S-au încheiat înscrierile la Universitatea Tehnică: 3,5 candidaţi pe loc la "Automatizări şi Calculatoare"
UTI este ultima instituţie de învăţământ superior din Iaşi care încheie admiterea de vară. Concurenţa a fost, în general, peste aşteptări
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi a finalizat ieri înscrierile, fiind ultima instituţie de învăţământ superior care încheie admiterea în sesiunea de vară. UTI a obţinut un număr impresionant de înscrişi, mult peste aşteptările reprezentanţilor universităţii. Astfel, la finalul sesiunii, la licenţă au existat un număr de 4.097 de dosare depuse la cele 11 facultăţi ale UTI.
Cei mai mulţi studenţi s-au înscris la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, fiind vorba de o concurenţă de 3,5 pe un loc, fiind 902 înscrişi pe 256 de locuri. A doua facultate cu multe dosare depuse este cea de Electronică, Telecomanicaţii şi Tehnologia Informaţiilor, unde a existat o concurenţă de 2,8 pe un loc, fiind 714 de dosare depuse şi 248 de locuri. Au existat şi facultăţi care nu şi-au acoperit integral locurile de la buget, dar reprezentanţii UTI susţin că acestea se ocupa în sesiunea din toamnă.
Spre exemplu, la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului sunt 160 de dosare pe 176 de locuri, la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor 99 de înscrişi dar 156 de locuri, iar la Facultatea de Textile-Pielărie şi Management Industrial sunt 216 înscrişi pe 241 de locuri. Deşi la masterat nu a reuşit să ocupe toate locurile, anul acesta sunt mai multe dosare depuse. Dintr-un număr de 1.815 locuri disponibile la buget şi 855 la taxă, la master la UTI s-au depus 1.571 de dosare, cele mai multe fiind la Facultatea de Cosntrucţii şi Instalaţii - 271, dar au fost şi cele mai multe locuri la buget - 335. Cea mai bună acoperire a locurilor a avut-o Facultatea de Textile - Pielărie şi Management Industrial, unde au fost 240 de dosare depuse pentru 249 de locuri.
Publicație Ziarul de Iași
Competiţie pentru cadre didactice şi cercetători
Comisia Fulbright Româno-Americană a lansat apelul pentru înscrierea la competiţia anuală pentru bursele postdoctorale, aferente anului universitar 2016-2017. Fulbright Senior Visiting Scholar se adresează cadrelor didactice şi cercetătorilor din universităţi, centre sau institute de cercetare şi presupune participarea la cursuri ori realizarea de studii şi cercetări în mediul academic american.
Candidatura se poate depune online până pe 6 noiembrie, aplicanţii trebuind să aibă cetăţenie română, să deţină un doctorat şi să cunoască limba engleză. Cu o durată cuprinsă între trei şi şase luni, bursa poate fi de cercetare, predare sau cu proiecte combinate (cercetare şi predare), în orice domeniu, cu excepţia medicinei clinice
Publicație Evenimentul
Înscrierea în Erasmus. Totul despre cum poţi să pleci la studii în străinătate cu Erasmus+
Majoritatea universităţilor româneşti organizează înscrierea în Erasmus în primăvară. În total, sunt 33 de ţări participante la programul Erasmus, fiind vorba de ţările membre UE, Islanda, Lichtenstein, Norvegia, FRI Macedonia şi Turcia. Studenţii români pot pleca să studieze în oricare dintre aceste ţări, însă depinde şi de opţiunile oferite de universităţile din România la care sunt înscrişi.
Înscrierea în Erasmus
Un student parcurge mai multe etape pentru a fi selectat pentru programul Erasmus+. De regulă, el trebuie sa pregătească un dosar ce detaliază parcursul academic, în care să includă scrisori de recomandare, diplome obţinute sau alte certificate, un plan de studiu propus pentru perioada mobilităţii. În cadrul procesului de selecţie, acesta poate susţine şi un interviu cu comisia de selecţie, precum şi un test de limbă străină, a explicat pentru "Adevărul" Nicoleta Cristina Popa, tânăra care a înfiinţat Erasmus Student Network în România.
