Continuă înscrierile la UAIC. Iată care este situația după a treia zi.

Publicație: Bună Ziua Iași

Doar un student ieşean a intrat în afaceri, în ultimii doi ani!

În ultimele 80 de luni, studenţii ieşeni au înfiinţat doar 8 societăţi comerciale beneficiind de prevederile HG166 din 2003, însă au radiat 112, având funcţionale doar 364 * în total, 574 firme studenţeşti au fost radiate din Registrul Comerţului, în 17 ani, de către tinerii ieşeni

În ultima vreme, din ce în ce mai puţine societăţi comerciale au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, însă căderea – datorată în cea mai mare parte pandemiei, nu a fost atât de evidentă ca în rândurile… studenţilor.

În 2003, printr-o Hotărâre de Guvern (nr.166), studenţilor li se oferea posibilitatea de a înregistra societăţi comerciale beneficiind de anumite facilităţi, cum ar fi reducerea de taxe şi taride de înmatriculare.

Măsura Guvernului a funcţionat o vreme, însă ea se dovedeşte falimentară în momentul de faţă, majoritatea studenţilor căutând să-şi radieze firmele înfiinţate.

În acest moment, în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est mai sunt funcţionale doar 1.326 de firme, din cele 3.144 înfiinţate din 2003 până astăzi conform HG 166.

La nivel naţional, luna trecută funcţionau 9.526 firme, din totalul de 19.868, în ultimele 16 luni fiind îmnatriculate doar 60 societăţi, cele mai multe în Capitală, şi în judeţele Suceava şi Cluj.

În acest an, la nivel naţional, doar 12 studenţi au depus acte pentru a înfiinţa o societate comercială conform prevederilor HG 166 din 2003, printre care unul singur din nord-estul ţării, din judeţul Neamţ.

Mai mult, din decembrie 2018 până luna trecută, în regiunea de nord-est au fost înscrise în Registrul Comerţului doar 9 firme studenţeşti: la Suceava – 6, Iaşi, Neamţ şi Botoşani – câte 1.

În ultimii trei ani şi jumătate, studenţii ieşeni au înfiinţat doar 8 asemenea firme, însă au radiat 112, având funcţionale doar 364. În total, 574 firme studenţeşti au fost radiate din Registrul Comerţului de către tinerii ieşeni în 17 ani. Însă, în ultimii doi ani, doar un student ieşean a intrat în afaceri, beneficiid de HG 166!

Cele mai multe radieri voluntare au avut loc la Bacău – 195, iar cele mai puţine firme studenţeşti în funcţiune se găsesc la Neamţ – 121.

În momentul de faţă, asemenea firme mai funcţionează în Iaşi – 364 (din 938 înfiinţate), Botoşani – 168 (din 316), Bacău – 279 (din 747), Neamţ – 121 (din 249), Suceava – 242 (din 486), Vaslui – 152 (din 408).

Facilităţi studenţeşti… neatractive 

Conform HG nr. 166/2003, studenţii care doresc să înfiinţeze o afacere proprie beneficiază scutirea de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă prestate de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, a taxelor şi tarifelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, a taxelor şi tarifelor pentru autorizarea funcţionării solicitate comercianţilor la constituire, a taxelor şi tarifele pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice în mod independent, a tarifelor pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial al României Partea a IV-a, a încheierii de înmatriculare pronunţată de judecătorul delegat la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal; a taxei de timbru pentru activitatea notarială, în cazul actelor a căror încheiere în formă autentică este obligatorie. Nu fac obiectul facilităţilor fiscale prevăzute de HG nr.166/2003 taxa de verificare şi/sau rezervare firmă şi/sau emblemă şi nici taxa judiciară de timbru şi de timbru judiciar. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, studentul care înfiinţează o afacere proprie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o instituţie de învăţământ acreditată; să fie cel puţin în anul II de studiu şi să fi promovat toate obligaţiile prevăzute de senatul universităţii; să nu fi depăşit vârsta de 30 ani.

Îndeplinirea acestor condiţii legale trebuie să fie atestată printr-un act doveditor emis de instituţia de învăţământ superior acreditată al cărei student este solicitantul. Aceste facilităţi fiscale se acordă o singură dată şi pentru constituirea unei singure firme, individual sau împreună cu alţi studenţi care îndeplinesc condiţiile legale menţionate mai sus.

Dacă, în termen de 3 ani de la înmatricularea societăţii intervine cesionarea parţială sau totală a părţilor sociale sau acţiunilor, societatea este obligată să restituie integral sumele pentru care s-a acordat scutirea de plată.

