Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
24/04/2024
Revista presei, 7 martie 2016

 
 
  banner revista presei

EXCLUSIV: Din toamnă, Facultatea de Drept îşi lansează o extensie la Bălţi

 Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi intenţionează să lanseze din toamnă admiterea la o extensie din Bălţi, cum mai au în prezent Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor şi Facultatea de Fizică a UAIC. Este vorba despre o secţie pe învăţământ juridic, profil juridic, în care doresc pentru început să primească doar studenţi la licenţă, zi.

„Lucrăm în prezent la dosarul de acreditare, avem în plan o cifră de şcolarizare de 50 de studenţi, ca să se poată studia pe două grupe a câte 25 de studenţi. Vor merge să predea profesori de la Iaşi, dar vor fi cooptate şi cadre didactice de la Bălţi sau Chişinău, pentru că unii dintre ei au fost absolvenţii noştri, chiar şefi de promoţie“, a declarat prof.dr. Tudorel Toader, rectorul ales al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Admiterea este programată să se deruleze exact ca la Iaşi, cu test eliminatoriu de limbă română, gramatică, în format de tip grilă, care să conteze în procent de 50% din media finală. „Nu se deosebeşte cu absolut nimic decât prin locaţie, vom păstra şi vom avea aceleaşi exigenţe“, a adăugat prof.dr. Tudorel Toader.

Astfel, facultatea intenţionează să îşi suplimenteze şi numărul de studenţi, cât şi finanţarea primită de la bugetul de stat, fiindcă un student într-o astfel de extensie are un echivalent mai mare în materie de bani primiţi de la buget. Dacă acreditarea programului la ARACIS va decurge fără probleme, cursurile pot începe acolo încă din toamnă.

Publicație Ziarul de Iași

Filieră cu predare în franceză şi diplomă acordată de Universitatea din Bordeaux

EXCLUSIV: Proiect unic în ţară! Studenții de la Drept vor primi diplome de la Bordeaux

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi pregăteşte un proiect unic la nivel naţional pentru a le oferi studen­ţilor care vor să se înscrie la Facultatea de Drept posibilitatea de a primi o diplomă atât din partea celei mai vechi universităţi din ţară, cât şi din partea Universităţii din Bordeaux.

Proiectul este în lucru de patru ani de zile şi presupune crearea unei filiere francofone la Iaşi care să funcţioneze ca o extensie a actualei facultăţi. Planul este ca la această extensie să se predea cursurile şi seminariile exclusiv în limba franceză de către o echipă mixtă de cadre didactice române şi din Hexagon, iar toate exa­menele, inclusiv cele de diplomă, se fie susţinute tot în limba franceză.

La finalul celor patru ani de studiu, cât prespune studiul Dreptului, tinerii vor primi o diplomă din partea Universităţii „Cuza“ şi una din partea Universităţii din Bor­deaux, iar pe durata studiilor vor avea carnete de student validate şi ştampilate atât de la instituţia din Franţa, cât şi de la cea de la Iaşi.

„Avem mai multe parteneriate cu facultăţi de Drept din Franţa, iar Facultatea de Drept de la Bordeaux este una dintre cele mai prestigioase, a doua din Franţa după Sorbona. Spre exemplu, Institutul Naţional de Magis­tra­tură este la Bordeaux, iar sediul lor se învecinează cu cel al facultăţii şi cei de la institut mai fac pregătire în sediul facultăţii“, a declarat prof.dr. Tudorel Toader, fost decan al Facultăţii de Drept de la UAIC şi actual rector ales.

Planul de învăţământ e deja întocmit

Relaţiile dintre cele două universităţi au devenit mai apropiate de-a lungul anilor, concretizându-se prin schimburi de studenţi Erasmus, dar şi de cadre didactice, şi a presupus şi realizarea doctoratelor în cotutelă. A existat şi o şcoală de vară organizată la Bordeaux de către UAIC.

