de Informatică, Institutul Național pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor – Centrul Teritorial Iaşi şi Editura Wolters Kluwer România

Date de contact: Coordonator – Conf. univ. dr. Ioana Maria Costea, ioana.costea@uaic.ro, 0232 201268

http://www.laws.uaic.ro/ro/evenimente-drept-iasi/pjai2019

Învață să fii creativ – atelier de idei

Atelier

26 octombrie 2019, 10.00 – 18.00

Amfiteatrul B1, Corp B

Creativitatea este un concept ce câștigă tot mai multă popularitate, apărând frecvent nu doar în limbajul nostru uzual, dar fiind și inclus în cercetări de anvergură, conduse de organizații internaționale de prestigiu. Totuși ce este creativitatea? Care sunt premisele sale? În ce măsură resursele noastre individuale pot fi gestionate astfel încât să ne încurajăm propria creativitate? Cum ne putem proteja ideile, făcând apel la drepturile de proprietate intelectuală? Care sunt tehnologiile care ne pot ajuta în valorificarea creativității noastre? Ce instrumente de sprijin pentru demersurile noastre creative ne oferă Uniunea Europeană? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să răspundem în cadrul acestui eveniment.

Moderator: CS. dr. Sorin Mazilu

Partener: Centrul de Documentare Europeană „Jean Monnet”

Date de contact: Coordonator – Sorin Mazilu, mazilu.sorin@yahoo.com, 0232 202522

http://cse.uaic.ro/eucreatip/

Globalization and Higher Education in Economics and Business Administration (GEBA 2019)

Conferinţă internaţională

17-20 octombrie 2019

Corp R

Cea de-a unsprezecea ediţie a Conferinţei internaţionale “Globalization and Higher Education in Economics and Business Administration” (GEBA 2019) va reuni specialiști de renume din țară și străinătate (SUA, Franța, Germania, Spania, Italia, Israel). Această manifestare științifică își propune să promoveze cooperarea internațională în domeniul educației și cercetării științifice economice. GEBA 2019 va reprezenta spațiul propice prezentării și dezbaterii celor mai recente provocări ale globalizării. Totodată, conferința GEBA 2019 va oferi cadrul necesar dezvoltării de noi teme de cercetare și abordări transdisciplinare în domeniul științelor economice. În acest an, conferința va fi organizată în colaborare cu European Research Group, GDRE (Groupement De Recherche Européen) Money, Banking and Finance și International Network for Economic Research (INFER).

Secțiunile în cadrul cărora vor avea loc dezbaterile conferinței sunt următoarele:

  • Higher Education: Trends, Challenges and Emerging Opportunities
  • Higher Education during Global Crisis: The New Global Learning Framework
  • Social, Economic and Political Dimensions of the Global Crisis: Implications for European Union
  • Cycles, Crises and Global Economy
  • Quantitative Analysis under Global Challenges
  • Globalization and Business Information Systems
  • Impact of Globalization on Finance and Banking
  • Global Context of Financial and Accounting Reporting
  • Marketing within the Triad: University – Business Environment – Society
  • Globalization and Sustainable Development – Challenges and Trends in Organizational Management Services and Business Communication
  • Public Administration and Law

Moderator: Prof. univ. dr. Cristina – Teodora Roman

Parteneri: European Research Group, GDRE (Groupement de Recherche Européen) Money, Banking and Finance, International Network for Economic Research (INFER)

Date de contact: Coordonator – Prof. univ. dr. Carmen Pintilescu, carmen.pintilescu@uaic.ro, 0232 201471

http://www.feaa.uaic.ro/geba/

SmartFit

Workshop

23 octombrie 2019, 12.00 – 14.00

Terenul de Sport al Facultății de Educație Fizică și Sport

Workshop-ul propus de noi oferă un portofoliu variat de clase de fitness de grup. Instructorii invitaţi vor prezenta cele mai actuale şi apreciate tipuri de activităţi de fitness folosite pe plan naţional şi internaţional. Participanţii vor putea experimenta efectele benefice şi prezentarea inedită a următoarelor clase: power flow, antrenament metabolic, step funcţional, capoeira aerobic, programul Spartan, zumba fitness, trasee de condiţionare motrică multitasking şi body-pump.

Moderator: Lect. univ. dr. Iulian Dumitru

Parteneri: Oxygen Sport Center, Cercul de Fitness al UAIC – StudFit

Date de contact: Lect. univ. dr. Iulian Dumitru, imdumitru@yahoo.com

https://www.facebook.com/Cercul-studen%C5%A3esc-de-fitness-al-UAIC-StudFit-Iasi-180588822491405/

Dubla carieră – pasul spre performanță

Masă rotundă

23 octombrie 2019, 14.00 – 16.00

Cabinet Anatomie, Corp D, Demisol

Profesionalizarea sporturilor își pune amprenta asupra vieții sportivilor și asupra fiecărei discipline sportive, iar numărul evenimentelor tinerilor sportivi crește în fiecare an, devenind acțiuni cu impact în viața tinerilor practicanți. În consecinţă, la mulţi tineri sportivi, cariera sportivă se suprapune cu studiile. Schimbarea proactivă a atitudinii faţă de dubla carieră a sportivilor, prin crearea unei imagini pozitive şi prin încurajarea organizaţiilor sportive să urmărească implementarea liniilor directoare ale UE privind dubla carieră a sportivilor (Comisia Europeană, 2012), reprezintă o condiție sine qua non a excelenței în microcosmosul sportivului.

