10 aprilie 2021

Creștere spectaculoasă, în importante clasamente internaționale, pentru Universitatea „Cuza” din Iași

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este situată pe locul 4 în România și pe locul 720 în lume, conform ediției 2021 a clasamentului internațional al instituțiilor academice și de cercetare SCImago Institutions Rankings. Față de ediția 2020, instituția înregistrează o urcare de 40 de locuri în ierarhia mondială și 3 poziți pe plan național. De asemenea, „Cuza” este și între primele 500 de universități ale lumii în domeniul „Humanities, Society”, conform clasamentului RankPro

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași este situată pe locul 4 în România și pe locul 720 în lume, conform ediției 2021 a clasamentului internațional al instituțiilor academice și de cercetare „SCImago Institutions Rankings”. Față de ediția 2020, UAIC înregistrează o urcare de 40 de locuri în ierarhia mondială și 3 poziții pe plan național. În ceea ce privește clasificarea pe domenii, „Cuza” se prezintă astfel: Știința mediului – locul 1 la nivel național și locul 496 în lume; Arte și științe umaniste – locul 2 la nivel național și locul 450 în lume; Economie, econometrie și finanțe – locul 2 la nivel național și locul 407 în lume; Business, Management și Contabilitate – locul 3 la nivel național și locul 624 în lume; Științele vieții și ale pământului – locul 3 la nivel național și locul 524 în lume; Farmacologie și toxicologie – locul 3 la nivel național și locul 645 în lume.

În ceea ce privește cercetarea, categoria de indicatori cu cea mai mare pondere, UAIC ocupă locul 3 în România și 382 în lume

Indicatorii utilizați în elaborarea clasamentului SCImago Institutions Rankings (SIR) sunt grupați în 3 categorii principale: cercetarea (pondere de 50 la sută), inovarea (pondere de 30 la sută) și impact social (20 la sută). În ceea ce privește cercetarea, categoria de indicatori cu cea mai mare pondere, UAIC ocupă locul 3 în România și 382 în lume. SIR publică din 2009 un top internațional al instituțiilor academice și de cercetare. Este realizat de SCImago Research Group, o organizație de cercetare din Spania ai cărei membri fac parte din Consiliul Național al Cercetării din Spania, Universitatea din Granada, Universitatea „Charles III” din Madrid, Universitatea din Alcalá, Universitatea Extremadura și alte instituții din Spania. Clasamentul face măsurători referitoare la rezultatele cercetării, colaborarea internațională, impactul cercetării și numărul de publicații. Indicatorii sunt divizați în grupe care vizează caracteristicile instituțiilor din punct de vedere științific, economic și social.

Clasamentul SCImago Institutions Rankings cuprinde 4.126 de instituții academice din întreaga lume, dintre care 31 din România

Pe de altă parte, UAIC este și între primele 500 de universități ale lumii în domeniul „Humanities, Society”, conform clasamentului RankPro. Universitatea „Cuza” este poziționată în intervalul 401-500 al clasamentului RankPro by subjects 2021, în domeniul „Humanities, Society”. În urma unei invitații adresate de organizația ce realizează clasamentul RankPro by subjects, UAIC s-a înscris în anul 2020 cu domeniul „Business&Economics”, furnizând date cumulate de la cele două facultăți la care funcționeazaă specializări în cadrul respectivului domeniu: Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) și Facultatea de Drept.

Clasamentul RankPro este realizat de Consiliul Internațional al Oamenilor de Știință prin programul Global World Communicator – Education and Science. Datele sunt colectate atât de la universități, cât și din bazele naționale și internaționale de date și vizează 3 dimensiuni în ierarhizarea programelor: academic (50 la sută), public ranking (25 la sută), alte clasamente internaționale în care instituția apare și BC-index (25 la sută), transparență și volumul de informații publice din pagina de Internet a UAIC. Universitatea „Cuza” din Iași este una dintre cele 3 instituții de învățământ superior din România prezente în ediția 2021 a clasamentului RankPro by subjects, domeniul „Humanities, Society”.

Publicație : Bună Ziua Iași

Tragedia anului în mediul academic ieșean! Marele prof. univ. dr. Ioan Caproșu a murit – Exclusiv

Doliu la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Vineri, 9 aprilie 2021, a murit prof. univ. dr. Ioan Caproșu. Acesta a fost un istoric, medievist și profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie. Din octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

„Prin trecerea la cele Sfinte a profesorului Ioan Caproşu, UAIC a pierdut un dascăl desăvârșit, un cercetător științific de prestigiu, un OM care a modelat zeci de generații de istorici.
Dumnezeu să îl odihnească!, a declarat în exclusivitate pentru BZI prof.univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Și decanul Facultății de Istorie a UAIC Iași, prof. univ. dr. Lucreţiu-Ion Bîrliba a transmis un mesaj de condoleanțe.

„Moment tragic nu doar pentru comunitatea Universității din Iași, a Facultății de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ci și pentru toți istoricii din România. A plecat într-o lume mai bună, un membru de onoare al Academiei Române și un istoric desăvârșit „, a declarat în exclusivitate pentru Cotidianul BZI Prof. univ. dr. Lucreţiu-Ion Bîrliba, Decanul Facultății de Istorie a UAIC Iași.

Colectivul Facultății de Istorie din cadrul UAIC Iași a transmis un mesaj prin care își manifestă regretul la aflarea veștii decesului prof. univ. dr. Ioan Caproșu.

„Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași anunță cu adâncă durere trecerea la cele veșnice a Profesorului Ioan Caproșu, istoric emblematic al perioadei medievale și premoderne românești, important editor de documente slave și românești privitoare la istoria Iașilor și a Moldovei. Decan al Facultății de Istorie (1990-1996), membru de onoare al Academiei Române, Profesorul Caproșu a avut contribuții esențiale în editarea principalelor corpora de documente românești vechi (din colecția Documenta Romaniae Historica) și în istorie socială și economică românească (O istorie a Moldovei prin relațiile de credit până la mijlocul secolului al XVIII-lea, Iași 1989, Relațiile ecomomice ale Brașovului cu Moldova, Chișinău 1992, împreună cu Constantin A. Stoide. Profesorul și-a folosit priceperea și dăruirea în editarea primei ediții filologice a Bibliei de la 1688 (împreună cu reputații filologi Alexandru Andriescu și Vasile Arvinte). Orașul Iași îî datorează lucrările Documente privitoare la istoria orașului Iași  și Iașii vechilor zidiri până la 1821, în colaborare cu Dan Bădărău.

Știința istorică românească și Facultatea de Istorie pierd pe unul din cei mai mari dascăli și cercetători ai trecuturilor ținuturilor noastre.

Dumnezeu sa-l odihnească!”

Ioan Caproșu s-a născut la data de 26 august 1934, în comuna Mitoc din județul Dorohoi. A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvirea facultății, a rămas în cercetare (la Institutul Xenopol din Iași), pentru a trece apoi in învățământul superior, astăzi având gradul de profesor universitar. A devenit specialist în istorie economică.

În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în istorie cu teza „Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea”. În anul 1975, a fost distins cu premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române; a fost cooptat în Comitetul național de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica. În anul 1990, aceeași Academie i-a acordat premiul „B.P. Hașdeu” pentru volumul I din „Monumenta linguae dacoromanorum. Biblia 1688”, Pars I, Genesis, 1988 (editat cu Vasile Arvinte).

Lucrări semnificative

Iașii vechilor zidiri. Până la 1821 (Ed. Junimea, Iași, 1974; ed. a II-a, Iași, 2007) – în colaborare cu Dan Bădărău;
O istorie a Moldovei prin relațiile de credit. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea (Ed.Universității „Al.I.Cuza”, Iași, 1989);
Documente privitoare la istoria orașului Iași (1408-1790) – 10 vol. (Ed. Dosoftei, Iași, 1999-2008).
mai multe volume din seria A, Moldova a colecției „Documenta Romaniae Historica”.

Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

Un profesor de la UAIC Iași a murit înecat în Marea Neagră. Ștefan Adrian Strungaru era unul dintre cei mai mari ecotoxicologi din România

Salvatorii au intervenit, vineri, în Eforie Nord, într-o misiune de salvare a doi scafandri aflați la aproximativ 500 metri în larg. Scafandrii au fost scoşi la mal, inconştienţi, şi s-a încercat resuscitarea acestora. Este vorba despre un scafandru de 54 de ani și un geolog de 32 de ani.

Cei doi sunt angajţi ai unei firma private şi interveneau în adâncuri, la o distanţă de circa 500 de metri de mal. Conform unor informaţii neconfirmate oficial, firma la care lucrau cei doi se ocupa de monitorizarea biodiversității în cadrul proiectului de înnisipare din Eforie Nord. Au fost reperați de elicopterul SMURD în larg, fiind scoşi din apă şi aduşi la mal de către scafandrii ISU.

Una din victime este un bărbat, în vârsta de 32 de ani, din Iași, biolog marin şi profesor în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. O anchetă va fi deschisă în acest caz pentru a stabili împrejurările exacte în care şi-au pierdut viaţa cei doi scafandri.

Tânărul decedat din Iaşi se numeşte Ștefan-Adrian Strungaru. El asistent de cercetare științifică în ecotoxicologie (ecotoxicolog) în cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Biologie, Laboratorul de Lucrări practice de Hidrobiologie.

Tânărul a fost elev al Liceului „Negruzzi” din Iaşi, în 2011 fiind absolvent al Facultăţii de Biologie şi şef de promoţie, examenul pentru diploma de licenţă fiind obţinut cu 10. El avea trei brevete internationale de scafandru.

UPDATE: Adrian Ştefan Strungaru a fost unul dintre cei mai buni ecotoxicologi din România. Lucra pentru o firmă privată. În prezent nu era implicat într-un proiect al UAIC Iaşi sau al staţiunii Agigea. Acesta a fost contractat pentru un proiect legat de ceea ce înseamnă nisiparea plajelor, mai exact extinderea acestora.

„Vreau să vă spun că este tulburător ceea ce s-a întâmplat cu colegul nostru. Era unul dintre cei mai buni ecotoxicologi din România. Nu era implicat într-un proiect al UAIC Iaşi sau al staţiunii noastre, ci pur şi simplu a fost contractat ca specialist şi scafandru de o firmă privată care se ocupa de acest proces de extinderea plajelor în zona Marii Negre”, a declarat Emanuel Baltag, coordonatorul Staţiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea a UAIC din Iaşi.

UPDATE: Profesorul era căsătorit, iar soția locuia la Agigea, fiind cercetator științific în acea zonă.

„Colegul nostru făcea parte, acum, din Institutul de Cercetări Interdisciplinare. Nu era implicat, acum, într-un proiect al Universităţii. Era angajat de o firmă privată. E o veste năprasnică!”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iaşi.

Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași și Adevărul

Mesaj sfâșietor al decanului Facultății de Biologie din cadrul UAIC Iași, după prof. Ștefan-Adrian Strungaru și-a pierdut viața înecat în Marea Neagră

Salvatorii au intervenit, vineri, în Eforie Nord, într-o misiune de salvare a doi scafandri la aproximativ 500 metri în larg. Scafandrii au fost scoşi la mal, inconştienţi, şi se încerca resuscitarea lor în urmă cu puţin timp. Este vorba despre scafandru de 54 de ani și un geolog de 32 de ani.

Una din victime era un bărbat, în vârsta de 32 de ani, din Iași, biolog marin şi profesor în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași.

Adrian Ştefan Strungaru a fost unul dintre cei mai buni ectoxicologi din lume. Lucra pentru o firmă privată. Nu era implicat într-un proiect al UAIC Iaşi sau al staţiunii Agigea. Acesta a fost contractat pentru un proiect legat de ceea ce înseamnă nisiparea plajelor, mai exact extinderea acestora.

Decanul Facultății de Biologie din cadrul UAIC Iași, prof. univ. dr. habil. Marius Ştefan a transmis un mesaj prin care și-a manifestat tristețea cu privire la pierderea suferită de către întregul colectiv academic ieșean.

„Este o veste care m-a tulburat complet. Era un om tânăr, de viitor și foarte promițător. Încercăm să vedem și noi acum exact despre ce e vorba și ce s-a întâmplat. Vă mărturisesc sincer că nu pot să-mi revin. Este un mare, mare păcat ceea ce s-a întâmplat. Încercăm și noi acum să vedem circumstanțele acestui nefericit eveniment”, a declarat decanul Facultății de Biologie din cadrul UAIC Iași, prof. univ. dr. habil. Marius Ştefan.

Publicație : Bună Ziua Iași

Focus Group, organizat de USAMV Iași. Care au fost temele de discuție

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași a organizat în data de 8 aprilie 2021 un eveniment Focus Group în cadrul proiectului transfrontalier 2SOFT/1.2/47, Team up for healthy fish in aquaculture systems of the Prut river basin, implementat de Institutul de Zoologie în parteneriat cu USAMV Iași.

Echipele de cercetători ai proiectului cu o vastă experiență în domeniul parazitologiei, hidrobiologiei, ecologiei acvatice, ihtiologiei și își propun să cerceteze situația actuală privind sănătatea populațiilor de pești din sistemele de acvacultură din bazinul râului Prut și să orienteze cercetările spre nevoile piscicultorilor în scopul elaborării în comun a metodelor ecologice de reducere a bolilor și focarelor de parazitoze în stocurile de pești din crescătorii.

Evenimentul Focus group organizat în Sala Verde a USAMV Iași a reunit peste 100 de persoane printre care au fost cercetători, medici veterinari, studenți  și reprezentanți ai fermelor piscicole, în vederea constituirii unei echipe mixte transfrontaliere, formată din specialiști în diagnoza ecologică a unor acvatorii și specialiști în patologia ihtiofaunei, pentru a identifica problemele care apar în fermele piscicole din România și de peste Prut și împreună cu administratorii fermelor piscicole să găsească soluții pentru: 

diagnoza rapidă a bolilor peștilor

  • metode profilactice sau de combatere a acestora
  • biomanipularea unor factori de mediu
  • încercarea de a completa formulele medicamentoase existente cu noi produse

Evenimentul Focus group a fost organizat în format mixt: față în față în Sala Verde de Conferințe – Corp principal USAMV Iași și live pe platforma ZOOM, pentru a asigura participarea echipei proiectului Lider Institutul de Zoologie, Chișinău, dar și a unui număr impresionant de studenți  – a comunicat organizatorul evenimentului, prorectorul cu cercetarea și relațiile internaționale, prof.dr. Liviu MIRON.

Publicație : Bună Ziua Iași

Des étudiants de l’université de Nîmes réclament des partiels à distance au second semester

Une pétition lancée par les étudiants contre les examens en présentiel a récolté plus de 200 signatures. Le président de l’université s’est dit «déçu du procédé».

«Examen à l’université de Nîmes: pour le DISTANCIEL.» C’est le nom de la pétition lancée il y a une semaine par des étudiants de l’université nîmoise, qui réclament la tenue de leurs examens du second semestre en distanciel. À ce jour, elle a récolté plus de 200 signatures.

À la Gazette Live , Benoît Roig, le président de l’université, s’est dit «déçu du procédé», arguant que toutes les mesures sanitaires étaient en place et que le protocole était strictement respecté. «Nous mettons tout en œuvre pour assurer la sécurité de nos étudiants», poursuit-il.

«Les étudiants ne prennent aucun risque»

nterrogé par France bleu, le président de l’université a rappelé que les examens du premier semestre se sont tenus en présentiel et qu’aucun cas n’avait été détecté à la suite de ces derniers. «Nous appliquons les mesures sanitaires au-delà des préconisations, avec des locaux à moitié rempli, la mise en place de sens de circulation, et la mise à disposition de gel hydroalcoolique. Tout est mis en place pour que les étudiants ne prennent aucun risque», a-t-il déclaré à nos confrères.

Selon lui, cette pétition n’est pas représentative de l’état d’esprit général au sein de l’université de Nîmes. «On a autant d’étudiants signataires que d’étudiants qui nous ont remerciés en janvier d’avoir des examens en présentiel

Publicație  Le Figaro

Sciences Po : l’historienne Laurence Bertrand Dorléac qualifiée pour prendre la tête de la FNSP

Le comité de sélection a retenu à l’unanimité la candidature de Mme Bertrand Dorléac contre celle de Bertrand Badie, lequel estime « peu crédible » la procédure.

La professeure d’histoire de l’art Laurence Bertrand Dorléac est bien partie pour prendre la tête de la Fondation nationale des sciences politiques (FNSP), après la démission au mois de janvier d’Olivier Duhamel, accusé d’inceste envers l’un de ses beaux-fils.

Le comité de sélection – composé cinq enseignants et cinq membres fondateurs de la FNSP – a procédé vendredi 9 avril à l’audition de deux candidats : le politiste Bertrand Badie, 71 ans, professeur émérite à Sciences Po, et Laurence Bertrand Dorléac, 64 ans, laquelle a obtenu l’unanimité des voix, rapporte dans un communiqué Louis Schweitzer, président par intérim et membre du comité de recherche.

Son nom sera donc proposé au conseil d’administration lors d’une « réunion informelle » le 15 avril. « Si cette candidature y est validée par les deux tiers des participants, la candidate sera nommée fondatrice, et cinq nouveaux membres fondateurs seront par ailleurs désignés », cinq sièges étant tout prochainement vacants, précise le communiqué. La procédure de désignation devrait prendre fin lors d’une « réunion formelle » du conseil, avec les nouveaux membres fondateurs, dont la date est fixée au 28 avril.

« Il s’agissait de deux candidats de qualité, rien à voir avec la première session », rapporte un membre du comité de recherche en allusion aux auditions des trois candidats précédents, Nonna Mayer, Pascal Perrineau et Romain Rancière. La candidature de Nonna Mayer, pourtant retenue à l’époque par six des dix membres du comité de sélection, avait ensuite été rejetée lors de sa présentation devant le conseil d’administration de la fondation, le 1er avril, obligeant à rouvrir l’appel à candidature.

« Bertrand Badie a été vraiment très bon, il parle très bien, avec passion et charisme, mais son projet autour de la notion de l’université dans la démocratie a pu sembler un peu langue de bois. Laurence Bertrand Dorléac a été bien meilleure sur le fond, elle a montré qu’elle avait un vrai projet, notamment autour d’un sujet qui lui tient à cœur, la pédagogie par l’image, qui a été un facteur essentiel », poursuit ce membre du comité de recherche. Mme Bertrand Dorléac s’est récemment impliquée dans la réforme du nouvel examen d’admission, où l’épreuve orale prendra désormais en compte l’analyse d’une image.

Un adoubement scellé le 7 avril

Contactée, la candidate pressentie ne souhaite pas s’exprimer sur son projet tant que le vote du conseil d’administration n’a pas eu lieu. Bertrand Badie, lui, s’étonne : « Dans ma carrière académique, qui est longue de quarante-cinq ans, je n’ai jamais fait “l’unanimité” contre moi. » D’autant que l’audition s’était à ses yeux « très bien passée », le candidat ayant « saisi chez les différents membres une réelle sympathie et une adhésion à plusieurs des thèses développées ». Et de poursuivre : « Je conçois d’être battu à l’issue d’une élection, mais rejeter à l’unanimité quelqu’un qui n’est pas un nouveau venu dans la discipline ni dans l’établissement, c’est injurieux et plus que cela : ça me paraît très peu crédible. »

Publicație  Le Monde

 

12 aprilie 2021

UAIC urcă pe locul 720 în lume

Față de ediția 2020, UAIC înregistrează o ascensiune de 40 de locuri în ierarhia mondială și de 3 poziții pe plan național

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) este situată pe locul patru în România și pe locul 720 în lume, conform ediției 2021 a clasamentului internațional al instituțiilor academice și de cercetare SCImago Institutions Rankings (SIR). Față de ediția 2020, UAIC înregistrează o urcare de 40 de locuri în ierarhia mondială și 3 poziții pe plan național. În ceea ce privește clasificarea pe domenii ale UAIC, același clasament prezintă următoarele rezultate:

Știința mediului – locul 1 la nivel național și locul 496 în lume;

Arte și științe umaniste – locul 2 la nivel național și locul 450 în lume;

Economie, econometrie și finanțe – locul 2 la nivel național și locul 407 în lume;

Business, Management și Contabilitate – locul 3 la nivel național și locul 624 în lume;

Științele vieții și ale pământului – locul 3 la nivel național și locul 524 în lume;

Farmacologie și toxicologie – locul 3 la nivel național și locul 645 în lume.

Indicatorii utilizați în elaborarea clasamentului SCImago Institutions Rankings (SIR) sunt grupați în 3 categorii principale: cercetarea (pondere de 50%), inovarea (pondere de 30%) și impact social (20%). În ceea ce privește cercetarea, categoria de indicatori cu cea mai mare pondere, UAIC ocupă locul 3 în România și 382 în lume.

Cine realizează topul

SIR publică din 2009 un top internațional al instituțiilor academice și de cercetare. Este realizat de SCImago Research Group, o organizație de cercetare din Spania ai cărei membri fac parte din Consiliul Național al Cercetării din Spania, Universitatea din Granada, Universitatea Charles III din Madrid, Universitatea din Alcalá, Universitatea Extremadura și alte instituții din Spania. Clasamentul face măsurători referitoare la rezultatele cercetării, colaborarea internațională, impactul cercetării și numărul de publicații.  Indicatorii sunt divizați în grupe care vizează caracteristicile instituțiilor din punct de vedere științific, economic și social.

Clasamentul SCImago Institutions Rankings (SIR) cuprinde 4.126 de instituții academice din întreaga lume, dintre care 31 din România

Publicație: Evemimentul

Astăzi, 12 aprilie 2021, ora 11:00, are loc ceremonia de înmormântare a istoricului și universitarului Ioan Caproșu! Mesaje emoționante și recunoștință eternă, aduse din toată România Schweize

Moarte la Universitatea „Cuza” din Iași! Vineri, 9 aprilie 2021, a murit prof. univ. dr. Ioan Caproșu. Acesta a fost un istoric, medievist și profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie. Din octombrie 2012 era membru de onoare al Academiei Române. Astăzi, 12 aprilie 2021, ora 11:00, are loc ceremonia de înmormântare a istoricului și universitarului Ioan Caproșu! Mesaje emoționante și recunoștință eternă, aduse din toată România pentru acesta

Doliu la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Vineri, 9 aprilie 2021, a murit prof. univ. dr. Ioan Caproșu. Acesta a fost unul dintre cei mai mari și apreciați istorici, medieviști și profesori universitari doctori de la Facultatea de Istorie. Din octombrie 2012 era membru de onoare al Academiei Române.

„Prin trecerea la cele Sfinte a profesorului Ioan Caproșu, UAIC a pierdut un dascăl desăvârșit, un cercetător științific de prestigiu, un OM care a modelat zeci de generații de istorici. Dumnezeu să îl odihnească!”, a transmis prof.univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”.

Mesaje emoționante și recunoștință eternă, aduse din toată România pentru acesta

La aflarea veștii triste, mesaje emoționante și recunoștință eternă au fost aduse din toată România, dar și din străinătate, pentru acesta. Foști colegi, studenți sau specialiști de renume, cu toții au ținut să-i aducă un pios omagiu. De asemenea, ieri (11 aprilie 2021), la capela Cimitirului „Eternitatea”, unde a fost depus universitarul Ioan Caproșu, zeci de persoane au participat pentru a-și lua rămas bun. Colectivul Facultății de Istorie din cadrul UAIC Iași a transmis un mesaj prin care își manifestă regretul la aflarea veștii decesului prof. univ. dr. Ioan Caproșu.

„Profesorului Ioan Caproșu, istoric emblematic al perioadei medievale și premoderne românești, important editor de documente slave și românești privitoare la istoria Iașilor și a Moldovei. Decan al Facultății de Istorie (1990-1996), membru de onoare al Academiei Române, Profesorul Caproșu a avut contribuții esențiale în editarea principalelor corpuri de documente românești vechi «din colecția Documenta Romaniae Historica» și în istorie socială și economică românească Orașul Iași îi datorează lucrările Documente privitoare la istoria orașului Iași și «Iașii vechilor zidiri până la 1821», în colaborare cu Dan Bădărau. Dumnezeu să-l odihnească”, se arată în mesajul colectivului.

Ioan Caproșu s-a născut la data de 26 august 1934, în comuna Mitoc, din fostul județ Dorohoi

Prof. univ. dr. Ioan Caproșu s-a născut la data de 26 august 1934, în comuna Mitoc, din fostul județ Dorohoi. A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvirea facultății a rămas în cercetare (la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași), pentru a trece apoi în învățământul superior, având gradul de profesor universitar. A devenit specialist în istorie economică. În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în Istorie cu teza «Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea». În anul 1975 a fost distins cu premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române; a fost cooptat în Comitetul național de redacție al colecției „Documenta Romaniae Historica”. În anul 1990, aceeași Academie i-a acordat premiul „B.P. Hașdeu” pentru volumul I din „Monumenta linguae dacoromanorum. Biblia 1688”, Pars I, Genesis, 1988 (editat cu Vasile Arvinte).

Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

UK university students struggle with stress as uncertainty grows over return date

Failure to include campuses on Covid roadmap is leaving young people ‘in limbo’, say vice-chancellors

The government is putting the mental health and wellbeing of young people at risk by refusing to set a date when students can return to university campuses, university vice-chancellors and students have warned.

Universities still haven’t been told when the government will allow them to resume face-to-face teaching for about 1 million students who have been forced to learn remotely during lockdown.

Vice-chancellors – who spent last month expecting that campuses would be allowed to fully reopen on Monday, at the same time as pubs and gyms – now fear that students are being left out of the government’s roadmap out of lockdown, leaving universities “in limbo”.

In a joint letter with the National Union of Students and the mental health charity Student Minds, shared with the Observer today, they call on the government to “make and communicate its decision” in order to provide students with “certainty” and support their health and wellbeing.

Professor Julia Buckingham, vice-chancellor of Brunel University and president of Universities UK, which represents university vice-chancellors, said students who have been learning remotely are being treated “very unfairly” compared with other groups of young people who have been allowed to resume face-to-face learning.

“Our students seem to have been left out,” she said. “We’re very concerned about how this is impacting on their mental health and wellbeing. We know many are struggling with financial hardship, because of course there aren’t the part-time jobs they normally have. And there is good evidence that their feelings of isolation and loneliness have increased. This is obviously contributing to their anxiety levels, at this very tense time of year, when everyone’s worried about exams. I feel desperately sorry for students right now.”

She said the way the government has behaved – making no mention of when students could return to universities in its announcements about the loosening of restrictions this week – was “very disappointing”. “I find it quite extraordinary that from Monday we can all go on a self-catering holiday anywhere in England but students can’t return to their own self-catering accommodation.” She pointed out that the reopening of both schools and further education colleges for face-to-face teaching has taken place and was prioritised in the roadmap. “We do feel left behind.”

The government had previously announced it would “review” whether all university students would be allowed back for in-person teaching “by the end of the Easter holidays”. “To me, Easter finished last Monday evening,” said Buckingham. She had been hoping universities would be given a week’s notice by the government that campuses would be allowed to open on 12 April. “Students do need warning if they’re going to come back to campus – they have to book travel arrangements. Staff need warning too. The longer we wait, the more challenging this is for everyone and the less opportunity there will be for students to get the support they need.”

A Department for Education spokesperson said the government was “committed to getting all students back into university as soon as the public health situation allows”, adding that some students on specific practical and creative courses had started returning to campuses in March.

The Observer understands that a decision on the issue is likely to be announced by the end of this week.

Buckingham urged the government to allow students to return.

“Please bring back students,” she said. “Please recognise the very, very difficult time they’re having and please support them. They have responded to extraordinary challenges over the past 12 months and I think they have been remarkable. I think the government owes it to them, now, to support them in the best way possible – and that is to allow them to come back to campus and get on with their learning.”

Publicație : The Guardian