Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
04/05/2025
Revista presei, 13 octombrie 2020

 
 
  banner revista presei

UAIC trece online. Practica trebuie făcută față în față, altfel nu sunt recunoscute diplomele în UE

Senatul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a decis, în urma propunerii făcute de către Consiliul de Administraţie, ca activitatea didactică de la toate facultăţile să se mute în mediul online, în condiţiile în care au fost depistate mai multe cazuri de infecţie cu virusul SARS-COV-2 în rândul personalului administrativ şi a studenţilor. 

Practic, această decizie se va aplica pentru seminarii şi laboratoare, în contextul în care cursurile s-au desfăşurat la toate facultăţile, de la început, online, mai puţin la cele de Teologie Ortodoxă şi Romano-Catolică. Însă, cum facultăţile au avut autonomie în a-şi lua propriile decizii, o parte dintre acestea, cum ar fi Facultatea de Economie şi Administrarea a Afacerilor, a organizat de la început activitatea didactică online. Din informaţiile "Ziarului de Iaşi", în momentul de faţă, doar activităţile de tutorat, de coordonare licenţă, master şi la doctorat se mai desfăşoară faţă în faţă. Decizia însă nu înseamnă că toţi studenţii îşi pot împacheta bagajele şi pleca acasă din chiriile în care stau sau din cămine: rectorul UAIC, Tudorel Toader, a explicat că trebuie să fie realizate faţă în faţă, în condiţii de siguranţă, cel puţin 30% dintre activităţile practice, laboratoarele în esenţă, pentru ca diplomele studenţilor să fie recunoscute. "Se suspendă seminariile, dar laboratoarele trebuie să fie organizate 30% faţă în faţă, este o normă europeană care spune că trebuie să fie acel procent pentru ca să fie recunoscută activitatea didactică. Am lăsat facultăţilor libertatea să decidă orarul, pentru a fi respectate cât mai bine normele de siguranţă", a declarat Tudorel Toader.

Opt cazuri active de la 1 septembrie în evidenţa universităţii

Cel mai afectat sector de COVID-19 al universităţii a fost cel administrativ, fiind mai multe cazuri înregistrate în rândul personalului auxiliar, dar şi la Departamentul Relaţii Internaţionale şi la mai multe secretariate. De altfel, în momentul de faţă, două secretariate sunt şi închise: la Facultatea de Matematică şi la Facultatea de Geografie şi Geologie. Există şi o serie de cazuri în rândul studenţilor, deşi nu este exact clar câte dintre acestea sunt active: a existat o studentă din Republica Moldova, dar şi doi studenţi de la Drept. Rectorul UAIC a precizat pentru "Ziarul de Iaşi" că în total există 8 persoane confirmate din opt septembrie încoace şi că astăzi sunt două cazuri active şi un număr de 30 de contacţi direcţi ai acestora, care se află carantinaţi sau izolaţi la domiciliu. "Am zis să stopăm activitatea faţă în faţă, ca să nu riscăm mai mult. Majoritatea sunt personal administrativ, în zona căminelor nu am avut probleme, studenţii pot să îşi desfăşoare activitatea online şi de acasă dacă doresc", a completat rectorul.

Publicație : Ziarul de Iași

Demisie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Iată cine îl va înlocui pe prorectorul demisionar – EXCLUSIV

Prorectorul prof. univ. dr. Lucia Cifor Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a demisionat. Rectorul instituției de învățământ superior a transmis un mesaj prin care transmite că în cursul zilei de ieri, 12 octombrie 2020, va desemna un prorector interimar. Cadrul universitar a demisionat din motive personale.

„Alese mulţumiri aduse dnei prof.univ.dr. Lucia Cifor pentru întreaga activitate desfăşurată în calitate de prorector al UAIC. Respectând opţiunea domniei sale de a demisiona, din motive personale, pentru asigurarea continuităţii activităţii de resort, astăzi voi desemna un alt prorector interimar”, a transmis rectorul prof. univ. dr. Tudorel Toader.

În locul prof. univ. dr. Lucia Cifor va veni conf. univ. dr. Florin Brînză, prorector pentru programe de masterat, studii doctorale, managementul calităţii și Extensiunile UAIC. Acesta va ocupa funcția de prorector interimar până în momentul în care se va organiza un concurs.