„Studentul nu va da examen în limba română, ci în franceză. Nu se va preda, nu se va seminariza şi nu se va examina în limba română. Există deja acordul înfiinţării acestei filiere din partea Ambasadei Franţei în România şi din partea AUF (n.red. - Agenţiei Universitare a Francofoniei). Planul de învăţământ este deja stabilit, activităţile didactice vor fi ţinute pe jumătate de către profesori din Franţa, de la Bordeaux sau alte universităţi, iar jumătate de la Facultatea de Drept din Iaşi, putând să invităm profesori de la Suceava, Chişinău sau Craiova“, a detaliat prof.dr. Tudorel Toader.

Dintre cele opt semestre pe care le face un student care se înscrie la această facultate, unul poate fi făcut la Bordeaux integral.

Un important avantaj financiar

Reprezentanţii UAIC ar dori ca filiera să fie deschisă din această toamnă, ultimii paşi pentru demararea ei urmând a fi realizaţi la finalul lunii martie, şi se va desfăşura o procedură de admitere pentru 75 de studenţi, trei grupe a câte 25. Acesta este singurul proiect din ţară care presupune o astfel de colaborare între două facultăţi de drept.

„Ne adresăm unui bazin mai larg de studenţi, atât din România, cât şi din Ucraina sau Republica Moldova, de unde avem semnale că există interes. Ei se vor putea duce la finalul studiilor la Bruxelles şi să spună «Mă numesc..., am făcut dreptul la Universitatea din Bordeaux şi am diploma de acolo»“, a adăugat prof.dr. Tudorel Toader.

Vor exista şi avantaje financiare pentru universitate prin deschiderea acestei filiere francofone. De la bugetul de stat, pentru un student pe această linie se primesc de trei ori mai mulţi bani decât pentru unul înregistrat la linia de predare în limba română. Astfel, cei 75 de studenţi din­tr-un an de studiu vor dubla practic banii pe care universitatea îi primeşte pentru tinerii înmatriculaţi la licenţă.

Iar acest program va fi diferit decât, spre exemplu, liniile de predare în limba străină de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi fiindcă vor veni profesori de la Bordeaux să ţină cursuri la Iaşi, iar la finalul studiilor tinerii vor primi două diplome, din partea fiecărei instituţii de învăţământ superior.

Publicație: Ziarul de Iași

Studenţii din Senatul „Cuza“ şi-au ales reprezentanţii. Au deja planuri

Pe lângă alegerile din corpul academic, care au avut loc la nivelul Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, care momentan îşi desemnează membrii comisiilor de lucru, şi studenţii reprezentanţi, ce au fost aleşi în forul de conducere, au început să se organizeze.

Astfel, ei îşi propun să găsească o serie de soluţii pentru a putea comunica eficient cu studenţii, la nivel de facultăţi, pe care îi reprezintă, şi aşteaptă la rândul lor şedinţa de Senat de la finele lunii martie pentru a vedea cum se împart senatorii în comisiile de lucru.

Mai mult, săptămâna trecută, aceştia s-au întâlnit separat pentru a face propuneri pentru cine urmează să îi reprezinte la nivelul Biroului Executiv al Consiliului de Administraţie, dar s-a dezbătut şi valul mare de propuneri care au venit din partea studenţilor.

Pentru BECA au candidat doi studenţi - Ioan Dumitru Apachiţei, din anul al IV-lea, la Facultatea de Drept, şi Marian Costel Dalban, din anul al III-lea, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice. Amândoi şi-au expus CV-ul în faţa tuturor studenţilor reprezentanţi, iar în urma numărării voturilor, Marian Dalban a câştigat cu 12 voturi la cinci.

Apoi, s-au făcut propuneri şi pentru un student care să-i reprezinte pe cei aleşi în Senat în Biroul Senat, o întâlnire de nucleu restrâns, cu doar câţiva membri, care nu presupune reunirea întregului for. Aici a fost ales Bogdan-Alexandru Munteanu, de la Facultatea de Geografie şi Geologie.

„«Întâlnirea de lucru», cum aş numi-o eu, a avut ca prim scop cunoaşterea noilor studenţi reprezentanţi din universitatea noastră, dar şi rezolvarea punctelor de pe ordinea de zi. Votul pentru aceste propuneri a reprezentat o procedură deoarece formăm o echipă şi de aceea vom încerca să ne coagulăm spre ţinte comune“, a declarat Bogdan-Alexandru Munteanu.

Cele două propuneri de reprezentare, în BECA şi în Biroul Senatului, vor trebui avizate în şedinţa Senatului de la finalul lunii martie.

Publicație: Ziarul de Iași

PETIȚIE! Studenţii cer reducerea preţurilor la biletele şi abonamentele RATP

 Aproape 800 de studenţi şi elevi au semnat o petiţie prin care îi cer primarului interimar Mihai Chirica să-şi respecte promisiunile faţă de ei în privinţa reducerii la jumătate a biletelor RATP.

Petiţia, care a fost publicată pe un site de profil, a fost iniţiată săptămână trecută. Iniţiatorul a ales să nu-şi facă public numele, în dreptul autorului fiind trecut „student ieşean“. Până ieri după-amiază, petiţia era sprijinită de 751 de persoane, majoritatea dintre acestea publicându-şi numele şi localităţile din care provin. Printre semnatari se numără studenţi din toată regiunea Moldovei, precum şi din Republica Moldova sau Grecia.

„Solicităm domnului primar al municipiului Iaşi, Mihai Chirica, să îşi respecte angajamentul luat faţă de studenţii şi elevii ieşeni la începutul lunii ianuarie în ceea ce priveşte majorarea reducerilor la transportul local în comun în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale“, se arată în petiţie.

PETIȚIA

„Aţi promis că în februarie proiectul va fi votat“

Semnatarii îi transmit primarului interimar că aşteaptă reducerea tichetelor la jumătate pentru: o călătorie (1 leu)două călătorii (2 lei)set de 10 că­lătorii (9 lei)abonamentul liber o zi (4 lei),abonament de 15 zile o linie (18,5 lei), precum „şi toate celelalte facilităţi promise la începutul anului“.

Iniţiatorii petiţiei amintesc că un proiect de hotărâre, care reglementa aceste reduceri, a fost publicat pe 27 ianuarie pe site-ul municipalităţii, dar acesta nu a mai ajuns şi în dezbaterea Consiliului Local, cu toate că dezbaterea publică a fost încheiată în 10 zile.

„Aţi promis că, până la finalul lunii februa­rie, proiectul va fi votat. Însă acest lucru nu s-a întâmplat! Între timp, aţi venit cu o iniţiativă (un alt proiect de hotărâre) de a reduce abonamentul studenţesc de 13 lei la suma de 10 lei. Însă de acest abonament nu beneficiază toţi studenţii, ci doar cei pe care îi aleg universităţile, pe diferite criterii“, susţin iniţiatorii petiţiei.

În final, aceştia trans­mit un mesaj consilierilor locali prin care le solicită „o soluţie reală“ pentru respectarea legii educaţiei în sensul reducerii cu 50% a tuturor bile­telor şi abonamentelor RATP. „Vă cerem imperios ca la prima şedinţă a Consiliului Local să adoptaţi proiectul de hotărâre în cauză, ca reducerile de 50% pentru studenţi şi elevi să devină realitate!“, au conchis iniţiatorii petiţiei.

Chirica spune că reducerile vor fi aprobate în martie

Întrebat săptămâna trecută de „Ziarul de Iaşi“ asupra stadiului proiectului, primarul interimar Mihai Chirica a susţinut că reducerea tichetelor de călătorie va fi supusă aprobării CL în luna martie. În cazul celuilalt proiect (abonamentul studenţesc), el a subliniat că primăria a notificat Ministerul Educaţiei să asigure către universităţi contribuţia financiară pe care autoritatea centrală trebuie să o acorde conform legii.

Edilul a sugerat că din cauza ministerului nu poate fi încă aprobat cel de-al doilea proiect de hotărâre privind reducerea abonamentului studenţesc de la 13 la 10 lei, care prevede şi o creştere a sub­venţiei primăriei de la 19 la 30 lei/abonament. La contribuţiile studentului (10 lei), a primăriei (30 lei) se adaugă cea a universităţilor (30 lei) pentru acest tip de abonament.

Publicație: Ziarul de Iași

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2024 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate