Pe 25 februarie va fi organizată „Ziua Socială pentru Studenţi”

 Episcopia Romano-Catolică din Iaşi alături de Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi vor organiza sâmbătă, 25 februarie, cea de-a XI-a ediţie a Zilei Sociale pentru Studenţi. Manifestarea este organizată şi în acest an de cele două instituţii, alături de Asociaţia Studenţilor Catolici din Iaşi şi Facultatea de Teologie Romano-Catolică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC).

Titulatura sub care se desfăşoară anul acesta manifestările este „Fericiţi făcătorii de pace”, iar ziua se anunţă una încărcată. Programul vizează manifestări de la prima oră a dimineţii, moderate de către conf.dr. Fabian Doboş, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, şi include o conferinţă susţinută de pr. Alois Bulai, de la Institutul „Sfântul Sava”.

Înaintea prânzului, conf.dr. Gheorghe Ilie Fârte, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a UAIC, va vorbi despre „O pedagogie a făcătorului de pace”.

Partea a doua a zilei mai cuprinde o conferinţă despre „Soldaţii şi pacea. Conceptul conducerii interioare”, susţinută de lect.dr. Lucian Farcaş, de la facultatea de profil.

După amiază urmează un workshop despre pacea în inimă, familie şi în lume, fiind urmat pe seară de un program cultural-artistic. Nu va fi percepută o taxă de înscriere, dar participarea se face în urma completării unui formular online.

Publicație: Ziarul de Iași

 Primăria intră într-un parteneriat condus de USV pentru o finanţare de 100 de milioane de lei

 Primăria Iaşi va intra în consorţiul Agritech. Consiliul Local (CL) se va reuni astăzi în şedinţă extraordinară pentru a aproba o hotărâre în acest sens. Liderul consorţiului este Universitatea de Ştiinţele Vieţii (USV), instituţie care are 15 parteneri, iar unul dintre cei principali este Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”. 

Scopul principal al consorţiului este de a accesa o finanţare de peste 100 milioane lei, din PNRR, pentru a derula un proiect ce presupune construcţia în zona Ezăreni, pe un teren pus la dispoziţie de USV Iaşi, a unui complex integrat pentru îmbinarea activităţilor teoretice cu cele practice.

Astfel, complexul va fi un spaţiu integrat cu toate serviciile sociale necesare: cantină, cazare, sală de sport, cât şi laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generaţie, pentru a se putea desfăşura practica la diverse niveluri, după cum doreşte fiecare universitate în parte.

Consorţiul cuprinde mai multe tipuri de entităţi: instituţii de învăţământ superior, unităţi de învăţământ tehnic şi profesional, operatori economici şi unităţi administrative.

„Aceste entităţi vor putea contribui la dezvoltarea rutei de învăţământ dual oferind sprijinul şi pregătirea necesare elevilor şi cadrelor didactice”, se mai precizează în documentul citat.

Unul dintre obiective este creşterea numărului de domenii şi absolvenţilor, alături de crearea unei căi educaţionale pentru studenţii care intenţionează să studieze învăţământul dual la nivel universitar.

Rolul Primăriei Iaşi este de a acorda burse elevilor înscrişi în ruta duală, de la Colegiul Agricol „Vasile Adamachi” şi Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, şi, în acelaşi timp, să organizeze două evenimente majore de promovare a consorţiului. În acest sens, Primăria va contribui cu o sumă de peste 1,3 milioane lei.

Publicație: Ziarul de Iași

 Două acreditări date de ARACIS la început de an pentru universităţi din Iaşi: UMF şi UPA

 Noul an a început cu veşti bune pentru universităţile din capitala Moldovei: Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a acreditat mai multe programe de studiu, ceea ce înseamnă că activitatea în cadrul acestora poate continua. 

Mai exact, în ultima zi din ianuarie, Consiliul ARACIS a validat 35 de programe de studii universitare de licenţă, 4 programe de studii universitare de masterat şi şase domenii de studii universitare de masterat. Două dintre acestea au fost din Iaşi.

Primul dintre acestea se regăseşte la Universitatea „Petre Andrei”, care şi-a acreditat un nou domeniu de masterat. În mod concret, la Facultatea de Psihologie, Ştiinţele Educaţiei şi Asistenţă Socială, masteratul Asistenţă socială a devenit „Managementul serviciilor sociale de incluziune şi suport”.

Forma de învăţământ la acest va fi cu frecvenţă, fiind un masterat profesional, cu o capacitate de 50 de studenţi / an de studiu, iar numărul de credite de poate fi obţinut la absolvire este de 120.

A doua situaţie de re-acreditare a fost în cazul domeniului Medicină dentară, la licenţă, de la Facultatea de Medicină Dentară care aparţine de Universitatea de Medicină şi Farmacie ă şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF).

Aici s-a constatat faptul că sunt îndeplinite toate condiţiile şi s-a menţinut acreditarea rezistenţă, la învăţământ cu frecvenţă, UMF putând să şcolarizeze la Medicină dentară, licenţă, 180 de studenţi pe an, numărul maximum de credite care poate fi obţinut fiind de 360.

Publicație: Ziarul de Iași