Cifrele admiterii de la “Cuza”, după ultima zi
S-a încheiat şi sesiunea de toamnă la cea mai veche universitatea din ţară - „Alexandru Ioan Cuza“. În sesiunea din septembrie au fost depuse în total un număr de 870 de dosare pe 260 de locuri bugetate, 860 la taxă şi 280 la distanţă (ID) sau la fără frecvenţă (IFR).
Cererea cea mai mare a fost tocmai la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, una dintre puţinele care nu avusese niciun loc bugetat pregătit pentru bobocii de toamnă. Practic, în condiţiile în care FEAA a pregătit 290 de locuri la taxă şi 160 la ID sau IFR, aceştia şi-au ocupat în mare parte inclusiv locurile cu taxă din toamnă, pe lângă cele care au fost ocupate în vară. Ca număr de dosare depuse, a doua facultate ce a stârnit interesul absolvenţilor de liceu este cea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, unde au existat 176 de candidaţi pe 73 de locuri, toate la taxă, şi două dintre ele în regim de distanţă sau fără frecvenţă.
Un număr important de dosare a fost depus şi la Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, 126 în total. La polul opus, în sesiunea de admitere de toamnă nu a existat interes pentru programele Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi ale celei de Teologie Romano-Catolică, unde au fost 12, respectiv 7 candidaţi, pe 59, respectiv 24 de locuri. Nici Fizica nu a reuşit să îşi ocupe integral locurile de la buget, fiind doar 23 de candidaţi pe 52 de locuri.
Situaţia nu arăta la fel de bine în ceea ce priveşte programele de master ale universităţii. Aici au fost pregătite 304 locuri la buget, 787 la taxă şi 93 la fără frecvenţă sau distanţă, însă a existat un număr de doar 268 de candidaţi în total, pe întreaga universitate. Cele mai multe dintre acestea au fost la FEAA, în număr de 62, însă facultatea avea pregătite 218 locuri în total pentru această sesiune de admitere.
Publicație: Ziarul de Iași
Directorul BCU Iaşi nu vede în acest moment cum s-ar putea implementa accesul cu permis unic în toate bibliotecile din ţară
Permisul unic la toate bibliotecile centrale universitare: avantaje şi dezavantaje
Prof.dr. Bogdan-Petru Maleon, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi, susţine că proiectul propus de conducerea BCU Bucureşti, ca accesul în cele patru biblioteci centrale universitare din ţară să se facă pe baza unui permis unic, este unul bun, dar aspectele practice încă trebuie discutate.
Săptămâna trecută, directorul general al BCU Bucureşti, conf.dr. Mireille Rădoi, a declarat că va propune Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice realizarea unui sistem de acces în toate cele patru biblioteci de profil din ţară - Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, printr-un permis unic.
„Lărgirea ariei de acces a resurselor de informare complementare se transformă astfel din deziderat într-un imperativ. Ea răspunde cerinţelor ce decurg din diversificarea ofertei de formare iniţială şi continuă a universităţilor româneşti, ce este acum însoţită de o mobilitate crescută pe piaţa cercetării. Sunt tot mai frecvente cazurile când licenţiaţii unei anumite universităţi optează pentru susţinerea masterului sau a doctoratului în alt centru universitar, alăturându-se astfel specialiştilor implicaţi în studii şi cercetări transdisciplinare, principalele categorii de beneficiari ai acestei reglementări“, a declarat aceasta într-un comunicat remis presei.
Prof.dr. Bogdan-Petru Maleon a precizat că această idee este una bună şi are o componentă importantă în ceea ce priveşte lărgirea accesului studenţilor la o resursă de informaţie, însă implementarea ei poate fi problematică. Despre acest aspect se va discuta inclusiv la Conferinţa Naţională „Biblioteca şi provocările epocii digitale“, eveniment ce se va încheia astăzi, organizat la Iaşi de către Asociaţia Bibliotecarilor din România şi BCU Iaşi.
„Din punctul nostru de vedere este o idee foarte bună, însă pentru a o pune în practică trebuie să discute conducerile bibliotecilor centrale pentru a stabili aspectele practice care ţin de implementare. Sunt numeroase necunoscute. De pildă, cum va putea un student care studiază la Iaşi să îşi obţină fişa de lichidare de la sfârşitul studiilor, fiindcă ar trebui să fie semnată de toate cele patru biblioteci, iar de ea depinde încheierea studiilor. În principiu ideea este bună, dar nu ştim cum poate fi pusă în practică“, a precizat directorul BCU Iaşi. O astfel de metodă ar facilita însă accesul unui student din Iaşi la documente de arhivă, de istorie, spre exemplu, din Cluj, fără a se deplasa până acolo.
