3 octombrie 2020
Rectorul UAIC Iaşi, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a transmis un mesaj cu ocazia deschiderii anului universitar
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat miercuri, 30 septembrie 2020, festivitatea de deschidere a anului universitar 2020-2021, care a avut loc în Aulă Magna „Mihai Eminescu” începând cu ora 11. La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul UAIC, prorectorii și decanii Universității dar și reprezentanți ai studenților sau reprezentanți ai organizațiilor partenere.
Prof. univ. dr. Tudorel Toader a deschis ceremonia cu un mesaj adresat întregii comunități academice: „Cu o istorie de 160 de ani de la momentul fondator, cu tot atâtea generații de absolvenți – ambasadori ai culturii și științei, ai spiritului academic dobândit la UAIC, universitatea noastră a contribuit și contribuie, în mod esențial, la dezvoltarea și modernizarea societății românești în general, a educației, științei, culturii și civilizației în special, rămânând un far luminos pentru tinerii din țară și din străinătate și pentru comunitățile cărora le aparțin. Universitatea noastră a avut și are puterea îndeplinirii vocației sale academice chiar și atunci când a trecut sau trece prin perioade dificile, precum anii războiului, anii comunismului ori actuala pandemie. Cu obligația îndeplinirii mişunii pe care o are, cu grijă ocrotirii fiecărui membru din comunitatea UAIC, atenți fiind la așteptările studenților dar și la evoluțiile sociale, așteptând revenirea la normalitate, desfășurăm procesul didactic prin îmbinarea metodelor pedagogiei tradiționale cu mijloacele moderne de comunicare.”
Rectorul UAIC a prezentat în continuare cele mai actuale informații despre Universitate, menționând varietatea ofertei academice, rezultatele remarcabile obținute la admiterea 2020, poziționarea onorantă în clasamentele naționale și internaționale, rezultatele deosebite în cercetare sau internaționalizare dar și stadiul investițiilor finalizate sau în curs de finalizare.
Ceremonia a continuat cu mesajul prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel IANCU, președintele Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a evocat personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza cu prilejul aniversării a 200 de ani de la nașterea domnitorului, a trecut în revistă numele pe care le-a avut UAIC de la fondare până în prezent și a încheiat cu o urare: „Adresez tuturor membrilor comunității academice urări de sănătate și un an cât mai bun din punct de vedere profesional”.
Studentul Iustin JALABOI, de la Facultatea de Economie și Administrarea, a transmis un mesaj adresat cu precădere studenților din anul I, în calitate de reprezentant al studenților în Biroul Executiv al Consiliului de Administrație: „E important să înţelegem că Universitatea face tot posibilul ca noi studenții să ne continuăm parcursul educațional în cele mai sigure și bune condiții, iar eu vă garantez că vocea studenților nu va lipsi niciodată din procesul decizional”.
În continuare, reprezentanții a trei companii partenere ale UAIC au premiat studenții cu cele mai bune rezultate în anul universtar 2019-2020. Astfel, au luat cuvântul Tibor Laszlo FERENCZY, Director Zonal la Banca Comercială Română, Adrian JANTEA – Director Filiala Iași a BRD – Groupe Société Générale și Bogdan BĂBICI – Director Business Hub Regiunea Centru-Est Raiffeisen BANK, care au nominalizat studenții premiați.
Ceremonia s-a încheiat cu audierea tradiționalului Gaudeamus Igitur. Întreg evenimentul a putut fi urmărit în direct online, pe site-ul UAIC și poate fi vizionat integral aici.
Publicație : Bună Ziua Iași
O veste spectaculoasă! Un grup de cercetători ai Universității „Cuza” din Iași au descoperit un nou mecanism de distrugere celulară, generat de virusul SARS-CoV-2
Un grup de cercetători ai UAIC Iași a descoperit un nou mecanism de distrugere celulară, generat de virusul SARS-CoV-2
Cercetătorii Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași au descoperit un nou mecanism de distrugere celulară, generat de virusul SARS-CoV-2! Aceștia fac parte din echipa Facultății de Fizică a instituției de învățământ superior. În colaborare cu parteneri din Coreea de Sud, aceștia au descoperit o cale nouă de atac folosită de virusul SARS-CoV-2 asupra celulelor-țintă, și anume, destabilizarea mecanică și permeabilizarea membranelor lipidice celulare. Astfel, acest mecanism molecular de atac ar putea să explice alternativ virulența și infectivitatea accentuată a SARS-CoV-2
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a fost descoperit, de către cercetători, un nou mecanism de distrugere celulară, generat de virusul SARS-CoV-2! Totul a avut loc în cadrul Facultății de Fizică, în colaborare cu parteneri din Coreea de Sud. Aceștia au descoperit o cale nouă de atac folosită de virusul SARS-CoV-2 asupra celulelor-țintă, și anume, destabilizarea mecanică și permeabilizarea membranelor lipidice celulare. Astfel, acest mecanism molecular de atac ar putea să explice alternativ virulența și infectivitatea accentuată a SARS-CoV-2.
„Managementul științific și profesionist al epidemiei COVID-19, generată de virusul SARS-CoV-2, este condiționat pretutindeni de înțelegerea mecanismelor moleculare de infecție virală”, arată prof. univ. dr. Tudor Luchian.
Echipa de cercetători este coordonată de prof. univ. dr. Tudor Luchian de la Facultatea de Fizică a UAIC Iași
Cercetatorii UAIC Iași care au contribuit la această descoperire sunt: dr. Alina Asandei, Dr. Loredana Mereuță, Dr. Irina Șchiopu și prof. univ. dr. Tudor Luchian, din cadrul Laboratorului de Biofizică Moleculară și Fizică Medicală de la Facultatea de Fizică.
„Managementul Științific și profesionist al epidemiei COVID-19, generată de virusul SARS-CoV-2, este condiționat pretutindeni de înțelegerea mecanismelor moleculare de infecție virală și, în același timp, de utilizarea unor tehnologii ieftine, rapide și ușor de folosit pentru detecția timpurie a materialului viral, înainte de a se produce propagarea necontrolată a virusului. Dogma curentă este că virusul SARS-CoV-2 se atașează specific, prin intermediul unei subunități proteice dedicate (denumită spike S1), de receptori celulari din celulele-țintă (așa-numiții receptori angiotensin-converting enzyme 2), fază ce inițiază procesul de infecție celulară. Premergător fazei de invadare a celulei țintă de către virus, s-a evidențiat și un proces proteolitic (degradare proteică, controlată de enzime specifice) în urma căruia subunitatea spike S1 este desprinsă de pe virus și pusă în libertate”, detaliază prof. univ. dr. Tudor Luchian.
„Conștienți fiind de amploarea pandemiei COVID-19, considerăm că asemenea informații, transpuse în noi tehnologii, pot avea caracter disruptiv pentru evoluția pandemică”, mai evidențiază prof. univ. dr. Tudor Luchian
Prof. univ. dr. Tudor Luchian arată că studiile pe care le derulează se află, acum, în fază avansată de peer-review care demonstrează că, și în absența unei asemenea interacțiuni specifice, proteina „spike S1” este capabilă să genereze căi de permeație moleculară prin biomembrane, fapt ce poate conduce la distrugerea celulei.
„De asemenea, am descoperit că în prezența unui anticorp monoclonal pentru proteina «spike S1», acest proces de lizare membranară este mult atenuat. Conștienți fiind de amploarea pandemiei COVID-19, considerăm că asemenea informații, transpuse în noi tehnologii, pot avea caracter disruptiv pentru evoluția pandemică. Pentru a se realiza un compromis optim între constrângerile impuse de procesul editorial și celeritatea cu care aceste informații ar trebui să atingă publicul-țintă, putem furniza terțelor părți interesate (companii pharma), la cerere, detalii punctuale despre descoperirile menționate”, declară prof. univ. dr. Tudor Luchian.
