O clădire celebră din Copou, demolată de proprietar! Se pregătește o investiție de milioane într-o construcție spectaculoasă (EXCLUSIV)

În zona Copou, o clădire celebră va intra în demolare! Aici va fi demarată o investiție spectaculoasă de către proprietar, care va realiza o construcție ultramodernă. Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a obținut acordul Ministerului Educației și Cercetării pentru a demola clădirea unde funcționează bibliotecile facultăților de Litere și Istorie din Campusul Studențesc „Codrescu” din Copou. Aici va fi construit un sediu ultramodern pentru Institutul de Cercetări Interdisciplinare al instituției

O cunoscută clădire din Copou, zona Codrescu va intra în demolare! Aici se va face o investiție într-o construcție specială de către proprietar. Este vorba despre clădirea unde funcționează acum bibliotecile facultăților de Litere și Istorie, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Campusul Studențesc Codrescu. Aici va fi construit un sediu ultramodern pentru Institutul de Cercetări Interdisciplinare (ICI) al instituției. În aceste zile, rectorul Universității „Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a obținut acordul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) pentru a demola clădirea și a ridica una nouă.

„Am obținut acordul MEC, la nivel de certificare drept proprietate, pentru a demola clădirea unde funcționează cele două biblioteci. Aici vom face un sediu ultramodern pentru Institutul de Cercetări Interdisciplinare. Cele două biblioteci vor fi mutate la etajul I în noua construcție, pe amplasamentul actualului Corp O din Bulevardul Carol I, cu destinație de bibliotecă. De asemenea, toate spațiile și laboratoarele din Universitate, unde acum activează cei de la ICI, vor fi eliberate și introduse în circuitul didactic”, a precizat rectorul Universității „Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Universitatea „Cuza”, în plină expansiune academică pe teritoriul României și al Republicii Moldova

În plus, Universitatea „Cuza” este și în plină expansiune academică pe teritoriul României și al Republicii Moldova. Deja, au demarat demersurile pentru ca UAIC să aibă extensiuni în județele Botoșani, Neamț și Vrancea, respectiv orașul Bălți – Republica Moldova.

„Chiar săptămâna trecută, într-un parteneriat cu Universitatea București, respectiv Consiliul Județean Vrancea, pentru a avea extensiunea noastră și aici. Concret, noul președinte al CJ de aici, Cătălin Dumitru Toma, ne va pune la dispoziție clădirea unui fost liceu din localitatea Odobești, cu o arhitectură similară cu cea a Colegiului Național Iași. Aici, având în vedere specificul arealului de acolo ce ține de vin și vie, ne dorim să organizăm un master pe segmentul formării de experți judiciari pe specializarea managementului și expertizei sectorului vini-viticol. Țin să precizez că nu ne băgăm pe ceea ce pregătește și formează Universitatea de Agronomie”, a mai punctat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Colaborare cu instituții din Chișinău – Republica Moldova și Bordeaux – Franța

Aici, masterul va fi realizat într-o colaborare cu unități de învățământ de profil din Chișinău – Republica Moldova și Bordeaux – Franța.

„Mai departe, deja am făcut mare parte din demersuri pentru a avea extensiuni în județele Botoșani și Piatra Neamț. Astfel, la Botoșani vom avea 6 specializări pe care le vom definitiva în perioada următoare, iar la Neamț, noi, Universitatea «Cuza», aveam în centrul orașului o proprietate valoroasă. Din păcate, aceasta a fost lăsată în paragină de-a lungul anilor… Păcat că a fost așa! Acum, chiar dacă e dezastru acolo, cu ajutorul primăriei din Piatra, vom demara un amplu proces de modernizare și de reabilitare a construcției. Aici vrem să deschidem și o grădință a Universității noastre”, a conchis rectorul Toader.

Având în vedere toate acestea, trebuie scos în prim-plan faptul că cea mai veche instituție de învățământ superior a României are cea mai mare expasiune din țară, asta în ultimii 10 ani.

Publicație : Bună Ziua Iași

Scandal pe milioane de euro la marginea municipiului Iași. UMF „Carol Davila” din București vânează 170 hectare de pădure și teren la ieșirea din zona Bucium

Scandal monumental în instanță pentru un teren la marginea municipiului Iași. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București cere în instanță retrocedarea a 170 de hectare de pădure și teren în localitatea Schitu Duca. Instituția de învățământ a pierdut o dată în instanță, însă recent a înaintat o nouă cerere către magistrați. Miza este una colosală, terenul fiind estimat la câteva milioane euro

Bătălia pentru suprafețele de teren din zona județului Iași este departe de a se fi încheiat. Un astfel de dosar este și cel de la marginea municipiului Iași, din localitatea Schitu Duca. Între comuna Schitu Duca și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București s-a iscat un conflict pe retrocedarea unor suprafețe forestiere din satele Poieni și Pocreaca. Deși Primăria Schitu Duca a avut câștig de cauză, instituția de învățământ a deschis recent o nouă acțiune la Tribunalul Iași.

Detalii șoc din spatele afacerii. Universitatea „Carol Davila” vânează un teren uriaș lângă municipiul Iași

Scandalul dintre cele două părți durează încă din anii 1990. Primăria comunei Schitu Duca s-a războit cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” pe terenul de la Pădurea Bucium, miza fiind extrem de mare. Totul a plecat din perioada interbelică, când proprietatea deținută de Margareta, soția Dr. Ernest Juvara. Aceasta ar fi donat suprafața de 170 de hectare teren și pădure din Schitu Duca către Facultatea de Medicină București. Actuala UMF „Carol Davila” este urmașa Facultății de Medicină din perioada interbelică. În aceste condiții, UMF a cerut în instanță reconstituirea dreptului de proprietate. Deși a pierdut o dată în instanță disputa cu primăria ieșeană, dar și cu Comisia Județeană de Fond Funciar (CJFF), UMF „Carol Davila” a deschis săptămâna trecută un nou proces.

Din nou în instanță. UMF „Carol Davila” își cere iar terenul de la pădurea Bucium

În data de 9 decembrie 2020, UMF „Carol Davila” a deschis o nouă acțiune în instanță la Tribunalul Iași. În dosarul 6017/99/2020, UMF a cerut penalități de la comuna Schitu Duca, Comisia Locală de Fond Funciar și Comisia Județeană de Fond Funciar. Instituția de învățământ a cerut pretenții la Legea 10/2001. Practic, Universitatea vrea să primească altceva, fie la schimb, fie drepturi bănești dacă nu poate intra în posesia suprafeței de teren solicitate anterior și la care nu a avut câștig de cauză.

Fostul primar al comuei Schitu Duca, Mihai Mihalache, a susținut că Universitatea nu a avut niciodată o dovadă concretă legată de această moștenire. Mihalache a arătat că actuala conducere a primăriei ar trebui să nu cedeze nici de această dată pentru a pierde patrimoniul comunei.

„Noi am câștigat un proces cu universitatea cum că ei nu au ce să primească de la comuna Schitu Duca. Sentința a fost favorabilă comunei. S-a întocmit documentația pentru noi, așa cum ar fi trebuit. Niciodată Primăria din Schitu Duca nu o să aibă vreo obligație pentru UMF București. Sper ca situația să nu se schimbe acum și cineva să cedeze în favoarea lor”, a spus Mihai Mihalache, fostul primar din comuna Schitu Duca.

Istorie de aproape o sută de ani. UMF „Carol Davila” revendică moșia unui doctor celebru din Iași

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a susținut în fața instanței că este moștenitoarea de drept a averii lăsate de familia Juvara în zona Poeni din Iași.

„Din cercetarea adreselor emise de Arhivele Naționale către reclamantă, aceasta a început să verifice fundamentul cererii sale și să intre în posesia unor înscrisuri doveditoare în legătură cu vechea proprietate Margareta Ernest Juvara, abia în anii 2014-2015. Este vorba despre un interval considerabil de peste 10 ani de la data la care a trimis notificarea nr. 1001/2002 către Regia Romsilva. Este evident că reclamanta nu a acționat cu diligență, iar acțiunea va fi respinsă”, se arată în motivarea ultimei instanțe.

Astfel, UMF „Carol Davila”, deși susține că este moștenitoarea averii familiei Juvara a rămas fără suprafața de lângă pădurea Bucium.

Cine a fost medicul Ernest Juvara? Bătaie la sânge pe averea acestuia din municipiul Iași

UMF „Carol Davila” și Primăria Schitu Duca se războiesc pe averea lăsată de familia medicului Ernest Juvara. Acesta a fost un celebru anatomist și chirurg, născut la 14 mai 1870 în Bârlad. A fost primul medic care a introdus, la Iași, rahianestezia, fără a exclude celelalte tipuri de analgezie. A fost președinte al Societății Române de Chirurgie în perioada 1929-1930. Doctorul a decedat în 1933. Un an mai târziu, Margareta Juvara, soția acestuia, a dat o parte din avere Facultății de Medicină din București.

Publicație : Bună Ziua Iași

Granturi Utrecht Network pentru tineri cercetători

Studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pot beneficia de granturi Utrecht Network

Utrecht Network anunță deschiderea competiției pentru acordarea a 20 de granturi tinerilor cercetători din cele 30 de universități membre.

La competiție pot participa studenții înscriși la studii universitare de master și doctorat în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care nu sunt eligibili pentru stagii în programul Erasmus+.

Stagiul de cercetare, cu o durată între 1 și 6 luni, se poate derula în perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022, inclusiv în perioada vacanțelor, dacă se obține un acord în acest sens din partea universității gazdă.

Dosarele complete de candidatură se depun până la data de 27 ianuarie 2021, la secretariatul Facultății.

Pentru obținerea acestui grant, fiecare universitatea membră în Rețeaua Utrecht va nominaliza maximum trei candidați.

Mai multe informații sunt publicate la adresa : https://www.utrecht-network.org/activities/young-researchers-grant/

Publicație : Bună Ziua Iași