Mediul academic reacţionează fără entuziasm la protestul propus de Andrei Pleşu faţă de plagiat
Mai mulţi reprezentanţi ai mediului academic din România au reacţionat la propunerea lui Andrei Pleşu privind o eventuală suspendare a titlurilor de doctor în semn de protest faţă de cei care l-au obţinut prin plagiat. Dacă socilogul Dumitru Sandu salută iniţiativa, precizând că este totuşi o soluţie disperată, academicianul Nicolae Manolescu şi Alina Mungiu-Pippidi consideră că soluţia nu este deloc una potrivită.
Sociologul Dumitru Sandu a declarat, miercuri, pentru Mediafax că orice reacţie şi acţiune de protest faţă de protejarea instituţională a plagiatului pentru demnitari şi nedemnitari trebuie susţinute, considerând că soluţia dată de Andrei Pleşu este una disperată.
Făcând referire la afirmaţia pe care scriitorul Andrei Pleşu a făcut-o la dezbaterea pe tema plagiatului care a avut loc marţi, la Grupul pentru Dialog Social, potrivit căreia toţi cei care au titluri de doctor să şi le depună, suspendându-şi calitatea pe care le-o conferă până când vor face acest lucru toţi cei care au plagiat, Dumitru Sandu este de părere că prioritatea în ceea ce priveşte readucerea lucrurilor la normal, în materie de deontologie profesională din universităţi, este să fie modificată legislaţia.
„Universităţile trebuie să aibă dreptul de a retrage titlul de doctor, pentru că ele, practic, susţin întregul proces de acordare a acestuia", a declarat pentru Mediafax Dumitru Sandu, profesor la Universitatea din Bucureşti, catedra de Sociologie a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială.
Dumitru Sandu: O soluţie disperată
În cazul în care acest demers va eşua, Dumitru Sandu afirmă că este dispus să-şi depună titlul de doctor.
„Soluţia doctorului Pleşu este una disperată. Nu este normal ce se întâmplă, ceva trebuie făcut", a spus acesta, adăugând că Universitatea Bucureşti, prin rectorul Mircea Dumitru, a lansat deja un demers privind introducerea în legea educaţiei a unei prevederi explicite prin care să se fundamenteze cele menţionate de profesorul universitar.
„Situaţia actuală cu o comisie naţională - Consiliul Naţional de Etică - nu se justifică nici juridic, nici moral. Deciziile anterioare luate de Ministerul Educaţiei în legătură cu plagiatul Ponta nu au temei legal. Practic, nu este nicăieri prevăzut în legislaţia actuală exclusivitatea CNE în a lua decizii în cazul demnitarilor", a mai declarat Dumitru Sandu. Acesta a tras un semnal de alarmă privind existenţa unui conflict de interese care a existat între cazul Ponta şi Consiliul Naţional de Etică. „Este anormal ca pentru şeful Guvernului şi alţi politicieni să ia decizii instituţii care le sunt subordonate direct sau indirect, e conflict de interese", a încheiat Dumitru Sandu.
Nicolae Manolescu: Mi se pare o prostie
Totuşi, academicianul Nicolae Manolescu a declarat pentru Mediafax că ideea lansată de Andrei Pleşu i se pare o prostie, pentru că mereu vor fi unii care trişează şi unii care îşi fac teza în mod onest.
„Nu vreau să se supere prietenul meu Andrei Pleşu, dar mi se pare o prostie, la urma urmelor. O dată că cel în cauză nu se va suspenda în vecii vecilor, deşi el, într-un fel, s-a suspendat făcând solicitarea aceea de a i se retrage titlul, care era o formă de a recunoaşte că nu este ok", a spus Nicolae Manolescu, referindu-se la premierul Victor Ponta.
Pe de altă parte, Nicolae Manolescu a spus că „ar trebui suspendaţi cei care l-au găsit nevinovat" pe Victor Ponta, făcând referire la Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei, care a informat, în 2012, că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al premierului a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003, iar calificarea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.
Alina Mungiu-Pippidi: Trebuie aplicată Legea educaţiei
Pe de altă parte, Alina Mungiu-Pippidi, doctor în psihologie socială al Universităţii din Iaşi, a declarat că soluţia este una metaforică şi nepractică, precizând că este necesară aplicarea Legii educaţiei şi evaluarea şcolilor doctorale.
„E o soluţie complet nepractică. Nu se poate. Nimeni nu-şi poate suspenda titlul, oamenii sunt profesori conferenţiari în virtutea acestui titlu pe care îl primesc. Ei nici nu ar mai avea dreptul să predea. Şi, după cum s-a văzut, nici Ponta, când a vrut să-şi dea titlu înapoi ca să scape, din perspectivă legală n-a putut. În plus, există oameni care au titluri de la alte universităţi, nu numai de la universităţi româneşti. Asta este o soluţie metaforică. Soluţia este cu totul alta şi eu am dat-o foarte clar, dar la soluţia pe care am dat-o eu, din păcate, şi nu de acum, ci de mai multă vreme, s-a opus o mare parte", a spus Alina Mungiu-Pippidi, citată de Mediafax.
Ea a precizat că problema este aceea că „numărul plagiatorilor sau impostorilor academici este foarte mare".
„Trebuie să aplicăm legea şi să evaluăm toate şcolile doctorale din această ţară. Criteriile le mai putem discuta în detaliu, pot fi diferenţe între discipline. Şi, acolo unde ele (şcolile doctorale, n.r.) nu îndeplinesc nişte criterii minimale, să le închidem. Asta e ce e de făcut, nu proteste simbolice. Ci să aplicăm legislaţia pe care o avem şi să facem curăţenie sistemică, nu la persoană", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.
Andrei Pleşu: A apărut o formă de prostie
Reacţiile vin ca urmare a declaraţiilor scriitorului Andrei Pleşu, făcute marţi în cadrul Grupului de Dialog Social. El a vorbit despre o „formă de prostie" care a apărut în jurul premierului Victor Ponta.
„Această formă de prostie care a apărut în jurul lui Victor Ponta când el şi ministreasa Educaţiei au explicat că pe vremea când a făcut el doctoratul nu exista o lege a ghilimelelor", a spus Pleşu, citat de Mediafax.
În cadrul dezbaterii, scriitorul a lansat şi o idee către toţi cei care au obţinut corect titlul de doctor în România, întrebându-i dacă nu ar putea să-şi depună cu toţii titlurile obţinute pentru a-i forţa şi pe cei care au plagiat să facă acest lucru.
„Hai să ne depunem toţi titlurile şi să spunem că până nu le depun toţi cei care au plagiat sau până nu se corectează acest lucru ne suspendăm această calitate", a spus Andrei Pleşu.
Publicație: Adevărul
O industrie ce părea să devină prosperă la Iaşi este sufocată din faşă?
"Ziarul de Iaşi" trage un semnal de alarmă privind imobilismul în privinţa dinamicii cifrelor de şcolarizare din universităţile ieşene ce furnizează viitoarele cadre pentru industria IT. Motivul este faptul, încă neanunţat public, că firma ieşeană Ness Romania, parte a gigantului mondial Ness Tehnologies, a ales să se extindă la Timişoara şi nu la Iaşi, din cauză că numărul de studenţi ieşeni de care are nevoie ar fi prea mic în viitor. Rectorii de la "Cuza" sau de la UTI, Ioan Giurma (foto stânga) şi Vasile Işan (dreapta), au explicaţii care de care mai docte, dar fără legătură cu ceea ce cere piaţa muncii. In condiţiile în care firmele de IT caută şi în gaură de şarpe specialişti, şi în timp ce toţi oficialii clamează nevoia dezvoltării în planurile de educaţie a acestui domeniu aflat într-o expansiune uriaşă, realitatea este că, la Facultatea de Calculatoare de la UTI de exemplu, în nu mai puţin de 5 ani cifra de şcolarizare a crescut cu doar 20 de locuri. UTI produce astfel anual 320 de informaticieni, în timp ce Politehnica din Timişoara scoate aproape dublu: 620. O altă comparaţie zdrobitoare: Universitatea de Vest din Timişoara, cu 17.000 de studenţi în total, cu o treime mai puţin faţă de „Cuza”, care are aproximativ 24.000, scoate anual aproape acelaşi număr de programatori. Este momentul să vă treziţi la realitate, domnilor rectori!
Unul din marii jucători de pe piaţa locală de IT, cu afaceri de zeci de milioane de lei anul trecut, a ales să se extindă în afara judeţului. Ness România, parte a Ness Technologies, se va dezvolta la Timişoara deoarece Iaşul nu îi oferă specialiştii de care are nevoie, au precizat pentru ziarul nostru persoane importante din industria de profil. Din informaţiile intrate în posesia jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi”, lipsa unor măsuri concrete din partea universităţilor pentru suplimentarea numărului de locuri la facultăţile-pepinieră a industriei IT poate duce la măsuri similare şi din partea altor companii.
Cu spatele la piaţă
Oficialii firmei ieşene de IT Ness Romania au bătut palma cu omul de afaceri Iulian Dascălu pentru a închiria 1.000 metri pătraţi de birouri în oraşul de pe Bega, potrivit mai multor surse din mediul de business. Planurile iniţiale de expansiune ale companiei la Timişoara ar viza recrutarea unui nucleu de 100-140 de informaticieni. La acest moment, Ness România SRL nu figurează cu punct de lucru în Timişoara, conform informaţiilor disponibile în „fişa” societăţii de la Registrul Comerţului, consultată de jurnaliştii „Ziarului de Iaşi”. Motivul pare a fi legat de numărul mic de absolvenţi ai facultăţilor de profil furnizat de universităţile ieşene, comparativ cu Timişoara. În ciuda discursurilor triumfaliste vehiculate des când vine vorba despre piaţa locală de IT, relaţia dintre mediul academic şi cel de business la Iaşi se pare că „scârţâie”. Necesarul de specialişti solicitat de companii nu este satisfăcut corespunzător de facultăţi, ne-au declarat, sub rezerva anonimatului, importanţi oameni de afaceri din industria IT a Iaşului. De cealaltă parte a baricadei, cadrele didactice din fruntea universităţilor din municipiu spun la unison că se fac eforturi în acest sens. Totuşi, unii spun că pretenţiile companiilor sunt uneori exagerate. Pe deasupra, facultăţile ce deservesc piaţa IT din Cluj-Napoca ne „fură” încă de pe băncile liceului cei mai valoroşi elevi la informatică, a constatat un alt reprezentant de marcă al mediului de business din oraşul nostru.
"Extindere" cu 20 de locuri în 5 ani
„Noi la Automatizări şi Calculatoare, dar şi la Electronică, am crescut cu mult cifra de şcolarizare în vară. Când ne-a mai trimis Ministerul Educaţiei o circulară prin care a suplimentat locuri le-am dat la aceste facultăţi foarte solicitate, unde s-au ocupat foarte mult şi din locurile cu taxă. Prin circulara Ministerul Educaţiei se preciza ca locurile să fie repartizate cu prioritate spre facultăţile care au pregătire în IT”, a declarat rectorul Universităţii Tehnice din Iaşi, profesorul Ion Giurma. Un al oficial de la UTI este şi mai tranşant. „Cifra de şcolarizare este folosită la maximum. Din punctul nostru de vedere, saturarea pieţei ar presupune de fapt ca absolvenţii anilor următori să rămână fără posibilitate de angajare, fără serviciu. Asta, dacă presupunem că am avea numărul de absolvenţi pe care companiile şi-l doresc la momentul de faţă”, crede conferenţiarul universitar Irina Lungu prorector şi purtător de cuvânt în cadrul UTI. Cu toate acestea, în decursul a cinci ani, Facultatea de Automatizări şi Calculatoare a reuşit să îşi îmbogăţească oferta cu numai 20 de locuri, la nivel de studii de licenţă. Abia în acest an au fost suplimentate cu 40 de locuri, iar pentru admiterea în anul universitar 2016-2017 vor fi alocate alte 20. În total, facultatea "defilează" cu o capacitate de şcolarizare de 320 de locuri. La Cluj-Napoca, oferta este mai bogată cu 50 locuri, recunoaşte chiar conducerea Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare din Iaşi. În tot acest timp, la admiterea din toamnă de la UTI mai sunt specializări cu zeci de locuri bugetate încă neocupate: Textile-Pielărie şi Management Industrial (89 locuri la buget, 39 la taxă) sau Construcţii şi Instalaţii (108 buget, 85 cu taxă).