Progres important în cercetările legate de combaterea COVID-19 ale cercetătorilor de la Universitatea „Cuza” din Iași
În acest context, ceea ce au reușit cercetătorii de la Universitatea „Cuza” din Iași este un progres important de combatere a COVID-19.
„Suplimentar, am demonstrat aplicabilitatea unui biosenzor proteic pentru detecția în timp real a proteinei «spike S1», la nivele fiziologice ale concentrației sale, și asta încă din faza premergătoare infecției virale propriu-zise. Acest rezultat, complementarizat de alte descoperiri recente din grupul nostru ce au relevat posibilitatea detecției secvențelor nucleotidice scurte în timp real, la concentrații de ordinul nM, are potențialul de a genera o clasă nouă de biosenzori, mai ieftini și mai ușor de folosit în unități mobile, pentru detecția timpurie a SARS-CoV-2”, a concluzionat prof. univ. dr. Tudor Luchian, coordonatorul grupului de cercetare din UAIC Iași.
Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul
„Orientation Day on-line”, eveniment dedicat pentru primii pași ai studenților internaționali în Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași a ogranizat evenimentul dedicat studenților - "Orientation Day on-line"
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a organizat un eveniment pentru studenți, intitulat „Orientation Day on-line”. Acesta a fost dedicat tinerilor studenți internaționali, care studiază la Politehnica ieșeană prin programe Erasmus+. S-au implicat în proiect și studenții „Buddy”, echipa care sprijină studenții internaționali și Erasmus+ în procesul de adaptare la Universitatea Tehnică din Iași
Vineri, 25 septembrie 2020, Prorectoratul Relații Internaționale de la Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași a organizat „Orientation Day”, eveniment on-line dedicat studenților internaționali și Erasmus+ veniți să studieze la Politehnica ieșeană. În cadrul evenimentului, moderat de prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector Relații internaționale, au fost prezentate în mod interactiv informațiile necesare studenților străini pentru acomodarea cât mai facilă la viața din Iași. Au aflat despre Universitate și facultățile TUIAȘI, Campusul Studențesc „Tudor Vladimirescu”, transportul public ieșean și facilitățile oferite studenților, calendarul academic și „Survivor Kit” în vremuri de pandemie, organizația „Erasmus Student Network Iași” și răspunsuri la întrebările și nelămuririle pe care le-au avut.
S-au implicat în proiect și studenții „Buddy”, echipa care sprijină studenții internaționali și Erasmus+ în procesul de adaptare la TUIAȘI
În proiect s-au implicat și studenții „Buddy”, echipa care sprijină studenții internaționali și Erasmus+ în procesul de adaptare la Universitatea Tehnică din Iași.
„I-am întâmpinat on-line și a fost o plăcere să vedem toți studenții internaționali interesați de TUIAȘI și de orașul nostru, de facilitățile oferite și de plăcerea de a avea o interacțiune directă cu studenții Buddy ai universității. Am constatat că este utilă această întâlnire, înainte de venirea în Iași, pregătirile de drum fiind astfel mai bine organizate. Studenții «Buddy» ai TUIAȘI s-au pregătit cu prezentări proprii privind organizarea vieții academice și în campus, alături de reprezentanții ESN Iasi și de Echipa Prorectoratului Relatii Internaționale. Vom continua întâlnirile cu studenții internaționali, deveniți între timp ieșeni, cu subiecte atractive de tip colaborativ, multiculturale și de promovare a spiritului studențesc sci-tech”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector Relații Internaționale.
Echipele de la cele 11 facultăți ale Universității Tehnice din Iași au lucrat toată vara ca anul universitar 2020-2021 să înceapă în condiții de maximă siguranță pentru studenți
Echipele de la cele 11 facultăți ale Universității Tehnice au lucrat toată vara ca anul universitar 2020-2021 să înceapă în condiții de maximă siguranță pentru studenți. Senatul TUIAȘI a validat propunerea Consiliului de Administrație (CA), stabilindu-se un sistem hibrid de organizare a cursurilor. Astfel, în primul semestru al noului an universitar vor veni la Iași pentru a desfășura activități didactice on-site (în amfiteatrele și laboratoarele Universității) studenții tuturor facultăților proaspăt înmatriculați în anul I licență, toți studenții din anul al II-lea și studenții din anul al VI-lea de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”. Aceștia vor continua activitatea didactică în același regim pe toată durata anului universitar. Ceilalți vor desfășura activități didactice exclusiv on-line.
Publicație : Bună Ziua Iași
Cuvântul rectorului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, la deschiderea anului universitar
Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, la deschiderea anului universitar
Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, la deschiderea anului universitar a transmis un mesaj emoționant pentru studenții „Școlii lui Asachi”. Acesta susține că pentru boboci, dar deopotrivă pentru noi toţi, această zi este irepetabilă, deşi dascălii, o trăiesc an de an. Dar de fiecare dată o trăiesc altfel.
„Stimaţi şi dragi invitaţi şi colegi, dragi studenţi şi, cu dedicaţie specială, dragi boboci, bine aţi venit, bine ne-am regăsit cu toţii în prima zi de cursuri a celei de-a 110-a generaţii de studenţii ai Școlii lui Asachi!
Indiferent de contextul pe care nu l-a dorit niciunul dintre noi, ne aflăm într-un moment festiv. Un moment festiv care răzbate dincolo de răceala biţilor şi a pixelilor şi dincolo de prea puţin empatica comunicare online. Un moment festiv care ne face să uităm de provocările cursurilor online, ale examenelor online, de dificultatea încercării de a depăşi bariera cuvintelor spuse şi auzite indirect, doar prin bunăvoinţa electronilor şi a undelor.
Fascinaţia şi emoţia debutului unui nou an universitar nu pot fi alterate de niciun context. Pentru boboci, dar deopotrivă pentru noi toţi, această zi este irepetabilă, deşi, noi, dascălii, o trăim an de an. Dar de fiecare dată o trăim altfel. Și cu cât avem mai mulţi ani în slujba universităţii, cu atât bucuria noului început este mai mare.
Profesiile de inginer – indiferent de domeniu – şi de arhitect se află la capătul unui drum, care începe astăzi pentru boboci şi nu este deloc uşor, un drum parcă croit perfect pentru unii, aparent încorsetându-i pe alţii. Acestea profesii se află la capătul unui drum pe care, în mers firesc, îl parcurgi în 4 sau 6 ani, iar dacă vrei să te descoperi mai bine, mai adaugi 2 ani.
Probabil că unora dintre dumneavoastră, şi îmi doresc să mă refer doar la boboci, încă vi se pare mult mai ușor să vă fi dorit să deveniţi filologi, jurişti, filozofi sau jurnalişti, iar apoi să trăiți din cuvinte, cuvinte adresate altora sau propriului eu, cuvinte scrise pe un blog, cuvinte care pot marca viaţa unui om. Da, pare mult mai uşor să îţi câştigi existenţa fiind comentator, translator, ghid, critic, consilier, economist. Și atunci, de ce am dorit să devenim ingineri sau arhitecţi şi de ce, la rândul vostru, vă doriţi să deveniţi ingineri sau arhitecţi?
Pentru că în primul rând aceste profesii sunt extrem de necesare – dacă, prin absurd, n‐ar mai exista ingineri sau arhitecţi, lumea ar deveni rapid un haos. Cea mai simplă definiție a acestor profesii a fost oferită de Samuel C. Florman (autor, printre altele şi a cărţii „The existenţial pleasures of engineering”, 1976): aceste profesii „reprezintă artă sau ştiinţa de a face util”. Transpuse într-o înţelegere mai pragmatică, aceste cuvinte sugerează că absolut toţi oamenii, indiferent ce meserie ar avea, au nevoie că undeva, cumva, să existe și niște ingineri sau arhitecţi bine pregătiți și dornici de treabă care să le uşureze activitatea şi viaţa.
Un alt motiv este acela că aceste profesii au frumusețea și fascinația lor aparte. Herbert Clark Hoover, 1874 – 1964, inginer, preşedinte al SUA 1929-1933 spunea:
„Este fascinația de a vedea cum o plăsmuire a imaginației devine, cu ajutorul ştiinței, un plan pe hârtie. Ca apoi să se materializeze în piatră, metal sau energie. Ca apoi să creeze locuri de muncă şi locuințe pentru oameni. Ca apoi să ducă la creşterea standardului de viață şi la sporirea confortului. Marea responsabilitate în comparație cu cei de altă profesie este că operele inginerilor şi arhitecţilor se află sub văzul tuturor. Acțiunile lor se concretizează în material palpabil. Inginerului şi arhitectului le revine menirea să îmbrace scheletul ştiinței cu viață, confort şi speranțe. Apoi, inginerul său arhitectul priveşte înapoi spre binele nesfârşit ce se desprinde din succesul său cu o satisfacție pe care o cunosc puține profesii. Iar verdictul colegilor săi este singura recunoaştere pe care o doreşte”.
Dragi boboci, dragi studenţi,
Dragi boboci, dragi studenţi,
Revenind la profesiunile pentru care aţi optat înscriindu-vă la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, suntem în momentul în care mediul economic, reprezentanţii politici şi factorii de decizie în elaborarea strategiilor pe termen mediu şi lung din România au constatat că ani la rând a fost neglijat sectorul esenţial evoluției reale şi fireşti a oricărei naţiuni, şi anume învăţământul tehnic şi absolvenţii acestuia. Astfel că acum asistăm la recunoaşterea importanţei vitale pentru orice naţiune a profesiilor tehnice, implicit asistăm la o creştere puternică a cererii de ingineri şi arhitecţi, cerere asociată și cu salarii – motivante pentru început, apoi satisfăcătoare.
De altfel, în acest an, Politehnica ieşeană a înregistrat un număr record de candidaţi fizici, nu de dosare, cel mai mare număr de candidaţi din ultimii mai bine de 10 ani. Ne-am reamintit pe scară mai largă, nu doar la o facultate sau două, ce înseamnă concurenţa adevărată. De aceea, este cu atât mai mare meritul candidaţilor reuşiţi, bobocii de astăzi.
Dragi boboci, consider că astăzi faceţi cu adevărat primul pas prin care părăsiţi confortul cotidian pentru a vă construi o carieră care are toate premisele să vă ofere multe satisfacții. Aveţi toate motivele să o faceţi, însă cel mai important motiv este acela că de astăzi aţi devenit studenţii primei şcoli de inginerie din ţară şi, deopotrivă, ai unei dintre cele mai prestigioase universităţi româneşti.
Este adevărat că politica – eufemistic spus neinspirată – de după anii ’90 a lăsat Moldova fără marii producători în diferitele domenii, iar locurile de muncă atractive se găsesc acum mai ales în centrul şi vestul ţării, unele şi prin sud. Dar, îmi doresc şi ne dorim că începutul acestui an universitar să coincidă, nu doar calendaristic, cu începutul schimbării paradigmei de asociere a zonei Moldovei cu o regiune mai puţin atractivă, iar, voi, studenţi acum, absolvenţi în curând, să aveţi şansa să arătaţi aici, acasă, ceea ce aţi învăţat.
Dragi colegi,
Vă mulţumesc pentru sufletul şi munca pe care le-aţi investit în promoţiile anterioare şi pentru ceea ce ştiu că veţi dărui generaţiei actuale şi vă doresc să rămâneţi în spirit la fel ca întotdeauna, creativi, dedicaţi, tineri.
Ne doresc tuturor să avem curajul, energia şi sănătatea să trecem cu bine peste această perioadă şi să ajungem să ne bucurăm cu toţii la absolvirea studenţilor noştri de astăzi.
Doresc tuturor colegilor, studenţilor şi tuturor celor care veghează şi colaborează la mersul firesc al educaţiei un an universitar cât mai bun, plin de reuşite şi protejat de ceea ce acum ne exilează într-o lume virtuală.
Vivat, crescat, floreat Politehnica ieşeană împreună cu dascălii şi studenţii săi!”, a conchis rectorul Dan Cașcaval.
