Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
24/05/2025
Revista presei, 3 septembrie 2015

 
 
  banner revista presei

„Cuza“ încă mai aşteaptă ca bobocii să ocupe aproape 300 de locuri bugetate

Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za“ din Iaşi a publicat integral în cursul zilei de ieri locurile pe care le are pregătite pentru admiterea din toam­nă, atât la licenţă, cât şi la master. Ima­gi­nea de ansamblu este că numărul mare de candidaţi s-a remarcat şi în ocupa­rea locurilor, fiind doar 295 rămase libe­re la buget la licenţă şi 280 la buget la master.

În ceea ce priveşte primul ci­clu Bologna, oferta universităţii pentru admiterea din toamnă este de 295 de locuri la licenţă, 943 la taxă şi 160 de ID, ultimele fiind integral la Facul­ta­tea de Economie şi Administrarea Aface­ri­lor (FEAA). Facultatea de Biologie are 33 de locuri pregătite la buget pen­­tru specializarea Ştiinţa Mediului, şi 37 în total la taxă, în timp ce Chimia are un număr similar de locuri - 35 la buget şi 14 la taxă. De menţionat este faptul că facultatea înmatriculează stu­denţi şi la specializarea proaspăt acre­ditată Chimie medicală. FEAA şi-a ocupat integral locurile de la buget, având, pe locurile de la ID, încă 290 de locuri la taxă. Facultatea de Filo­so­fie şi Ştiinţe Social-Politice are prin­tre cele mai multe locuri scoase la concurs pentru buget, 56, 35 dintre acestea fiind la specializarea Relaţii internaţionale şi studii europene şi 21 la Filosofie, în timp ce la taxă are 253 de locuri. Facultatea de Fizică are 52 de lo­curi la buget, 11 la taxă, în timp ce la Geografie şi Geologie sunt 40 la bu­get şi 208 la taxă. La Facultatea de Istorie sunt 6 la buget şi 34 la taxă, la Litere 45 la buget şi 41 la taxă, Psi­ho­logie şi Ştiinţele Educaţiei are doar locuri la taxă în număr de 75, în timp ce Teologia Ortodoxă şi cea Catolică au câte 14 locuri la buget, la Teologie Ortodoxă fiind 45 de locuri la taxă, în timp ce la Catolică, doar 10. De remar­cat este faptul că Facultatea de Mate­ma­tică nu a rămas cu niciun loc liber nici la buget şi nici la taxă anul acesta, după confirmări.

În ceea ce priveşte studiile de masterat, UAIC are 280 de locuri pregătite la buget, 780 la taxă şi 93 la fără frecvenţă, acestea fiind tot la FEAA. Cele mai multe locuri la buget sunt la Filosofie - 39,Litere - 45, şi Chimie şi Matematică, câte 33. Cele mai multe locuri la taxă sunt la FEAA, 218, care nu are niciun loc ră­mas liber la buget, la Teologie Orto­do­xă - 66 şi la Filosofie - 98. Pentru mas­­ter a scos locuri la concurs şi Centrul de Studii Europene de la UAIC, a­cesta având 13 locuri la buget şi 110 la taxă.

Înscrierile vor avea loc pe durata a trei zile, între 7 şi 9 septembrie, existând şi posibilitatea depu­ne­rii online a documentelor din care este alcătuit dosarul de candidatură.
Publicație: Ziarul de Iași

400.000 de lei pentru reparaţiile de vară la căminele din Copou

Căminele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi au trecut prin această vară printr-o serie de renovări şi îmbunătăţiri care au scos din buzunarul instituţiei de învăţământ superior aproximativ 400.000 de lei. Majoritatea reparaţiilor au fost de întreţinere generală, asigurându-se funcţionarea utilităţilor şi văruiri în spaţiile comune, cât şi în unele dintre camere care necesitau astfel de intervenţii. Au existat însă şi o serie de reparaţii particulare care s-au făcut în fiecare campus.

În „Titu Maiorescu“ au fost cămine unde s-a refăcut instalaţia sanitară la băi, în Târguşor Copou s-au efectuat lucrări la recircularea apei calde menajere, în Codrescu s-au remediat o serie de probleme cu instalaţia de apă şi cea electrică la Căminul C11, iar la Cantină s-a lucrat pentru organizarea unei scurgeri la aparatul de grăsimi. Cele mai ample lucrări s-au desfăşurat la nivelul căminelor „de lux“ ale universităţii - la Akademos s-a reparat acoperişul pentru a preveni o serie de infiltraţii semnalate, în timp ce la Gaudeamus s-a reparat tâmplăria la ferestrele de pe tronsonul al doilea. În ceea ce priveşte Căminul C5, reprezentanţii universităţii speră să reuşească să cazeze studenţi chiar mai devreme de luna ianuarie, cum se preconiza la mijlocul acestei veri. Lucrările constructorului vor fi receptate pe 15 septembrie şi licitaţiile pentru mobilarea şi utilarea vor fi gata până spre sfârşitul lunii noiembrie, astfel încât conducerea UAIC a precizat că speră ca din prima săptămână a lui decembrie să înceapă cazările propriu-zise.