Publicație: Ziarul de Iași
Eveniment istoric. După zeci de ani, BCU Iaşi deschide treptele mari studenţilor
Conducerea Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi a luat o decizie solicitată de mai mult timp de reprezentanţii studenţilor mai multor instituţii de învăţământ superior ieşene: s-au deschis scările centrale, tapetate, care urcă spre sala de lectură.
Până în prezent, studenţii care veneau la bibliotecă urcau pe o scară de acces laterală, în spirală, pe care nu puteau încăpea mai mult de doi tineri odată, existând şi perioade de blocare a circulaţiei. Reprezentanţii BCU Iaşi susţin că decizia a fost luată fiindcă astfel de restricţii - accesul pe scările centrale - „contravin concepţiei potrivit căreia Biblioteca trebuie să fie un spaţiu accesibil şi atractiv“.
Directorul instituţiei, prof.dr. Bogdan-Petru Maleon, a apreciat că, la început, interdicţia a fost luată ca urmare a unor considerente de ordin funcţional, „dar şi pe o anumită interpretare specifică vechiului regim politic privind raporturile dintre instituţii şi cetăţenii care beneficiază de serviciile acestora. Deşi instituţia noastră s-a transformat radical în ceea ce priveşte relaţiile cu publicul, perpetuarea acestei situaţii s-a datorat unei anumite inerţii administrative“, a precizat acesta.
El a mai specificat că, „în spiritul aceleiaşi viziuni“, conducerea BCU lucrează ca din primăvară să amenajeze abonaţilor un spaţiu de lectură în care să poată studia fără limită de program.
Publicație: Ziarul de Iași
Zeci de camine din Iasi vor fi renovate de studenti
Conducerea unui campus din Iasi a gasit o metoda de a face economii serioase la curatenia de vara din camine. A mobilizat 100 de studenti care fac acest lucru voluntar. Tinerii care si-au sacrificat o luna din vacanta de vara pentru a ajuta la curatenie zugravesc, vopsesc, schimba paturi si saltele, dar ajuta si la repararea usilor. Vor beneficia insa de banii economisiti, aproximativ 100 de mii de euro, suma fiind investiti tot in dotarea caminelor studentesti.
Cu trei saptamani inainte de inceperea annului universitar, in caminele studentesti se munceste de zor. Marius Ferent, student in anul patru la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, a hotarat ca impreuna cu alti 100 de colegi sa renunte la timpul liber si sa faca curatenie in camine.
"Am reusit sa dam cu var tot caminul, toate palierele si partea de jos, bordura, cu gri si mai urmeaza sa vedem ce avem pe afara de facut. Sper ca cei care vor veni vor fi multumiti de ce vor vedea dupa munca noastra," spune tanarul.
Tinerii nu se dau inlaturi de la nimic pentru ca cei 8.000 de colegi care vor veni in octombrie sa fie cazati in cele mai bune conditii. Zugravesc peretii, dau cu vopsea, muta paturi si saltele
"Nu ma deranjeaza sa ma murdaresc putin, fac de placere asta. si asa acasa nu faceam nimic, e o activitate, plus ca mai petrecem timpul cu colegii."
"Am decis ca ar fi bine sa fac voluntariat, pentru ca unu, ma ajut pe mine, si ii ajut si pe ceilalti care vor veni. Daca ne cream conditii noua vor fi multumiti si ceilalti si noi o sa dam bine."
"La inceput a fost obositor, dar pe parcursul zilelor ne-am obisnuit si am prins forta. in timp ce lucram mai si glumim si asa nu ne dam seama cand trece timpul," spun studentii voluntari.
Reprezentantii campusului sunt extrem de incantati de initiativa tinerilor, mai ales ca vor face o economie substantiala.
Bogdan Budeanu, directorul Directiei de Servicii Studentesti la Universitatea Tehnica Iasi: "peste 100.000 de euro, bani care vor fi investiti in alte lucrari de schimbare a ferestrelopr de tip termopan la caminele care au neoie sau de imbunatatire a infrastructurii de internet."
Universitatea Tehnica ''Gh. Asachi'' din Iasi are 21 de camine si in toate aceste spatii de cazare, curatenia este facuta de studenti.
Publicație: Cronica de Iași și Adevărul
|