UAIC Iaşi, pe locul al doilea în România conform clasamentului RankPro 2023

 Cea mai recentă ediție a clasamentului RankPro poziționează Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) pe locul al doilea în România și locul 627 la nivel mondial. În ultimii trei ani, UAIC a înregistrat o evoluție constantă în clasamentul RankPro, respectiv de pe locul 3 național, 309 la nivel european și locul 655 la nivel mondial în anul universitar 2020/2021, până pe locul 2 național, 289 european și locul 627 mondial în anul universitar curent.

Clasamentul RankPro este realizat de Consiliul Internațional al Oamenilor de Știință prin programul Global World Communicator – Education and Science și ia în calcul următoarele 3 dimensiuni în clasificarea universităților: academic (50%), public ranking (25%) (alte clasamente internaționale în care instituția apare) și BC-index (25%) (transparența și volumul de informații publice din pagina de internet a UAIC).

Datele sunt colectate de experții RankPro din bazele de date publice specifice internaționale, dar se solicită și universităților o serie de informații.

UAIC este una dintre cele 4 instituții de învățământ superior din România prezente în World TOP 1000 a clasamentului RankPro. Ierarhia completă poate fi consultată aici: https://www.cicerobook.com/en/rankpro

Începând cu anul 2023, Consiliul Internațional al Oamenilor de Știință realizează și clasamentul „Favorable Environment for International Students” (FEIS), în care doar Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este prezentă dintre instituțiile de învățământ superior din România.

Clasamentul „Favorable Environment for International Students” este o listă a universităților care furnizează cele mai bune condiții de studiu, viață și dezvoltare comprehensivă pentru studenții străini. Metodologia FEIS se bazează pe analiza experților RankPro a următoarelor 5 dimensiuni:

Viața studenților și serviciile în campusurile universității (UAIC obține calificativ A+);

Cazarea, masa, servicii catering (UAIC obține calificativ B);

Informații pentru studenții internaționali (UAIC obține calificativ B+);

Comunitatea universitară (țări reprezentate de studenții internaționali, studenți internaționali, profesori internaționali (UAIC obține calificativ B+);

Resursele academice (UAIC obține calificativ A+).

Lista universităților incluse în clasamentul „Favorable Environment for International Students” (FEIS) este publicată aici: https://www.cicerobook.com/en/feis

Publicație : Ziarul de Iași

Burse din venituri proprii pentru studenții USV Iași

Peste 33 % dintre studenții Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) se bucură de diferite forme de burse, în acest semestru. Astfel, studenții USV Iași beneficiază, pe lângă bursele alocate din banii de la bugetul de stat, de o suplimentare de 235 burse din veniturile proprii, pentru performanțe academice, burse sociale, burse de campus, burse ocazionale sau burse pentru activități științifice, sportive sau culturale.

„Pentru rezultatele obținute în semestrul I din anul universitar 2022-2023, la USV Iași vor fi atribuite peste 1000 de burse, dintre care 788 sunt acoperite din fondurile alocate de la buget. Astfel, putem spune că bursele de performanță academică, științifice, de merit, sociale, de campus și cele pentru activități artistice sau sportive pe care le alocăm studenților noștri sunt asigurate din venituri de la buget și venituri proprii realizate de Universitate. Până la sfârșitul acestei săptămâni, vor intra în conturile studenților și bursele pe care am decis să le acordăm din veniturile proprii”, a declarat prof. univ. dr. Vasile STOLERU, prorectorul cu activitățile sociale.

Trebuie menționat că USV Iași mai acordă burse, din venituri proprii și pentru studenții de altă cetățenie, de la studii de licență și master, bursieri ai statului român.

Mai precizăm faptul că, la USV Iași, bursa socială are o valoare de 700 lei, bursele de merit III, II și I au valori de 750 lei, 825 lei respectiv 900 lei, iar valoarea bursei de performanță academică este de 1200 lei. Bursele din venituri proprii au valoarea de 500 lei, iar bursele pentru performanțe sportive și cultural artistice au valoarea de 825 lei.

Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

 Aproape jumătate dintre statele lumii au studenți în unul dintre cele mai mari centre universitare din România

După București și Cluj, Iașiul este al treilea cel mai mare centru universitar din România, urmat de Timișoara, conform datelor centralizate în raportul Guide for Investors in Romania.

Capitala Moldovei este a doua casă pentru mii de studenți străini. Aproape jumătate dintre statele lumii au studenți la universităţile ieşene. Peste 3.000 de tineri din 84 de ţări studiază la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iaşi.

Acum, la Iași, studiază Medicina și Medicina Dentară în limba franceză peste 1500 de studenți, dintre care 841 francezi, 355 marocani, 144 tunisieni.

Vincent este student în anul al IV-lea la Facultatea de Medicină Dentară din Iași. Este originar din Taiwan și ia în considerare să rămână în România după finalizarea studiilor.

Înainte să vin aici am studiat știința animalelor și inginerie chimică în țara mea. Am decis să vin aici și să îmi îndeplinesc visul de a deveni dentist. UMF Iași a fost cea mai bună opțiune la acel moment. Înainte să vin nici nu știam unde se află România pe hartă, dar acum pot spune că oamenii de aici sunt de treabă. Nu există rasism și îmi place vremea”, spune Vincent Cheng, student la UMF Iași.

După București și Cluj, Iașiul este al treilea cel mai mare centru universitar din România, urmat de Timișoara, conform datelor centralizate în raportul Guide for Investors in Romania.

Avem un număr mare de studenți internaționali care nu sunt doar din țări UE. Acest număr a crescut semnificativ, chiar și în perioada de pandemie. Ceea ce credem că a fost în beneficiul universității a fost faptul că am fost acreditați de Federația Internațională a Facultăților de Medicină”, subliniază prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Studenţi străini sunt și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

Republica Moldova și Maroc, în top

La prima universitate din România (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) urmează cursurile peste 2.000 de studenți din 77 de țări. Cei mai mulți au ales să studieze Economie și Administrarea Afacerilor, dar și Educație Fizică și Sport.

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași sunt înscriși în prezent 1225 de studenți din alte state. Cei mai mulți dintre aceștia sunt din Republica Moldova și Maroc.

Învățământ dual

Între timp, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași au format împreună cu mai multe licee tehnice, agenți economici și câteva localități, consorțiul AGRITECH.

Acesta își propune să atragă 21 de milioane de euro prin PNRR, pentru a construi în comuna ieșeană Miroslava un campus dedicat învățământului dual.

Publicație : Adevărul