Publicație : Evenimentul

Admiterea la Iaşi: numărul de înscrişi, neaşteptat de mare. Record la UMF

 În numai trei zile, la USAMV practic s-a acoperit, “pe hârtie”, numărul de locuri disponibil

O nouă zi de admitere a adus cifre impresionante pentru universităţile ieşene. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” şi-a acoperit, pe hârtie, numărul de locuri scoase la buget cu numărul de dosare depuse până la finalul zilei de ieri, miercuri, 15 iulie. Practic, conform statisticii oficiale, au fost depuse 686 de dosare pe 623 de locuri scoase la buget şi 295 la taxă. Uitându-ne la nivelul facultăţilor, situaţia este un pic diferită, în contextul în care la Medicină Veterinară sunt 323 de dosare, 88 dintre ele depuse doar ieri, pe 93 de locuri scoase la buget şi 105 la taxă. În rest, la Zootehnie sunt 91 de dosare pe 133 de locuri, la Horticultură sunt 37 de dosare pe 123 de locuri, iar la Agricultură sunt 235 de dosare pe 274 de locuri.

Şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi se îndreaptă spre o serie de cifre record anul acesta. Conform unei statistici oficiale făcută publică pentru finalul zilei de marţi, pe platforma pregătită intern pentru admitere există 3.050 de conturi făcute (cu câteva sute mai multe decât cel mai mare număr de candidaţi înregistrat în ultimii ani), însă doar 1.665 cu dosarul de concurs finalizat. Studenţii au la dispoziţie însă până la data de 19 iulie să trimită toate documentele necesare pentru admitere. La Medicină deja concurenţa este foarte mare – 3,15 / loc bugetat, fiind 943 de dosare valide, o concurenţă şi mai mare fiind la Asistenţă Medicală Generală – 211 dosare, 3,77/loc bugetat. La Farmacie au fost depus până acum doar jumătate din numărul dosarelor necesare pentru locurile de la buget, aici fiind an de an probleme cu ocuparea locurilor.

Universitatea „Al.I. Cuza” are la rândul ei un parcurs foarte bun în primele zile de admitere: au fost ocupate, pe hârtie, locurile bugetate cu numărul de dosare depuse: 3.613 faţă de 3.374 locuri bugetate. La Biologie, unde locuri se ocupau mai greu, acum sunt 174 de dosare pe 173 de locuri bugetate, la Chimie sunt 79 pe 72 de locuri bugetate, la Drept 302 pe 191, iar la FEAA 847 pe 822. La Fizică, Filosofie, Geografie, Istorie, Litere, şi cele două facultăţi de teologie încă mai sunt locuri libere la buget, în timp ce Informatica are o căutare foarte mare, cu 499 de dosare depuse pe 274 de locuri bugetate, similar cu Psihologia, 488 de dosare pe 293 de locuri bugetate.

Publicație : Ziarul de Iași

 Deja trei candidaţi pe loc, după numai trei zile de înscrieri. ”Automatică şi Calculatoare” în topul preferințelor

 Asta se întâmplă la cea mai căutată facultate a Politehnicii ieşene: Automatică şi Calculatoare. De altfel, TUIASI a ajuns deja la un număr de dosare depuse ce acoperă numărul locurilor 

Aproximativ 2.200 de candidaţi şi-au depus deja dosarele de admitere la Univesitatea Tehnică „Gh. Asachi” (TUIASI) pentru studiile de licenţă până la finalul zilei de ieri. Practic, cel puţin pe hârtie, Politehnica ieşeană şi-a ocupat deja jumătate din numărul total de locuri, având în vedere că toţi candidaţii au avut posibilitatea ca, depunând un singur dosar şi plătind o singură taxă, să se înscrie la toate cele 11 facultăţi ale TUIASI. Aproape jumătate dintre cei care şi-au depus dosarele au ales însă, ca primă opţiune, Facultatea de Automatică şi Calculatoare, până la finalul zilei de ieri fiind depuse aproape 1.000 de dosare. Având în vedere că la această facultate sunt scoase la concurs aproximativ 330 de locuri, la buget şi taxă, deja sunt aproximativ 3 candidaţi care concurează pentru un loc, iar perioada de admitere se va încheia abia pe 24 iulie. Una dintre explicaţiile pentru numărul mare de dosare depuse până în prezent la această facultate este faptul că, spre deosebire de anii anteriori, în acest an nu se mai susţine examen de admitere, iar departajarea candidaţilor se va face pe baza concursului de dosare.

Următoarea facultate în preferinţele candidaţilor este cea de Mecanică, unde, pentru locurile la buget şi taxă, au fost depuse aproximativ 250 de dosare, un număr similar fiind depus şi la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”. Şi la aceasta din urmă nu se susţine în acest an examen de admitere, însă candidaţii trebuie să depună un portofoliu cu lucrări pentru a putea fi evaluate competenţele tehnice şi artistice.

 Publicație : Ziarul de Iași

 Universităţi de prestigiu din Europa, într-un proiect destinat neuroştiinţelor coordonat de Politehnica ieşeană

 Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” coordonează un consorţiu de cinci instituţii de învăţământ superior prestigioase care realizează un proiect de cercetare în domeniul neuroingineriei. Proiectul „BrainTwin” va începe din septembrie şi are o valoare de 900.000 euro, fiind finanţat pe linia Orizont. Denumirea completă a proiectului este „Development of a World-Level Neuroengineering Research Centre by European Twinning – «BrainTwin»”, iar TUIASI coordonează consorţiul format din Institutul Fraunhofer IPA din Germania, Universitatea din Salamanca, Steinbeis 2i gmbh din Germania şi Centre for Social Innovation din Austria.

„Prin crearea acestui consorţiu de instituţii prestigioase putem dezvolta proiecte pe direcţia neuroingineriei, identifica teme viitoare de cercetare şi putem extinde zonele şi domeniile în care pot fi depuse proiecte pe axa Orizont 2020 şi să atragem mai multe fonduri prin câştigarea proiectelor în acest domeniu. Este o mare reuşită pentru universitatea noastră, şi este primul rezultat al acordului semnat cu Steinbeis 2i gmbh, prin care am devenit punct regional pentru reţeaua Danube Transfer Center”, a declarat prof.dr.ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare.

Potrivit reprezentanţilor TUIASI, linia de finanţare a acestui proiect este destinată proiectelor de tip „twining”, de îngemănare între universităţile din ţările mai puţin performante cu instituţii de prestigiu din zone ale Europei unde cercetarea este mai avansată. Scopul principal al proiectului este acela de a găsi metode inovative prin care ingineria să asiste părţi de neurologie din medicină prin implementarea de soluţii inginereşti. Astfel, se doreşte îmbunătăţirea, de pildă, a imagisticii medicale. De asemenea, se doreşte şi identificarea de metode prin care se poate îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor care au boli neurodegenerative printr-o serie de aplicaţii care îi pot ajuta să suporte mai uşor boala.

 Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

  Social mobility does not depend on attending university, says minister

 Michelle Donelan says English higher education not necessarily ‘best route’ to achieve success

The universities minister has intensified her attack on the higher education sector in England, warning that “true social mobility” is not about increasing the number of disadvantaged students going to university but about their outcomes.

Michelle Donelan told MPs on the education select committee “it doesn’t matter about looking at which groups don’t get to university”, and said higher education “is not necessarily the best route to get to where you want to go in life”.

She did however highlight some of the government’s future expectations for the sector, calling on universities to offer more degree apprenticeships and invest more in part-time education to help boost skills for the post-Covid economy.

Her comments are likely to send a chill through the sector which has prioritised improving access for disadvantaged groups, spending millions of pounds on widening participation schemes to improve social mobility and life chances.

As a result there are now record numbers of disadvantaged students going to university, the committee heard. Donelan pointed out however that while 59.1% of black young people under 19 now progress to higher education, there is still a 20% attainment gap between black and white students “which is simply not good enough”.

In a speech earlier this month, the minister said young people had been “taken advantage of” and misled by the expansion of university courses with no real demand from the labour market.

Donelan told MPs on Wednesday that social mobility was more than just target-driven box-ticking. “I really think we need to move away from this focus on how many students go to university. It’s such a blunt instrument,” she said. “It is not actually very accurate in terms of social mobility.

“If a student goes to university and then drops out after year 1 and has a year’s debt, what does that deliver for their social mobility? Nothing. In fact it sets them back in life. It’s about them completing high quality academically rigorous courses that then lead to graduate jobs, and that’s the important measure we should be looking at.”

Her comments follow a speech by education secretary Gavin Williamson earlier this month in which he set out plans to promote further education and ditch a long-held target to get 50% of young people in England to go to university.

Building on his theme, the universities minister told MPs: “We don’t necessarily want everybody to go to university … Whether you are advantaged or disadvantaged, higher education is not necessarily the best route to get where you want in life.”

Responding to Labour MP Ian Mearns, who said it was unlikely someone would become permanent secretary at the Department for Education without a degree, Donelan said she knew lots of people who had been successful in life without a degree, and they should be mentioned to illustrate there are other routes to success.

Donelan, a graduate of York University, was also asked about the financial crisis facing a number of universities, which are likely to lose considerable income if fewer international students choose to come to study in the UK following the Covid-19 pandemic.

A recent report by the Institute for Fiscal Studies said as many as 13 British universities could face financial disaster from the after-effects of the coronavirus. Rather than a bailout, the minister said the government would announce details of a “restructuring regime” as “a last resort”, but warned there would be conditions attached to any additional funding.

The minister also addressed high salaries among vice-chancellors and senior university staff, praising those who volunteered for pay cuts of 10-30% during the Covid crisis and said she would like to see that continue.

Publicație : The Guardian

Jean Castex annonce le repas à 1 euro pour les boursiers dans les restaurants universitaires

Le premier ministre a présenté cette mesure devant l’Assemblée nationale. Une annonce dont se réjouissent les syndicats étudiants.

Un jour après l’entretien du 14 juillet d’Emmanuel Macron, Jean Castex s’est exprimé devant l’Assemblée nationale afin de présenter la feuille de route du gouvernement pour les prochains mois. «Les jeunes sont la priorité», avait assuré le président de la République, lors de son interview du 14 juillet, hier. Dans son discours de politique générale, le nouveau premier ministre a annoncé quelques mesures allant dans ce sens, parmi lesquelles le repas dans les restaurants universitaires à un euro pour les étudiants boursiers.

Une annonce dont les syndicats étudiants se félicitent. «Cela va dans le bon sens. La précarité est très forte chez les étudiants et c’est important de baisser le prix de restauration universitaire après l’avoir augmenté l’an dernier», commente Mélanie Luce, présidente de l’Unef (Union nationale des étudiants de France), avant de préciser: «On aurait aimé que ce tarif soit en vigueur pour tous les étudiants. Les non-boursiers ont aussi des difficultés financières. Le repas à un euro pour tous aurait été bienvenu.»

«Les étudiants de la classe moyenne ne sont pas aidés»

Du côté de l’UNI (Union nationale inter-universitaire), on salue une «bonne nouvelle pour les boursiers». Malheureusement, explique son président Olivier Vial, «cela fait des années qu’on alerte le gouvernement sur la précarité sociale qui touche les étudiants de classe moyenne qui ne sont pas boursiers». Si les boursiers ont le droit à des logements, des bourses, des jobs étudiants, argue Olivier Vial, «ceux qui n’ont pas accès à ces aides ont vu leur situation s’aggraver ces dernières années».

Orlane François, présidente de la Fage (Fédération des associations générales étudiantes), accueille cette «belle annonce» en rappelant que ce «public étudiant s’est fragilisé pendant la crise», tout en affirmant que le «système de bourse doit être réformé». «Les étudiants de la classe moyenne en difficulté ne sont pas aidés. Nous devons rester vigilants et veiller à ce que le prix n’augmente pas pour les non-boursiers.»

Publicație : Le Figaro

Sondage: les jeunes sont inquiets pour leur avenir professionnel

Selon un sondage, les étudiants et jeunes actifs s’inquiètent du marché de l’emploi, certains envisagent même une reprise d’études.

«Les jeunes sont la priorité», a affirmé Emmanuel Macron dans son entretien du 14 juillet et tandis qu’il annonçait le plan que le gouvernement déploiera à la rentrée pour soutenir les moins de 25 ans. La situation est en effet préoccupante pour cette génération menacée d’être une «génération perdue».

La start-up StaffMe publie un sondage auquel ont répondu 1070 jeunes. Parmi les étudiants inscrits sur la plateforme, 66% sont «inquiets quant à leur avenir professionnel» contre 33%, avant que n’éclate la crise sanitaire. À noter que 7% des étudiants interrogés envisagent de «prendre des études ou une formation afin de retarder leur entrée dans le monde du travail en raison du Covid-19».

On trouve la même crainte chez les jeunes actifs inscrits sur StaffMe: 71% s’inquiètent de leur avenir sur le marché de l’emploi contre 21%, avant. Enfin, 58% de ces actifs «ont peur de perdre leur activité dans les mois à venir». De même, parmi les jeunes actifs inscrits sur StaffMe, 71% s’inquiètent quant à leur avenir professionnel, contre 21% avant la crise du coronavirus.

En mai dernier, Frédérique Vidal annonçait que 10% des étudiants avaient perdu leur emploi en raison de la pandémie. Dans un entretien au Parisien , la ministre de l’Enseignement supérieur assurait que «20% sont en situation de précarité et 40% touchent des aides de l’État» alors qu’Édouard Philippe annonçait quelques jours plus tôt, une aide de 200 euros à destination de 800 000 étudiants modestes ou précaires.

Publicație : Le Figaro