Publicație: Ziarul de Iași

Spectacolul concert Enesciana 2015, în Aula BCU Iași

Melomanii ieșeni sunt invitați sâmbătă, 5 septembrie, la spectacolul concert Enesciana 2015. Evenimentul va avea loc de la ora 18.30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași.

Din programul evenimentului: lansarea volumului Pledoarie enesciană, comunicări susținute de prof. univ. dr. Dumitru Vițcu („George Enescu - simbol al spiritualității naționale) și de prof. univ. dr. Nicolae Crețu („Pledoarie enesciană”), concert susținut de Ștefania Turcu (vioară), Viviana Țaga (pian), Alex Ciotloș (pian) și Liviu Scripcaru (vioară).

În exclusivitate, cu lucrări din creația lui Enescu, vor urca pe scenă sopranele Cristina Simionescu și Iohana Rusu.

Ca invitați vor participa prof.univ.dr. Bianca Manolescu (Decan al Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București) și prof. univ. dr. Remus Manolescu.

Biletele vor fi puse în vânzare în seara evenimentului, de la ora 18. Toți cumpărătorii de bilete vor deveni automat donatori pentru fondurile de construire a casei lui Enescu de la Mihăileni întrucât în costul biletului este inclus și costul cărții Pledoarie enesciană.

Evenimentul este organizat de către Asociația Prietenii Operei „Ion Goia”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.
Publicație: Ziarul de Iași

Bursă specială pentru studenţii de la „Cuza”

Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi a lansat apelul de candidatură pentru bursa „Sf. Dumitru”, acordată studenţilor instituţiei, ca semn de recunoaştere a excelenţei. Înscrierile se pot face până pe 1 octombrie, iar dosarele trebuie să conţină situaţia şcolară din anul universitar 2014-2015, copie după cartea de identitate, adeverinţe sau diplome care să ateste obţinerea de premii la concursuri naţionale sau internaţionale ori implicarea în proiecte studenţeşti, precum şi o scrisoare-eseu de cel mult două pagini în care să fie prezentate intenţiile de dezvoltare profesională în următorii cinci ani.

Competiţia este deschisă pentru studenţii UAIC din anii II sau III la ciclul de licenţă, precum şi absolvenţilor din promoţia 2015, cu singura condiţie ca aceştia să fi fost înscrişi în anul universitar 2014-2015 la studii de licenţă. „Bursele Sfântul Dumitru sunt oferite de UAIC şi prof. univ. dr. Dumitru Oprea, rector al universităţii în perioada 2000-2008. Acestea reprezintă o recunoaştere a excelenţei pe plan academic, a performanţei în cadrul competiţiilor ştiinţifice studenţeşti şi a implicării sociale a studenţilor”, explică reprezentanţii UAIC. Festivitatea de premiere va avea loc în cadrul Zilelor Universităţii, ce vor avea loc la finalul lunii octombrie

Publicație: Evenimentul

Studenţii trag un semnal de alarmă cu privire la violenţa în creştere din campusurile universitare

În campusurile universitare este nevoie de dezbateri pe tema violenţei în creştere, consideră reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR). Organizaţia sprijină demersurile studenţilor de la Universitatea Timişoara, care organizează o serie de discuţii online pe această temă, după ce, în urmă cu câteva zile, un tânăr şi-a pierdut viaţa în urma unui conflict care a izbucnit în Complexul Studenţesc din Timişoara.

Asociaţia Studenţilor în Ştiinţe Exacte din Universitatea Timişoara (ASSEUT) a lansat o petiţie şi dezbateri online privind violenţa manifestată în ultimul timp, repetat, în Complexul Studenţesc  din Timişoara şi solicită sporirea implicării a autorităţilor responsabile de buna ordine în Complexul Studenţesc menţionat.

„Printre avantajele precum oportunitatea de a înţelege mai bine <<independenţa>>, de a te maturiza, de a lega noi prietenii şi de a te distra cum doar la cămin se cunoaşte cel mai bine, discuţii despre siguranţa de care ai (sau n-ai) parte la cămin pălesc, studenţii ajungând a afla aceste lucruri pe propria piele. Agresiunile, conflictele, ameninţările care au loc şi în care eşti sau nu implicat direct sunt acele aspecte mai puţin <<promovate>> atunci când vine vorba de viaţa la cămin”, se arată într-un comunicat UNSR.

Uniunea Naţională a Studenţilor din România sprijină ASSEUT în toate demersurile legate de subiectul stopării violenţei în campusurile studenţeşti şi îndeamnă studenţii care trec prin incidente neplăcute în cămin să le sesizeze, au mai spus reprezentanţii UNSR.

„Dragi colegi, ştiu cum este să ridici o problemă în cămin şi să nu fii auzit. Ştiu cum este şi să nu fii implicat direct într-un scandal pe palier, dar să ai mai puţin buna inspiraţie de a soluţiona tu conflictul, ori de a-i ruga pe protagonişti să folosească un ton mai scăzut, tu având fie un examen în dimineaţa următoare, fie dorind să dormi. Vă îndemn să nu rămâneţi indiferenţi şi să sesizaţi aceste probleme reprezentanţilor de palier şi responsabililor oficiali din cadrul administraţiei căminului vostru. Iar dacă nu doriţi să apelaţi la cei de mai sus, scrieţi-ne (sub anonimat, dacă vă simţiţi mai în siguranţă astfel) şi noi vom lua toate măsurile necesare. Fie ca viaţa la cămin să fie o amintire plăcută pentru noi toţi!”, a spus Nicolae Tunsoiu, preşedinte UNSR.

Studenţii, păziţi de camere de supraveghere

În urma unei investiţii a Universităţii de Vest, toate căminele instituţiei din Complexul Studenţesc vor beneficia de un sistem de supraveghere centralizat, a anunţat instituţia. Acesta îşi are sediul în căminul C13 şi are ca scop monitorizarea camerelor de supraveghere video din cele şapte cămine ale UVT situate în Campus. În total, în aceste spaţii sunt montate 88 de camere de supraveghere amplasate la intrări în cămine, pe holuri, pe fiecare etaj cel puţin câte două. De asemenea, în căminele C15 şi C16 sunt câte două camere de exterior pe fiecare cămin în parte. Imaginile captate de pe camerele de supraveghere din cămine sunt transmise, prin fibră optică, la Dispeceratul de monitorizare centralizat, iar conţinutul imaginilor captate sunt afişate în timp real, printr-un panou de control, angajaţi ai UVT fiind desemnaţi să le analizeze.

În viitorul apropiat urmează o nouă etapă a investiţiei, susţin cei de la UVT. Se va suplimenta numărul camerelor de supraveghere cu încă 200, în cele 10 cămine ale UVT. Prin această investiţie se doreşte şi o supraveghere mai largă a zonelor perimetrale, a bucătăriilor, spălătoriilor etc., astfel încât să se realizeze detecţia şi identificarea oricărei încercări de pătrundere neautorizată în cămine. Potenţialul declanşării unei infracţiuni sau contravenţii în perimetrul căminelor studenţeşti este unul ridicat în contextul în care în jurul clădirilor se află alei pietonale intens circulate, restaurante, cluburi, etc. Camerele suplimentare în bucătarii şi spălătorii au ca scop diminuarea riscurilor de producere a unor evenimente antisociale sau accidente.

Tânăr snopit în bătaie în complexul studenţesc

Un tânăr de 29 de ani este ţinut în viaţă doar de aparate, după ce a fost bătut de alţi patru indivizi. Incidentul a avut loc în Complexul Studenţesc din Timişoara. Agresorii au fost identificaţi şi sunt prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

O altercaţie măruntă petrecută la ieşirea dintr-un club din Complexul Studenţesc din Timişoara a degenerat într-o bătaie în urma căreia un tânăr de 29 de ani a ajuns la spital, în stare gravă, fiind în moarte cerebrală. Practic, tânărul mai este ţinut în viaţă doar de aparate, iar medicii aşteaptă acceptul familiei pentru prelevarea organelor.

Scandalul a izbucnit în noaptea de 23 spre 24 august, când, la intrarea într-un club, victima l-ar fi atins accidental pe unul dintre agresori. Tinerii au ieşit afară, iar discuţiile au degenerat într-o bătaie în urma căreia tânărul de 29 de ani a fost grav rănit. „Poliţiştii s-au deplasat de urgenţă la faţa locului, stabilind că un tânăr de 29 de ani ar fi fost agresat de patru persoane, cu vârste între 18 şi 22 de ani, în urma unui conflict spontan. Persoana vătămată a fost preluată de personalul medical pentru acordarea îngrijirilor necesare, în prezent aceasta fiind internată într-o unitate spitalicească”, au arătat reprezentanţii Poliţiei Timiş, potrivit cărora agresorii sunt cercetaţi în momentul de faţă pentru vătămare corporală.

Publicație Adevărul

 

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2025 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate