Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
06/05/2024
Revista presei, 26 și 28 martie 2016

 
 
  banner revista presei

Ministrul Dialogului Social vine la Iaşi

Reprezentanţii Prefecturii Iaşi şi ai instituţiilor deconcentrate din judeţ vor avea, la începutul săptămânii viitoare, o întrunire cu ministrul Dialogului Social, Violeta Alexandru. Vizita a fost anunţată pentru data de luni, 28 martie, la sediul Instituţiei Prefectului Iaşi. Tema principală de discuţii va oscila în jurul transparenţei şi deschiderii instituţiilor publice faţă de nevoile ieşenilor. Totodată, conducerea Prefecturii Iaşi, împreună cu inspectorul guvernamental la Iaşi, Ciprian Iftimoaei, au trimis instituţiilor deconcentrate solicitări privind numărul de persoane care au apelat la serviciile acestora, în decursul lunii martie. „Am trimis câteva solicitări către directorii instituţiilor publice şi, până în prezent, am primit un număr de 21 de răspunsuri. Dorim să facem un studiu care să ne ajute să înţelegem nevoile ieşenilor şi numărul tuturor persoanelor care au apelat la serviciile fiecărei instituţii în parte”, a precizat Ciprian Iftimoaei. Studiul este realizat în parteneriat cu departamentul de sociologie al Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi şi vizează calitatea serviciilor publice.

Publicație: Evenimentul

Japonezii dezleagă misterele sării, la Iaşi

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iaşi a găzduit, ieri, cel de-al doilea Seminar Româno-Japonez „Japan-Romania Second Seminar on Salt Studies”.

Tematica seminarului a fost sarea şi studierea acesteia. Manifestarea a fost organizată prin colaborarea dintre proiectul Ethnosairo şi Facultatea de Istorie din cadrul UAIC. Invitat special a fost un tânăr doctor în arheologie de la Universitatea Yamaguchi din Japonia.

În cadrul seminarului a avut loc şi o dezbatere privind brichetajele, formele ceramice în care se obţineau anumite forme pentru sarea recristalizată din apa sărată a izvoarelor sau a mărilor. Participanţii la dezbatere au încercat să dezlege procesul prin care, pe întreg pământul, aceste brichetaje prezintă forme asemănătoare sau chiar identice, deşi între culturile arheologice în cadrul cărora apar nu au existat contacte directe sau indirecte

 Publicație: Evenimentul

 Se aleg decanii la USAMV

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Iaşi continuă alegerile cu desemnarea decanilor. Termenul limită pentru depunerea dosarelor de candidatură a fost 24 martie. Fiecare dintre cele patru facultăţi din cadrul universităţii a înregistrat câte doi candidaţi.

Astfel, în cursa pentru decanatul Facultăţii de Agricultură au intrat prof. univ. dr. Costel Samuil şi prof. univ. dr. Culiţă Sîrbu. Pentru funcţia de decan al Facultăţii de Horticultură s-au înscris prof. univ. dr. Lucia Draghia şi prof. univ. dr. Liliana Rotaru. La Facultatea de Zootehnie şi-au depus dosarele de candidatură prof. univ. dr. Paul-Corneliu Boişteanu şi şef lucr. dr. Daniel Simeanu. Nu în ultimul rând, cele două persoane intrate în lupta pentru conducerea Facultăţii de Medicină Veterinară sunt prof. univ. dr. Gheorghe Savuţa şi prof. univ. dr. Gheorghe Solcan.

Astăzi, în cadrul şedinţelor cu Consiliile Facultăţilor vor fi audiaţi toţi candidaţii, urmând ca pe 28 martie să se desfăşoare concursul propriu-zis.

În şedinţa de Senat de pe 16 martie au fost validaţi cei patru prorectori noi: prof. univ. dr. ing. Benone Păsărin – prorector cu activitatea educaţională, prof. univ. dr. ing. Teodor Robu – prorector cu dezvoltarea instituţională, patrimoniu şi relaţiile cu mediul de afaceri, prof. univ. dr. ing. Liviu Dan Miron – prorector cu cercetarea ştiinţifică şi relaţiile interne şi conf. univ. dr. ing. Vasilică Stoleru – prorector cu activităţile social studenţeşti şi relaţiile cu alumni.

 Publicație: Evenimentul

Studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi îşi modernizează campusul

 Un campus modern, cu spaţii de lectură şi de recreere pentru studenţi, cu prize şi internet wireless, hamace, panouri pentru graffiti, spaţii pentru biciclete şi totemuri luminoase, care semnalizează căminele. Şapte studenţi de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI), Facultatea de Arhitectură „G.M.Cantacuzino”, au regândit spaţiile verzi şi totemurile care anunţă căminele în Campusul „Tudor Vladimirescu”.

 În urma concursului de proiecte din noiembrie 2015, planşele celor două echipe câştigătoare, formate din Andrei Bujorean, Lelia Tatu, Amalia Vacaru, Andreea Movilă (echipa totem) şiAndreea Vasilache, Andreea Nistor, Ioana Croitoru (echipa amenajare spaţiu verde), dezvăluie un nou Tudor Vladimirescu, care aduce aminte de campusurile studenţeşti ale marilor universităţi vest-europene.

Student la puterea t

Echipa AALA, care se ocupă de design-ul celor patru totemuri (T1-2, T3-4, T5-6, T7-8), a oferit o soluţie simplă şi modernă, prin care o cutie de plexiglas înfăşoară o bandă LED, iar numărul căminului este decupat în acea cutie, LED-ul fiind de culoare diferită pentru fiecare cămin.

„Conceptul nostru este Student la puterea t, unde t este Tudor, şi vrem ca acesta chiar să prindă contur, să imprimăm această idee celor care locuiesc în campus, Ion la puterea t, Maria la puterea t”, explică Andreea Movilă. În acest sens, cei patru tineri au gândit şi o aplicaţie, Student la puterea t card, pornind de la ideea ca fiecare cămin să fie asociat cu culoarea care se regăseşte pe totemul său.

„În momentul în care stai la cămin uneori nu ştii să explici celui care vine la tine unde stai sau cum să ajungă acolo. Aplicaţia ar putea să genereze automat o carte de vizită pe care o poţi trimite celui care vine la tine, sau o poţi chiar imprima pentru a o purta la tine, iar acea carte de vizită va conţine şi harta campusului, destinaţia şi câteva detalii şi repere.”

Chiar dacă proiectul lor se referă strict la aceste totemuri, ideile studenţilor nu se opresc aici. Tinerii se gândesc că pe viitor, la alte reamenajări ale campusului, identitatea vizuală a căminelor dată de culori - fiecare cămin cu culoarea lui - poate fi aplicată şi în design-ul interior al clădirilor, pe modelul amenajărilor interioare ale marilor campusuri occidentale.

Buline printre cămine

De reamenajarea şi înfrumuseţarea spaţiului dintre cămine s-a ocupat echipa AAI. Desgin-ul lor presupune vegetaţie nouă şi spaţii de recreere şi de lucru de forma unor buline, cu mese şi bănci semi-circulare, unde studenţii pot sta la laptop, să socializeze sau să se relaxeze. Aici vor avea prize pentru a-şi încărca diversele dispozitive, dar şi acces la internet prin routere wi-fi. Aceste spaţii vor fi umplute cu pietriş colorat sau mulci decorativ, iar în şi între ele vor fi înfipte în pământ dale colorate din beton.

Membrii echipei s-au consultat inclusiv cu studenţii din cămine, pentru a afla şi care sunt ideile acestora şi ce cred ei că ar trebui să se mai regăsească în spaţiul verde. „Am lansat ca un studiu sociologic pe Facebook, să vedem cam ce ar vrea de la spaţiul respectiv şi pe baza feedback-ului lor am încercat să luăm şi să implementăm ideile care erau fezabile”, povesteşteAndreea Vasilache.

Studenţii din campus vor avea la dispoziţie şi o parcare pentru biciclete, câteva plăci care vor putea fi folosite ca spaţiu de creaţie, pentru graffiti, de exemplu, dar şi un panou pentru proiecţii de film. „Vor putea face seri de film”, completează Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei Servicii Studenţeşti de la TUIAŞI.

Cele două echipe câştigătoare au fost premiate pentru ideile lor cu câte 500 de lei (echipa totem) şi 1.000 de lei (echipa amenajare spaţiu verde). Partea de proiectare s-a terminat, însă cei şapte studenţi lucrează în continuare cu reprezentanţii universităţii, petru ca proiectele lor să fie implementate aşa cum le-au gândit. „E un precedent vizibil care se creează acum, unde studenţii sunt implicaţi şi se dovedeşte că trebuie să le punem la încercare creativitatea şi să le cerem sfaturi. Iniţiativa se bazează pe cultivarea spiritului lor de echipă şi a implicării”, spune Horia Şundrea, asistent la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”.

Până la sfârşitul acestui an, cele două proiecte vor fi finalizate, iar Campusul „Tudor Vladimirescu” va avea o imagine nouă, gândită chiar de studenţii care locuiesc în el şi adaptată la nevoile lor.

Publicație: Ziarul de Iași

Cine va fi viitorul preşedinte al Senatului de la UTI. Șanse pentru un profesor de la AC

 Prof.dr. Doru Adrian Pănescu (foto) este cotat cu cele mai mari şanse.

Prof.dr. Doru Adrian Pănescu, profesor la Facultatea de Auto­matică şi Calculatoare aUniversităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, este cotat cu cele mai mari şanse pentru a ocupa poziţia de preşedinte al Senatului UTI, în urma şedinţei care va avea loc la începutul săptămânii vitoare. Surse oficiale din universitate au precizat că profesorul urmează să fie propus în şedinţa următoare, şi că majoritatea sprijinului senatorilor se va îndrepta către el.

Vineri s-au definitivat şi propunerile pentru funcţia de decan din partea a două facultăţi, Consiile pentru restul de nouă facultăţi urmând a se întruni tot luni pentru a stabili candidaţii. Astfel, în cazul Facultăţii de Mecanică, dintre cei patru candidaţi înscrişi au primit avizul Consiliului Facultăţii doar conf.dr. Gelu Ianuş şi conf.dr. Cristel Ştirbu.

Din surse oficiale, favorit pentru a prelua conducerea facultăţii este conf.dr. Gelu Ianuş, existând şanse ca conf.dr. Cristel Ştirbu să preia funcţia de prodecan în cadrul aceleiaşi unităţi. Nu au întrunit suficiente voturi pentru a participa la concursul de decan prof.dr. Ioan Doroftei şiprof.dr. Aristotel Po­pescu, Facultatea de Mecanică fiind, alături de cea de Construcţii de Maşini, unitatea cu cei mai mulţi candidaţi pentru funcţia de decan, patru la număr.

Tot vineri s-a întrunit şi consiliul de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, care a stabilit că ambii candidaţi, prof.dr. Irinel Botez Casian şi prof.dr. Daniel Tărniceriu, vor merge să susţină concursul în faţa comisiei formate din rector şi prorectori.Prof.dr. Irinel Botez Casian a trecut abia la a doua strigare de votul consiliului, sursele noastre precizând că preferată pentru funcţia de decan ar fi prof.dr. Daniela Tărniceriu.

Săptămână viitoare, în aceeaşi şedinţă în care va fi ales preşedintele Senatului vor fi validaţi şi prorectorii, care vor începe activitatea începând de marţi, când expiră mandatul prorectorilor vechi.

Luni, 4 aprilie, Senatul va valida toţi decanii, şi astfel UTI va avea echipa completă la nivelul Consiliului de Administraţie.

Publicație: Ziarul de Iași  

 

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2024 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate