Colectivul academic de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a ales noua conducere a structurilor care gestionează studiile doctorale
Comunitatea academică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și-a ales noua conducere care va gestiona activitatea doctorală de la instituția de învățământ superior. Astfel, prof. univ. dr. ing. Alina Minea a fost aleasă ca fiind director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD), în timp ce prof. univ. dr. ing. Mariana Gavrilescu este noul director al Școlii doctorale a universității (CSD).
Prof. univ. dr. ing. Alina Minea a explicat că noua poziție reprezintă o provocare personală în care vrea să își exploateze toate experiențele și cunoștințele profesionale acumulate până în prezent. Aceasta consideră că studiile doctorale trebuie să fie forța progresului oricărei universități, doctoranzii și conducătorii de doctorat trebuie să fie încurajați spre performanță.
„Trebuie să avem la bază concepte de interdisciplinaritate și convergență. Principalul obiectiv, pe care îl voi avea în anii care urmează, este adaptarea studiilor doctorale la noua situație apărută la nivel global prin crearea unui nou «normal». Una din primele priorităţi este introducerea Doctoratului European în TUIASI şi afilierea universităţii la organismele europene pentru studii doctorale, precum şi intensificarea colaborării cu alte Şcoli Doctorale din Europa”, a declarat prof. univ. dr. ing. Alina Minea.
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, noua conducere a structurilor care gestionează studiile doctorale
Aceasta a mai precizat că o altă prioritate în acest moment este înființarea de sesiuni de training online pentru studenții doctoranzi, dar și intensificarea cooperării între domeniile de doctorat ale TUIASI pentru a crește vizibilitatea științifică a studenților doctoranzi.
La rândul său, prof. univ. dr. ing. Mariana Gavrilescu a precizat că alegerea sa pe această funcție de director al CSD este o dovadă a încrederii comunității academice, dar și o onoare și o responsabilitate pe care o are în desfășurarea activității.
„Prin munca și implicarea mea voi fi în măsură să continui activitatea predecesorilor mei și să contribui la fructificarea potențialului științific formidabil din universitatea noastră prin activități specifice studiilor universitare de doctorat și creșterea vizibilității științifice a universității. Școala doctorală este structura organizatorică și administrativă menită să ofere sprijinul necesar și nemijlocit pentru desfășurarea studiilor universitare de doctorat în cele mai bune condiții”, a declarat prof. univ. dr. ing. Mariana Gavrilescu.
Printre prioritățile din mandatul noului director CSD se numără și pregătirea documentației pentru evaluarea Școlii doctorale și a celor 13 domenii de doctorat din IOSUD – TUIASI, revizuirea unor regulamente și proceduri prin consultarea tuturor celor implicați, organizarea în continuare a Conferinței Școlii Doctorale prin extinderea participării la nivel național sau chiar, pe termen mediu, internațional.
Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași
O româncă din Iași se va ocupa de vinuri celebre în toată lumea aflate într-o podgorie de lux din Europa! Andreea Popîrdă este prima doctorandă din Iași care a câștigat o bursă oferită de UNESCO
Andreea Popîrdă de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a obținut o bursă oferită de Chaire UNESCO în valoare de 5.000 euro. Asta pentru un stagiu de cercetare de 5 luni, pentru subiecte care trebuie să se refere la problematica Catedrei UNESCO în „Cultura și tradiția vinului”. Tânăra este absolventă a specializării Inginerie și management în alimentația publică și agroturism, a masteratelor Tehnologia și controlul calității băuturilor și Management și audit în agricultură
Andreea Popîrdă, doctorandă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a câștigat o bursă oferită de Chaire Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în valoare de 5.000 euro. Universitatea din Burgundia (Dijon, Franța), ca parte a politicii sale de atracție internațională, acordă două burse în fiecare an pentru studenții din instituțiile academice, membre ale rețelei sale. Un grant de 5.000 de euro îl acordă unui doctorand pentru un stagiu de cercetare de 5 luni, pentru subiecte care trebuie să se refere la problematica Catedrei UNESCO în „Cultura și tradiția vinului”, iar cea de a doua bursă de excelență se acordă unui masterand.
Stagiu de cercetare de 5 luni, pentru subiecte care trebuie să se refere la problematica Catedrei UNESCO în „Cultura și tradiția vinului”
Anul acesta, instituția franceză, în urma selecției, a decis ca doctoranda USAMV Iași să fie declarată câștigătoare a grantului de cercetare.
„Sunt absolventă a specializării Inginerie și management în alimentația publică și agroturism, a masteratelor Tehnologia și controlul calității băuturilor și Management și audit în agricultură, iar în prezent sunt doctorand în al doilea an la Facultatea de Horticultură, specializarea Viticultură și Oenologie, sub îndrumarea prof. univ. Dr. Valeriu V. Cotea. Anul acesta am fost selectată, în urma unui concurs de dosare, care a cuprins pe lângă CV și scrisoare de intenție, și trei scrisori de recomandare de la diverși colaboratori, o listă a lucrărilor publicate până în prezent, copii ale diplomelor de licență și master și o descriere a tematicii de doctorat studiate, care în cazul meu este «Cercetări privind compoziția unor vinuri din soiuri românești în vederea stabilirii autenticității»”, a precizat Andreea Popîrdă, doctoranda USAMV Iași.
Timp de 5 luni, tânăra va desfășura un stagiu de cercetare în laboratorul PAM din cadrul Universității din Burgundia
Așadar, timp de 5 luni, tânăra va desfășura un stagiu de cercetare în laboratorul PAM (Procédés Alimentaires et Microbiologiques) din cadrul Universității din Burgundia (cu sediul principal în Dijon) sub îndrumarea profesorului Régis Gougeon. În ultimii 5 ani, beneficiari ai acestei burse au fost studenți din diferite țări precum Argentina, Brazilia, Italia etc. Catedra UNESCO „Cultura și tradițiile vinului” a fost creată în octombrie 2006 în cadrul Universității din Burgundia. În general, o catedră UNESCO este constituită dintr-o rețea internațională de parteneri (instituții de învățământ superior și de cercetare, instituții publice și private) care propun un proiect comun legat de o problematică care poate susține programele prioritare UNESCO în domenii ca implementarea educației și cercetării, culturii, tradițiilor, egalității șanselor, mediului și dezvoltării durabile.
Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași
Focar de COVID la Universitatea Timișoara
Un nou focar de COVID-19 a fost anunţat, luni, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş, cinci persoane fiind confirmate cu SARS-CoV-2 la Universitatea de Vest, numărul focarelor aflate în observaţie epidemiologică în judeţ ajungând astfel la zece.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ, cele cinci persoane confirmate cu noul coronavirus sunt patru angajaţi şi o studentă.
În acest moment, sunt active focare de COVID-19 la cinci unităţi economice din Sânnicolau Mare, Ghiroda, Timişoara, Lugoj şi Dumbrăviţa, la un centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din Timişoara, la Spitalul de Copii din Timişoara (15 cazuri), la o organizaţie non-guvernamentală, la Penitenciarul Timişoara (20 de cazuri) şi la Universitatea de Vest.
Prefectura Timiş a anunţat, luni, o scădere, în ultimele 24 de ore, a numărului de nou confirmaţi cu SARS-CoV-2, de la 155 de cazuri în raportarea precedentă, la 52 de cazuri, în condiţiile în care numărul de teste efectuate a fost de aproape 10 ori mai mic.
Cele 52 persoane nou confirmate sunt din Timişoara (29), Dumbrăviţa (şase), Pişchia (patru), Buziaş (trei), Moşniţa Nouă (două) şi câte una în Giroc, Jebel, Niţchidorf, Foeni, Şandra, Sânmihaiu Român, Urseni (Moşniţa Nouă) şi Izvin (Recaş).
Luni dimineaţă, erau internate 181 de persoane confirmate cu COVID-19, 22 de bolnavi fiind în ATI. De asemenea, în ultimele 24 de ore a fost înregistrat un deces asociat noului coronavirus.
Rata de infectare la mia de locuitori, la nivelul judeţului, a ajuns luni dimineaţă la 1,5, conform CJCCI.
Publicație : Evenimentul
Proiectul de lege privind stimulentele de risc pentru profesori, în cuantum de 2.000 de lei lunar, a fost adoptat
Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, marţi, Proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc profesorilor, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus. Votul final asupra proiectului urmează să fie dat în şedinţa de miercuri.
Proiectul de lege priveşte reglementarea acordării unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2, arată Agerpres.
„Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:
- a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic;
- b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”, prevede textul.
Publicație : Adevărul
Preşedintele CNR pune piciorul în prag după scandalul iscat de cazul lui Baranga: Lege pentru înfiinţarea unui Registru al Diplomelor
Un Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ ar putea fi înfiinţat ca urmare a scandalului public generat de situaţia lui Laurenţiu Baranga, fost şef al Oficiului contra Spălării Banilor, care este cercetat pentru înşelăciune după ce şi-ar fi falsificat diploma de Bacalaureat.
Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), profesorul Sorin Mihai Cîmpeanu, a anunţat că va propune în cadrul primei reuniuni a plenului CNR susţinerea înfiinţării unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ, începând cu nivelul absolvirii studiilor preuniversitare şi obţinerea diplomei de bacalaureat.
„Îmi asum ca obiectiv, în calitate de membru al Parlamentului, iniţierea unui proiect de act normativ care să instituie înfiinţarea acestui Registru (RUNIDAS) şi care să aducă prevederi suplimentare în legislaţia privind educaţia, astfel încât universităţile să dispună de cadrul legal necesar pentru a putea asigura, într-o manieră eficientă, prevenirea unor astfel de fapte, mai mult decât reprobabile, fapte ce afectează imaginea întregului sistem românesc de învăţământ”, a arătat preşedintele CNR.
Reacţia profesorului Sorin Mihai Cîmpeanu vine după ce instanţa de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 5 a decis, duminică, 11 octombrie, ca Laurenţiu Baranga, fost şef la controlul Spălării Banilor, să fie cercetat în continuare în stare de arest la domiciliu.
Preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, vâlceanul Laurenţiu Baranga (de 53 de ani) a fost reţinut sâmbătă, 10 octombrie, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de înşelăciune.
Baranga este cercetat pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate, în baza cărora a ajuns în importate demnităţi publice.
Laurenţiu Baranga a fost audiat duminică la Parchetul General, în dosarul în care a fost reţinut de procurori pentru înşelăciune, el fiind suspectat că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat.
Publicație : Adevărul
Dans l’enseignement supérieur, l’heure de gloire des « ingénieurs pédagogiques »
Nouvelles figures de l’enseignement supérieur, ces professionnels forment de plus en plus d’enseignants aux technologies des cours à distance. Au risque, selon certains, de « dénaturer » la transmission des savoirs.
Dans l’enseignement supérieur, l’heure de gloire des « ingénieurs pédagogiques » Nouvelles figures de l’enseignement supérieur, ces professionnels forment de plus en plus d’enseignants aux technologies des cours à distance. Au risque, selon certains, de « dénaturer » la transmission des savoirs. ANNA WANDA GOGUSEY
« Poste à pourvoir immédiatement. » Les annonces fleurissent sur le moteur de recherche d’emploi Indeed : Polytechnique, l’EM Lyon, Sorbonne Université… Ces établissements d’enseignement supérieur sont en quête d’un « ingénieur pédagogique », une ressource rare qu’ils s’arrachent à mesure que les cours à distance redeviennent la norme, après l’éphémère intermède d’une rentrée en présentiel.
Recruter des ingénieurs pédagogiques fait partie des objectifs du plan de relance du gouvernement, qui déploie 35 millions d’euros en faveur des équipements numériques et de « l’hybridation » des enseignements, c’est-à-dire leur bascule en version numérique pour assurer la continuité pédagogique à distance.
Depuis le 4 octobre, l’hybridation des cours est désormais un impératif, le gouvernement ayant demandé aux universités de ne remplir leurs salles d’enseignement qu’à 50 % de leur capacité dans les zones d’alerte renforcée (Bordeaux, Clermont-Ferrand, Dijon, Nice, Rennes et Rouen) et maximale (Paris et sa proche banlieue, Aix-Marseille, Grenoble, Lille, Lyon, Saint-Etienne, Toulouse, Montpellier et la Guadeloupe).
Quel est le profil de ces professionnels qui allient la pédagogie aux technologies et semblent prendre une place grandissante dans la stratégie des universités et des grandes écoles ? Le métier d’ingénieur pédagogique est encore jeune, a souligné Frédérique Vidal, ministre de l’enseignement supérieur, interrogée lors d’une conférence de presse mi-septembre : « Il doit être renforcé, car tous les enseignants-chercheurs n’ont pas la vocation ni l’envie de créer des capsules de cours en ligne. Lorsqu’on fait de l’enseignement à distance, il ne s’agit pas simplement de se filmer en train de faire cours. »
Publicație : Le Monde
« Un risque majeur de perdre le lien avec les étudiants » : la communauté universitaire face au décrochage
RÉCITLa rentrée dans les universités et les grandes écoles prive d’horizon pédagogique enseignants et étudiants, au risque du découragement.
En temps normal, 300 étudiants de troisième année de licence sont assis dans cet amphithéâtre de l’université Paris-I Panthéon-Sorbonne. Mais ce 8 octobre, ils ne sont qu’une poignée sur les bancs à écouter attentivement leur professeur d’économie, dont la voix résonne depuis sa chaire. Les autres sont derrière leur écran, à distance, et pourront revisionner le cours pendant quelques jours s’ils le souhaitent.
Depuis le 5 octobre, les établissements situés en zones d’alerte renforcée ou maximale – soit la quasi-totalité des grandes villes – sont tenus de limiter à 50 % leur capacité d’accueil pour une durée de quinze jours, dont tout laisse à penser qu’elle sera renouvelable. Les universités ne sont pas passées loin d’une mesure plus drastique, Matignon ayant envisagé une fermeture totale durant trois semaines pour casser les chaînes de contamination. Mais le ministère de l’enseignement supérieur n’a pas cédé, afin d’éloigner le spectre d’un nouveau confinement pour des étudiants fragilisés par la crise sanitaire depuis le printemps.
#balancetafac : contaminés en amphi ou en soirée ?
Il aura fallu trois semaines pour que bascule dans une autre dimension la rentrée « la plus normale possible » qu’avait souhaitée Frédérique Vidal. Mi-septembre, la ministre se voulait rassurante, malgré la fermeture totale ou partielle de quelques établissements avant même la reprise officielle des cours, comme Sciences Po à Reims, puis Polytechnique ou encore l’université de Rennes. En cause, des soirées étudiantes qui ont rapidement fait l’objet de toutes les critiques, illustrant le manque de responsabilité dont ferait preuve la jeunesse face à la pandémie.
Publicație : Le Monde
La fusion en cours fait rater sa rentrée à l’université de Paris
Les bugs informatiques se sont multipliés depuis l’été, empêchant les étudiants de s’inscrire à l’université ou de suivre leurs cours à distance.
Pour une première rentrée, c’est plutôt raté. Porté sur les fonts baptismaux au début de l’année après la fusion des universités Paris-Diderot (Paris-VII) et Paris-Descartes (Paris-V) et l’intégration de l’Institut de physique du globe, le vaisseau amiral « université de Paris », 65e au classement de Shanghaï, a enchaîné les bugs depuis l’été, plongeant dans le désarroi étudiants, enseignants et personnels administratifs.
A la mi-juillet, les 64 000 étudiants du nouvel établissement devaient procéder à la traditionnelle inscription administrative qui permet la délivrance d’un certificat de scolarité et d’une carte d’étudiant après paiement des droits d’inscription. Mais sur la plate-forme de l’université, la démarche est impossible. Le report d’une semaine n’y change rien et les inscriptions administratives sont finalement reprogrammées fin août.
« Plus le temps passait, plus on découvrait des bugs, témoigne une enseignante sous le couvert de l’anonymat. Il y avait plusieurs cas de figure : des numéros d’identifiant bloqués ou bien avec un chiffre manquant… J’ai vite compris que rien n’avait été anticipé. » Pas même la création des nouvelles adresses e-mail « u-paris » ou encore l’édition des nouvelles cartes d’étudiant qui, estampillées du logo de l’université (une tour Eiffel traversant un U en lettre capitale) n’ont jamais pu sortir des imprimantes, « frappées d’obsolescence », selon l’enseignante.
« Autogestion »
Actuellement, « les inscriptions administratives sont toujours en cours », indique Etienne Matignon, vice-président étudiant. A la faculté de psychologie, la rentrée a eu lieu lundi 12 octobre, soit un mois après la date prévue. Sur Twitter, Béatrice, étudiante en première année, avait fait part de son mécontentement après deux reports. Elle s’est retrouvée « bloquée » par le compte de l’université, de même qu’une autre étudiante qui venait de partager une pétition dénonçant la situation.
Pour tenter de parer à cette rentrée incertaine, pas moins de 300 étudiants de première année (sur 900) se sont fédérés dans un groupe, sur l’application de discussion Discord. « Nous partageons les cours et la bibliographie de l’an dernier que nous ont transmis d’anciens étudiants de psycho. C’est de l’autogestion », poursuit Béatrice.
Publicație : Le Monde
|