Moderatori: Prof. univ. dr. Beatrice Abălașei, Conf. univ. dr. Liliana Radu

Parteneri: DJTS, COSR

Date de contact: Prof. univ. dr. Beatrice Abălașei, beatrice.abalasei@uaic.ro, Conf. univ. dr. Liliana Radu, raduliliana2004@yahoo.com

Marchează și te califici

Concurs de lovituri libere de la 7 metri (fotbal)

24 octombrie 2019, 13.00

Concurs de lovituri libere de la 7 metri, pe categorii de vârstă. Vor fi premiați câștigătorii pe fiecare categorie, dar și finaliștii și semi-finaliștii. La concurs pot participa atât băieți, cât și fete.

În organizare vor fi implicați studenți din cadrul FEFS și ATEFS. Finalele vor avea secvențe live pe rețelele de socializare.

Invitați onorifici: Andrei Cristea, Marius Onofraș, Mihai Teja

Organizator: Conf. univ. dr. Cezar Honceriu

Rolul nutriției și al activităților fizice sportive în prevenirea și tratarea bolilor metabolice și degenerative

Masă rotundă

28 octombrie 2019, 15.00 – 18.00

Cabinet Anatomie/ Def. 2

Moderator: Conf. univ. dr. Veronica Popescu

Parteneri: Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași

Date de contact: Coordonator – Conf. univ. dr. Veronica Popescu, veronica.popescu@uaic.ro

Activități de tip outdoor și impactul lor formativ

Workshop

29 octombrie 2019, ora 10.00

Sala DEF1

Organizatori: Prof. univ. dr. Marin Chirazi, Lect. univ. dr. Alexandru Oprean, Lect. univ. dr. Renato-Gabriel Petrea

Moderatori: Prof. univ. dr. Marin Chirazi, Lect. univ. dr. Alexandru Oprean, Lect. univ. dr. Renato-Gabriel Petrea

Parteneri: TVR Iași, OUTDOORIS

Fotbal-Tenis

Workshop

29 octombrie 2019, 10.00

Terenul de Sport al Facultății de Educație Fizică și Sport

Organizator: Lect. univ. dr. Florin Nichifor

Parteneri: Federaţia Română de Fotbal-Tenis, ATEFS

Monitorizarea performanței sportive cu ajutorul tehnologiei inovative

Workshop

30 octombrie 2019, 10.00 – 11.30

Pista de atletism a FEFS, Sala de fitness FEFS

Workshop-ul se adresează studenților din centrul universitar ieșean, indiferent de specializare, ce manifestă interes față de activitatea sportivă. În prezent, pregătirea sportivă este foarte complexă, fapt ce conduce la necesitatea abordării științifice și interdisciplinare a antrenamentului sportiv. Acest motiv ne face să credem că orice specialist bine pregătit poate să exceleze în domeniul sportului, atât timp cât adaptează specializarea sa de bază la necesitățile obținerii performanței umane. Indiferent că studiază științe umaniste, realiste, tehnice, artistice, medicale sau de alt tip, studenții din Iași sunt așteptați la workshop-ul nostru pentru a se familiariza cu diverse mijloace de evaluare și monitorizare a potențialului fizic la sportivi.

Moderatori: Asist. univ. dr. Florin Trofin și Conf. univ. dr. Cezar Honceriu

Parteneri: Centrul de Selecție și Consiliere Sportivă

Date de contact: Asist. univ. dr. Florin Trofin, florintrofin@gmail.com

Departamentul de Filosofie

Tradiție și noutate în discursul filosofic

Masă rotundă

31 octombrie 2019, 16.00

Sala de Consiliu a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice

Discuție despre „cum e cu putință ceva nou” în discursul filosofic actual, din perspectiva datelor tradiției. Participă foști și actuali profesori ai Departamentului de Filosofie.

Date de contact: Prof. univ. dr. Petru Bejan, pbejan@uaic.ro

Departamentul de Știinte Politice, Relații Internaționale și Studii Europene

Schimbările climatice: politică și politici publice, adevăr și manipulare

Masă rotundă

8 noiembrie 2019, 16.00 – 18.00

Sala D306

Colocviul îşi propune să abordeze o problemă de maximă actualitate și de un interes major în opinia publică. Recentele campanii publice par să inducă, la o primă vedere, ideea unei catastrofe iminente, a unui consens copleșitor în privința situației actuale și a cauzei acesteia, precum și a politicilor publice care ar trebui adoptate. O privire mai atentă, însă, poate arăta probleme metodologice, false unanimități, biasuri ideologice și politici publice incoerente.

