Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
24/05/2025
Revista presei, 9 septembrie 2015

 
 
  banner revista presei

Stagii plătite pentru studenţi, la prorectoratele UTI

 Studenţii Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ au posibilitatea de a se înscrie la un internship care va fi organizat pentru primul semestru din anul următor universitar la unul dintre prorectoratele instituţiei de învăţământ superior.

„Ca stagiar la universitate, te vei putea implica în elaborarea de materiale promoţionale pentru instituţie, organiza vizite ale unor delegaţi străini sau participa la crearea unui sistem informaţional de colaborare universitate-student. De asemenea, te vei putea ocupa de întreţinerea site-ului universităţii sau a paginii de Facebook şi vei avea ocazia să te implici în organizarea unor festivaluri, conferinţe sau târguri educaţionale“, au precizat reprezentanţii universităţii.

Studenţii care vor candida pe unul dintre cele zece posturi de interni disponibile vor primi o bursă specială de 350 de lei pe lună, care poate fi cumulată cu bursa de studiu sau cu cea socială, fiind într-o perioadă de două săptămâni de probă la începutul stagiului. La finalul acestuia vor beneficia de un certificat din partea universităţii care să ateste activitatea desfăşurată.

Şase dintre posturi vor fi la prorectoratul responsabil cu Informatizarea, două dintre ele la cel cu probleme studenţeşti, iar două la cel de Relaţii Internaţionale şi Imagine Universitară. Studenţii vor avea un program flexibil pentru a-şi îmbina activităţile profesionale cu cele de participare la studiu, seminarii şi laboratoare, trebuind să lucreze un total de 20 de ore pe săptămână, doar opt dintre ele necesitând prezenţa fizică la prorectorat.

Stagiul va debuta la începutul anului universitar şi se va încheia pe 15 ianuarie, pentru înscriere putând fi depuse dosare de candidatură până pe 9 octombrie.

Publicație Ziarul de Iași

 

Cursuri internaţionale de clarinet şi saxofon, la UAGE

Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi organizează, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Pro Musica Academica“, în perioada 7-12 septembrie 2015, o serie de cursuri internaţionale pentru clarinet şi saxofon.

Acest eveniment se află la cea de-a doua ediţie şi, conform organizatorilor, reuneşte profesori cunoscuţi din Italia şi România, dar şi artişti instrumentişti consacraţi. Cursurile sunt adresate studenţilor de la UAGE, ai Conservatorului „Egidio Romualdo Duni“ din Matera, Italia, dar şi elevilor liceelor de artă din zona Moldovei.

Există şi o serie de invitaţi speciali ai ediţii de anul acesta care provin de la mai multe universităţi de tradiţi din Italia, dar şi din România. Astfel, în cadrul Cursurilor internaţionale de vară vor avea loc trei recitaluri de clarinet şi de saxofon.

Primul dintre acestea va fi organizat astăzi, când va concerta Cvartetul ClarinArmonia, format din profesori şi studenţi italieni, laureaţi ai numroase concursuri naţionale şi internaţionale. Joi, 10 septembrie, de la ora 18, profesorii cursurilor internaţionale vor avea un recital alături de trei profesori invitaţi şi de cvartetul Orpheus.

Ultimul dintre acestea va avea loc vineri, de la ora 17, când vor concerta cursanţii care au participat la aceste lecţii începute ieri. Cele trei manifestări artistice se vor desfăşura în Sala Studio de muzică de cameră „Anton Diaconu“ a UAGE, iar intrarea este liberă.

Publicație Ziarul de Iași

Știrea care îi va înfuria pe TOȚI studenții din România. Ministerul Educației caută rezolvări în criza refugiaților. 

Ministerul Educației caută locuri pentru refugiați, cerând tuturor unităților de învățământ din țară situația locurilor de cazare disponibile, informează B1 TV.

Mircea Dumitru, rector al Universității București, a declarat că a primit o astfel de solicitare din partea Ministerului Educației și că Universitatea București poate pune la dispoziție 80 de locuri pentru refugiați.

Locuri în Măgurele

"Am primit o solicitare. Putem pune la dispoziție 80 de locuri. Noi avem câteva cămine în comuna Măgurele, foarte aproape de Universitatea de Fizică București. Noi avem peste 2.000 de camere și 5.400 de locuri. Căminul este folosit cam 50-60%. (n.r Blocurile de cămine în care ar urma să se cazeze refugiații) sunt înr-o stare decentă, pot fi locuite. În plus putem oferi și consiliere psihologică", a spus Mircea Dumitru, citat de B1 TV.

