Admitere 2022 la Universitatea „Cuza” din Iași! Aproape 10.000 de dosare depuse. Topul final al celor mai căutate facultăți

Sesiunea de vară de la Admiterea 2022 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost finalizată. În total (situația finală a înscrierilor urmează a fi publicată marți, 19 iulie), au fost validate 9.187 de dosare. Pe de altă parte, topul celor mai căutate facultăți este: Economie și Administrarea Afacerilor – 2.276 de dosare, Filosofie și Științe Social-Politice – 1.212 dosare, Drept – 1.109 dosare, Psihologie și Științe ale Educației – 1.107 dosare și Informatică – 1.018 dosare

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a fost finalizată sesiunea de vară a Admiterii 2022. În total (situația finală a înscrierilor urmează a fi publicată marți, 19 iulie), au fost validate 9.187 de dosare. Pe de altă parte, topul celor mai căutate facultăți este: Economie și Administrarea Afacerilor – 2.276 de dosare, Filosofie și Științe Social-Politice – 1.212 dosare, Drept – 1.109 dosare, Psihologie și Științe ale Educației – 1.107 dosare, Informatică – 1.018 dosare și Litere – 512 dosare.

Admitere 2022 la Universitatea „Cuza” din Iași! Aproape 10.000 de dosare depuse. Topul final al celor mai căutate facultăți

Circa 12 mii de locuri au fost scoase la concurs pentru etapa de Admitere 2022, la Universitatea „Cuza” din Iași. Dintre acestea, 7.778 de locuri la studii universitare de licență și 4.297 de locuri la studii universitare de master. Absolvenții de liceu au avut la dispoziție 4.214 locuri la buget și 3.564 de locuri cu taxă. Pentru admiterea la studii universitare de master au fost scoase la concurs 2.450 de locuri fără taxă și 1.847 de locuri cu taxă.

Tinerii care au intenționat să susțină admiterea la programele de studii de licență sau masterat organizate de UAIC s-au putut preînscrie online, începând cu data de 4 aprilie 2022, pe platforma inscriere.uaic.ro (https://eadmitere.uaic.ro). Preînscrierea oferă candidaților oportunitatea de a se familiariza din timp cu procesul de admitere și elimină necesitatea deplasării până la sediul UAIC pentru depunerea documentelor. Oferta de admitere a UAIC pentru anul 2022 cuprinde 207 programe de studii, 83 pentru studii de licență și 124 pentru studii de master. La majoritatea facultăților, admiterea pentru studii de licență se va realiza exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de Bacalaureat.

Oferta de admitere a UAIC pentru anul 2022 a inclus 27 de specializări în limbi străine

Cinci facultăți au luat în calcul la admitere, pe lângă media generală de la examenul de Bacalaureat, media anilor de studii, media la diferite discipline studiate în liceu sau nota la diverse probe din cadrul examenului de Bacalaureat. Candidații la domeniul Educație Fizică și Sport au susținut o probă sportivă la alegere ce are o pondere de 60 la sută în media finală de admitere. Admiterea la studii de master se va face, în cazul majorității facultăților, pe baza unei medii în care examenul de licență va conta în proporție de 60 la sută, iar nota la prezentarea CV-ului și/sau a scrisorii de intenție, respectiv a interviului, va avea o pondere de 40 la sută. În cazul Facultății de Drept, media examenului de licență va avea o pondere de 50 la sută, media anilor de studii 25 la sută și tot 25 la sută și nota obținută în urma analizei dosarului, pe baza scrisorii de intenție și a CV-ului.

Oferta de admitere a UAIC pentru anul 2022 a inclus 27 de specializări în limbi străine, 6 la studii de licență și 21 la studii de master. Candidații Români de Pretutindeni din Republica Moldova pot studia și în cadrul Extensiunilor UAIC din Bălți și Chișinău, unde au la dispoziție șase programe la studii de licență și patru programe la studii de master. De asemenea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat, în anul 2022, un concurs de admitere și la filialele din Focșani și Botoșani.

Oferta de admitere pentru Românii de Pretutindeni cuprinde 729 de locuri pentru studiile universitare de licență

Laureații olimpiadelor școlare și ai concursurilor naționale și internaționale au dreptul să fie admiși, pe locuri finanțate de la buget, fără susținerea concursului de admitere. Detalii au fost disponibile aici: https://admitere.uaic.ro/admitere-licenta/lista-olimpiadelor-scolare/. Oferta de admitere pentru Românii de Pretutindeni a cuprins 729 de locuri pentru studiile universitare de licență (664 de locuri la buget și 65 de locuri la taxă) și 423 de locuri pentru studiile universitare de master (350 de locuri fără taxă și 73 de locuri cu taxă).

Candidații Români de Pretutindeni din Republica Moldova au posibilitatea de a se înscrie și la extensiunile UAIC din Bălți și Chișinău, doar pentru programele de studii autorizate să funcționeze la aceste extensiuni. Înscrierile se fac la sediile extensiunilor, respectiv Universitatea „Alecu Russo” din Bălți (str. Pușkin 28, bloc 4, Aula 408) și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Kinetoterapie (str. Andrei Doga, nr. 22) sau online la adresa extensiune@uaic.ro. Mai multe informații despre admiterea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași sunt publicate pe site-ul admitere.uaic.ro.

Așadar, la Iași, săptămâna trecută a avut loc Admiterea 2022 la cea mai mare universitate.

Publicație : Bună Ziua Iași și Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

 Proiect inedit la Iași: Simulare academică a dezbaterilor ONU

În perioada 26-28 iulie 2022, are loc la Biblioteca Central Universitară conferința de tip Model United Nations pentru a doua dată, organizată de ONG-ul “The Community for Youth Education”. Se va face o simulare academică a dezbaterilor ONU, unde fiecare va juca rolul de reprezentant al unei țări.

Evenimentul este o simulare academică a dezbaterilor de la ONU, în care participanții preiau rolul reprezentanților diferitelor țări în încercarea de a rezolva problemele concrete ale lumii cu politicile și perspectivele țării desemnate. Prin implicarea în dezbateri privind securitatea, dezvoltarea economică și progresul social, delegații învață să navigheze prin complexitățile negocierilor internaționale și ale muncii în echipă, să adopte noi perspective și să dezvolte rezoluții cuprinzătoare la probleme globale presante. Simularea constă în negocieri, discuții și dezbateri, care reprezintă pilonul de temelie al activității Organizației Națiunilor Unite.

Simulare academică a dezbaterilor ONU

Vor avea loc sesiuni de conferințe în două dintre centrele culturale ale orașului Iași: ceremoniile de deschidere și închidere vor fi ținute la Biblioteca Centrala Universitară, iar dezbaterile din cadrul comitetelor se vor desfășura la Colegiul Național „Costache Negruzzi”. Acestea vor fi urmate de seri sociale, una formală și una tematică.

Acest proiect are rolul de a crea un spațiu în care tinerii din România și alte țări să învețe împreună și să împărtășească idei și experiențe din diferite culturi. Ne dorim să oferim un forum constructiv pentru un dialog deschis în legătură cu probleme globale complexe, incluzând pacea globală, securitatea și progresul economico-social. Astfel, delegații își vor îmbogăți cunoștințele în legătură cu problemele actuale, își vor dezvolta spiritul critic și își vor îmbunătăți abilitățile diplomatice. Pentru a susține un discurs reprezentativ pentru țara pe care o reprezintă, delegații vor dezvolta atât competențele de scriere formală, dezbateri și oratorie, cât și gândirea critică, lucrul în echipă și spiritul de lider.

Activitate inedită pentru tinerii ieșeni

Pe parcursul evenimentului delegații vor propune soluții concrete pentru moțiunile propuse prin intermediul rezoluțiilor.

“«The Community for Youth Education» este un incubator de caractere, un spațiu sigur de dezvoltare pentru tineri, o unealtă pe care o folosim pentru a crea o Românie și o lume mai bună. Oameni echipați pentru viață. Lideri ai binelui comun. Acest ONG organizează, în perioada 26-28 iulie 2022, The Community MUN 2022 (TCMUN 2022), o conferință de tip Model United Nations aflată la a doua ediție”, transmit reprezentanții primăriei Iași.

TCMUN se remarcă prin perspectiva sa internațională și diplomatică. Acesta reușește să aducă tinerii în contact cu agenți ai ONU și cu Excelența Sa Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei la București. Evenimentul va îmbunătăți vizibilitatea la nivel internațional prin colaborarea și împărtășirea experiențelor delegaților din diferite colțuri ale lumii. Pe termen lung, rezultatul proiectului este conștientizarea problemelor globale și locale de către tineri și înțelegerea impactului pe care îl pot avea în soluționarea acestora. Pentru acest scop se va face o simulare academică a dezbaterilor ONU. Acest tip de acțiuni aduc tinerii mai aproape de ceea ce înseamnă ideea de cetățean activ din punct de vedere civic în societatea contemporană.

Publicație : Bună Ziua Iași

Internship-uri oferite de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași pentru studenți, în vacanța de vară

Internship-urile oferite de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași sunt căutate de către tinerii ce preferă să rămână peste vară să-și consolideze cunoștințele teoretice în locații ale instituției de învățământ superior. Nu mai puțin de 36 de studenți de la cele patru facultăți ale USV Iași vor lucra, începând din 19 iulie 2022, în cadrul internship-urilor propuse de Universitate, în locațiile proprii din cadrul Stațiunii Didactice, de la Spitalul veterinar, Clinici, Centrul de proiecte majore și Serviciul peisagistică

Internship-urile oferite de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV Iași) din Iași sunt căutate de către tinerii ce preferă să rămână peste vară să-și consolideze cunoștințele teoretice în locații ale instituției de învățământ superior. Nu mai puțin de 36 de studenți de la cele patru facultăți ale USV Iași vor lucra, începând din 19 iulie 2022, în cadrul internship-urilor propuse de Universitate, în locațiile proprii din cadrul Stațiunii Didactice, de la Spitalul veterinar, Clinici, Centrul de proiecte majore și Serviciul peisagistică. Pentru activitatea prestată, tinerii studenți vor primi o bursă în valoare de 2.890 de lei pe lună.

Internship-uri oferite de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași pentru studenți, în vacanța de vară

De menționat este faptul că agenți economici, parteneri din mediul privat, s-au alăturat proiectului propus de USV Iași, oferind șase astfel de internship-uri plătite studenților, pe timp de vară. Internship-urile fac parte dintr-un program mai amplu al conducerii USV Iași, pentru a sprijini financiar atât studenţii cu performanţe ştiinţifice, cât şi pe cei care fac parte din categorii sociale vulnerabile. USV Iaşi se numără printre puţinele universităţi din ţară care suplimentează substanțial numărul burselor, asigurând fondurile necesare din veniturile proprii.

De asemenea, universitatea a iniţiat programul „bursa de campus”, oferind studenţilor care reuşesc să obţină minim media 8, în urma sesiunii, posibilitatea să lucreze în spaţii precum Biblioteca, Stațiunea Didactică, Clinici veterinare, Cantina sau alte locaţii ale facultăţilor.

O șansă pentru dezvoltarea în carieră, oferită de USV Iași

Acestea reprezintă o șansă pentru dezvoltarea în carieră, oferită de USV Iași. Pe de altă parte, bursele oferite sunt o șansă pentru tineri în a se întreține pe perioada verii.

„Ne bucură faptul că programul de internship propus studenților este atât de căutat, anul acesta fiind cel de-al treilea an în care propunem tinerilor noștri astfel de activități. Inițial, am propus 30 de burse, apoi am suplimentat la 36, iar pentru cele 30 de posturi din Universitate, au fost depuse 41 de cereri”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activităţile sociale la USV Iași.

Internship-urile oferite de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași pentru studenți, în vacanța de vară, sunt o nouă oportunitate de a susține financiar și profesional tinerii.

Publicație : Bună Ziua Iași

Se reintroduc studiile superioare de scurtă durată, bazate pe multă practică

Durata acestei forme de studii universitare va fi de doi ani, față de trei, cât era înainte.

Se reintroduc studiile superioare de scurtă durată, bazate pe multă practică.Durata acestei forme de studii universitare va fi de doi ani, față de trei, cât era înainte.

În condițiile în care există multe solicitări venite din piața muncii pentru asta, studiile universitare de scurtă durată sau, după cum erau cunoscute mai demult, școlile de subingineri, vor fi reintroduse în viitorul apropiat, potrivit unui proiect de lege ce vizează modificarea amplă a legislației din domeniul educației.

Printre altele, prin proiectul de lege de la Ministerul Educației se dorește introducerea ciclului de studii universitare de scurtă durată, ca formă distinctă de organizare a învățământului superior, ce va contribui la diversificarea calificărilor de nivel ISCED 5, potrivit Avocatnet.ro.

Clasificarea ISCED reprezintă Clasificarea Internațională Standard a Educației și este utilizată pentru a facilita comparația între sistemele naționale de educație, care diferă din punct de vedere al structurii și al conținutului programei de învățământ.

Nivelul 5 ISCED înseamnă învățământ superior de scurtă durată (cu durata de trei ani înainte), care nu mai există în acest moment în sistemul universitar din țara noastră, dar există încă salariați cu acest nivel educațional.

Studiile de scurtă durată vor corespunde unui număr de 120 de credite de studii transferabile, spre deosebire de studiile universitare de licenţă, ce corespund unui număr cuprins între minimum 180 şi maximum 240 de credite de studii transferabile.

“Durata specifică a studiilor de scurtă durată este de 2 ani şi corespunde unui număr de minimum 60 de credite de studii transferabile pentru un an de studii”, apare în proiect.

Apoi, în cadrul studiilor de scurtă durată va fi obligatorie efectuarea unor stagii de practică. Pentru asta, universitățile vor avea obligaţia de a asigura cel puțin 50% din locurile de practică necesare, dintre care cel puţin 75% în afara instituțiilor de învățământ superior.

Studiile de scurtă durată la forma de învăţământ cu frecvenţă vor putea fi organizate, întocmai ca studiile de licență, cu finanţare de la bugetul de stat sau cu taxă.

Pentru a se putea înscrie la studii universitare de scurtă durată, absolvenţii de liceu vor trebui să aibă diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă.

Absolvenţii cu diplomă de absolvire a învăţământului superior de scurtă durată vor putea continua studiile în cadrul ciclului I – studii universitare de licenţă, pentru a obţine diploma de licenţă, participând la concursul de admitere.

Pentru a face transferul într-un alt an de studii, universitățile vor putea echivala disciplinele parcurse în cadrul studiilor de scurtă durată cu disciplinele din cadrul studiilor universitare de licență la care a fost admis studentul, în baza unei metodologii proprii.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Guvern și Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.

Publicație : Evenimentul

Acad. Bogdan C. Simionescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UMF

 Reputatul academician Bogdan C. Simionescu va primi din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi titlul de Doctor Honoris Causa. Ceremonia de decernare a titlului va avea loc marţi, 19 iulie 2022, de la ora 17.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iaşi. Academician Bogdan C. Simionescu este profesor de Ştiinţa polimerilor în Departamentul Polimeri Naturali şi Sintetici din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) şi cercetător ştiinţific I la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ Iaşi. 

Din anul 1976 coordonează grupe de cercetare în cadrul Institutului „Petru Poni“, al cărui director a fost timp de 14 ani (2000-2014). Din 1991 este conducător de doctorat. Începând cu anul 2003 este director al Centrului de Excelenţă „Polimeri“ de la TUIASI, iar din 2006 director al Platformei de formare şi cercetare interdisciplinară „Materiale polimerice înalt performante pentru medicină, farmacie, microelectronică, stocare de energie/informaţii, protecţia mediului“ (MATMIP) din aceeaşi universitate. În ultimii ani a fost director şi coordonator al mai multor granturi internaţionale şi naţionale. Rezultatele cercetărilor acad. Bogdan C. Simionescu şi colaboratorilor se regăsesc în peste 350 de lucrări ştiinţifice apărute în străinătate şi în ţară, două cărţi (în colaborare), capitole în cărţi, brevete.

A susţinut peste 130 conferinţe invitate în Europa, SUA, Canada, Japonia, iar din 2007 este membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte. Profesorul a fost ales membru corespondent al Academiei Române în noiembrie 2000 şi membru titular în anul 2009, în perioada 2012 – 2014 a fost preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române, iar în perioada 2014 – 2022 a fost vicepreşedinte al Academiei Române. În iunie 2015 a fost distins cu Medalia „Cristofor Simionescu“ pentru excelenţă în chimie macromoleculară acordată de American Chemical Society şi a Filialei ACS din România, iar la 1 decembrie 2015 a fost distins de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler.

Publicație : Ziarul de Iași 

Situaţia înscrierilor la cele mai căutate facultăţi ale Politehnicii. Formula după care se calculează media

 Situaţia înscrierilor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare: 713 de tineri înscrişi pe locurile de la buget şi taxă. Concurenţa în acest moment de 2 elevi pe un loc! Examenul de admitere va avea loc pe data de 19 iulie.

Perioada de înscriere la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” s-a încheiat joi, 14 iulie, şi au fost depuse un număr de 683 dosare pentru locurile la buget şi 30 la taxă. În acest an, sunt disponibile 296 de locuri pentru buget şi 55 la taxă.

Care este situatia la Facultatea de Automatică şi Calculatoare

La Facultatea de Automatică şi Calculatoare vor fi şi probe scrise la studii universitare de licenţă (4 ani) pe două domenii de studiu: Calculatoare şi tehnologia informaţiei şi Ingineria sistemelor (Automatică şi informatică aplicată). Admiterea la facultatea Politehnicii Ieşene se realizează pe baza unui test grilă cu subiecte la alegere de matematică sau informatică. Media de admitere se calculează conform formulei: MA â 80% × NTG + 20% × Mbac, unde MA â Media de Admitere, NTG â Nota Testul Grilă şi MBac â Media la examenul de Bacalaureat. Începând cu anul acesta, candidaţii au posibilitatea să se înscrie, cu o singură taxă şi un singur dosar, la specializările de la trei facultăţi ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, în ordinea preferinţelor, urmând ca, în funcţie de opţiune şi de media de admitere, să fie declarat admis la una dintre acestea.

Rezultatele vor fi afişate în data de 20 iulie. Candidaţii declaraţi admişi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare trebuie să îşi confirme locul în maximum 48 de ore, adică până la data de 23 iulie. Afişarea rezultatelor finale va avea loc în data de 28 iulie

Publicație : Ziarul de Iași