Înscrierea în Erasmus. Cât acoperă grantul din costuri? Este recomandat ca studenţii să şi lucreze part-time
Grantul de co-finanţare din partea Comisiei Europene pe care un student îl poate primi are scopul de a-l sprijini pe cel din urma în acoperirea cheltuielilor de subzistenţă (cazare, mâncare, transport) pe durata mobilităţii. Costurile nu sunt acoperite în totalitate de grant şi variază în funcţie de nivelul de trai din ţara sau oraşul gazdă. Nivelul grantului care se acordă este reglementat la nivel naţional şi depinde de ţara în care studentul merge.
Decizia de a lucra pe perioada mobilităţii revine fiecarui student, în funcţie de nevoile pe care acesta le are. De cele mai multe ori, studenţii români aleg să se implice în proiecte internaţionale sau activităţi de voluntariat în cadrul Universităţii gazdă, câştigând astfel experienţă profesională într-un mediu multicultural.
Înscrierea în Erasmus. Care sunt ţările unde pot pleca studenţii români cu programul Erasmus+
În total, sunt 33 de ţări participante la programul Erasmus+, fiind vorba de ţările membre UE, Islanda, Lichtenstein, Norvegia, FRI Macedonia şi Turcia. Studenţii români pot pleca să studieze în oricare dintre aceste ţări, însă depinde şi de opţiunile oferite de universităţile din România la care sunt înscrişi.
Care sunt ţările de unde vin studenţi străini cu burse Erasmus în România şi la ce specializări
Cei mai mulţi studenţi străini provin din ţări precum Spania, Germania, Franţa, Polonia şi Italia. Programul Erasmus+ permite studiul în orice domeniu şi la orice specializare, cele mai des întâlnite fiind ingineria, managementul, relaţiile internaţionale şi limbile străine.
Înscrierea în Erasmus. Care sunt destinaţiile cele mai ieftine pentru studenţii români
Cheltuielile pe care un student le va avea în perioada de studiu sau plasament Erasmus+ depind în primul rând de nivelul de trai al ţării gazdă. Conform graficului de finanţare a granturilor, studenţii români primesc un ajutor considerabil din partea Comisiei Europene pentru acoperirea costurilor de trai în ţara în care aleg sa meargă. Bineînţeles, nu trebuie să se bazeze doar pe acel grant şi trebuie să ia în considerare şi faptul că uneori vor avea nevoie de sprijin financiar din partea familiei sau din alte surse.
Înscriere în Erasmus. Care este bugetul programului Erasmus+ pentru România
Potrivit Agenţiei Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), în 2015, bugetul Erasmus+ pentru învăţământ superior în România este de 26.568.646 de euro.
Din aceşti bani, 25.324.179 de lei sunt pentru proiecte de mobilitate, peste 20 de milioane de lei fiind alocaţi mobilităţii studenţilor.
Înscrierea în Erasmus. Ce este programul Erasmus+
Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport şi va fi implementat în perioada 2014-2020. Programul are ca scop stimularea dezvoltării competenţelor şi a capacităţii de inserţie profesională şi sprijinirea modernizării sistemelor de învăţământ, de formare profesională şi pentru tineret. Erasmus+ va beneficia de un buget total de 14,7 miliarde de Euro.
Peste patru milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesională, pentru a munci sau pentru a desfăşura activităţi de voluntariat în străinătate, printre acestea numărându-se două milioane de studenţi din învăţământul superior, 650.000 de ucenici şi de elevi din învăţământul profesional, precum şi peste 500.000 de tineri implicaţi în programe de schimburi de tineri sau de voluntariat în străinătate.
Publicație Adevărul
|