Prof. univ. dr. Tudorel Toader a dialogat despre Admiterea2020, împlinirea a 160 de ani de la fondarea Universității din Iași, dar și despre proiectele și investițiile aflate în derulare, în Studioul BZI LIVE

Publicație : Bună Ziua Iași

Număr record de înscriși după prima zi de admitere la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

Publicație : Bună Ziua Iași

Toate universităţile ieşene de stat au început admiterea: sute de dosare au fost deja depuse

 Ieri au început înscrierile la celelalte două mari universităţi din Iaşi care nu declaraseră încă deschis sezonul admiterii de vară: Universitatea „Al.I. Cuza” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

Cum la UMF candidaţii se pot înscrie din luna iunie, iar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” înscrierea în anul universitar 2020 – 2021 a început de săptămâna trecută, iar de ieri au început şi înscrierile la master, toate instituţiile de învăţământ superior se preocupă în aceste săptămână de atragerea şi înmatricularea de noi candidaţi la programele de studii. Admiterea vine şi în contextul epidemiologic aparte impus de pandemia COVID-19, iar majoritatea universităţilor desfăşoară procesul de admitere preponderent sau chiar exclusiv online. Spre exemplu, la USAMV Iaşi au fost depuse în total în prima zi de înscriere 178 de dosare, repartizate în felul următor: cele mai multe, şi anume 88, la Medicină Veterinară (în contextul în care sunt 93 de locuri în total la buget), 27 la Zootehnie, 9 la Horticultură şi 54 la Agricultură. În total, USAMV Iaşi scoate la concurs 623 de locuri la buget şi 295 la taxă pentru înscrierea de anul acesta de la licenţă. La toate specializările facultăţilor USAMV, admiterea se face pe baza notelor obţinute la probele de bacalaureat (Nota de la proba scrisă de Limba şi literatura română – 50%, Nota de la o altă probă scrisă, la alegerea candidatului – 50%).

În ceea ce priveşte „Al.I. Cuza”, aceasta a prelungit anul acesta admiterea pentru perioada 13 – 24 iulie, în condiţiile în care de regulă aceasta nu dura mai mult de o săptămână. La admiterea din iulie sunt 4.035 de locuri la buget pregătite pentru studiile de licenţă şi 2.434 locuri la buget pentru studiile universitare de master. În paralel, mai sunt disponibile şi 4.927 de locuri cu taxă, 3.288 pentru studii de licenţă şi 1.639 pentru studii de master. Până la închiderea ediţiei, ieri, UAIC nu centralizase toate informaţiile cu privire la numărul de dosare depuse în prima zi.

Peste 1.200 de dosare au fost depuse la Universitatea Tehnică pentru studiile de licenţă, majoritatea fiind pentru locurile bugetate, în condiţiile în care cifra reflectă numărul unic de candidaţi, fiindcă aceştia se pot înscrie cu un singur dosar şi cu o singură taxă la toate cele 11 facultăţi ale TUIASI. Admiterea la Politehnica ieşeană, la studiile de licenţă, a început încă de săptămâna trecută, de luni pentru Facultatea de Automatică şi Calculatoare, iar de miercuri, 8 iulie, la celealte 10 facultăţi. Astfel, până în prezent, în topul preferinţelor candidaţilor este Facultatea de Automatică şi Calculatoare, doar ieri, dintre cele 297 de dosare la TUIASI la buget, 137 au fost pentru Automatică şi Calculatoare. Comparativ, la Facultatea de Electronică, pe locul al II-lea la numărul de dosare depuse ieri, au fost înregistraţi 34 de candidaţi pentru locurile bugetate şi doi pentru cele la taxă. În total, până ieri, au fost depuse 491 de dosare pentru locurile la buget şi 18 exclusiv pentru cele la taxă la AC, următoarea facultate în ceea ce priveşte numărul de dosare depuse fiind Facultatea de Mecanică, cu 130 de dosare la buget şi 8 la taxă. În total, până la închiderea ediţiei, au fost înregistrate 1.174 de dosare pentru locurile la buget şi 38 pentru cele la taxă la toate cele 11 facultăţi. În cursul zilei de ieri, la Politehnica ieşeană, a început perioada de admitere pentru studiile de masterat.

Publicație : Ziarul de Iași

Se reiau concursurile de decani la Politehnică. Iată cine sunt candidaţii

 Concursul pentru ocuparea posturilor de decani la cele 11 facultăţi ale Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” se reia, primele demersuri fiind începute încă de ieri. Concursul nu a mai putut avea loc în urma restricţiilor impuse de starea de urgenţă şi de alertă, iar acum, în urma rectificării unui articol din Legea 55/2020, a fost posibilă reluarea concursurilor pentru ocuparea posturilor în învăţământul superior. 

Astfel, ieri şi astăzi, la nivelul Consiliilor facultăţilor au loc şedinţe pentru avizarea candidaturilor decanilor. Numele candidaţilor, programul managerial şi CV-ul lor sunt făcute deja publice din luna martie pe site-ul universităţii. După realizarea şedinţelor, pe 15 iulie, vor fi trimise documentele emise de Consiliile facultăţilor către rectorat, moment în care va avea loc şi etapa de programare a interviurilor. Acestea vor avea loc propriu-zis pe 16, 17 şi 20 iulie, în urma acestor interviuri fiind decişi decanii. Prodecanii vor fi avizaţi în şedinţele care vor avea loc la Consiliile facultăţilor din zilele de 22 şi 23 iulie, urmând ca toată echipa de conducere de la nivelul fiecărei facultăţi să fie validată în cadrul Şedinţei Senatului care urmează să fie programată în intervalul 27 – 29 iulie. „Candidaţii la funcţiile de decan sunt colegi cu experienţă managerială, cu rezultate deosebite în activităţile didactice şi de cercetare şi, ceea ce mi se pare esenţial, sunt colegi cu iniţiativă, cu aptitudini şi cu motivare în adaptarea direcţiei de dezvoltare a comunităţilor academice din care provin la contextul universitar actual. Aş fi deosebit de încântat dacă, indiferent de rezultatul acestor selecţii, candidaţii vor reuşi să conlucreze în echipele de conducere ale facultăţilor, deoarece fiecare poate contribui la întregirea unui cadru managerial performant şi, astfel, va avea de câştigat întreaga universitate”, a precizat rectorul Dan Caşcaval.

Pentru funcţiile de decani s-au înscris:

Vasile Ion Manta – Automatică şi Calculatoare;
Teodor Măluţan, Irina Volf – Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului ;
Vasilică Ciocan, Dorina Isopescu, George Ţăranu – Construcţii şi Instalaţii;
Bogdan Ciobanu, Cătălin Dumitraş – Construcţii de Maşini;
Tania Hapurne, Andrei Purcaru – Arhitectură;
Cristian Andriesei, Daniela Tărniceriu – Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei;
Marinel Temneanu – Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată;
Petru Cercel, Nicolae Marcoie – Hidrotehnică;
Carmen Bujoreanu, Gelu Ianuş – Mecanică;
Gheorghe Bădărău, Iulian Ioniţă – Ştiinţa şi Ingineria Materialelor;
Stelian Maier – Design Industrial şi Managementul Afacerilor.

Rectorul Politehnicii ieşene a precizat că a propus Senatului ca mandatele noilor decani să înceapă de la 1 august.

 Publicație : Ziarul de Iași și Evenimentul și Bună Ziua Iași