Ce spune ministrul Educației

Universitatea Politehnică din București și Universitatea din București și-au arătat disponibilitatea de a oferi cazare și masă pentru 230 de refugiați, a declarat marți pentru AGERPRES ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

"Universitatea Politehnică din București și Universitatea București au disponibilitatea de a oferi cazare și masă pentru 230 de refugiați: Universitatea Politehnică din București — 150 de locuri cazare și masă și Universitatea din București — 80 de locuri pentru refugiați cazare și masă", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, alte universități din țară s-au arătat deschise în a oferi consiliere psihologică, socială și religioasă pentru refugiați.

Publicație: Evenimentul

 

Andrei Pleşu: Să ne depunem toţi titlurile doctorale până îşi suspendă această calitate cei care au plagiat!

Scriitorul Andrei Pleşu a lansat, marţi, în cadrul unei dezbateri a GDS pe tema plagiatului, o idee către cei care au titluri de doctor, spunând că ar putea cu toţii să îşi depună aceste titluri, suspendându-şi calitatea pe care le-o conferă până când vor face acest lucru toţi cei care au plagiat.

Scriitorul Andrei Pleşu a vorbit despre o "formă de prostie" care a apărut în jurul premierului Victor Ponta.

„Această formă de prostie care a apărut în jurul lui Victor Ponta când el şi ministreasa Educaţiei au explicat că pe vremea când a făcut el doctoratul nu exista o lege a ghilimelelor", a spus Pleşu, citat de Mediafax.

În cadrul dezbaterii, scriitorul a lansat şi o idee către toţi cei care au obţinut corect titlul de doctor în România, întrebându-i dacă nu ar putea să-şi depună cu toţii titlurile obţinute pentru a-i forţa şi pe cei care au plagiat să facă acest lucru.

„Hai să ne depunem toţi titlurile şi să spunem că până nu le depun toţi cei care au plagiat sau până nu se corectează acest lucru ne suspendăm această calitate", a spus Andrei Pleşu.

Rectorul UB: Plagiatul nu se pedepseşte în România

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, care a participat de asemenea la dezbatere, a făcut o analiză şi a constatat că plagiatul este în creştere peste tot în lume, mai ales în România, unde fapta nu este pedepsită nici măcar atunci când este descoperită.

Mircea Dumitru a spus, la dezbaterea „Plagiatul ca stare a naţiunii", că vorbeşte în calitate de profesor care coordonează doctorate, ci nu ca rector al Universităţii Bucureşti, şi că, din punctul său de vedere, ceea ce se întâmplă în prezent prin lipsa unor reguli instituţionale care să facă imposibil plagiatul reprezintă de fapt o „plagă academică generalizată".

Acesta a precizat că a făcut o analiză pentru a vedea ce se întâmplă şi în alte ţări şi a constatat că peste tot se înregistrează o creştere a cazurilor de plagiat, dar că în România situaţia este cu atât mai gravă cu cât fapta nu este pedepsită nici măcar atunci când este descoperită.

El a amintit că în cazul în care există o suspiciune de plagiat demnitarii pot fi judecaţi doar de către Comisia Naţională de Etică, iar până acum aceasta a ales să ascundă adevărul.

Mircea Dumitru a mai spus că în România ar fi necesară întărirea autonomiei universităţilor, dar şi o reglementare mult mai strictă în domeniu, spunând că va propune Parlamentului să iniţieze retragerea din lege a prevederii potrivit căreia doar Comisia de etică să se poată ocupa de demnitari.

„Universitatea ar trebui să facă asta. Trebuie să impunem o legislaţie specifică pentru a împiedica să se mai întâmple acest lucru", a spus rectorul Universităţii Bucureşti.

Acesta a făcut referire şi la lucrările pe care le scriu deţinuţii cu scopul de a li se reduce pedeapsa, apreciind că această prevedere legală „este o ruşine".

El a spus că oricine scrie lucrări ştiinţifice ştie că are nevoie de doi, trei, patru, chiar cinci ani pentru a scrie o carte, iar dacă se doreşte ca cercetarea ştiinţifică să nu fie aruncată în derizoriu, trebuie să se ia măsuri pentru a avea o legislaţie specifică.

„Cazuri flagrante de plagiate ordinare nu ar trebui să mai apară", a spus Mircea Dumitru.

Publicație: Adevărul

 

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2025 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate