Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
04/05/2025
Revista presei, 9 octombrie 2020

 
 
  banner revista presei

Alegere importantă la conducerea UAIC din Iași făcută de rectorul Tudorel Toader! Istoricul, Prof. univ. dr. Nelu Zugravu este noul director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (EXCLUSIV)

Concurs important la UAIC Iași. Rectorul instituției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, l-a ales pe prof. univ. dr. Nelu Zugravu - Facultatea de Istorie pentru a coordona activitatea pentru studii doctorale

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, l-a ales pe prof. univ. dr. Nelu Zugravu – Facultatea de Istorie pentru a coordona activitatea pentru studii doctorale! Acesta este noul director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat pentru mandatul 2020-2024

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a coordonat comisia care a organizat concursul pentru Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD) din cadrul Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD). Astfel, prof. univ. dr. Nelu Zugravu – Facultatea de Istorie este noul director al CSUD de la „Cuza” pentru mandatul 2020-2024. La concursul derulat la finalul lunii trecute (22 septembrie 2020) au fost 3 candidați.

Cine este noul director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, pentru mandatul 2020-2024

Rezultatele candidaților au fost: prof. univ. dr. Liviu George Maha, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) a primit nota 7.65 la analiza dosarului și 9 la interviu pe baza programului managerial depus de candidat, Media finală a fost 8.06. Prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a primit 8.45 analiza dosarului și 9 la interviu pe baza programului managerial depus de candidat, iar media finală a fost 8.62. Câștigătorul a fost prof. univ. dr. Nelu Zugravu, Facultatea de Istorie, care a primit 8.85 la analiza dosarului și 10 la interviu pe baza programului managerial depus, iar media finală 9.20. Alegerea a fost validată de Senatul UAIC Iași.

Istoricul Nelu Zugravu este unul dintre cei mai apreciați universitari din domeniul Istoriei

Pe acest plan, prof. univ. dr. Nelu Zugravu este unul dintre cei mai apreciați universitari din domeniul Istoriei. Acesta a avut numeroase colaborări pe plan național și internațional în state precum Germania, Italia sau Grecia. Istoricul Zugravu are ca domenii de interes: Istoria antică a regiunii Dunării de Jos în secolele I-VIII, cu specială privire asupra epocilor romană și postromană, Istoria și civilizația Antichității târzii: organizarea unor activități de doctorat cu tematica circumscrisă perioadei respective; stabilirea unei direcții de cercetare și editare de izvoare din Antichitatea târzie în cadrul Centrului de Studii Clasice și Creștine al Facultății de Istorie, Istoria romană, în special istoria religioasă și culturală, Istoria creștinismului în regiunea Dunării de Jos în mileniul I.

Cu ce se ocupă Consiliul pentru Studiile Universitare de Doctorat de la Universitatea „Cuza” din Iași

Consiliul pentru Studiile Universitare de Doctorat asigura conducerea operațională a Instituției Organizatoare de Studii Universitare Doctorale (IOSUD) și funcționează pe baza prevederilor Codului Studiilor Universitare de Doctorat și ale Regulamentului propriu. Competențele decizionale ale Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat sunt următoarele: elaborează strategia IOSUD; elaborează Regulamentul Studiilor Universitare de Doctorat; aprobă înființarea și desființarea școlilor doctorale; coordonează parteneriatele cu alte IOSUD; îndeplinește alte atribuții stabilite în Regulamentul propriu. Componența CSUD, membri aleși și conducători de doctorat: prof. univ. dr. Adriana Zaiț – Școala Doctorală de Economie și Administrarea Afacerilor, prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc – Școala Doctorală de Psihologie și Științe ale Educației, prof. univ. dr. Dorina-Lăcrămioara Petrescu – Școala Doctorală de Studii Filologice, prof. univ. dr. Dumitru-Cezar Oniciuc – Școala Doctorală de Matematică, prof. univ. dr. Dorel Lucanu- Școala Doctorală de Informatică.

Publicație : Bună Ziua Iași

A VIII-a Conferinţă Naţională a Societăţii de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă din România

Conferinţă Naţională a Societăţii de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă din România

Având în vedere contextul epidemiologic actual, măsurile de prevenție ce se impun în vederea limitării numărului de infecții cu COVID – 19 și reglementările în vigoare referitor la organizarea de evenimente, s-a luat decizia ca ediția de anul acesta a Conferinței Naționale de Medicină de Urgență și Catastrofă să se desfășoare online în perioada 8 – 10 octombrie 2020.

„Vom folosi o platformă dedicată pentru evenimente online ce asigură transmisii live de înaltă calitate, permite logarea concomitentă a tuturor participanților înscriși la eveniment, a lectorilor și a partenerilor, precum și accesul la zona expozițională virtuală. Suntem convinși că veți înțelege această decizie, în condițiile în care prioritatea tuturor în aceste momente este siguranța populației și binele pacienților noștri. În numele Comitetului de Organizare al conferinței mulțumesc pentru înțelegere și cooperarea tuturor participanților și partenerilor conferinței noastre.