Informaticienii nu vor să fie profesori
Şi în Copou sunt probleme similare, spun cadrele didactice consultate de ziarul nostru. Conducerea Universităţii „Al.I. Cuza” spune că sunt dese consultările cu mediul de afaceri, dar cererile acestora nu pot fi rezolvate pe loc, ci treptat, în câţiva ani. „De anul acesta deschidem şi o linie de studiu în limba engleză la Facultatea de Informatică, ceea ce va facilita şi mai mult angajarea lor. Problema este următoarea: nu putem creşte la modul absolut numărul studenţilor la specializările relevante, să-l dublăm într-un an sau doi”, a precizat prof.dr. Vasile Işan, rectorul UAIC. Acesta crede că diferenţa economică dintre Iaşi şi Timişoara poate fi un considerent mai plauzibil în cazul planurilor de expansiune ale companiilor. „Spre deosebire de Iaşi, Timişoara este un oraş cosmopolit, mult mai industrializat, iar investiţiile străine sunt mult mai vizibile. Nu calităţile intelectuale sau profesionale ale absolvenţilor, profesorilor sau specialiştilor din IT fac diferenţa, ci condiţiile economice”, a adăugat rectorul UAIC. În discuţia cu jurnaliştii, acesta a mai spus că sunt multe condiţii restrictive în calea majorării ofertei de şcolarizare, lucru subliniat şi de conducerea Facultăţii de Informatică. Conferenţiarul Lenuţa Alboaie, prodecanul acestei facultăţii, spune că primeşte foarte multe solicitări pentru creşterea numărului de studenţi, dar că lipsa sălilor de laborator şi curs, dar şi a cadrelor didactice, ucide din faşă orice demers. „Ţin să menţionez că nivelul de salarizare în industria IT este mai atrăgător pentru absolvenţii de licenţă, master sau doctorat, şi atunci posturile pe care le scoatem la concurs rămân neocupate”, a punctat Alboaie. Nici la UTI situaţia nu este mai roz, din acest punct de vedere. „În ultimii 3-4 ani nu prea avem candidaţi la doctorat. Absolvenţii nu mai vor să rămână în facultate”, ne-a declarat profesorul universitar Corneliu Lazăr, decanul Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare. O altă specializare care livrează constant specialişti companiilor este cea de Informatică Economică din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA). Decanul acestei facultăţi spune şi el că ambiţiile companiilor prea ridicate. „Am ţinut constant legătura cu mediul de afaceri. Ei doresc peste 1.000 de absolvenţi dar nu se poate dintr-o dată”, zice decanul Dinu Airinei.
O comparaţie
În prezent, la Facultatea de Informatică UAIC oferta este de 380 de locuri, iar la cea de Matematică, unde există şi specializarea în Informatică, 140 de locuri. În schimb, la Universitatea de Vest din Timişoara, la Facultatea de Matematică şi Informatică, la specializările ce ţin strict de analiza noastră, au fost scoase la concurs în acest an aproximativ 460 de locuri. Asta în condiţiile în care universitatea ieşeană are circa 24.000 de studenţi în total, în timp ce instituţia similară din Timişoara are cu o treime mai puţin: 17.000 de studenţi. „Dialogul cu mediul de afaceri este o strategie încetăţenită în Universitatea de Vest. Repartizarea cifrei de şcolarizare se ajustează în permanenţă în funcţie de solicitările studenţilor, ale angajatorilor, ale economiei în general”, a declarat Florin Jurca, ofiţerul de presă al Universităţii de Vest din Timişoara.
Publicație: Ziarul de Iași
Răspuns tranşant la interpelarea Ministerului Educaţiei către instituţiile din ţară
Refugiaţii, refuzați de toți rectorii din Iași. Nu sunt locuri libere în cămine
Universităţile din Iaşi nu vor primi niciun refugiat în campusuri: acesta este răspunsul pe care fiecare dintre cele cinci instituţii de învăţământ superior de stat l-a trimis Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, după ce au fost întrebate dacă au locuri suplimentare pe care să le ofere pentru valul de imigranţi care va ajunge şi în România.
Argumentele pentru a explica această decizie au fost că universităţile nu au locuri suficiente ca să îşi poată caza proprii studenţi în campusuri, cu atât mai puţin să poată primi alte persoane.
Abia sunt locuri pentru studenţi
Reprezentanţii Universităţii „Al.I. Cuza“ au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că reuşesc cu greu să acopere cerinţele studenţilor şi că, în ciuda oricărei bunăvoinţe, este nedrept ca Guvernul să ceară acest lucru instituţiilor de învăţământ superior. „Abia reuşim să acoperim cererile studenţilor, vă daţi seama că nu putem să ne transformăm într-un centru de primire a imigranţilor. Nu putem să-i găzduim în niciun un caz. Probabil că la nivel de Guvern s-a decis ca fiecare, pe resortul lui de specialitate, să sondeze care este situaţia şi ce posibilităţi sunt“, a declarat prof.dr. Vasile Işan, rectorul UAIC.
Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ s-a poziţionat şi mai tranşant în această problemă, explicând că, pentru a putea face acest lucru, Guvernul trebuia să fi acordat din timp banii sau terenul necesar pentru a ridica alte cămine. „Nu se pune problema să putem primi pe cineva, indiferent de cine. Din contra, am fi interesaţi să ni se ofere din partea Guvernului sau autorităţilor locale suprafeţe de teren pe care să ne construim un campus studenţesc. De fapt, corect ar fi să ne dea şi finanţare ca să construim campusul, aşa cum a dat la o sumedenie de universităţi mici din toată ţara; ne mulţumim însă şi cu pământul, dacă altceva nu pot sau nu vor. Concluzie - după ce vom avea un campus cu 3.000 de garsoniere ale UMF, pentru toţi studenţii şi rezidenţii interesaţi, discutăm“, a declarat prof.dr. Dragoş Pieptu, rectorul UMF Iaşi.
La polul opus, reprezentanţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ au precizat că ei încă sunt în căutări în centrul universitar pentru a-şi mai putea caza diferenţa de studenţi înmatriculaţi la instituţia lor de învăţământ superior. „Cu părere de rău, nu avem spaţii pentru cazare. Din păcate nu avem nici pentru studenţii noştrii, chiar dacă înţelegem că Guvernul trebuie să găsească soluţii de infrastructură pentru a-i caza pe aceştia“, a precizat prof.dr. Vasile Vîntu, rectorul USAMV.
Un răspuns similar a fost oferit şi de către conducerea Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi, prin ing. Dumitru Spătaru, care a transmis „Ziarului de Iaşi“ că în căminul pe care îl au în Bularga pot oferi doar 250 de locuri pentru 1.500 de studenţi şi că nu există „nicio soluţie, cu toată bunăvoinţa“. Nu s-au găsit locuri pentru imigranţi nici în cel mai mare campus din Iaşi, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“, unde încap peste 8.000 de studenţi de-ai Politehnicii ieşene.
Aceştia au argumentat că, pe lângă problemele legate de spaţiu pe care le au în mod normal, este şi un cămin închis, T6, care este în renovare, prin urmare s-a trimis un răspuns la Bucureşti în care s-a precizat că nu este niciun loc disponibil. „Avem acelaşi răspuns fiindcă avem căminul T6 în renovare, nu se fac cazări în el, şi am făcut deja situaţia locurilor necesare pentru anul universitar următor şi ocupăm cam 80% din necesar. Nici măcar 90% ca să spui că am putea găsi pe undeva o soluţie“, a declarat prof.dr. Ştefan Grigoraş, prorector al UTI responsabil cu problemele studenţeşti.
Soluţia: renovarea unor cămine dezafectate
Singura soluţie la nivelul centrului de învăţământ Iaşi a propus-o prof.dr. Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ Iaşi. Aceasta a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, în cazul unei situaţii de urgenţă, ar exista patru cămine care, după reabilitare şi curăţenie, ar putea fi folosite în acest scop. „Liceul de Mecatronică are şi patrimoniul Liceului Metalurgic, fostul Procopiu, şi acolo sunt două cămine nefolosite. La Petru Poni au fost două unităţi comasate pentru eficientizare şi mai este un cămin, la fel şi la Liceul de Transporturi. Însă noi le-am menţionat în răspunsul către minister din rigoarea documentării, cu rezerva că eventuala folosire a lor ar implica două condiţii - reabilitarea în regim de urgenţă şi asigurarea unui acces şi circuit complet separat şi izolat de zona şcolară pentru refugiaţi“, a spus prof.dr. Camelia Gavrilă.
Aceasta a precizat că o coliziune de culturi ar produce o nelinişte educaţională şi că asemenea decizii trebuie luate cu multă prudenţă şi măsură, sugerând că unităţile militare dezafectate sau căminele de nefamilişti ar fi zone mult mai bune de cazare a refugiaţilor. În solicitarea transmisă de către MECS se preciza că inspectoratele trebuiau să trimită inclusiv o situaţie cu privire la cantinele şcolare, numărul de locuri pe care l-ar putea oferi, dar şi posibilitatea acordării asistenţei sociale, psihologică şi teologică.
Publicație: Ziarul de Iași și Adevărul
Noi cursuri de cultură japoneză la Iaşi: ikebana, sumie şi arte frumoase
Cercul Studenţilor de Cultură Japoneză din Iaşi, cu sprijinul Centrului de Studii Europene din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", are deosebita plăcere de a vă anunţa despre organizarea unor noi cursuri de cultură japoneză (ikebana, sumie şi arte frumoase), în perioada octombrie 2015 - iunie 2016. Cursurile sunt organizate în vederea promovării artelor şi culturii japoneze, tradiţionale şi moderne, în cadrul publicului larg din Iaşi iubitor de frumos. În afară de lecţiile de artă, participanţii vor putea lua parte la realizarea unor expoziţii şi a altor activităţi culturale de promovare a frumosului.
"Cultura reprezintă, în ultimă ipostază, o reflexie vibrantă a intimităţii conştiinţei umane, a dragostei pentru frumos, a sensibilităţii interioare. Prin urmare, practicarea uneia sau a mai multor forme de artă nu reprezintă doar un demers ce vizează dezvoltarea abilităţilor noastre artistice sau crearea armoniei estetice, ci poate însemna o căutare lăuntrică spre universul misterios al inimii. Cursurile de cultură japoneză pe care vi le-am propus au fost concepute ca o invitaţie, adresată publicului larg, de a realiza primii paşi pe drumul spre autocunoaştere prin artă", spun organizatorii.
Astfel, persoanele interesate vor putea să afle cum să realizeze creaţii sculpturale florale armonioase (ikebana), cum să surprindă „sufletul” elementelor înconjurătoare în compoziţii plastice folosind arta japoneză a pictării în tuş (sumie) sau cum să îşi exprime propria individualitate şi creativitate prin universul plurivalent al artelor frumoase (grafică, desen, pictură ş.a.).
Cui se adresează cursurile: Tuturor pasionaţilor de frumos, indiferent de vârstă sau de experienţa anterioară
Durata cursurilor: octombrie 2015 – iunie 2016
Perioada înscrieri: 1 – 30 septembrie 2015
Profesor: Sorin Mazilu
Repere ale curriculum-urilor aferente cursurilor:
Ikebana
- Introducere în arta aranjării florilor
- Secrete ale menţinerii vieţii florilor tăiate
- Tehnici şi instrumente utilizate în arta florală
- Aranjamente Ikebana de bază (Moribana, Nageire, Jiyuka)
- Aranjamente florale moderne pentru diferite ocazii.
Sumi-e
- Introducere în Sumie
- Tehnici şi instrumente utilizate în Sumie
- Principii de realizare a compoziţiilor plastice
- Compoziţii plastice de bază utilizând tehnicile Sumie
Arte frumoase
- Elemente teoretice şi practice de limbaj plastic
- Teoria formei şi a culorii
- Elemente ale creării compoziţiilor plastice
- Elemente introductive de grafică
Publicație: Ziarul de Iași
|