A început admiterea la facultate! În prima zi, la Iaşi s-au înscris circa 2.000 de persoane
Jumătate dintre aceştia s-au înscris la „Al.I. Cuza“. Care este situaţia la celelalte universităţi? În cursul zilei de ieri, la trei dintre universităţile de stat din Iaşi s-au înscris 1.573 de candidaţi, a patra urmând a face public azi numărul înscrişilor.
„Cuza“ - La Universitatea „Al.I. Cuza“ s-au înscris 1.067 de candidaţi, pe cele 3.415 locuri la buget şi 1.924 la taxă. Alte 810 locuri sunt pentru învăţământul la distanţă.
S-au înscris la Facultatea de Biologie 53 de dosare, la Chimie 39 de dosare, la Drept - 85, laFacultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor - 188, la Facultatea de Educaţie Fizică - 48, la Filosofie şi Ştiinţe Social Politice - 94 de dosare, la Facultatea de Fizică un număr de 10 dosare, la Geografie - 50, la Facultatea de Informatică - 108. Urmează Facultatea de Istorie cu 25 de înscrişi, Facultatea de Litere cu 138, cea de Matematică cu 37, Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei cu 164, Facultatea de Teologie Ortodoxă cu 18 dosare depuse şi Facultatea de Teologie Romano-Catolică cu 10 dosare.
Prin urmare, la doar patru facultăţi s-au înscris mai mult de 100 de absolvenţi de liceu, cei mai mulţi optând pentru specializările de la FEEA şi cele de la Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.
La „Cuza“, înscrierile au loc zilnic, în intervalul orar 9-17, până pe data de 23 iulie. Deoarece ultima zi cade sâmbăta, programul de înscriere este până la ora 15.
USAMV - La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“din Iaşi s-au înscris în prima zi, ieri, 121 de candidaţi, pe cele 684 de locuri la buget şi cele 412 locuri la taxă.
La Facultatea de Agricultură s-au depus 34 de dosare, la cea de Horticultură - 13 dosare, laFacultatea de Zootehnie - un număr de 21 de dosare, iar la Medicină Veterinară - un număr de 53 de dosare, la această facultate fiind şi cele mai multe.
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, înscrierile se vor încheia pe 25 iulie, acestea având loc zilnic, de la ora 9 până la ora 17.
UMF - La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ sunt 1.985 de locuri, din care693 la buget. Aici s-au înscris în prima zi de admitere 385 de candidaţi.
La Facultatea de Medicină s-au depus 218 dosare, la Facultatea de Medicină Dentară - 52 de dosare, la Facultatea de Farmacie - 23 de dosare, la Facultatea de Bioinginerie Medicală - 7 dosare, la Asistenţă Medicală Generală - 36 de dosare, la Nutriţie şi Dietetică - 7 dosare, laBalneofiziokinetoterapie şi Recuperare - 26 de dosare, iar la Tehnică Dentară - 16 dosare.
La Universitatea de Medicină, înscrierile se fac până pe 22 iulie, zilnic, de la ora 8 până la ora 19.
UTI - La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ din Iaşi, situaţia cu înscrierile de ieri încă nu este oficială.
„Mâine dimineaţă (n.r. - azi), la ora 9, vor fi puse pe site datele de astăzi (n.r. - ieri) şi începând de mâine (n.r. - azi) vom pune pe site după ce vom face la ora 14 o situaţie“, a declarat prof.dr. Neculai Seghedin, prorector al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ din Iaşi.
Aici, înscrierile se fac zilnic până pe 31 iulie, în intervalul orar 9-16.
Publicație: Ziarul de Iași
Premieră naţională, la o universitate din Iaşi
Copiii voștri vor fi boboci la facultate? Universitatea „Cuza“ vă oferă vouă cursuri!
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a pregătit anul acesta, într-o premieră naţională, o serie de cursuri pentru părinţi, nu doar pentru elevi care vin să se înscrie la facultăţile UAIC.
Aceştia îi aşteaptă, în perioada admiterii, de săptămâna viitoare, pe părinţi pentru a le explica schimbările pe care le presupune, din calitate de părinte, trecerea de la viaţa de elev la student a copiilor lor.