Vă așteptăm în număr cât mai mare la ediția online a Conferinței Naționale de Medicină de Urgență și Catastrofă!”, a transmis prof. Dr. Diana Cimpoeșu, președintele Conferinței Naționale a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România și șeful Departamentului UPU-SMURD – Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” Iași.

A 56-a reuniune anuală a oftalmologilor (RAO 2020) a avut loc în perioada 24-26 septembrie, la Iași

Un eveniment de mare anvergură a avut loc la Iași, în perioada 24-26 septembrie 2020. Colegiul Medicilor Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, Clinica I Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe “Sf. Spiridon” Iași, Societatea Română de Oftalmologie, Fundaţia Oftalmologică “Diapreg” și Societatea de Medici și Naturaliști a organizat în perioada 24 – 26 septembrie „a 56-a reuniune anuală a oftalmologilor (RAO 2020)”, eveniment cu participare internaţională.

În paralel, Ordinul Asistenţilor Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenţilor Medicali din Romania (OAMGMAMR) organizează „a 13-a reuniune oftalmologică a asistenților medicali”.

Cine poate participa la RAO 2020

Peste 400 de participanţi – medici primari, specialiști și rezidenţi în oftalmologie, alături de asistenţii medicali care lucrează în această specialitate – sunt așteptaţi la lucrările online ale evenimentelor.

Lucrările știinţifice se vor desfășura în mediul virtual de-a lungul a 3 zile.

Tematica ştiinţifică a RAO 2020 este „Tradiţie şi viitor în oftalmologie, prezenţi pe timp de pandemie”, subiect care va îngloba modalităţi variate de prezentare: prezentări orale, simpozioane, e-postere etc.. Manifestarea se bucură de o participare internaţională semnificativă care va crește calitatea și interesul acestei întâlniri.

Conferința Națională de Psihiatrie 2020, ediția a XIII-a, cu participare internaţională: „Inovație și creativitate în psihiatria secolului XXI”

Miercuri, 23 septembrie, încep lucrările Conferinței Naționale de Psihiatrie 2020, ediția a XIII-a, cu participare internatională, organizată de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi la care Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi este partener oficial.

Evenimentul, cu titlul „Inovație și creativitate în psihiatria secolului XXI”, se va derula virtual pe parcursul a patru zile şi se va bucura de prezenţa a peste 750 de specialişti din ţară şi din străinătate, care vor contribui la realizarea unui program ştiinţific deosebit de valoros şi antrenant.

„Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi este partener oficial al Conferinţei şi are onoarea de a deschide lucrările din acest an, ca o recunoaştere a tradiţiei şi importanţei majore în promovarea şi dezvoltarea sănătăţii mintale la nivelul întregii Românii. În 2020, evenimentul era conceput pentru a desfăşura la Iaşi, citadelă a ştiinţei şi culturii româneşti, însă, din cauza pandemiei de COVID-19, a fost mutat în mediul virtual, fără să-şi abandoneze menirea de a oferi un cadru optim de dezvoltare tuturor activităţilor de bază din domeniul psihiatriei.Desfăşurarea Congresului coincide, de asemenea, cu Zilele Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, un eveniment de anvergură internaţională, organizat în mod tradiţional toamna”, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, director medical în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Sprijin financiar pentru studenții de peste hotare

Educația pe datorie e un concept care câștigă teren în România. E soluția pentru problemele a circa 50% dintre tinerii care vor să studieze în străinătate. Pentru că fix 50% e procentul celor admiși care aleg să nu mai plece din lipsă de fonduri, scrie alephnews.ro. FINS, un start-up, le propune studenților împrumuturi mai prietenoase. „E important de înțeles că nu le cerem apartamentul părinților ca garanție, ne uităm în principal la profilul lor academic și profesional, practic ce școală au făcut până acum, ce activități extracuriculare, voluntariat etc. Pentru cei care merg la programe de licență le dăm până la 25.000 de euro…Foarte importante sunt următoarele: flexibilitatea în utilizarea sumelor împrumutate, adică ei pot să folosească banii ăștia pentru orice tip de cheltuială, fie că sunt cheltuieli de taxe de școlarizare, de trai, de masă și casă sau bilete de avion. Sunt împrumuturi care sunt individualizate pe nevoile lor particulare, adică practic necesarul de finanțare, de creditare din fiecare lună”, a spus Alexandru Ghiță, fondator FINS.

Publicație : Evenimentul

După Brexit, taxe duble pentru studenții români din Marea Britanie

Acestea vor crește până la 20.000 lire

Studenții din toate țările Uniunii Europene, cu excepția Irlandei, nu vor mai beneficia de tarifele reduse, nici de accesul la împrumuturi pentru studenți, beneficii de care aveau parte cât timp Marea Britanie era membră a UE.

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord spune că ar fi o dovadă de maturitate a României dacă studenții ar merge la studii acolo pentru master sau doctorat, nu pentru licență. Cum este exemplul Germaniei.

La nivel internațional, sunt 44.300 de studenți care au aplicat pentru a studia, anul viitor, în Marea Britanie.

România trimite anual 3.000 de studenți acolo. Oricum, se estimează că numărul studenților va scădea cu până la 90%.

Publicație : Evenimentul

 USAMV avertizează studenţii: Închidem campusul dacă nu se respectă regulile

 Conducerea universităţii a impus purtarea obligatorie a măştii în tot campusul.

Conducerea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu” din Iaşi (USAMV) a impus obligativitatea purtării măştii în tot Campusul, unde sunt cazaţi studenţii instituţiei de învăţământ superior. Decizia vine în contextul creşterii numărului de cazuri de infecţie cu COVID-19 în Iaşi, capitala Moldovei aflându-se pe locul al doilea la nivel naţional aproape în fiecare zi ca număr de infecţii. „Iaşul, oraş studenţesc de tradiţie, este unul foarte expus riscului infectării cu virusul COVID-19. Suntem în topul infectărilor cu noul virus.

Virusul nu ţine seama de gen, vârstă sau religie. Fii responsabil, păstrează distanţa faţă de colegi, poartă corect mască de protecţie. Evită aglomerările, evită deplasările inutile, fii responsabil! Tu şi colegii tăi sunteţi în campus tocmai pentru că respectaţi regulile de protecţie! Dacă nu respectăm măsurile stabilite, pericolul contaminării este foarte mare pentru studenţi, familiile lor, pentru cadrele didactice şi personalul administrativ”, se precizează într-un mesaj transmis de USAMV Iaşi.

Mai mult decât atât, conducerea universităţii a transmis şi un avertisment: aceştia spun că, dacă se constată că în campus nu sunt respectate măsurile stabilite şi anunţate, nu vor aştepta să devină un focar de infecţie sau să apară mai multe cazuri de transmitere în comunitatea studenţilor. Astfel, conducerea USAMV a avertizat că este dispusă oricând să mute toate activităţile online, să decazeze studenţii şi să îi trimită acasă cel puţin până în sesiune, dacă se constată că există un risc crescut în campus şi că nu se respectă regulile de protecţie sanitară.

 Publicație : Ziarul de Iași

Sélection en master : des étudiants s’insurgent contre l’impossibilité de poursuivre leurs études

Les recours d’étudiants non admis en master se multiplient devant les tribunaux administratifs, qui exigent régulièrement l’intégration dans la filière demandée.

Poursuivre ses études à l’université après avoir validé une licence n’a apparemment rien d’évident. Pour preuve : en cette rentrée, selon l’UNEF, environ 9 000 étudiants candidats à des masters restent sans affectation, leurs dossiers ayant été rejetés sans qu’ils comprennent toujours pourquoi. A Montpellier, le cas de Mehdi, étudiant en droit, l’a illustré fin septembre. Après cinq jours de grève de la faim devant le rectorat, qui tardait à lui proposer trois solutions de poursuite d’études – comme l’exige la loi –, le jeune homme a fini par obtenir une place dans un master de droit des assurances au sein de sa faculté.

Titulaire d’une licence de droit, obtenue avec mention dans une université de l’ouest de la France dont elle préfère taire le nom, Charlotte (le prénom a été changé) a essuyé un refus pour le master qu’elle convoitait. « Le directeur de ce master était mon professeur en licence. Début mai, nous avons eu un entretien par visioconférence, il m’a dit que j’avais de bons résultats et qu’on se retrouverait à la rentrée. Il a même ajouté : “Surveillez vos mails” », relate-t-elle. Surprise : en juillet, l’étudiante se retrouve sur la liste complémentaire, au 16e rang, alors que la formation ne compte que quinze étudiants. « Il aurait fallu qu’ils se désistent tous pour que je puisse l’intégrer, ce qui était évidemment inenvisageable », poursuit la jeune femme, qui s’étonne qu’avec « 14/20 et 15/20 de moyenne dans les matières fondamentales, on ait pu considérer que [s]on niveau était “très faible”. »

Depuis 2017, la loi autorise les établissements à fixer des capacités d’accueil et à admettre les étudiants en première année de master (M1) après examen de leur dossier, généralement composé des notes en licence et d’une lettre de motivation. Le passage en deuxième année (M2) s’effectue ensuite de droit, après validation du M1. Cependant, par dérogation, un peu plus de 260 masters continuent de recruter leurs élèves entre le M1 et le M2, surtout dans la filière droit. La liste de ces formations est publiée par décret, chaque année.

Publicație : Le Monde

 

 

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2025 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate