S-a deschis Sala Periodice din Sediul Central al BCU Iaşi! Iată programul de lucru

Începând de luni, 12 aprilie 2021, se deschide Sala Periodice din Sediul Central al BCU Iaşi. Programul de lucru cu publicul poate fi consultat aici:

PROGRAM DE LUCRU CU PUBLICUL

Unitatea Centrală

Luni – Vineri:

 

Împrumut la domiciliu şi restituiri:
(Publicațiile se servesc în tura următoare)
9.00 – 13.00; 15.00 – 19.00
Sala I (etaj 1)

(Publicațiile se servesc în tura următoare)

9.00 – 13.00; 15.00 – 19.00
Accesul în sală se face în baza numărului de locuri disponibile, cu respectarea măsurilor de distanțare.
Sala Periodice (etaj 2) luni – vineri: 9.00 – 13.00; 15.00 – 19.00
Accesul în sală este permis persoanelor care şi-au rezervat online un loc şi cel mult cinci publicaţii periodice, numai în ziua servirii lor. Publicațiile se servesc în tura următoare.
Permise, Vize, Lichidări (parter) 8.30 – 20.00
Sâmbătă, Duminică: Închis

 

Cabinete individuale de studiu: ÎNCHIS

  • Biblioteci filiale
Bibliotecile de Fizică-Chimie, Geografie-Geologie, Biologie, Matematică, Seminarul Matematic, Informatică
Împrumut la sală şi la domiciliu și restituiri (împrumuturile se servesc în tura următoare): luni, miercuri, vineri: 09.00 – 13.00; 15.00 – 19.00 marți, joi: 09.00 – 13.00Bibliotecile de Istorie, Litere, Drept, Filosofie, Psiho-Pedagogie, Știinţe economice
Împrumut la sală şi la domiciliu şi restituiri (împrumuturile se servesc în tura următoare): Luni – vineri: 9.00 – 13.00; 15.00 – 19.00
Sâmbătă, Duminică: Închis

 

·         Secretariat
Luni – Vineri: 10.00 – 14.30
·         Deutscher Lesesaal / Sala Germană de Lectură
Luni – Vineri: 9.00 – 14.00

În spaţiile bibliotecii, masca şi distanţarea socială sunt obligatorii.

Publicație: Bună Ziua Iași

Strângere de fonduri pentru o cauză umanitară, organizată de ELSA Iaşi

Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept (ELSA) Iaşi organizează o strângere de fonduri pentru o cauză umanitară în perioada 12 – 23 aprilie 2021. Donaţia minimă este de 10 lei.

„Cu ocazia sărbătorilor Pascale, Biroul Local ELSA Iași, supune atenției dumneavoastră o nouă cauză umanitară. Cadrul executiv al Școlii Gimnaziale Bivolari ne-a prezentat situația dificilă în care se află 20 dintre elevii acestei instituții.

În perioada 12 – 23 Aprilie vom demara o strângere de fonduri în vederea susținerii acestei cauze.

Donația minimă este de 10 lei, iar aceasta se poate depune în contul RO39BRDE240SV77583662400, deschis pe numele Lupu Leia Maria”, a transmis ELSA Iaşi.

Strângere de fonduri, organizată de studenți de la ASCOR Iași

Reamintim faptul că o strângere de fonduri asemănătoare a avut loc în luna iunie a anului trecut, organizată tot de studenții din Iași. Strângere de fonduri pentru finalizarea casei pentru o familie cu 7 membri, derulată de Asociația Studenților Creștini-Ortodocși Români (ASCOR) Iași prin realizarea unui spectacol caritabil online cu artiști de seamă ai folclorului românesc. ASCOR a organizat pe 21 iunie 2020 un spectacol caritabil online cu artiști de seamă ai folclorului românesc, în vederea strângerii de fonduri pentru finalizarea casei pentru o familie cu 7 membri din județul Botoșani.

Campania de strângere de fonduri pentru finalizarea casei familiei cu 7 membri

Conform anchetei sociale, familia cu 7 membri locuiește în prezent într-o anexă ce se află într-un stadiu de degradare în proporție de 90 la sută. Aceasta este lipsită de electricitate și de alte utilități de bază. Inițial s-au strâns prin donații 14.022 de euro, din cei 35.000 necesari, casa ajungând „la roșu”. În sprijinul campaniei desfășurată de studenți „Împreună ridicăm o casă” se alătură artiști de renume ai folclorului românesc, precum Mioara Velicu, Steliana Sima, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Ion Paladi, Constantin Bahrin, Maria Șalaru, Maria Costioaia, Cristinel Iordăchioaia, Florentina Vezatiu și Sergiu Grăunte.

Aceștia au acceptat invitația asociației de a participa la un spectacol caritabil online pe 21 iunie 2020. Spectacolul a avut loc la Ateneul Național din Iași, începând cu ora 18:30, și a fost transmis exclusiv online pe paginile de Facebook ale Doxologia, ASCOR Iași, „Salvează o inimă”, precum și pe paginile filialelor ASCOR din orașele: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Oradea, Ploiești, Sibiu, Târgoviște, Târgu Jiu.

Publicație: Bună Ziua Iași

Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi şi Opera Naţională din Iaşi vor încheia un parteneriat

Chinese people react to Basel

Miercuri, 14 aprilie 2021, ora 10.00, în sala ”Eduard Caudella”, Casa Balş, str. Cuza Voda nr. 29, va avea loc semnarea acordului de parteneriat dintre Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi şi Opera Naţională din Iaşi, ca urmare a bunei colaborări privind creaţia şi cercetarea artistică, precum şi din dorinţa de a iniţia proiecte culturale comune.

În cadrul întâlnirii vor fi prezente conducerile celor două instituţii şi personalităţi ale culturii ieşene.

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” este o instituție de invățământ superior de stat din Iași, din România. Universitatea a fost înființată la 26 octombrie 1860 sub denumirea de „Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași”, iar 26 de zile mai târziu se înființează și „Școala de Sculptură și Pictură”.

Opera Națională Română Iași este una din cele patru Opere naționale din România. A fost înființată pe 1 ianuarie 1956 sub titulatura de Opera de Stat din Iași. Din anul 1974 a primit denumirea de Opera Română Iași, iar la 8 iulie 2003 a primit statutul de instituție națională, devenind Opera Națională Română din Iași.

Publicație: Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

 Un cercetător ieșean a discutat despre onoarea memoriei unuia dintre cei mai respectați preoți din Iași, întâmplări exemplare din viața acestuia, contribuția sa pentru credință, dar și despre rolul pe care l-a avut părintele Dumitru Merticariu, în Studioul BZI LIVE

Luni, 12 aprilie 2021, la ora 15.00 în Studioul BZI LIVE a fost invitat cercetătorul şi istoricul dr. Corneliu Ciucanu din cadrul Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al Academiei Romane, Filiala Iaşi. În prim-planul acestei ediţii de suflet a fost evocarea şi onorarea memoriei unui dintre cei mai îndrăgiţi, admiraţi şi respectaţi preoţi, nu doar din Iaşi ci şi din întreaga Românie sau de peste hotare, românul adevărat Dumitru Merticariu. Istoricul şi cercetătorul a fost, în ultimii 30 de ani, unul dintre cei mai apropiaţi şi adevăraţi „camarazi” ai părintelui Merticariu. Astfel, amintiri, rememorări şi întâmplări exemplare din viaţa acestuia, rolul şi contribuţia sa pentru credinţa, tradiţii şi istoria noastră sinceră, exemplul şi rolul pe care l-a avut părintele Dumitru Merticariu, susţinerea tinerilor români, dragostea pentru Basarabia, lupta să pentru libertate şi democraţie au fost evocate alături de dr. Corneliu Ciucanu.

Era românul adevărat, eroul studenților și credincioșilor

În dimineața de miercuri, 7 aprilie 2021, a trecut la Domnul părintele Dumitru Merticariu de la Biserica „Banu” din Iași, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”. Era românul adevărat, eroul studenților și credincioșilor. Era născut pe 6 octombrie 1951. El a fost înmormântat sâmbătă, 10 aprilie 2021. Era un susținător, trup și suflet, al națiunii române, al Credinței și Onoarei, respectiv al tinerilor. Aproape de unul singur, părintele Dumitru Merticariu a restaurat și reabilitat celebra biserică istorică a Iașului, „Banu”. Dincolo de toate acestea, părintele are o poveste de viață tulburătoare. Mereu săritor în a-i ajuta pe cei aflați la nevoie, să ofere hrană sau alinare celor sărăci, a realizat un muzeu superb la subsolul lăcașului de cult.

Modest, deschis și plin de curaj, părintele Merticariu a susținut și promovat valorile românești.

A cultivat în rândul tinerilor dragostea de libertate, trăirea morală, responsabilitatea față de țară și curajul în a mărturisi adevărul

În perioada anilor ’90 a fost unul dintre principalii colaboratori ai Ligii Studenților Iași (LS IAȘI), cultivând în rândul tinerilor dragostea de libertate, trăirea morală, responsabilitatea față de țară și curajul în a mărturisi adevărul indiferent de consecințe, fiind îndrumătorul duhovnicesc al multora dintre ei. Împreună cu părintele Dumitru Merticariu s-au făcut nenumărate acțiuni și drumuri în Basarabia, în vederea susținerii romanităţii celor a căror soartă a fost vitregită de ocupația sovietică.
Totodată, a susținut moral greve și manifestații ale studenților – îndreptate atât în direcția ridicării școlii și universității românești, cât și cu caracter anti-neo-comunist, îndreptate împotriva comuniștilor îmbrăcați în haina democratică, care au acaparat spațiul public și lumea politică după 1989. Îi vedea pe acești tineri din LS IAȘI ca pe niște continuatori ai idealurilor sale din tinerețe, întrucât în anii studenției, la Institutul Teologic de Grad Universitar din București, a promovat în rândul colegilor săi atitudini anticomuniste și a avut de-a face cu „vigilența” colaboratorilor puterii comuniste.

A fost implicat în special în susținerea românilor din Transnistria

A fost implicat în special în susținerea românilor din Transnistria și a eforturilor voluntarilor basarabeni și ai Armatei Naționale de apărare în fața agresiunii militare ruse din 1992, precum și în susținerea preoților și parohiilor din Mitropolia Basarabiei (aparținând Bisericii Ortodoxe Române), fiind un far ar mișcării unioniste din Iași. Prin implicarea sa constantă în susținerea cauzei naționale românești în Basarabia, Bucovina de Nord și Bugeac, și prin ocrotirea celor aflați în nevoie, părintele Dumitru Merticariu a înfăptuit ca om cât o organizație întreagă.

„Părintele a fost un real sprijin și reazăm moral pentru organizația noastră, în special în perioada 2013-2015, când asupra noastră s-au exercitat presiuni foarte mari în direcția desființării noastre și a risipirii membrilor din partea prorectoratului pentru studenți, a unor organizații studențești naționale și locale, precum și a unor organizații locale a unor partide politice”, arată cei de la LS IAȘI.

Pe de altă parte, tinerii arată că „în zilele în care eram amenințați cu exmatricularea și eram priviți ca niște paria pentru că am îndrăznit să contestăm neregulile din mediul academic, interzicându-ni-se accesul în spațiul universității, părintele ne-a luat apărarea în public și ne-a ajutat, oferindu-ne spațiul bisericii pentru desfășurarea activităților noastre. Fără sprijinul său în acele momente critice, cel mai probabil, activitatea noastră ar fi încetat și, de fapt, nici nu ar fi fost posibilă de la bun început, având în vedere și susținerea sa acordată grupului care a reînființat Liga Studenților”, mărturisesc studenții.

Biserica „Banu” a devenit un „centru de comandă” pentru activitățile unioniste

Biserica „Banu” a devenit un „centru de comandă” pentru activitățile unioniste, strângându-se mii de cărți pentru românii din Basarabia și Bucovina de Nord. Sute de tineri din stânga Prutului care au pășit pentru prima dată în Iași și în actualele granițe ale țării au fost întâmpinați de părintele Dumitru și de membrii parohiei, care nu de puține ori au pregătit mii de porții de mâncare pentru ei. Nu exista cuvântare sau predică în care, vorbind despre Basarabia, să nu plângă și să nu te facă să plângi. În acele momente se transfigura și simțeai cum poartă în sufletul său întreaga suferință a românilor rămași în afara granițelor actuale ale țării.

Actuala biserică, ctitorie a mitropolitului Iacob Stamati de la 1800, a fost restaurată și readusă la frumusețea ei de odinioară prin dibăcia părintelui, atrăgând fonduri europene în valoare de 11 milioane de lei, într-o perioadă în care sprijinul autorităților locale în această direcție lipsea cu desăvârșire. Iar în comunitatea bisericii pe care a păstorit-o mai bine de trei decenii a creat o adevărată preocupare pentru cunoașterea și promovarea istoriei și a culturii naționale, precum și pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural, parohia având un deosebit specific intelectual.

Părintele Dumitru Merticariu și-a câștigat un colț de Basarabie în Rai. Dumnezeu să-l primească de-a dreapta Sa!

Părintele Dumitru Merticariu a fost distins cu Crucea Patriarhală în 2017 de către Patriarhia Română, primind mai multe distincții de-a lungul timpului din partea Armatei Române și a unor autorități din Basarabia. Însă cel mai important lucru este că a fost distins întotdeauna cu dragostea, respectul și recunoștința veșnică a tuturor celor care l-au cunoscut. Cu pletele sale de haiduc, părintele Dumitru Merticariu aducea cu figurile legendare de preoți din istorie, precum Popa Stoica sau Popa Șapcă. Cu zâmbetul său fermecător și plin de optimism, izvorât dintr-o adâncă credință, și cu vocea gravă binecuvânta mereu cu tărie, zicând:
„Sus inima români! Inimă bună să aveți!”. Părintele și-a câștigat un colț de Basarabie în Rai. Dumnezeu să-l primească de-a dreapta Sa!

Biserica „Banu”, locul unde prima slujbă a fost oficiată în limba română

Tricolorul montat de părintele Merticariu pe turnul principal al bisericii nu este unul întâmplător. În baza datelor ce pomenesc de prima ceremonie religioasă derulată aici, se arată că aceasta s-a derulat în limba română. Denumirea sub care este cunoscută, „Banu”, vine de la primul ctitor al unei biserici pe acest loc: Savin Smucilă mare ban, care a construit aici un lăcaș de cult în 1704. Aici, prima slujbă urma să fie oficiată în limba română, preoții fiind din neamul lui Savin. A fost zidită, din nou, în 1800, prin subscripție publică, de către mitropolitul Iacov al II-lea Stamati. Tot atunci i s-a pus și hramul actual, în locul celui vechi, Adormirea Maicii Domnului. Pisania care pomenește cele de mai sus amintește și de numele arhitectului, Her. Leopold. Pare să fie cea mai veche biserică din Iași, unde s-a trecut în pisanie și numele arhitectului.

Deși arhitectul pare să provină din școala austriacă, stilul bisericii este cel clasic rus, care a influențat și alte construcții din Moldova. Catapeteasma a fost realizată de Eustatie Altini, în 1802. Turnul are o configurație barocă specifică epocii și foarte răspândită în Țările Române. Zona din apropiere, cunoscută sub numele de Râpa Galbenă, fusese în trecut denumită „Mahalaua calicilor”. Între proprietățile bisericii s-au numărat, la începutul secolului XX, berăria Bragadiru. În partea de Est a bisericii a existat, până spre sfârșitul secolului al XIX-lea, un cimitir pe al cărui teritoriu s-a construit actualul Colegiu Național. Hramul bisericii este „Duminică tuturor sfinților”( Duminica I după Rusalii). Odinioară, lăcașul de cult era cunoscut și sub numele de „Biserica calicilor”, pentru că aici se închina o mare parte din cei care alcătuiau breasla calicilor, adică a celor care trăiau din mila publică.

Publicație: Bună Ziua Iași

L’école de commerce Burgundy SB ouvre un nouveau campus à Lyon

Ce lundi 12 avril, l’école de commerce Burgundy SB inaugure son nouveau campus lyonnais, dans le VIIIe arrondissement.

Il y a du nouveau à Burgundy SB. Ce lundi 12 avril, l’école de commerce implantée à Dijon et Paris ouvre un campus tout neuf à Lyon. Déjà établie dans la capitale des Gaules depuis 2013 dans le quartier de la Part-Dieu puis de Confluence, Burgundy SB inaugure son deuxième site dans le VIIIe arrondissement de la ville (secteur Monplaisir). «Jusqu’à présent, le campus de Lyon était réparti sur trois sites distincts. Nous voulions réunir nos étudiants sur un seul campus. Le VIIIe arrondissement est très dynamique. Et nous sommes tout à côté du siège France du laboratoire Merck et de Panzani. C’est une aubaine», confie Jean-Christophe Cattane, directeur du campus lyonnais de Burgundy SB.

Au total, 3000 m2 répartis sur quatre niveaux accueilleront les étudiants de l’école de management. D’ici les prochaines années, l’objectif pour Burgundy SB est d’accueillir 800 étudiants (contre 370 en 2020), dont la moitié sera en alternance.Ce lundi matin, une vingtaine d’étudiants a découvert les nouveaux locaux de leur école. «Il s’agissait d’étudiants de 3e année de bachelor. Demain, ce seront quelques 2e année qui viendront. En raison de la situation sanitaire, nous devons respecter les jauges. Mais nous avons hâte de voir tous nos étudiants réunis quand tout ira mieux», précise Jean-Christophe Cattane.

Un campus moderne

Le rez-de-chaussée est composé d’espaces chaleureux pour accueillir les étudiants et les visiteurs. Un espace café ainsi qu’une salle de fitness, des zones de coworking et un amphithéâtre de 200 places y sont accessibles. Sur les trois autres niveaux du bâtiment, de petites salles de cours d’une capacité comprise entre 20 et 40 places favorisant la proximité et une pédagogie active sont aménagées, ainsi que de nouveaux espaces de coworking avec écrans.

Le premier étage est dédié à la vie étudiante, avec un espace pour les associations et un pôle scolarité. Le deuxième étage est quant à lui principalement consacré aux services d’accompagnement des étudiants, avec notamment le«Career Booster». Le troisième étage, qui abrite un patio extérieur, accueille toute la dimension«académique et recherche», c’est-à-dire les bureaux des enseignants et équipes académiques, des bureaux de recherche et un espace visio. Cet étage donne aussi accès au Digital learning center, une médiathèque en ligne améliorée, où les étudiants pourront découvrir des supports culturels mais également avoir accès à des cours de codage, de langues ou de code de la route via une plateforme de coaching. Un DesignLab permet également aux élèves et professeurs de travailler sur l’innovation et de réaliser des expérimentations pédagogiques.

L’alternance est à l’honneur

Sur ce campus lyonnais, les deux programmes phares de l’école sont dispensés: le bachelor en management, et le master grande école. Burgundy SB Lyon dispose par ailleurs d’un pôle en business digital et intelligence artificielle. Plusieurs formations comme le MSc«Artificial intelligence & digital technology management», le MSc «Green Tech& sustainable societies» (nouveauté à la rentrée 2021) et une spécialisation de bachelor en management digital sont proposées.

L’école met aussi un l’alternance à l’honneur. «En 2020, Burgundy SB a doublé le nombre de places ouvertes en alternance, que les élèves lyonnais peuvent réaliser par le biais d’un contrat de professionnalisation ou d’un contrat d’apprentissage. Près de 200 étudiants suivront dès 2021 un cursus en alternance à Lyon (en master 1 et 2) au sein du master grande école ou en 3e année du bachelor», explique l’école dans un communiqué de presse. «Bungundy SB entre dans une nouvelle étape de sa vie. On se développe, on grandit. Dès l’ouverture du campus, nous avons senti qu’il y avait une âme sur le campus. Cela promet un bel avenir», conclut le directeur de Burgundy SB Lyon.

Publicație: Le Figaro

Création de la Conférence des directeurs d’écoles françaises de management

La CDEFM, née le 25 mars dernier, a pour objectif de représenter ses membres auprès des acteurs institutionnels français et internationaux.

Si les écoles d’ingénieurs étaient représentées depuis plusieurs années par la CDEFI (Conférence des directeurs des écoles d’ingénieurs françaises), c’est au tour des écoles de commerce de se fédérer. Six établissements, HECEssecESCPEdhecSkema et Audencia sont à l’initiative de la création de la Conférence des directeurs d’écoles françaises de management (CDEFM). Cette dernière «a pour vocation de représenter ses membres auprès des principaux acteurs institutionnels et parties prenantes de l’enseignement supérieur et de la recherche en France comme à l’international», peut-on lire dans un communiqué de presse.

Aujourd’hui, 39 écoles de commerce sont représentées par le Chapitre des grandes écoles de management via le statut de commission au sein de la Conférence des grandes écoles (CGE), rappelle le communiqué. «Leurs problématiques relatives à leur environnement concurrentiel, à leur modèle économique, à leur dimension internationale, à l’insertion professionnelle de leurs diplômés et aux relations avec les entreprises et organisations, à leur statut privé ou encore aux accréditations et classements, leur confèrent un caractère atypique dans l’enseignement supérieur et la recherche, et imposent d’être abordées, débattues et portées sur la place publique dans un cadre qui leur est propre».

Davantage de visibilité

Grâce à cette nouvelle conférence, née officiellement le 25 mars dernier, les écoles de commerce peuvent partager et échanger facilement, mais également disposer «d’un levier de visibilité dédié». «La mission première de la conférence est d’être leur porte-parole auprès de l’État, de l’Union européenne, des associations d’étudiants et d’employeurs, des organismes d’accréditation nationaux et internationaux et des autres instances internationales compétentes en matière d’enseignement et de recherche.» précise la CDEFM. Elle ajoute ensuite qu’elle a désormais «la responsabilité de représenter les intérêts communs des établissements et écoles délivrant des diplômes de management reconnus par le ministère de l’Enseignement supérieur».

Un conseil d’administration et diverses commissions

La CDEFM est organisée autour d’un conseil d’administration, et de commissions divisées par thématiques. Le conseil d’administration est représenté par les directeurs généraux des écoles Audencia, Edhec, ESC Clermont, ESCP, Essec, HEC, Neoma, Skema et Toulouse BS. La commission académique est dirigée par la directrice générale de l’EM Lyon, Isabelle Huault. La commission formation et numérique est gérée par Jean-François Fiorina, directeur général adjoint de Grenoble EM. Et la commission territoires et financements est coordonnée par Francis Bécard, président de Y Schools.

D’autres commissions sur le développement durable, les relations avec les entreprises et l’apprentissage, l’insertion des diplômés et l’international verront le jour ces prochaines semaines. «Toutes ces commissions proposeront des bonnes pratiques pour la communauté des écoles de management qui seront partagées régulièrement avec les parties prenantes de la CDEFM. La Conférence organisera également des groupes de travail ad hoc et des manifestations, en fonction de l’actualité nationale et internationale qui touche les écoles de management», ajoute la CDEFM.

«Cela va permettre d’établir une équité de représentation et de gouvernance entre écoles de management et écoles d’ingénieurs»Alice Guilhon, présidente de la CDEFM

Pour Alice Guilhon, présidente de la CDEFM nommée pour trois ans, directrice générale de Skema et présidente du Chapitre, la création de cette conférence va offrir un bel avenir aux écoles de commerce. «Cela va permettre d’établir une équité de représentation et de gouvernance entre écoles de management et écoles d’ingénieurs. Nous restons bien entendu membres de la CGE tout comme les écoles d’ingénieurs et souhaitons remercier à cette occasion sa présidente et son délégué général qui ont permis ces dernières années à nos écoles d’être plus présentes et plus écoutées au sein des débats de l’enseignement supérieur et de la recherche», partage-t-elle.

La création de la CDEFM est par ailleurs bien accueillie par le ministère de l’Enseignement supérieur, qui indique qu’il «échangera bien entendu avec elle sur les sujets qu’elle portera au nom de ses membres et souhaite que cette conférence contribue à la reconnaissance internationale de notre offre de formation et de recherche en management.»

Publicație: Le Figaro

Le laborieux démarrage des « chèques psy » pour les étudiants

Lourdeurs administratives, tarif peu attractif pour les psychologues, communication encore balbutiante… Lancée par le gouvernement pour répondre aux difficultés des étudiants, la mesure d’urgence peine à se mettre en place.

Le 21 janvier, Emmanuel Macron annonçait la création du « chèque psy » le 1er février, pour que tous les étudiants heurtés par la crise puissent consulter un psychologue sans avoir à débourser un centime. Cette mesure doit notamment permettre aux jeunes qui n’ont pas accès aux consultations des services de santé universitaires (SSU) – soit parce qu’ils sont loin, soit qu’ils n’y sont pas rattachés, ou que les délais d’attente sont trop longs – d’obtenir une prise en charge gratuite à proximité, en libéral.

Trois mois plus tard, les professionnels impliqués continuent de se débattre avec un dispositif qu’ils jugent tantôt « bancal », souvent « très complexe », parfois « indécent ». Lourdeurs administratives, système peu attractif pour les praticiens, communication balbutiante : le « chèque psy » peine à prendre son essor. Au 10 avril, 905 étudiants dans toute la France avaient pris rendez-vous avec un psychologue via le dispositif.

« Sur le fond, c’est toujours utile. Sur la forme, euh, comment dire… », esquisse Laurent Gerbaud, président de l’Association des directeurs des services de santé universitaire et médecin directeur du pôle santé handicap étudiants à l’université Clermont-Auvergne.

Tentons un résumé. L’étudiant doit commencer par prendre rendez-vous – soit chez son médecin généraliste, soit dans son service de santé universitaire – pour se faire prescrire un suivi psychologique. Son ordonnance en poche, il a le droit à trois consultations gratuites en libéral, renouvelables une fois.

Pour trouver un psychologue près de chez lui, l’étudiant se connecte ensuite sur la plate-forme en ligne « Santé psy étudiant » : opérationnelle depuis le 10 mars, elle recense à ce stade 1 360 psychologues préalablement validés par la Fédération française des psychologues et de psychologie et par le service de santé universitaire le plus proche (il en existe 58 en France), avec lequel ils signent une convention. Une fois la séance faite, le psychologue renseigne les informations sur la plate-forme pour pouvoir être payé par l’université dont il dépend. En fin d’année, c’est l’Etat qui remboursera aux universités les sommes dépensées, à raison de 30 euros par consultation.

A entendre les différents directeurs et directrices de SSU, la procédure serait extraordinairement lourde. A Bordeaux, six gestionnaires ont été réquisitionnés, d’abord pour déclarer les cinquante psychologues conventionnés avec l’université, puis pour effectuer le paiement.

Publicație: Le Monde