O construcție spectaculoasă ar putea fi ridicată în zona Copou! Astăzi s-ar putea decide investiția de 25 de milioane de lei – FOTO, EXCLUSIV

O decizie legată de o construcție spectaculoasă care ar putea fi ridicată în zona Copou ar putea fi luată astăzi, 13 februarie 2023! Concret, în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice este programată o nouă ședință. În cadrul acesteia ar putea fi aprobată și avizată construirea unui nou cămin studențesc pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în strada Titu Maiorescu, nr. 15, din arealul Copou

O construcție spectaculoasă ar putea fi ridicată în zona Copou! Totul are în prim-plan ședința de astăzi, 13 februarie 2023, a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI). Acum este programată o nouă ședință, iar în cadrul acesteia ar putea fi aprobată și avizată construirea unui nou cămin studențesc pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, în strada Titu Maiorescu, nr. 15, din arealul Copou.

Proiectul se află în faza Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC).  Imobilul va avea peste 250 de locuri. Aproximativ 25 de milioane de lei vor fi investiți. Totul este derulat de Compania Națională de Investiții (CNI).

O construcție spectaculoasă ar putea fi ridicată în zona Copou

Licitația a fost adjudecată de asocierea SC Das SRL Iași și SC Oopy Arhitectura SRL din București. Prima este deținută de afaceristul Gheorghe Avram, care în 2020 a înregistrat o cifră de afaceri de 197,4 milioane de lei și un profit 19,9 milioane de lei. Acesta avea 229 de angajați. Cea de-a doua firmă este deținută de Octavia Popeea, ce avea, în 2020, o cifră afaceri de 3,8 milioane de lei, un profit de 259.260 de lei și 10 angajați. Noul cămin va avea o suprafață totală de 20.406 metri pătrați și va fi situat pe strada Titu Maiorescu, nr. 15.

De asemenea, în aceeași manieră, pentru căminele C6, C7, C8 din Campusul Studențesc Titu Maiorescu”, Universitatea Cuza” are în vedere obiectivul de investiții privind reabilitarea, modernizarea, etajarea și dotarea acestora. Pe de altă parte, căminul va avea un regim de înălțime S+D+P+5E și va dispune de 99 de camere, 4 dintre acestea fiind destinate persoanelor cu dizabilități, dar și o parcare subterană, cu 42 de locuri. În total (25 de milioane de lei este suma destinată doar construirii), a fost alocată suma de 46.837.144,29 lei (aproximativ 10 milioane de euro), dintre care 45.315.176,70 lei de la Compania Națională de Investiții, acesta fiind cel mai mare proiect finanțat de CNI în județul Iași.

Construcția noului cămin a fost aprobată pe 25 iunie 2020, prin Hotărâre de Guvern

Construcția noului cămin a fost aprobată pe 25 iunie 2020, prin Hotărâre de Guvern (HG). Obiectivul de investiții este inclus în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS), subprogramul Unități și instituții de învățământ de stat”, derulat de Compania Națională de Investiții. Conform caietului de sarcini, noul cămin va fi compus din cinci corpuri: corpul 1, cu dublu tract, cu regim de înălțime S+P+5E, corpul 2, de legătură, nodul de circulație verticală cuprinzând scara elicoidală și două lifturi, cu regim de înălțime S+P+5E, corpul 3, simplu tract, cu regim de înălțime D+S+P+5E, corpul 4 și corpul 5, dezvoltate doar în subteran, pentru parcare subterană, adăpost de protecție civilă și spații tehnice.

După finalizarea lucrărilor de construcție se vor organiza, conform legislației în vigoare, licitații în vederea achiziționării mobilierului și aparaturii necesare.

Așadar, o construcție spectaculoasă ar putea fi ridicată în zona Copou.

Publicație : Bună Ziua Iași

Colaborare academică importantă între orașul Iași și statul Vietnam

Între orașul Iași și statul Vietnam s-au pus bazele pentru o colaborare academică importantă! Concret, Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam și o delegație din orașul Hue, fostă capitală a țării, au discutat cu conducerea TUIASI despre începerea unor noi parteneriate educaționale. Discuția a vizat parteneriate între Politehnica ieșeană și universitățile din Vietnam, având loc după semnarea unui acord de înfrățire între orașele Iași și Hue

Bazele pentru o colaborare academică importantă s-au pus între orașul Iași și statul Vietnam! Conducerea Universității Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi” din Iași s-a întâlnit cu o delegație venită din Vietnam, condusă de Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România, Excelența Sa (ES) Do Duc Thanh, și de președintele orașului Hue, Vo Le Nhat.

Discuția a vizat parteneriate între TUIASI și universitățile din Vietnam, având loc după semnarea unui acord de înfrățire între orașele Iași și Hue. Ulterior, delegația din Vietnam a vizitat Aula Magna Carmen Sylva” și Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi” din Iași.

Colaborare academică importantă între orașul Iași și statul Vietnam

Din partea TUIASI au fost prezenți la întâlnire prof. univ. dr. ing. Aurelian Ciocoiu, președintele Senatului universității, conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate, prorector responsabil cu managementul resurselor, prof. univ. dr. ing. Alina Minea, director al Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD), precum și Sorin Iacoban, directorul general administrativ al Politehnicii ieșene.

Delegația din Vietnam a fost alcătuită din Excelența Sa Do Duc Thanh, ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam, Vo Le Nhat, președintele Comitetului Popular al orașului Hue, Nguyen Ich Huan, director al Biroului Cultură, Informare și Sport din Hue, Nguyen Sinh Vien, director al Centrului de Cooperare Internațională din Hue, precum și Nguyen Huu Hai, director al Biroului de Planificare și Finanțare din Hue. La întâlnire au participat și reprezentanți ai provinciei Thua Thien Hue: La Phuc Thanh, director al Departamentului de Finanțe, dar și Tran Cong Phu, director al Departamentului de Relații Internaționale.

Printre domeniile tehnice unde se va încerca o colaborare mai apropiată se vor număra, cu prioritate, arhitectura și specializările conexe cu informatica

Aceștia au fost însoțiți la TUIASI de către primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, ce a participat, la rândul său, la discuții. După ce președintele Senatului TUIASI și reprezentanții bibliotecii au realizat o prezentare a Aulei Magna Carmen Sylva” și a bibliotecii universității, considerată a fi una dintre cele mai frumoase din lume, au avut loc discuții între cele două delegații despre posibilități de colaborare pe viitor.

Prof. univ. dr. ing. Aurelian Ciocoiu a prezentat invitaților istoricul universității, de la primele cursuri susținute de către Gheorghe Asachi, în urmă cu 210 ani, la Iași, până în prezent, când Politehnica ieșeană oferă multiple specializări în domenii tehnice, la toate cele trei cicluri Bologna: licență, masterat și doctorat.

„Îmi face mare plăcere să vă amintesc de faptul că, în anii ’70, universitatea noastră a găzduit și pregătit un număr de aproape 200 de studenți originari din Vietnam. În prezent avem legături de natură academică cu numeroase universități europene, dar și din afara Europei, și suntem convinși că putem găsi, pe viitor, direcții de colaborare cu universitățile din țara dumneavoastră.

În măsura în care o să ne puteți spune care sunt direcțiile de interes, vom putea identifica departamentele, facultățile și colegii care se vor putea implica într-o astfel de colaborare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Aurelian Ciocoiu.

S-a convenit, în urma întâlnirii, că printre domeniile tehnice unde se va încerca o colaborare mai apropiată se vor număra, cu prioritate, arhitectura și specializările conexe cu informatica.

Așadar, o colaborare academică importantă între orașul Iași și statul Vietnam

Publicație : Bună Ziua Iași

USV Iași prezentă la inițierea schimburilor academice cu universități din Vietnam

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a fost reprezentată de Prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activitățile sociale și conf. univ. dr. Denis Țopa, decanul Facultății de Agricultură la semnarea Acordului de înfrățire a Municipiului Iași cu orașul Hue, din Vietnam.

În perioada 9 – 12 februarie 2023 este programată, la lași, vizita Excelenței Sale, Do Duc Thanh, Ambasador al Republicii Socialiste Vietnam alături de o delegație de șase oficiali vietnamezi, condusă de primarul oraşului Hue, ocazie cu care reprezentanții Municipiul laşi au semnat un Acord de înfrățire, astăzi, 10 februarie 2023.

USV Iași prezentă la inițierea schimburilor academice cu universități din Vietnam

Datorită interesului părții vietnameze pentru inițierea unor schimburi academice și noi colaborări culturale și universitare, în Sala Pogor (Sala de ceremonii) a Primăriei Municipiului laşi au fost invitați să participe reprezentanți ai tuturor universităților de stat din Iași.

„Suntem onorați să participăm, la invitația domului Primar al Municipiului Iași, la această întâlnire de semnare a Acordului de înfrățire prin care se dorește consolidarea relațiilor culturale, economice și educaționale și promovarea cunoașterii reciproce a celor două orașe. Universitatea este deschisă atât pentru schimburi culturale cu studenții, pe diferite paliere, atât pe zona academică cât și pe cea de cercetare”, a punctat Prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activitățile sociale la USV Iași.

La capitolul relații internaționale, USV Iași are colabărări cu universităţi din domeniile științelor vieții, de pe cinci continente și din 39 de ţări. Relaţiile se bazează pe schimb de studenţi şi profesori, participări la manifestări ştiinţifice, contracte de cercetare etc.

Publicație : Bună Ziua Iași

Burse în străinătate, pentru tineri, în valoare de cel puțin 1.000 de euro! Guvernul a aprobat proiectul

Proiectul de Hotărâre de Guvern, prin care se acordă burse în străinătate, de cel puțin 1.000 de euro, pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare, a fost aprobat zilele trecute în ședința de Guvern

Bursele în străinătate, pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare, vor fi acordate pe baza unui concurs organizat la nivel național, potrivit proiectului.

„Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, acordă anual, în condițiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare”.

Bursele sunt acoperite din fondul valutar al ministerului, dar și din donații. Numărul lunilor de bursă, tipurile de bursă și durata stagiului unei burse se stabilesc anual, prin ordin al ministrului Educației, în domeniile de interes ale României, care sunt aprobate în același fel.

Cheltuieli acoperite de bursele în străinătate

Bursele se acordă pe baza unui concurs național organizat de ME, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, în baza unui regulament și a unor condiții aprobate prin ordin de ministru. Astfel, bursierii români beneficiază de o bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite, de transport (cu avionul, cu trenul sau cu autocarul) din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dar și de plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului.

Cuantumul burselor, conform proiectului, nu poate fi mai mic de 1.000 de euro pe lună și se stabilește anual, pe țări, prin ordin al ministrului Educației.

Ce vizează proiectul

Proiectul propus creează cadrul normativ pentru formarea internațională a viitorilor specialiști români prin instituirea unui mecanism național de sprijin financiar al acestora. Astfel, se acoperă vidul legislativ în ceea ce privește aplicarea recomandărilor europene și măsurilor asumate de România la nivel național și internațional, referitorare la politicile educaționale în domeniul mobilităților. Instituirea acestor burse este în concordanță cu recomandările și bunele practici europene, cu dezideratele naționale susținute în proiectul „România Educată”.

Având în vedere că, din statisticile A.C.B.S., majoritatea studenților optează pentru studii în UE, se consideră că euro, reprezentând bursa lunară, constituie garanția gestionării judicioase a fondului alocat în acest scop. De asemenea, Agenția de Credite și Burse de Studii are obligația de a elabora regulamentul de organizare a concursului național în termen de maxim 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestei Hotărâri de Guvern.

În proiect este precizat faptul că în momentul intrării în vigoare se aborgă HG 697/1996, privind acordarea de burse pentru stagii de studii universitare și postuniversitare în străinătate

 Publicație : Bună Ziua Iași

Gillian Keegan at odds with Home Office plan to restrict overseas students

 Education secretary says UK ‘should be very proud of’ university sector, amid briefings with Suella Braverman

Gillian Keegan has signalled that she disagrees with the Home Office’s plan to cut migration by targeting overseas students, adding the financial boost from international students to British universities was “hugely valuable”.

The education secretary has said the university sector is something Britain “should be very proud of”, amid briefings that the home secretary, Suella Braverman, is considering looking at cutting the number of international students coming to the UK, or changing the terms of their stay.

In an interview with the Financial Times, Keegan said: “It’s world-leading, a great advert to our country. We have a strategy which is very much focused on growing the revenue.”

She said she wanted to expand the amount of money Britain gets from education export revenues, programmes that take place outside the UK through partner institutions, distance learning or international campuses, from £26bn to £35bn by the end of the decade.

The number of students enrolling for undergraduate and postgraduate courses at UK universities rose to 680,000 in 2022, higher than the government’s target of 600,000. It represents about a fifth of all students in higher education.

It is thought that it may form part of a push by a government mired in the small boats crisis to cut immigration numbers.

The FT reports that Keegan and Braverman met this week to discuss options, which include the automatic qualification of international students for a two-year work visa, where they do not have any requirement to get a job.

Under Braverman’s proposals, this would be reduced to six months, reports have claimed.

They also examined the current ability for students on supposed “low-value” courses to bring dependants to Britain, according to officials who were briefed on the meeting.

Keegan, who was appointed to the role by Rishi Sunak in October 2022, said she wanted to ensure a high-quality “course offer” remained for students, but added she would help the Home Office root out any abuse of the system.

While the number of student visas fell sharply during the Covid pandemic, it rebounded strongly to post the highest total since 2005.

It comes in a week where new figures from Ucas showed that applications from China to UK universities have fallen for the first time in more than a decade.

The number reached a peak of nearly 29,000 in 2021, but data for applications to start in September 2023 showed it had decreased. Many universities are financially heavily reliant on fees coming from international students, who often will pay more for courses.

The decline comes amid a chilling of UK and China relations, after the “golden age” of a relationship in the middle of the past decade.

Overall, the number of international candidates has grown by 3.1%.

Publicație : The Guardian

‘We create changemakers’: the new UK college dedicated to climate crisis

Black Mountains College in Wales aims to prepare students for life during a planetary emergency

The lecture theatre was once a cowshed, the study centre is an old farmhouse living room and the classrooms are mostly outdoors: welcome to the newest higher educational college in Britain.

The former farm that is Black Mountains College campus is a core part of an insurgent institution that is the first entirely dedicated to adapting to the climate emergency.

The college is this year offering a radical new degree course designed to prepare students for a career in times of climate breakdown, and build a generation with the innovative skills and ideas required to tackle the crisis.

The first students for its BA in sustainable futures: arts, ecology and systems change will arrive at the rural campus in September to take the three-year cross-disciplinary course, which features the latest climate science, neuroscience, environmental history and critical thinking, with Amitav Ghosh’s The Nutmeg’s Curse a key text.

“The idea of the degree is we create changemakers who become catalysts in organisations,” said Ben Rawlence, a writer and thinker who founded the college with a fellow writer, Owen Sheers, three years ago. “Every organisation is going to be desperate to hire climate-literate people. The demand for it is going to explode.”

There is a growing desire for climate-literate studies from students and young people, too, with the University of Barcelona recently bowing to student activists’ demand to introduce a mandatory course on the climate crisis for all from 2024.

“We also want to disrupt the UK education system,” said Rawlence. “What is the role of university at a time of planetary emergency? Surely it’s public education, beyond simply teaching people who pay you fees. We’re not being honest with young people if we’re not teaching the context in which their careers and skills will be applied.

“Given that higher education is pretty unfit for purpose, especially in the context of climate change, why don’t we have a new college that offers an alternative with a course dedicated to climate adaptation? This is not just a scientific problem – it’s a problem of consciousness and values and supply chains and a way of looking at the world.”

Black Mountains College, a charity, is based on a 120-acre farm outside Talgarth in the Brecon Beacons. It provides more teaching and short courses in Hay-on-Wye, Brecon and nearby towns.

Since its inception in 2019, the college, which is run by four full-time staff and 12 part-time tutors, has been operating on a shoestring with startup funding from the national lottery community fund (Wales) and Brecon Beacons national park’s sustainable development fund. The college has also raised £250,000 from private individuals.

“We’ve been the beneficiary of an awful lot of goodwill and enthusiasm and students who have been patient about the facilities growing around them,” said Rawlence. “We have all been learning.”

As well as its new degree course, which is validated by Cardiff Metropolitan University, the college is providing free one-year NVQ level 2 courses in regenerative horticulture, and coppicing and greenwood trades, with both courses providing practical, eco-friendly skills for adaptation to the climate crisis.

The NVQs also include “core skills” such as climate science and empathy, with neuroscience informing innovative educational techniques that emphasise outdoor and multisensory learning, utilising creative practices such as painting and dance to enhance learning.

And without much publicity, the college has already received CVs from more than 100 academics keen to join its teaching staff. Rawlence said: “That speaks volumes about the state of higher education, how teachers are treated and the lack of opportunity for empowering young people, which I think is what university lecturers want to be doing. This very much represents what they think teaching should be about.”

Priya Doshi, who paused her career as a Spanish and French teacher to take the forestry NVQ, is carving plum wood in the former cowshed. “I’ve always dreamed about doing something that’s more in touch with nature and learning practical skills. It’s amazing what they’ve done here. It’s changed my life. I feel so grateful,” she said. “We discuss climate change in college, which is really great – discussing how to live positively, because it is quite a stressful time.”

Another student, Lewis Williams, quit his job as a director of a design studio to take the one-year course. His office looked over a Welsh castle but he found he was so busy with emails he never glanced at it. “I realised I needed to be outside doing something different,” he said. “The idea of the college is amazing – somewhere between a forest school and a weekend workshop. Everything you learn is applicable – you can take it away with you. This is experience and knowledge and passion, rather than memorising things from a book and doing a test at the end of it.”

Williams is already selling woodwork he makes at college. “The college is very supportive. They help teach business skills alongside big ideas. There are so many opportunities.”

Nathan John, who lives in student accommodation in the former farmhouse, studied English literature at Swansea before taking the college’s NVQ in horticulture. “I wanted to do something that didn’t make me feel guilty – it’s a step in a movement towards living in a more ethical fashion in relation to climate change,” he said.

Jonny Davies, from Sussex, worked as a forest school leader before moving to study at the college. “Young kids in schools are being educated for an imaginary world that doesn’t exist now, let alone when they grow up,” he said. “We don’t know how to talk about what’s going on [with the climate crisis] or how to educate for it. Some universities are divesting of fossil fuel investments but we’ve got to think about everything. At least when you’re setting up a new university you can set it off in the right direction.”

Publicație : The Guardian