Moderatori: Prof. univ. dr. Virgil Stoica, Lect. univ. dr. Bogdan Mihăilescu

Date de contact: Prof. univ. dr. Virgil Stoica, virgilstoica@gmail.com

Departamentul de Sociologie și Asistență Socială

Școala Franco-Română de Științe Sociale

Conferință internațională

30 octombrie 2019, 9.30 – 20.00

Sala Ferdinand

Criza din zona euro a dus până acum la o înrăutățire a inegalităților sociale în Europa. Multe institute de cercetare statistică sunt de acord că inegalitățile au crescut considerabil în Europa, atât în interiorul cât şi între țările continentului, în ciuda unor semne de îmbunătățire a economiei. Toate țările europene, în proporții diferite, au experimentat și continuă să înregistreze o creștere a inegalităților sociale și a sărăciei. Este de la sine înțeles că această difuziune a inegalităților este îngrijorătoare atât din punctul de vedere al coeziunii sociale, cât și din punct de vedere economic, datorită efectelor sale extrem de negative asupra creșterii economice. Analiza inegalităților ridică multe întrebări: Cum să le măsurăm? Care este evoluția lor? Care sunt factorii determinanți? Care sunt legăturile dintre inegalități și creștere economică? Cum să luptăm împotriva inegalităților, ce proiecții putem avea? Care sunt noile forme de inegalitate? Ce egalități sunt promovate: cele privitoare la oportunități, în ce priveşte sănătatea, drepturile civile?

Organizatori: Prof. univ. dr. Nadji Rahmania, Prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, Conf. univ. dr. Romeo Asiminei, Prof. univ. dr. Adrian Netedu

Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Sociale din cadrul Universităţii Lille

Date de contact: Prof. univ. dr. Adrian Netedu, netedu_adrian@yahoo.com

https://www.fssp.uaic.ro/despre-facultate/stiri-si-evenimente/les-inegalites-sociales-en-europe-et-leurs-evolutions

Departamentul de Științe ale Comunicării și Relații Publice

Adaptarea ofertei educaționale în științele comunicării la cerințele pieței

Masă rotundă

25 octombrie 2019, 16.00

Sala de Consiliu a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice

Vor participa cadrele didactice din cadrul departamentului și practicieni din domeniile aferente comunicării strategice. În condițiile unei piețe a forței de muncă caracterizate prin imprevizibilitate și schimbări spectaculoase (inclusiv dispariția unor roluri sau ocupații), pentru respectarea obiectivelor legate de dimensiunea antreprenorială a universităților moderne și pentru creșterea gradului de angajabilitate în rândul absolvenților, este vitală cooperarea continuă cu mediul profesional. Experiența practicienilor din publicitate, marketing, relații publice sau organizarea evenimentelor poate (re)orienta atât construcția planurilor de învățământ cât și dezvoltarea abilităților și aptitudinilor necesare pentru a reuși.

Moderator: Conf. univ. dr. Ioan-Alexandru Grădinaru

Date de contact: Coordonator – Conf. univ. dr. Gheorghe-Ilie Fârte, ilie.farte@gmail.com

FARPHYS (Fundamental and Applied Research in Physics)

Workshop

26 octombrie 2019, 10.00 – 14.00

Amfiteatrul „Dragomir Hurmuzescu”, Hol L1

Studenții care au efectuat stagii de practică în decursul ultimului an își vor descrie experiențele (sesiuni orale), iar studenții care au activat în cadrul cercurilor științifice studențești vor prezenta rezultatele științifice obținute în ultimul an (postere).

Moderator: Prof. univ. dr. habil. Cristian Enăchescu

Partener: Asociația Absolvenților de Fizică SOPHYS

Date de contact: Prof. univ. dr. habil. Cristian Enăchescu, cristian.enachescu@uaic.ro, 0232 202543

http://www.phys.uaic.ro/cercetare/conferinte.html

FARPHYS (Fundamental and Applied Research in Physics) – Extensiunea Bălți

Workshop

29 octombrie 2019, 14.00 – 17.00

Amfiteatrul Corpul II, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți

Studenții care au efectuat stagii de practică în decursul ultimului an își vor descrie experiențele.

Moderator: Prof. univ. dr. habil. Cristian Enăchescu

Partener: Asociația Absolvenților de Fizică SOPHYS

Date de contact: Prof. univ. dr. habil. Cristian Enăchescu, cristian.enachescu@uaic.ro, 0232 202543

http://www.phys.uaic.ro/cercetare/conferinte.html

Seminarul Geografic Internațional „Dimitrie Cantemir”

Sesiune de comunicări științifice

18 – 20 octombrie 2019 (Deschiderea – 18 octombrie 2019, ora 9.30, Aula Magna „Mihai Eminescu”)

Departamentul de Geografie, Facultatea de Geografie și Geologie, Corp B, Etaj 3

Seminarul își propune să abordeze tematici variate din domeniul geografiei și nu numai. Temele de discuție se încadrează în arii specializate precum: procesele geomorfologice actuale și patrimoniul pedologic, gestionarea riscurilor naturale și a resurselor de apă, impactul schimbărilor climatice, aplicații geomatice în domeniul geografiei, dezvoltarea locală durabilă, inovarea socială și reziliența teritorială. În cadrul seminarului a fost introdusă în ultimii ani și o secțiune dedicată tinerilor cercetători (studenți, masteranzi și doctoranzi) și se continuă tradiția colaborării cu mediul preuniversitar prin secțiunea Didactica Geografiei.

Moderator: Prof. univ. dr. Corneliu Iațu

Parteneri: Primăria Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova”

Date de contact: Coordonator tehnic – Conf. univ. dr. Ionuț Minea, ionutminea1979@yahoo.com, seminar_cantemir@yahoo.com, 0232 201477

http://www.geo.uaic.ro/cantemir/2019/

Simpozionul științific anual „Grigore Cobălcescu”

26 octombrie 2019 – Sesiune de comunicări științifice cu participare intenațională (Grecia, Ucraina, Republica Moldova)

27 octombrie – Masă rotundă: Roci utile din Carpații Orientali – cu participare „Calcarul” S.A. Pojorâta și Geomold S. A. Câmpulung Moldovenesc

26 – 27 octombrie 2019 (26 octombrie, 9.00-18.00, 27 octombrie, 10.00-12.00; aplicație practică: 12.00-17.00)

Amfiteatrul B6, Sala 567, Sala 568, Departamentul de Geologie, Facultatea de Geografie și Geologie

În mod tradițional, în fiecare an se organizează un simpozion, care reprezintă cadrul oficial de prezentare a principalelor rezultate științifice obținute de membrii departamentului în diferite specializări. De asemenea, sunt invitați cercetători din țară, de la universități, institute de cercetare și muzee de științe naturale pentru același scop, dar și pentru a discuta și, eventual, porni/fundamenta proiecte de cercetare comune. În acest an, avem confirmări din Grecia, Ucraina și Republica Moldova, iar din țară, de la universitățile din București, Cluj, de la Institutul Geologic al României, Geoecomar etc.

De asemenea, pentru a menține conexiunea cu companiile de profil, se organizează mese rotunde cu tematică diferită (hidrocarburi, geotehnică, substanțe minerale utile), în acest an propunându-se o masă rotundă despre rocile utile, în sens general, din Carpații Orientali.

Moderator: Conf. univ. dr. Paul Țibuleac

Parallel-Salt Methane Generation – Possible Paradigm Shifts for Salt Generation in Deep Sea Processes

Zoltan Unger, Universitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta, Ungaria

Conferință științifică

29 octombrie 2019, 10.00 – 12.00

Amfiteatrul B6, Departamentul de Geologie, Facultatea de Geografie și Geologie

În cadrul departamentului sunt invitați periodic specialiști din diferite domenii de la universități și companii de profil din țară și străinătate pentru a susține conferințe pe diferite teme. Domnul Zoltan Unger este invitat pentru Zilele Universității de cercul studențesc ISC (Iasi Student Chapter) în cadrul programului AAPG Visiting Geoscientist (American Association of Petroleum Geologists, Tulsa-Oklahoma) pentru a prezenta un aspect particular al proceselor care au loc în bazinele de sedimentare de mare adâncime, cu consecințe în generarea de substanțe minerale utile.

Moderator: Conf. univ. dr. Paul Țibuleac

2FII Workshop

Workshop

24 octombrie 2019, 14.00

Sala de Consiliu a Facultății de Informatică

Această serie de workshop-uri oferă posibilitatea masteranzilor de la Facultatea de Informatică, de la studii avansate în informatică, să își prezinte progresul în cadrul temei de cercetare.

Moderator: Prof. univ. dr. Dorel Lucanu

Date contact: dlucanu@info.uaic.ro, 0232 201551

https://www.info.uaic.ro/programs/studii-avansate-in-informatica-en/

Continental Technical Show

Demonstrații practice

31 octombrie 2019, 10.00 – 14.00

Holul Facultății de Informatică

Continental Technical Show își propune să prezinte studenților și tuturor celor interesați produsele și tehnologiile pe care le dezvoltă în prezent compania Continental.

Moderator: Prof. univ. dr. Lenuța Alboaie

Parteneri: Compania Continental, Daniel Tololoi Head of HMI & Speech & Connectivity Iași, BU Infotainment and Connectivity at Continental

Date contact: Prof. univ. dr. Lenuța Alboaie , adria@info.uaic.ro, 0232 202325

Do IT @ Google

Atelier de lucru și aplicații practice

1 noiembrie 2019, 16.00 – 20.00

Amfiteatrul C2, Facultatea de Informatică

Cum să ne construim o carieră în domeniul IT.

Moderator: Conf. univ. dr. Corina Forăscu, studenta Irina Bejan

Parteneri: Google, WITchIS, Girls who code

Date contact: Conf. univ. dr. Corina Forăscu, corinfor@info.uaic.ro, corina.forascu@gmail.com

Comunicări ale cadrelor didactice şi ale cercetătorilor de la Facultatea de Istorie

Simpozion naţional

25 octombrie 2019, 9.00 – 20.00

Sala H1, Corpul H al Universităţii (Casa Catargi)

Simpozionul va reuni contribuţiile ştiinţifice ale profesorilor şi cercetătorilor de la Facultatea de Istorie, precum şi cele ale unor colegi de la Institutele de cercetare ale Academiei Române din Iaşi şi din ţară. Tematica tratată în aceste comunicări este una extrem de variată, acoperind nu numai toate epocile istorice, dar fiind şi expresia unor cercetări interdisciplinare.

Moderator: Prof. univ. dr. Petronel Zahariuc

Partener: DAAD Alumni Club Iaşi

Date de contact: Coordonator – Prof. univ. dr. Lucreţiu Bîrliba, blucretiu@yahoo.com, 0232 201619

http://history.uaic.ro/cercetare/manifestari-stiintifice/

Colocviile Şcolii Doctorale, ediţia a XII-a – Comunicări ale doctoranzilor de la Facultatea de Istorie

Colocviu

26 octombrie 2019, 9.00 – 13.00

Sala H1, Corpul H al Universităţii (Casa Catargi)

Colocviul va reuni contribuţiile ştiinţifice ale doctoranzilor de la Facultatea de Istorie, acoperind prin conţinutul lor teme variate, din preistorie până la perioada comunismului.

Moderator: Prof. univ. dr. Lucreţiu Bîrliba

Partener: DAAD Alumni Club Iaşi

Date de contact: Coordonator – Prof. univ. dr. Lucreţiu Bîrliba, blucretiu@yahoo.com, 0232 201619

http://history.uaic.ro/cercetare/manifestari-stiintifice/

Comunicări ale studenţilor de la Facultatea de Istorie

Sesiune de comunicări

26 octombrie 2019, 14.00 – 17.00

Sala H1, Corpul H al Universităţii (Casa Catargi)

Simpozionul va reuni contribuţiile ştiinţifice ale studenţilor de la Facultatea de Istorie, atât din ciclul licenţă, cât şi master, acoperind prin tematică toate epocile istorice.

Moderator: Prof. univ. dr. Laurenţiu Rădvan

Partener: DAAD Alumni Club Iaşi

Date de contact: Coordonator – Prof. univ. dr. Lucreţiu Bîrliba, blucretiu@yahoo.com, 0232 201619

http://history.uaic.ro/cercetare/manifestari-stiintifice/

Antichitatea şi moştenirea ei spirituală, ediția a XV-a

Simpozion naţional

25 – 26 octombrie 2019, 10.00 – 19.00

Seminarul de Filologie clasică

Tematica propusă spre dezbatere priveşte Antichitatea greco-romană şi iudeo-creștină, ereditatea, transmiterea şi receptarea acesteia de-a lungul timpului, în diferite contexte istorice, geografice sau lingvistice. Domeniile de interes sunt: limbă, literatură, istorie, filosofie, teologie, drept, arte plastice, numismatică, psihologie şi pedagogie.

Moderatori: Conf. univ. dr. Claudia Tărnăuceanu, CS dr. Ionuţ-Constantin Mihai, CSII dr. Ana-Maria Gînsac, Asist. univ. dr. Iulian-Gabriel Hrușcă

Parteneri:

  • Centrul de Studii Clasice şi Creştine, Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi;
  • Institutul de Cercetări Interdisciplinare, Departamentul de Științe Socio-Umane, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi;
  • Societatea de Studii Clasice din România, Filiala Iași.

Date de contact: Coordonator – Conf. univ. dr. Claudia Tărnăuceanu, dorinaclaudia@yahoo.com, simpozion.antichitatea@gmail.com

http://media.lit.uaic.ro/?page_id=7410>

Noi practici, mize și perspective în didactica limbii române ca limbă străină

Colocviu internațional și Workshop

25 – 26 octombrie 2019 (25 octombrie, 15.00 – 19.00; 26 octombrie, 10.00 – 13.00)

Catedra de Limba Română pentru Studenți Străini, Corpul G, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Manifestarea reunește specialiști din țară și din străinătate în domeniul predării limbii române ca limbă străină, prilejuind un util schimb de experiență cu privire la strategiile, metodele, resursele și instrumentele implicate în amplul și complexul proces al predării/ învățării limbii române ca limbă străină.

Moderatori: Conf. univ. dr. Ludmila Braniște, Conf. univ. dr. Iolanda Sterpu, Lect. univ. dr. Gina Nimigean, Asist. univ. dr. Carmen-Livia Tudor, Asist. univ. dr. Elena-Mihaela Andrei, Dr. Mariana-Diana Câșlaru

Parteneri:

  • Lectoratul de Limba Română de la Universitatea „Demokritous” a Thraciei, Facultatea de Studii Clasice și Umaniste, Departamentul pentru Limba, Cultura și Civilizația Țărilor din Jurul Mării Negre, Komotiní, Grecia;
  • Departamentul de Limba Română, Lingvistică Generală şi Limbi Clasice, Facultatea de Litere, Universitatea de Stat din Moldova, Chişinău;
  • Departamentul de Limba și Literatura Română, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Novi Sad, Serbia;
  • Departamentul de Filologie Română, Limbi Clasice şi Balcanice, Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius” din Constanța;
  • Departamentul de Filologie, Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească, Facultatea de Litere şi Ştiinţe, Universitatea Petrol – Gaze din Ploieşti.

Date contact: Catedra de Limba Română pentru Studenți Străini, 0232 201553

https://lrlsuaic.wixsite.com/uaic/evenimente-si-noutati

Simpozionul științific cu participare internațională al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman

Simpozion cu participare internațională

25-26 octombrie 2019

Catedra de Slavistică „Petru Caraman”, Corp A

  • Literatura disidenței în Rusia.
    • Piotr Ceaadaev – 225 ani dela naștere
    • Boris Pilneak – 125 ani de la naștere
    • Andrei Platonov – 120 ani dela naștere
  • „Ultimul scriitor de geniu din literatura rusă”: Vasili Șukșin (1929-1974)
  • S. Lihaciov – promotor al spiritualității ruse
  • Istoria rușilor lipoveni din România. Ultimul ataman al cazacilor nekrasoviști:  Osip Semionovici Goncear(ov) (сса.1837-1879)/История русских липован Румынии. Последний атаман казаков-некрасовцев: Осип Семенович Гончар(ов)

Manifestarea va include:

  • Conferințe și comunicări
  • Seri de film din creația regizorilor Serghei Paradjanov (1924-1990) și Aleksandr Dovjenko (1894-1956). Medalion cinematografic Vlad Ivanov (n. 1969)
  • Lansări de carte

Moderatori: Membrii colectivului de Slavistică

Date de contact: Coordonator – Prof. univ. dr. Leonte Ivanov, leonteivanov@yahoo.ro, Conf. univ. dr. Marina Vraciu, marina.vraciu@gmail.com, Conf. univ. dr. Ludmila Bejenaru , ludbejenaru@gmail.com, curs_rusa@yahoo.com

Lecturi studenţeşti, ediţia a VIII-a

Simpozion internațional

31 octombrie 2019, 10.00 – 15.00

Catedra de Slavistică „Petru Caraman”

Moderator: Conf. univ. dr. hab. Ludmila Bejenaru

Sesiunea de comunicări ştiinţifice a Facultăţii de Matematică

Sesiune de comunicări ştiinţifice

25 octombrie 2019, 16.00 – 20.00

Amfiteatrul „Alexandru Myller”, Amfiteatrul II.4, Amfiteatrul I.3, Sala de conferinţe a Facultăţii

În cadrul sesiunii de comunicări științifice, organizată tradiţional cu acest prilej, sunt prezentate o serie de rezultate obținute recent de membrii facultății, inclusiv doctoranzi, în activitatea de cercetare ştiinţifică.

Moderatori: Prof. univ. dr. Ioan Bucătaru şi cadre didactice ale facultăţii, moderatori ai secţiunilor organizate.

Date contact: Prof. univ. dr. Ioan Bucătaru, bucataru@uaic.ro, 0232 201214

http://www.math.uaic.ro

Conferința Internațională de Psihologie Aplicată și Științe ale Educației ICAPES 2019

Sesiune de comunicări ştiinţifice

17-20 octombrie 2019

Aula Magna „Mihai Eminescu”, Sala Senatului, Sala Ferdinand

Prima ediție a Conferinței Internaționale de Psihologie Aplicată și Științe ale Educației s-a desfășurat în 2005, la Câmpulung Moldovenesc. Edițiile următoare au avut loc la fiecare doi ani, în localități bucovinene (Gura Humorului, Sucevița) și din 2013, la Iași. Conferința a reunit, de fiecare dată, psihologi și pedagogi cu prestigiu,  din țară, din Europa sau din Statele Unite și Canada. Multe dintre lucrările prezentate la edițiile trecute reprezintă contribuții notabile la dezvoltarea științelor educației și psihologiei din România. Conferința este cel mai important eveniment științific al Facultății nostre și, totodată, cel mai important mijloc de afirmare în plan național și internațional a cercetării din Facultate.

Moderatori: Conf. univ. dr. Andrei Corneliu Holman, Conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, Conf. univ. dr. Aurel Stan

Parteneri: PSITERA

Date de contact: Coordonator – Conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, gavrilov@uaic.ro

https://www.psih.uaic.ro/icapes2019/

Prinosuri ale satului românesc pentru Biserica lui Hristos: sfinți, ierarhi, teologi

Comunicări ştiinţifice

24 – 25 octombrie 2019

Sala Coloanelor a Facultății de Teologie Ortodoxă

Manifestarea urmăreşte prezentarea fondatorilor şi organizatorilor învăţământului teologic superior, profesori consacraţi de teologie care s-au ridicat din satul românesc.

Moderator: Prof. univ. dr. pr. Ioan Cristinel Teşu

Date de contact: Prof. univ. dr. pr. Ioan Cristinel Teşu, tesu_i@yahoo.com

www.teologie.uaic.ro

Sfinte Sărbători la Iași, ediția a VII-a

Expoziție de artă sacră

1 octombrie – 30 noiembrie 2019

Sala Profesori, Facultatea de Teologie Ortodoxă

Expoziţie de icoană şi fotografie cu caracter religios organizată cu prilejul Sărbătorii Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Iaşiului.

Date de contact: Prof. univ. dr. Nicoleta Melniciuc Puică, nicoletamelniciuc@yahoo.com

www.teologie.uaic.ro

Tendințe contemporane în arta sacră, ediția I

Sesiune de comunicări științifice

31 octombrie 2019

Sala Profesori, Facultatea de Teologie Ortodoxă

În contemporaneitate, arta sacră, atât restaurarea bunurilor culturale cât și pictura bisericească, impune cunoştinţe interdisciplinare care pot fi dobândite doar prin colaborare între specialiștii din diferite domenii. Manifestarea își propune un schimb de experiență între cei care contribuie la continuarea și înnoirea artei sacre.

Moderator: Prof. univ. dr. Nicoleta Melniciuc Puică

Date de contact: Prof. univ. dr. Nicoleta Melniciuc Puică, nicoletamelniciuc@yahoo.com

www.teologie.uaic.ro

Cum să înțeleg Biblia? Chestiuni de hermeneutică și interpretare

Simpozion cu participare internațională

26 octombrie 2019, 9.00 – 17.00

Aula Magna a Institutului Teologic Romano Catolic, str. Th. Văscăuțeanu, 6, 700462, Iași

Manifestarea științifică se înscrie într-un proiect mai amplu dedicat cunoașterii Bibliei, Cartea Cărților. Scopul comunicărilor este acela de a oferi chei de lectură pentru înțelegerea Cuvântului lui Dumnezeu. Anul acesta sunt propuse chestiunile mai relevante de hermeneutică și interpretare biblică în vederea abordării juste a textelor sacre și aflării mesajului scripturistic. Destinatarii sunt în primul rând studenții, dar și persoanele interesate de înțelegerea Cuvântului Sfintei Scripturi.

Moderator: Pr. Eduard Pătrașcu, Director al Departamentului pentru Cercetare Biblică al Diecezei Romano-Catolice de Iași

Parteneri: Federația Biblică Catolică, Departamentul de Cercetare Biblică al Diecezei Romano-Catolice de Iași, Institutul Teologic Romano-Catolic Iași, Oficiul pentru Pastorație Biblică al Diecezei Romano-Catolice de Iași

Date de contact: Coordonator – Conf. univ. dr. pr. Iulian Faraoanu, faraoanu@yahoo.com

Rolul asociațiilor studențești în acomodarea studenților la viața universitară și în reducerea abandonului timpuriu

Masă rotunda – cu participarea reprezentanților asociațiilor studențești și a membrilor comisiilor de asigurare a calității din facultăți

23 octombrie 2019, 12.00

Centrul de Învățare al UAIC

Abandonul timpuriu este, pe de o parte, o dovadă a eșecului noilor studenți de a se adapta la cerințele academice și la stilul de viață necesar pentru performanța în învățare, iar pe de altă parte, o preocupare privind calitatea serviciilor suport oferite de universitate. Colaborarea dintre asociațiile studențești și universitate pentru reducerea acestui fenomen este una dintre cele mai eficiente soluții de transfer a experienței anterioare către noii studenți și de cunoaștere în profunzime a nevoilor studenților de către serviciile universității.

Moderator: Conf. univ. dr. Andrei Ștefan Neștian, Șeful Biroului Managementul Calității al UAIC

Parteneri: Asociații studențești din UAIC, Biroul de Management al Calității, Facultățile din UAIC

Coordonatori: Conf. univ. dr. Andrei Ștefan Neștian, nestian.andrei@gmail.com, Dr. Alina Trocin, alina.trocin@uaic.ro, Stud. Alexandra Rusu, alexandrarusu110@yahoo.com

Studenție de Succes!

Masa rotundă

24 octombrie 2019, 16.00 – 18.00

Centrul de Învățare al UAIC

Studenți de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul UAIC vor aborda, împreună cu Conf. univ. dr. Alexandru Grădinaru și cu Drd. Costel Marian Dalban, chestiuni legate de performanța academică și de depășirea unor eventuale blocaje de etapă.

Moderator: Conf. univ. dr. Alexandru Grădinaru, Prodecan, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice – UAIC

Coordonatori: Drd. Costel Marian Dalban, marian.dalban@gmail.com, Stud. Alexandra Ruscanu, ruscanu_alexandra@yahoo.com

„Junior – Școala fără ziduri” – importanța parteneriatului școală-familie în reușita copilului

Lectorat

25 octombrie 2019, 16.00 – 18.00

Sala „B.P. Hașdeu”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași

Dezbatere pe tema parteneriatului școală-familie, a implicării reale, responsabile și active a părinților în educația copiilor. Sunt invitați specialiști în educație, profesori și învățători, dar și părinți din diverse domenii de activitate.

Moderator: Prof. pt. înv. primar Liliana Minea, Școala Primară „Junior” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Parteneri: Departamentul de Învățământ Preuniversitar din cadrul UAIC, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, Centrul de Învățare al UAIC, Psiholog Alexandra Maftei, părinți ai elevilor Școlii Primare „Junior”

Coordonatori: Prof. pt. înv. primar Liliana Minea, minea_liliana@yahoo.com, Stud. Alexandra Ionescu, ionescu_alexandra0298@yahoo.com, Stud. Bianca Ursache, ursachebianca105@gmail.com

Dimensiuni educative și de dezvoltare personală ale teoriilor învățării

Workshop

28 octombrie 2019, 12.00 – 14.00

Centrul de Învățare al UAIC

Cercetările actuale în domeniul psihologiei învățării au ajuns la concluzii inedite. O parte dintre aceste concluzii continuă pe firul teoriilor clasice, completându-le, altele le contrazic, atrăgând atenția asupra complexității acestui proces, ce permite cu naturalețe existența situațiilor paradoxale. Dincolo de aceste aspecte contradictorii ale procesului de învățare, se ridică întrebarea legitimă: care sunt determinanții care potențează eficiența învățării? La această întrebare ne dorim să răspundem cu prioritate.

Moderator: Conf. univ. dr. Camelia Soponaru, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Coordonatori: Lect. univ. dr. Cătălin Dîrțu, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dirtucatalin@yahoo.com, Stud. Diana Pîșlac, dianapislac@gmail.com, Stud. Narcis Eugen Gheorghiță, narcis.projects@yahoo.com

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Un pas printre secole

Prelegere, masă rotundă

28 octombrie 2019, 16.00

Centrul de Învățare al UAIC

Elemente de istorie, asociate cu împărtășiri de momente de suflet din anii studenției și din experiența academică, în compania domnului Prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon. La sfârșitul prelegerii, studenții vor avea ocazia de a adresa întrebări invitatului.

Moderator: Lect. univ. dr. Cosmin Mihuț, Facultatea de Istorie, UAIC

Coordonatori: Stud. Iulian Lungu, lunguiulianmarian95@gmail.com, Stud. Daniel Olaru, olaru.daniel.roberto@gmail.com

https://www.facebook.com/CentrulDeInvatare/

Rolul Școlii de Aplicație a Seminarului Pedagogic Universitar în formarea cadrelor didactice pentru învățământul secundar la început de secol XX și repere actuale în formarea inițială a viitorilor profesori

Masă rotundă

29 octombrie 2019, 13.00 – 15.00

Casa de Cultură ,,Mihai Ursachi” a Municipiului Iași

La data de 1 noiembrie 2019 se împlinesc 120 de ani de la înființarea, în anul 1899, a Școlii de Aplicație de pe lângă Seminarul Pedagogic Universitar al Universitații „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Colegiul Național ,,G. Ibrăileanu” este continuatorul acestei școli.

La activitate vor fi invitați profesori și membrii marcanți ai comunității. Va fi relevată contribuția Școlii de aplicație la progresul învățământului din România. De asemenea, vor fi intervenții relativ la modul în care sunt pregătiți la ora actuală studenții pentru cariera didactică.

Moderator: Lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau, UAIC

Parteneri: Departamentul de Învățământ Preuniversitar din cadrul UAIC,  Centrul de Învățare al Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Casa de Cultură ,,Mihai Ursachi”a Municipiului Iași, Asociația ELPAR

Coordonatori: Colegiul Național ,,G. Ibrăileanu” Iași, Chirilă Constantin, lic_ibraileanu@yahoo.com, Stud. Ana Maria Doboș, dobos.ana@yahoo.com

http://cngi.is.edu.ro/

O poveste de viață: nuvela lui Katherine Mansfield „Bliss”

Workshop

30 octombrie 2019, 14.00 – 16.00

Centrul de Învățare al UAIC

Scurtă descriere: Se va lucra în grupuri cu studenții. Fiecare grup va contribui la discutarea aspectelor propuse. Scopul întâlnirii este de a identifica trăsăturile modernismului în nuvela discutată și de a analiza critic situațiile de viață în care se află personajele literare.

Moderatori: Conf. univ. dr. Dana Bădulescu, Asist. univ. dr. Florina Năstase, Facultatea de Litere, UAIC

Coordonatori: Conf. univ. dr. Dana Bădulescu, dnbadulescu@gmail.com, Stud. Silvia Maria Carp, carpsilvia33@gmail.com

https://www.facebook.com/CentrulDeInvatare/

Implicarea socială și responsabilizarea studenților în raport cu interesul public

Dezbatere

30 octombrie 2019, 14.00

Amfiteatrul C2, Corp C

Implicarea în activitățile sociale în raport cu interesul public constituie o preocupare actuală a comunității, a asociațiilor profesionale și a angajatorilor reprezentativi. Responsabilitatea solicitată în activitățile de interes public presupune prioritizarea interesului public, în raport cu cel personal.

Invitați: Prof. univ. dr. Grigore Tinică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Manager General al Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași,  Prof. univ. dr. Bogdan Firțescu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Lect. univ. dr. Bogdan Neculau, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Moderator: Conf. univ. dr. Sandra Grădinaru, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Parteneri: Centrul de Învățare al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Coordonatori: Conf. univ. dr. Sandra Grădinaru, e-mail: sandra.gradinaru@yahoo.com, Stud. Maria Ciochină, ciochinamaria200@gmail.com

Rolul educației continue în dezvoltarea socio-profesională a absolvenților: revenirea la universitate

Workshop

30 octombrie 2019, 17.00 – 19.00

Centrul de Învățare al UAIC

Manifestarea invită la o dezbatere cu participanții privind rolul și implicarea universității în procesul de educare continuă și de dezvoltare socio-profesională a absolvenților, pentru un traseu profesional de succes, cu privire la motivațiile personale și la scopul revenirii la studii de masterat și programe universitare.

Invitați: Prof. univ. dr. Gabriela Carmen Pascariu, Director al Centrului de Studii Europene din cadrul Facultății de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Lect. univ. dr. Bogdan Contantin Neculau, masteranzii și cursanții care au revenit la universitate pentru a-și continua studiile.

Moderator: Lect. univ. dr. Mirela Carmen Dobrilă, Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Partener: Centrul de Studii Europene din cadrul Facultății de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Coordonatori: Lect. univ. dr. Mirela Carmen Dobrilă, mirela.dobrila@gmail.com, Stud. Silvia Maria Carp, carpsilvia33@gmail.com

https://www.facebook.com/CentrulDeInvatare/

Întâlniri spirituale

Consiliere, dezbatere

30 octombrie 2019, 17.00 – 20.00

Centrul de Învățare al UAIC

Studenții de la diferite facultăți se vor întâlni cu Pr. dr. Constantin Sturzu, consilier eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor și vor aborda atât probleme sociale de actualitate, cât și chestiuni care țin de starea de echilibru în relație cu ei înșiși și cu ceilalți.

Moderator: Stud. Amorina Roșcan, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Partener: ASCOR Iași

Coordonatori: Stud. Amorina Roșcan, amo.amorina97@gmail.com, Stud. Diana Pîșlac, dianapislac@gmail.com

https://www.facebook.com/CentrulDeInvatare/