Publicație : Bună Ziua Iași
5 octombrie 2020
Cel mai bun loc pentru documentare și studiu din Iași! UAIC a finalizat, printr-o investiție de 800.000 de lei, procesul de modernizare într-o bibliotecă
O nouă investiție, de 800.000 de lei, în procesul de modernizare într-o bibliotecă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației de la UAIC Iași
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a finalizat o nouă investiție importantă legată de etapa de modernizare într-o bibliotecă! Aproximativ 800.000 de lei au fost alocați pentru dotarea bibliotecii Facultății de Psihologie și Științe ale Educației. În anul 2019 a început renovarea celor 7 săli ale bibliotecii cu transformarea a 3 săli ce erau utilizate exclusiv pentru depozit de carte, iar una pentru birou bibliotecari, în săli pentru public, toate cele 7 spații devenind săli cu acces direct la raft
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a finalizat faza de modernizare la o nouă bibliotecă! Aceasta funcționează în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, ca filială a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu”. La evenimentul de inaugurare au participat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al UAIC, prof. univ. dr. Ștefan Boncu, decanul de la Psihologie, prof. univ. dr. Nicoleta-Laura Popa, prodecan și conf. univ. dr. Ioan Milică, director general al BCU.
„A aduce la viață o bibliotecă este un demers pe cât de rar, pe atât de important. Felicit întreaga echipă care a făcut posibil acest proiect, este impresionant ce ați realizat. Această bibliotecă mă duce cu gândul, inevitabil, la proiectul de reabilitare a Corpului O, unde vom avea o bibliotecă a întregii Universității și unde studenții vor avea la dispoziție un spațiu cel puțin la fel de prietenos”, a menționat rectorul Toader.
Biblioteca de la Psihologie va avea 7 săli cu acces direct la raft
Aici, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, prof. univ. dr. Ștefan Boncu, a ținut să arate că, și în acest mod, studenții pot fi atrași și mai mult către studiu.
„Mulțumesc partenerilor de la Biblioteca Centrală Universitară pentru că au acceptat provocarea noastră de a răspunde la întrebarea «Cum atragem studenții în bibliotecă?» Am răspuns prin a moderniza acest spațiu, prin a simplifica accesul la cărți a studenților, prin a folosi tehnologia în beneficiul cititorilor. Invităm studenții aici nu doar pentru a studia, dar și pentru a petrece timp liber de calitate în facultate”, a transmis prof. univ. dr. Ștefan Boncu.
În biblioteca Facultății de Psihologie și Științe ale Educației studenții au acum acces la fondul de carte printr-o simplă scanare a volumelor
În biblioteca Facultății de Psihologie și Științe ale Educației studenții au acum acces la fondul de carte printr-o simplă scanare a volumelor pe baza permisului emis de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, atât pentru consultare în sala de lectură, cât și pentru împrumut la domiciliu.
„Biblioteca trebuie să fie definită de cuvântul accesibilitate, să fie un loc în care studenții să își dorească să petreacă timp. Mă bucur că avem în UAIC un partener serios în a face acest lucru posibil, consider că această filială este un exemplu de mediu prietenos care să îi ajute pe studenți să se bucure de carte”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Milică, director general al BCU.
Lucrarea de renovare a spațiilor a inclus, pe lângă reparațiile curente, lucrări la instalațiile electrice de iluminat și prize sau lucrări de instalații electrice curenți slabi cu realizarea unor canaluri de cabluri pe sub pardoseală
Lucrările pentru modernizarea bibliotecii Facultății de Psihologie și Științe ale Educației de la UAIC s-au derulat în mai multe etape. Prima etapă a demarat în anul 2017 și a implicat dotarea celor 3 săli de lectură ale bibliotecii cu 20 de computere noi, dar și cu instalarea unor sisteme de climatizare. În anul 2018 s-a achiziționat mobilier pentru sălile de lectură, piesele fiind organizate pe module de lucru individuale, dar și de grup. În anul 2019 a început renovarea celor 7 săli ale bibliotecii cu transformarea a 3 săli ce erau utilizate exclusiv pentru depozit de carte, iar una pentru birou bibliotecari, în săli pentru public, toate cele 7 spații devenind săli cu acces direct la raft.
Lucrarea de renovare a spațiilor a inclus, pe lângă reparațiile curente, lucrări la instalațiile electrice de iluminat și prize sau lucrări de instalații electrice curenți slabi cu realizarea unor canaluri de cabluri pe sub pardoseală. Au urmat și alte investiții, precum achiziția și montarea de rafturi metalice pentru depozitarea cărților, dotarea sălilor S8 și S1 cu sisteme de supraveghere video, sisteme de videoproiecție și un flipchart digital, dotarea cu echipamente de detecție RFID pentru împrumut și retur carte, inclusiv pentru inventariere cărți, achiziția a două licențe SIP/SIP2 pentru programul ALEPH sau instalarea sisteme de climatizare în sălile bibliotecii. Investiția totală depășește suma de 790.000 de lei.
Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași
Universities have let their students down
Current difficulties were predictable and avoidable, writes one academic, while Maria Gajewska wonders when a fee refund might be due. Meanwhile, William Proctor believes it is the government, not institutions, that bears responsibility for the crisis
What a mess (UK universities ‘bullying’ junior staff into face-to-face teaching, 25 September). Academics have raised safety issues for months. The debacle was predictable and avoidable. While the NHS prepared for increased hospitalisations in October, universities aggressively competed for “customers”. If only we had learned from the mistakes of the American universities, which opened buildings in August but soon closed them because of the problems that we now see here.
Vice-chancellors, and the boards to whom they are accountable, made commitments they couldn’t honour. Most promised students a campus experience with buildings open and face-to-face teaching, lest their institution became unsustainable. They signed contracts with accommodation providers that may render them liable if places aren’t filled.
The whole country is let down by the lack of capacity in our test-and-trace system. Fuelled by hope rather than facts, vice-chancellors fostered communications designed to persuade students and staff that all would be OK. “Covid-secure buildings” became the name of the game. Reasonable-sounding policies were developed and air conditioning systems reviewed. Marketing departments went into overdrive. Sadly, in many cases safety measures have not been effectively implemented and monitored.
Advertisement
Universities have important roles in dealing with the economic fallout by informing, educating, training and retraining us all. Yet, instead of rational, evidence-based decision-making, some universities have chosen spin to attract customers with scant regard for student and staff wellbeing. The pandemic is exposing fault lines in our market model of education. The government and our vice-chancellors have let universities down.
Name and address supplied
- Your article (Covid-19: what are UK students’ rights over accommodation and courses?, 28 September) quotes the Office of the Independent Adjudicator for Higher Education saying that “if your provider has offered you different but broadly equivalent teaching and assessment opportunities in a way that you could access, it is not likely that you will get a fee refund for that”, implying that students pay for “teaching and assessment”.
I was a student at University College London in 2018, when many of us lost the better part of a term due to strikes. Some demanded fee refunds as our teaching was severely compromised (especially for those on one-year degrees, like most MA and MSc courses). We were told this was not possible as we were paying for the “university experience”, not the tuition itself. Surely that experience is now hardly broadly equivalent, which makes a call for fee reductions perfectly justified? Unless it is the tuition we are paying for after all.
Maria Gajewska
Cambridge
- Re Suzanne Moore’s article (British students are learning one lesson this term: trust no one, 28 September), students at Bournemouth University are receiving more teaching during the pandemic rather than less. Academic staff have seen their workloads increase exponentially, as we have striven to provide not only online lectures, seminars and workshops, but also additional sessions to help students with exams and assessments, as well as offer extensive pastoral care sessions.
I suggest Moore speaks to academics at the coalface of universities, where we are struggling to cope with excessive workloads. Of course, we would rather be on campus as well, but there is an armada of research regarding online teaching that we are all drawing on to offer the best education possible during a pandemic. Perhaps the target should be the government, which has hitherto refused to provide economic support to protect universities from collapse.
Dr William Proctor
Bournemouth University
Publicație : The Guardian
|