Workshopurile sunt gratuite şi se vor organiza în fiecare zi, între 18 şi 21 iulie, de la 11.30 la 12.30, sub denumirea „Studenţia: Curs rapid“, de către Departamentul Servicii pentru Studenţi şi Absolvenţi.
„În timp ce vor avea loc sesiunile de informare şi consiliere pentru părinţi, candidaţii vor beneficia şi ei de un workshop gratuit, organizat în paralel. Astfel, viitorii studenţi vor putea afla de la consilierii de carieră ai universităţii despre schimbările pe care le presupune viaţa la universitate, vor investiga îndeaproape aşteptările şi temerile lor şi vor învăţa despre resursele şi oportunităţile de care vor beneficia în studenţie“, au spus reprezentanţii UAIC.
În paralel, părinţii vor discuta cu consilierii UAIC aşteptările pe care le au de la studenţia copiilor lor şi cum pot să îi sprijine în tranziţia care urmeaază.
Conform unui studiu realizat în universitate în 2015, jumătate dintre studenţi au declarat că persoanele apropiate „continuă să joace un rol important în deciziile lor educaţionale, chiar şi după vârsta de 18 ani“.
Publicație: Ziarul de Iași
SITUAȚIA ÎNSCRIERILOR la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Vă prezentăm situația înscrierilor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în data de 18 iulie. Datele vor fi actulizate zilnic.
STUDII DE LICENȚĂ - 18 IULIE
STUDII DE MASTERAT - 18 IULIE
Programul de înscriere a candidaţilor pentru studii universitare de licenţă şi master:
- Sesiunea iulie 2016:
- Luni, 18– Vineri, 22 iulie 2016 – între orele: 9:00 – 17:00
- Sâmbătă, 23 iulie2016 – între orele: 9:00 – 15:00
- Sesiunea septembrie 2016:
- Luni, 5– Miercuri, 7 septembrie 2016 – între orele: 9:00 – 16:00
Programul casieriilor facultăţilor:
- Sesiunea iulie 2016:
- Luni, 18– Vineri, 22 iulie 2016 - între orele: 9:00 – 16:00
- Sâmbătă, 23 iulie2016 – între orele: 9:00 – 13:00
- Sesiunea septembrie 2016:
- Luni, 5– Miercuri, 7 septembrie 2016 – între orele: 9:00 – 15:00
Publicație: Ziarul de Iași
Universităţile cer schimbări majore pentru învăţământul superior
Consorţiul Universitaria, organizat în perioada 8 – 10 iulie, a venit cu o serie de recomandări esenţiale pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului superior românesc * la Consorţiu au participat 5 universităţi din România, printre care şi Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi
În perioada 8 – 10 iulie, la Sinaia, s-a desfăşurat Consorţiul Universitaria, eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de funcţionare în beneficiul universităţilor partenere şi a învăţământului superior din România. În urma analizării situaţiei actuale a mediului academic românesc, consorţiul a emis o serie de recomandări menite să îmbunătăţească calitatea învăţământului superior. Prima recomandare este legată de lărgirea autonomiei, care este considerată imperios necesară sub toate aspectele concludente: financiar, administrativ, în activitatea didactică şi de cercetare. De asemenea, în cel mai scurt timp, trebuie găsite soluţii pentru rezolvarea dezechilibrelor financiare cu care se confruntă universităţile româneşti, Consorţiul Universitaria solicitând factorilor de decizie adoptarea unor măsuri urgente (rectificare bugetară, prorogarea termenelor de aplicare a legislaţiei) spre a evita o criză financiară.
Finanţare diferenţiată de performanţă
Universităţile prezente şi-au exprimat îngrijorarea faţă de lipsa de consultare a universităţilor cu privire la posibilitatea recunoaşterii Cadrului European al Calificărilor (EQF – European Qualification Framework) de nivel 6 şi 7, acordate de către instituţii din afara celor de învăţământ superior. De asemenea, Consorţiul pledează pentru definitivarea unui cadru de referinţă pentru formarea profesorilor axat pe masterul didactic pentru formarea iniţială a acestora în concordanţă cu Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011 şi a strategiilor europene şi susţine aplicarea dublei specializări printr-o metodologie specifică, având în vedere necesităţile de formare iniţială a cadrelor didactice din învăţământul rural.
Se mai recomandă flexibilizarea cadrului juridic care reglementează politicile de personal ale universităţilor, în sensul de a diferenţia procesele de recrutare a cadrelor didactice universitare de cele de promovare în carieră, dar şi necesitatea consolidării autonomiei universităţilor în procesul de recrutare şi înmatriculare a studenţilor internaţionali. Una dintre cele mai importante măsuri vizează modalitatea de finanţare. Conform acesteia, Consorţiul susţine diferenţierea universităţilor pe baza unui exerciţiu de clasificare şi ierarhizare fundamentat pe o metodologie care să aibă ca reper prezenţa în evaluările internaţionale şi finanţarea diferenţiată a instituţiilor de învăţământ în raport cu nivelul de performanţă al acestora. Universităţile din Consorţiu susţin întărirea eticii academice în procesul didactic şi în cercetare şi, totodată, consideră că se impune o restructurare a mecanismelor decizionale în interiorul Consiliului Naţional al Rectorilor, în baza normelor cantitative şi calitative de reprezentare a universităţilor. Participanţii la dezbatere solicită şi linii de finanţare bugetară directă a cercetării ştiinţifice universitare.
Ce vor studenţii?
Consorţiul Universitaria a apreciat în egală măsură intervenţia studenţilor pe următoarele aspecte: crearea unei baze de date comune la nivelul Consorţiului, în care să fie introduce toate lucrările ştiinţifice, pentru o mai bună verificare a respectării standardelor de etică academică, realizarea unui ghid pentru redactarea acestor lucrări ştiinţifice la nivelul fiecărei universităţi, asigurarea unui număr nelimitat de călătorii cu trenul subvenţionate în proporţie de 50%, diferenţierea subvenţiei pe cazare,îmbunătăţirea managementului departamentului pentru pregătirea personalului didactic din cadrul fiecărei universităţi, în vederea formării unor cadre didactice cu o pregătire centrată pe nevoile elevilor şi ale studenţilor şi premierea performanţelor academice ale studenţilor prin sporirea numărului de burse şi alte forme de recompensă.
La Consorţiul Universitaria au participat reprezentanţi ai Universităţii de Vest din Timişoara, Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universităţii din Bucureşti, Universităţii „Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca şi ai Academiei de Studii Economice din Bucureşti
Publicație: Ziarul de Iași
Câte locuri la facultate le oferă absolvenţilor universităţile din Capitală şi ce taxe trebuie să achite candidaţii
Universităţile au dat startul înscrierilor la facultate, urmând ca la finele săptămânii în curs să se încheie perioada în care pot fi depuse dosarele. Cele mai multe locuri pentru programele de licenţă le are Universitatea Bucureşti, care pune la dispoziţia viitorilor studenţi peste 10.000 de locuri.
Absolvenţii de clasa a XII-a mai au timp doar până la finele săptămânii în curs să îşi completeze opţiunile şi să depună dosarele de înscriere la facultăţile pe care le preferă.
Majoritatea Universităţilor din Capitală au început perioada de înscriere încă de săptămâna trecută, cu toate că mulţi dintre absolvenţii de liceu încă mai aşteptau rezultatele de după contestaţii de la examenul de Bacalureat. Pentru că timpul este destul de scurt, Universităţile au adoptat deja măsurile prevăzute pentru simplificarea birocraţiei în cadrul procesului de înscriere la admiterea 2016. Astfel, candidaţii nu mai trebuie să depună copii legalizate ale diplomelor şi ale celorlalte acte necesare, acestea urmând să fie certificate prin confruntarea cu documentele originale de către membrii comisiei de admitere.
Cele mai multe locuri pentru programele de licenţă le are Universitatea Bucureşti, care pune la dispoziţia viitorilor studenţi peste 10.000 de locuri. La Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, pe de altă parte, locurile sunt sub 1.000, iar admiterea se face pe bază de probe scrise.
ASE, peste 6.000 de locuri
Anul acesta, Academia de Studii Economice a scos la concurs 5.881 locuri la buget şi cu taxă, la care se vor adăuga 700 de locuri la învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă. Înscrierile la una dintre facultăţile Universităţii se fac până pe 22 iulie, când vor fi afişate şi rezultatele obţinute la eseul motivaţional, iar pe 25 iulie se va susţine testul de competenţă lingvistică pentru candidaţii înscrişi la programele cu predare în limbi străine şi la programul de studii Limbi moderne
aplicate.
Pe 26 iulie, candidaţii vor afla dacă sunt repartizaţi pe locurile finanţate de la buget, la taxă sau sunt pe lista de aşteptare. Taxa de înscriere este de 100 de lei, în care sunt incluse două opţiuni, iar candidaţii care vor să îşi exprime mai mult de două opţiuni vor plăti câte 25 de lei pentru fiecare opţiune suplimentară. De asemenea, candidaţii care îşi doresc un loc la această Universitate trebuie să completeze formularul de preînscriere online de pe
site-ul www.ase.ro.
SNSPA, 750 de locuri la buget
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative a scos la concurs 225 de locuri finanţate de la buget la Facultatea de Administraţie Publică, 200 de locuri la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, 75 de locuri la Facultatea de Management şi 250 de locuri la Facultatea de Ştiinţe Politice.
La Facultatea de Ştiinţe Politice s-a încheiat deja perioada înscriere, în schimb pentru celelalte trei Facultăţi ale Universităţii candidaţii mai au timp încă să îşi depună dosarele. La Facultatea de Administraţie Publică înscrierile se fac până pe 23 iulie, iar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice şi la cea de Management până pe 22 iulie. Admiterea la SNSPA se face pe bază de probă scrisă. De asemenea, candidaţii trebuie să ştie că taxa de înscriere la concurs este de 150 de lei, iar fişa de înscriere la admitere se completează online, după care se aduce printată, cu tot dosarul, la sediul facultăţii.
Universitatea Bucureşti, peste 10.000 de locuri
Pentru admiterea din anul 2016 la studii universitare de licenţă, Universitatea din Bucureşti a pus la dispoziţia candidaţilor un număr total de 10.400 la toate cele 19 facultăţi ale sale, dintre care 4.400 de locuri la buget şi 6.000 de locuri la taxă. Data-limită pentru înscrierea la facultăţile Universităţii din Bucureşti este 20 iulie 2016, iar la Facultatea de Drept înscrierile se pot face până la data de 21 iulie. Modalitatea de admitere la Universitatea din Bucureşti variază în funcţie de facultate, specializare, forma de învăţământ şi se organizează în patru forme distincte: pe bază de examen, pe baza mediei de la Bacalaureat şi eseu motivaţional, pe baza unei formule mixte sau doar pe baza mediei de la Bacalaureat. Universitatea Bucureşti este şi una dintre puţinele Universităţi care au implementat deja un program de înscriere online, pentru a simplifica birocraţia în cadrul procesului de înscriere.
Taxa de înscriere la Universitatea Bucureşti variază în funcţie de Facultate, de la 80 de lei la Facultatea de Fizică până la 330 de lei la Facultatea de Drept. De asemenea, la unele dintre ele, taxa poate creşte în funcţie de numărul de opiţiuni ale candidaţilor.
Pregătire pentru candidaţii la Politehnică
Universitatea Politehnica din Bucureşti a pus pune la dispoziţia candidaţilor 6.200 de locuri, dintre care 5.000 subvenţionate, iar 1.200 cu taxă. Înscrierea candidaţilor la concursul de admitere se încheie pe 23 iulie, iar în zilele de 19, 20 şi 21 iulie 2016, UPB desfăşoară un program de pregătire gratuită la Matematică, Fizică şi Chimie în cadrul Universităţii. Candidaţii care
s-au preînscris online începând din 20 aprilie 2016 beneficiază de o reducere de 10% din taxa de înscriere, care este de 125 lei.
Înscrieri pentru a doua sesiune de Bac
Absolvenţii de liceu care nu au reuşit să obţină medii de promovare la Bacalaureat au început să se înscrie pe 18 iulie la a doua sesiune de examen, care se va desfăşura în perioada 16 – 26 august. Primele rezultate vor fi afişate pe 29 august, iar rezultatele finale pe 1 septembrie. Înscrierile la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului se încheie pe 22 iulie. După rezolvarea contestaţiilor, rata de promovare la prima sesiune de examen a fost de 68,1 la sută.
Publicație : Adevărul
|