Publicație: Bună Ziua Iași

Întâlnire virtuală între studenți, mediu de afaceri și mari companii, organizată de UAIC Iași

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat on-line evenimentul de lansare a proiectului intitulat „Start experiența -START.EXE”. La acesta au participat, în coordonarea rectorului – prof. univ. dr. Tudorel Toader, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai instituțiilor partenere și ai studenților. Activitatea este co-finanțată prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și își propune formarea și dezvoltarea de competențe profesionale, transversale și antreprenoriale cerute pe piața muncii pentru 325 de studenți

Eveniment de lansare a proiectului intitulat „Start experiența – START.EXE”. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a organizat on-line acțiunea unde au participat, în coordonarea rectorului – prof. univ. dr. Tudorel Toader, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai instituțiilor partenere și ai studenților. Proiectul este co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 și își propune formarea și dezvoltarea de competențe profesionale, transversale și antreprenoriale cerute pe piața muncii pentru 325 de studenți.

„E un proiect ce, poate, nu are o sumă mare, dar cred că 1 milion de euro este un început bun pentru a dezvolta o activitate dedicată studenților universității noastre. Acesta își propune să-i pună în legătură pe tineri cu mediul de afaceri, cu marile firme și companii din zona Moldovei, din Iași și din România. Au fost alese domenii extrem de importante și de impact în comunitate. Ne dorim să avem o strânsă legătură și bună informare cu piața muncii, cu segmentul antreprenorial”, a punctat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la Universitatea „Cuza” din Iași.

UAIC din Iași a prezentat proiectului „Start experiența – START.EXE”, cu intervențiile partenerilor din mediul public și privat

Proiectul „Start experiența – START.EXE”, co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, își propune formarea și dezvoltarea de competențe profesionale, transversale și antreprenoriale cerute pe piața muncii pentru 325 de studenți care vor constitui grupul țintă. Prin activitățile prevăzute în proiect se urmărește creșterea ratei de participare a studenților din grupul țintă la programe de învățare la locul de muncă, inclusiv prin organizarea stagiilor de pregătire practică, în domeniile de studiu. De asemenea, sunt vizate stagii de practică în acele domenii care pun accentul pe sectoarele economice cu potențial competitiv și domeniile de specializare inteligentă.

Vor fi dezvoltate parteneriate între Universitatea „Cuza” și potențiali angajatori care să faciliteze inserția pe piața muncii a absolvenților de studii superioare

Astfel, în cadrul parteneriatelor nou-dezvoltate între Universitatea „Cuza” și potențiali angajatori, toate acestea vor facilita inserția pe piața muncii a absolvenților de studii superioare. Printre participanți pot fi enumerați: Ioan Nani, director General Antibiotice Iași, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, avocat Tudor Duca, decan Baroul Iași, Raluca Munteanu – director de Dezvoltare Iulius Group, Iustin Jalaboi, reprezentantul studenților la UAIC Iași, Niculina Karacsony, director general-adjunct la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași. De asemenea, au fost invitați și 3 reprezentanți ai marilor bănci comerciale din România.

Publicație : Bună Ziua Iași

TUIAȘI este parteneră a „Romanian International Conference for Education and Research” 2020, eveniment ce scoate în prim-plan Educația și Cercetarea

TUIAȘI este participant la "Romanian International Conference for Education and Research", conferință virtuală pe zona de Educație și Cercetare

E-nformation organizează între 27-29 octombrie 2020 conferința „Acces la literatura științifică: Romanian International Conference for Education and Research”, ediția a VIII-a. Anul acesta, evenimentul este exclusiv on-line, iar Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași este participant. La acțiune participă speakeri de top care vor aborda subiecte de actualitate și de interes general, în prim-plan fiind cele pe Educație și Cercetare

Între 27-29 octombrie 2020 are loc conferința „Acces la literatura științifică: Romanian International Conference for Education and Research”, ediția a VIII-a. Anul acesta, evenimentul este exclusiv on-line, iar Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași este participant. La acțiune participă speakeri de top care vor aborda subiecte de actualitate și de interes general, precum: Transdisciplinaritate în Educație și Cercetare, importanța comunităților educaționale, open-science, eșecul în cercetare sau motivația în Educație și Cercetare.

„Romanian International Conference for Education and Research”, unde participă TUIAȘI, este adresat studenților, profesorilor și cercetătorilor

Înregistrările pentru cea de-a 8-a ediție au fost deschise și se pot realiza pe pagina conferinței. Studenții beneficiază de acces gratuit la Conferința „E-nformation”, dacă accesează Profilul Instituțional de pe platforma „E-nformation” și completează formularul de înregistrare.

„Participând on-line la «Romanian International Conference for Research and Education» veți cunoaște profesioniștii dedicați schimbării pozitive a mediului de Educație din România de la care veți descoperi cum e cu motivația în Educație, cum să aduceți starea de bine în școli, cum se colaborează autentic într-o comunitate educațională, cum integrăm interdisciplinaritatea, transdisciplinaritatea și digitalizarea în învățare, cum să educăm bazându-ne pe compasiune, chiar și în mediul on-line”, arată organizatorii conferinței.

Participanții au posibilitatea de a lua contact cu reprezentanții editurilor partenere ale Asociației „Anelis Plus”, dar și cu alte edituri de renume mondial, cu speakeri de talie internațională

Prezența la eveniment oferă participanților atât posibilitatea de a lua contact cu reprezentanții editurilor partenere ale Asociației „Anelis Plus”, dar și cu alte edituri de renume mondial, cu speakeri de talie internațională, de a lua cunoștință cu tendințele pe plan internațional privind documentarea științifică, soluțiile destinate documentării multidisciplinare și de a participa la diferite seminarii susținute de către edituri pe diverse teme de actualitate. Evenimentul este organizat împreună cu editurile academice și companiile partenere, cu susținerea Asociației Universităților, Institutelor de Cercetare – Dezvoltare și Bibliotecilor Centrale Universitare din România – „Anelis Plus„. Astfel, comunitatea academică de la TUIAȘI are ocazia să participe la o activitate educațională de nivel internațional.

Publicație : Bună Ziua Iași

Studenţie în pandemie: dezinfectant în bagaje, în loc de nelipsitul borcan cu zacuscă. „Doar sunetul liftului mai aminteşte că suntem în cămin“

Unii studenţi au plecat de acasă fără tradiţionalul borcan cu zacuscă, dar niciunul nu a plecat fără măşti de protecţie şi dezinfectant.

Pandemia a schimbat total atmosfera din căminele studenţeşti. Tinerii trebuie să se adapteze şi să respecte regulile impuse la nivel naţional. Nimic nu mai este la fel, nici măcar intratul în cămin.

Studenţii nu au acces în interiorul căminelor decât dacă poartă mască de protecţie, iar prima oprire o fac pentru a se dezinfecta pe mâini, după care le este măsurată temperatura înainte de a avea acces către camerele din cămin.

Schimbarea s-a simţit încă din prima zi de studenţie de anul acesta. În ziua de cazare în căminele studenţeşti din Iaşi, atmosfera a fost una total diferită faţă de cea cu care erau obişnuiţi tinerii, aşa cum chiar ei relatează.

„Cazare de anul acesta a fost considerabil mai diferită. În sensul că au fost implementate restricţii, având în vedere situaţia SARS-COV2 (pe o uşă intrăm, pe una ieşim, mereu ne dezinfectăm la intrare şi la iesire, în cameră stăm doar 2 persoane, nu avem voie să aducem persoane străine în vizită, purtea obligatorie a măştii etc.).

Ne simţim un pic singuratici, pentru că nu ne putem vedea cu colegii la fel ca în anii trecuţi. Atmosfera este uneori apăsătoare şi încercăm mereu să ne protejăm în mijlocul acestei situaţii pandemice, dar şi să luăm parte la viaţa de studenţie”, spune Diana-Patricia Bădioi, studentă în anul IV la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Iaşi.

În perioada în care studenţii şi-au luat în primire camerele de cămin în care locuiesc la începutul primului semestru de studiu, cel mai trist a fost că nu s-au putut îmbrăţişa, aşa cum îşi doreau să se întâmple după vacanţa de vară.

„Perioada de cazarea de anul acesta a fost mai dificilă, mai ales că eu am fost şi în comisia de cazare. A trebuit să păstrăm distanţa, nu am avut voie să ne luam în braţe între colegi, cunoştinţe, în schimb nu a fost aşa de aglomerat ca anul trecut, atunci când la cazare au fost studenţii din toţi anii”, spune Cosmin Anitoae, student în anul III la Facultatea de Horticultură şi preşedintele Ligii Studenţilor la Clubul de Horticultură din cadrul USAMV Iaşi.

„Doar sunetul liftului mai aminteşte că suntem în cămin”

Anul acesta, studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi stau în camera de cămin câte doi, dar nu tot anul. Folosesc camerele de cămin câteva săptămâni prin rotaţie. Nu mai au voie să stea pe holurile căminelor.

„Predomină o linişte de mormânt, doar sunetul liftului mai aminteşte că suntem în cămin. Însă noi ne bucurăm să fim aici, chiar şi în aceste vremuri”, spune Lavinia Airinei, studentă la USAMV Iaşi.

Şi bagajul de student e diferit acum: dezinfectantul a luat locul borcanului cu zacuscă. „Eu încă nu am primit zacusca, dar dezinfectant şi măşti am din prima zi de studenţie. Nu cred că pleacă stundeţii de acasă fără toate astea în bagaj”, spune Fabiana Cazaciuc, studentă în anul I la Facultatea de Zootehnie din cadrul USAMV Iaşi.

Tânara este extrem de optimistă, se află la primul ei an de studenţie şi, deşi ne aflăm în plină pandemie, îi place mult atmosfera de la facultate. „Am găsit câţiva oameni care îmi plac, vreau să-i ţin aproape. Când am venit în prima seară în camera de cămin eram foarte fericită. Contează să fim optimişti”, a adăuga Fabiana Cazaciuc în discuţia cu reporterul „Adevărul”.

Despre atmosfera din cămin ne-a vorbit şi Georgiana Pavăl, o tânără studentă în anul II la specializarea Protecţia Consumatorului şi a Mediului din cadrul USAMV: „Fiecare la camera lui, dar ne întâlnim la bucătărie, acolo unde neapărat trebuie să purtăm mască”.

Georgiana Pavăl îşi aminteşte că atunci când a plecat de acasă, a avut grijă să-şi pună măştile în bagaj: „50 şi ceva de măşti şi un dezinfectant pe care-l port după mine mereu, iar mănuşi port cand merg la facultate. În cămin nu port mănuşi pentru că mă dezinfectez des”.

Studenţii care sunt acum cazaţi în căminele USAMV mai au de stat fizic în campus doar 3 săptămâni. Atunci le vor preda camerele altor studenţi, ei mergând acasă, fiind nevoiţi să participe online la cursuri.

Cosmin Anitoae are un sfat pentru studenţii care îşi vor face apariţia în cămine peste trei săptămâni. „Să fie optimişti, să vină în seria a doua de cazare cu măşti, mănuşi, dezinfectant, să respecte la rândul lor regulile din cămin pentru a putea ajunge în viitorul cat mai apropiat să renunţăm la orele online”.

Publicație : Adevărul

Le procès de Jean Valjean se tiendra ce soir au Panthéon

Accompagnés de ténors du barreau, des étudiants plaideront devant de nombreuses célébrités pour ou contre le célèbre héros des Misérables, de Victor Hugo.

Jean Valjean, l’un des héros les plus célèbres de la littérature française, sera ce soir au coeur des débats. Le procès fictif du personnage principal des Misérables, le célèbre roman de Victor Hugo, se tiendra dans la magnifique nef du Panthéon, à Paris. Des étudiants en droit de l’université Paris II Panthéon-Assas, plaideront devant plus de 200 personnes ainsi qu’un parterre de personnalités, qui fera office de jury.

L’événement est organisé par un regroupement d’associations étudiantes de l’université, parmi lesquelles l’Alliance, Lysias Assas, Révolte-toi Assas, Assas Insolent, Assas Model et Assas United Society. «Dans la littérature, il y a plein de personnages ambigus, à qui on pourrait s’attaquer. Jean Valjean est une figure que l’on n’a pas envie de maltraiter, car il a déjà eu comme formidable avocat Victor Hugo. C’est justement pour cette raison que nous l’avons choisi», explique Raphaël Revah, étudiant à l’université Panthéon-Assas et co-organisateur de l’événement.

Réfléchir sur la notion de rédemption

Pour les organisateurs, l’idée est de faire réfléchir les orateurs et leur public sur les notions de pardon, de rédemption, de seconde chance et de récidive. «Ce procès n’a aucune autre prétention que de passer une belle soirée. Il permettra à des étudiants de plaider dans un lieu mythique accompagnés de ténors du barreau», précise Raphaël de Boysson, autre co-organisateur de ce procès fictif.

Cinq étudiants ont été sélectionnés pour participer à ce procès: l’un d’entre eux sera, en compagnie de Maître Pradel, l’avocat de l’accusation, un autre, accompagné par Maître Reynaud, sera celui de la défense. Les trois derniers joueront le rôle de Gavroche, Cosette, et Javert, trois autres personnages du roman convoqués comme témoin lors de ce procès.

Un jury prestigieux

De 19h30 à 22h, les étudiants plaideront, en respectant les règles sanitaires en vigueur à cause de la pandémie. Un jury, composé de Raphaël Enthoven, du professeur Laurent Leveneur et d’autres personnalités, aura la lourde tâche de trancher en condamnant ou en acquittant Jean Valjean, après avoir donné une critique du procès, sur le fond comme sur la forme.

Ce n’est pas la première fois que des étudiants en droit organisent un procès fictif. D’autres associations comme la Fédération française de débat et d’éloquence ont déjà organisé ce type d’événement. Cela a notamment été le cas pour Drago Malefoy (personnage du roman Harry Potter), Coluche, ou encore le rappeur Booba.

Publicație : Le Figaro

 

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2025 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate