Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
29/04/2024
Revista presei, 2 și 4 aprilie 2016

 
 
  banner revista presei

Trăsnete, vulcani chimici, robotică la Universitatea Asachi. Invitație pentru o Săptămână Altfel la TUIAȘI

În perioada 18-22 aprilie 2016, cu prilejul Săptămânii Altfel, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) se vor desfășura experimente inedite și vizite ale facultăților pentru elevi, anunță blog,adservio.ro

Toate cele 11 facultăți ale TUIAȘI îi așteaptă pe studenți cu programe dedicate, puse la punct special pentru ei. Astfel, elevii vor putea vizita expoziții de machete ale studenților arhitecți, laboratoare de robotică, aerodinamică, de trăsnete și vor putea vedea în acțiune vulcani chimici, roboți pășitori, cum se face tricotarea electronică sau cum se comportă materialele inteligente.

Dar acestea sînt doar cîteva dintre acțiuni.Pentru a vedea exact în ce zile și între ce ore stau deschise porțile facultăților, aflați AICI

Publicație Ziarul de Iași

După verdictele de plagiat, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, nominalizată pentru Premiul Cetăţeanului European

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a fost nominalizată pentru premiul Cetăţeanului European al anului 2016, după verdictele de plagiat pentru lucrările de doctorat ale mai multor demintari români.

Nominalizarea a fost făcută, miercuri, 30 martie, de către vicepreşedintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, eurodeputatul Siegfried Mureşan.

„Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a manifestat, în momente de puternice presiuni politice şi media, ca un veritabil apărător al valorilor eticii şi al integrităţii academice din învăţământul universitar european. Prin verdictele de plagiat pe care le-a exprimat, în conformitate cu standardele academice europene, pentru lucrările de doctorat ale mai multor demnitari români, inclusiv a unui prim-ministru în funcţie, Comisia de Etică şi-a arătat ataşamentul fără echivoc faţă de valorile care guvernează sistemul academic european...”, arată în motivarea propunerii eurodeputatul Siegfried Mureşan, potrivit unui comunicat trimis de către Universitatea Bucureşti.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a dat verdicte de plagiat atât în cazul lucrării de doctorat semnată de Victor Ponta, dar şi în cazul lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea.

De-a lungul vremii, din România au câştigat Premiul Cetăţeanului European al Anului, printre alţii, Andrei Pleşu (2014), Societatea „Timişoara” (2014) şi Ioana Avădani (2013).

Ministerul Educaţiei nu-i retrage titlul de doctor lui Ponta. Curaj: „Dacă se putea, se făcea!“. Ponta: „Securiştii impuşi de Băsescu se ocupă doar de teza mea“

Universitatea din Bucureşti trimite din nou ministrului Educaţiei cererea de retragere a titlului de doctor lui Victor Ponta

Publicație Adevărul

Toţi studenţii vor avea „Dosar“. Ce date va strânge Ministerul Educaţiei în Registrul informatic unic

Ministerul Educaţiei centralizează datele privind şcolaritatea studenţilor, bursele, serviciile de cazare, dar şi alte date privind studiile preuniversitare ale acestora, în Registrul Matricol Unic. Până la ora actuală, în Registrul Matricol Unic există date referitoare la peste 70.000 de studenţi din anul I de studii din ciclurile de licenţă şi master.

Până la 30 septembrie, MENCŞ vrea să deţină toate informaţiile actualizate, în contextul în care până acum 55 de instituţii de învăţământ superior, dintre care 38 de universităţi din sectorul public, au importat în Registrul Matricol Unic (RMU), până la ora actuală, date referitoare la peste 70.000 de studenţi din anul I de studii din ciclurile de licenţă şi master.

”Registrul Matricol Unic este un sistem informaţional electronic care asigură gestiunea integrată a datelor privind studenţii universităţilor de stat şi particulare din România, pentru toţi anii universitari şi pentru toate ciclurile de studii. În Registrul Matricol Unic se înregistrează date personale, date privind şcolaritatea studentului, date referitoare la burse studenţi şi servicii cazare, respectiv date referitoare la studii preuniversitare şi studii universitare anterioare”, arată comunicatul MENCŞ.

Registrul Matricol Unic are ca scop, potrivit Ministerului Educaţiei, îmbunătăţirea politicilor naţionale în învăţământul superior.

„După 4 ani de încercări nereuşite, marcăm în acest moment centralizarea informatizată a datelor din învăţământul universitar. Ce înseamnă asta? Transparenţa şi mobilitatea informaţiei, reducerea poverii administrative pentru universităţi şi îmbunătăţirea capacităţii de a fundamenta politici naţionale, bazate pe accesul la date colectate inteligent”, declară Adrian Curaj, ministrul Educaţiei, potrivit comunicatului MENCŞ.

Tinerii sub 25 de ani se pot înscrie la programul de intership al Guvernului

 Publicație Adevărul

Confuzia de la Iaşi va fi rezolvată tot la Bucureşti

Ministerul trebuie să se pronunţe asupra suspendării rectorului de la „Cuza“

 Disputa în cazul suspendării rectorului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi pare să se fi încheiat în cursul zilei de ieri, lucrurile rămânând exact la fel cum au fost şi înainte ca Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice să ceară un punct de vedere Senatului UAIC: răspunsul trebuie să vină de la Bucureşti.  

În adresa formulată ca răspuns de către reprezentanţii Senatului se precizează că, dat fiind faptul că în votul de ieri nu s-a întrunit niciun fel de majoritate, decizia va trebui să rămână tot a ministerului. În orice caz, prof.dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, preşedintele Senatului, a precizat că avizul Senatului, în acest caz, ar fi fost doar consultativ. „Este ceva normal ca unii colegi să fie experţi în domeniul lor. Prof.dr. Tudorel Toader are o poziţie de înalt judecător care a creat această situaţie, punându-l pe dumnealui să decidă dacă este sau nu cazul să adreseze ministerului o solicitare de suspendare până la data de 13 iulie. Însă avem un ordonator de credite ales de Senat cu vot majoritar, deci buna funcţionare administrativă nu trebuie să fie pusă sub semnul întrebării“, a precizat preşedintele Senatului.

Acesta a mai specificat că una dintre îngrijorările emise de către colegii din Senat a fost aceea că, dat fiind faptul că un concurs pentru decani poate începe doar după luna iulie, structurile de conducere vor fi definitivate abia în luna septembrie. „Poate dacă la calendarul alegerilor ar fi fost făcut cu mai multă atenţie, alegerile se puteau desfăşura cu ceva timp înainte de a se termina toate mandatele. Acolo cred că a fost un prim punct care a împins, fără o intenţie anume, termenul până la situaţia care există acum“, a adăugat acesta.

„Am solicitat suspendarea pentru evitarea oricăror interpretări“ 

Surse din Ministerul Educaţiei au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, dat fiind răspunsul formulat de către universitate, cel mai probabil va fi emis un ordin în cursul săptămânii viitoare care va lua în calcul atât confirmarea în funcţie a lui prof.dr. Tudorel Toader, cât şi suspendarea acestuia şi continuarea mandatului ca ordonator de credite a lui prof.dr. Gheorghe Iacob până în iulie.

Interpelat de către „Ziarul de Iaşi“ cu privire la motivele care l-au împins să ceară suspendarea, prof.dr. Tudorel Toader a explicat că aceasta nu are legătură cu vreo prevedere privind păstrarea unor beneficii financiare după ieşirea la pensie. „Aprobarea cererii de suspendare din funcţia de rector este de competenţa Ministerului Educaţiei, autoritatea competentă să confirme alegerea în funcţia de rector. Nu există incompatibilitate între funcţia de rector şi demnitatea de judecător constituţional, în condiţiile în care prerogativele de ordonator de credite au fost delegate unui prorector. Am solicitat suspendarea din funcţia de rector până la finalizarea mandatului de judecător constituţional pentru evitarea oricăror interpretări privind compatibilitatea dintre funcţia de rector şi judecător constituţional, respectiv judecător constituţional şi rector. Potrivit legii educaţiei naţionale şi reglementărilor interne ale UAIC, mandatele în curs se prelungesc până la învestirea în funcţie a noilor prorectori şi decani“, a precizat prof.dr. Tudorel Toader.

Publicație Ziarul de Iași

CURAJ la UTI Iași. În 2017 își va selecta studenții printr-un examen scris, în loc de dosare 

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi face primii paşi curajoşi în vederea pregătirii admiterii din anii următori.

Cum Legea Educaţiei prevedere un interval de cel puţin şase luni în ceea ce priveşte modificările metodologiei de admitere, reprezentanţii universităţii vor introduce din anul universitar 2017-2018 un test scris pentru admiterea la toate facultăţile Politehnicii Ieşene. „Am prevăzut încă din planul managerial existenţa unui test de admitere, mai ales fiindcă este cerut, cumva, şi de angajatori, care preferă să ia studenţi de la universităţile ce îi filtrează pe aceştia la admitere printr-un astfel de test. Planul este într-o fază de proiect avansat, vom introduce un test pe toată universitatea, fie de matematică, fie de fizică, să fie la alegerea studenţilor, însă toţi inginerii ar trebui să fie în stare să ia un examen la aceste două discipline“, a declarat prof.dr. Dan Caşcaval, rectorul UTI.

Însă planul reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior este mai mare. Aceştia doresc să realizeze o examinare care să fie comună, un test de admitere comun, la nivelul întregii universităţi, pe baza căruia studenţii să fie repartizaţi apoi, în funcţie de medie şi de preferinţe, la facultăţile pe care doresc să le urmeze.

Prin urmare, un tânăr care va dori să studieze la Facultatea de Mecanică, spre exemplu, la universitate, va da întâi un examen de admitere, iar apoi, pe baza notei obţinute, va vedea dacă a intrat la facultatea la care a dorit, pe locul pe care şi l-a dorit, sau dacă a intrat la o altă facultate pe o poziţie mai bună. Se ia în calcul şi permiterea ulterioară a transferurilor într-o anumită formă.„Nu va fi un test dur, fiindcă nu avem nevoie de teste grele, ci de filtre. Este în avantajul studenţilor şi este şi un semnal bun către angajatori. Cu această ocazie, ne vom putea acoperi şi mai bine locurile pe facultăţi“, a adăugat prof.dr. Dan Caşcaval.

Singura facultate la care nu s-ar putea impune o astfel de admitere este cea de Arhitectură, care are o examinare specifică şi care şi-o va păstra şi după aceste modificări. UTI ar deveni astfel prima universitate din Iaşi care introduce admiterea cu examen obligatoriu la toate facultăţile.

Publicație Ziarul de Iași

Echipa de conducere a Universităţii Tehnice s-a întregit cu noii decani

 Numele înaintate de „Ziarul de Iaşi” pentru cei care erau favoriţi să devină decani ai facultăţilor Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” au fost confirmate în urma interviurilor din aceste zile.  

După ce s-au prezentat în faţa comisiei formate din rector şi prorectori, candidaţii şi-au susţinut planul managerial şi reprezentanţii evaluatorilor au precizat că, dată fiind pregătirea foarte bună a celor care s-au prezentat, s-a luat decizia desemnării lor în funcţia de decan în funcţie de numărul de voturi primite în consiliile facultăţilor.

Aceştia urmează să fie validaţi în şedinţa Senatului de luni, 4 aprilie, iar din acel moment Consiliul de Administraţie va avea toţi membrii desemnaţi, mai ales dat fiind faptul că a fost reconfirmat în funcţie şi Petru Condrea, directorul general administrativ. Vă prezentăm, în continuare, numele noilor decani.

Prof.dr. Vasile Ion Manta - Facultatea de Automaticăşi Calculatoare

Prof.dr. Nicolae Hurduc - Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului

Prof.dr. Florian Stătescu - Facultatea de Hidrotehnicăşi Ingineria Mediului

Conf.dr. Vasilică Ciocan - Facultatea de Construcţii şi Instalaţii

Conf.dr. Mihai Corneliu Drişcu - Facultatea de Arhitectură

Prof.dr. Cătălin Gabriel Dumitraş - Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial

Prof.dr. Daniela Tărniceriu - Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei

Conf.dr. Gelu Ianoş - Facultatea de Mecanică

Conf.dr. Mariana Ursache - Facultatea de Textile-Pielărie şi Management Industrial

Prof.dr. Marinel Temneanu - Facultatea de Inginerie Electrică, Energeticăşi InformaticăAplicată

Conf.dr. Iulian Ioniţă - Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor

Publicație Ziarul de Iași

Echipă managerială completă la „Agronomie”

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi are echipa de conducere pentru legislatura 2016-2020 completă.

În Şedinţa de Senat de joi, 31 martie, au fost validaţi cei patru decani selectaţi. Astfel, prof. univ. dr. Costel Samuil (Facultatea de Agricultură), prof. univ. dr. Lucia Draghia (Facultatea de Horticultură), prof. univ. dr. Paul-Corneliu Boişteanu (Facultatea de Zootehnie) şi prof. univ. dr. Gheorghe Savuţa (Facultatea de Medicină Veterinară) sunt decanii validaţi ai USAMV.

„Este o echipă cu responsabilităţi noi. Deşi persoanele alese nu sunt cadre didactice noi, totuşi, responsabilităţile pe care le au sunt în proporţie de 90% noi. Cred că vom face echipă bună şi sper că vom reuşi să ducem la bun sfârşit strategia pe care ne-am propus-o pentru următorii patru ani”, a declarat Vasile Vîntu, rectorul USAMV Iaşi.

Echipa managerială este completată de prorectorii: prof. univ. dr. Benone Păsărin (activitate educaţională), prof. univ. dr. Liviu-Dan Miron (activitatea de cercetare ştiinţifică, inovare, transfer tehnologic şi relaţii internaţionale), prof. univ. dr. Teodor Robu (activitatea instituţională, patrimoniu şi relaţii cu mediul de afaceri) şi prof. univ. dr. Vasile Stoleru (activităţi sociale, studenţeşti şi relaţii cu alumni).

Publicație Evenimentul

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2024 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate