Afacere imobiliară bombă, la Iași! În joc sunt un teren și un valoros imobil, amplasate într-o zonă selectă, în valoare de aproape 4 milioane de euro – EXCLUSIV

O tranzacție imobiliară bombă ar putea avea loc în această primăvară, la Iași! În joc sunt un teren și un valoros imobil, amplasate într-o zonă selectă, în valoare de aproape 4 milioane de euro. Președintele Universității „Apollonia”, prof. univ. dr. Vasile Burlui, a lansat un anunț public, la finele lui 2022, de vânzare a unei proprietăți a instituției, Casa Beldiman-Penescu din municipiul Iași, strada Păcurari, nr. 11. În acest context, oficialii de la Universitatea „Cuza” din Iași au anunțat că intenționează să achiziționeze acest imobil

Tranzacție imobiliară bombă ar putea avea loc în această primăvară, la Iași! În joc sunt un teren și un valoros imobil, amplasate într-o zonă selectă, în valoare de aproape 4 milioane de euro. Președintele Universității „Apollonia”, prof. univ. dr. Vasile Burlui, a lansat un anunț public, la finele lui 2022, de vânzare a unei proprietăți a instituției, Casa Beldiman-Penescu din municipiul Iași, strada Păcurari, nr. 11.

În acest context, oficialii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași au anunțat că intenționează să achiziționeze acest imobil. Astfel, la data de 12 ianuarie 2023, Universitatea „Cuza” din Iași a lansat o achiziție publică ce implică „Solicitare Ofertă Preț” pentru evaluarea imobilului (ANEVAR) în vederea „vânzării-cumpărării” a clădirii pe care intenționează să o vândă universitarul Burlui.

Afacere imobiliară bombă, la Iași! În joc sunt un teren și un valoros imobil, amplasate într-o zonă selectă

Ca urmare a evaluării ANEVAR, solicitată de UAIC, a reieșit o valoare de piață (imobil și teren) de 3.6 milioane de euro, în timp de reprezentații de la „Apollonia” solicitau 3.8 milioane. Oferta celor de la „Cuza” a fost trimisă către universitatea particulară. Surse din segmentul imobiliar ieșean arată că, la acest moment, proprietarul mai degrabă tatonează piața! Cu toate acestea, este posibil ca această tranzacție să aibă loc, ea putând să fie una dintre cele mai importante din ultimii ani.

Aici, UAIC intenționează să mute temporar activitatea Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie”. Totul, deoarece Mitropolia Moldovei și Bucovinei investește câteva milioane de euro în istoricul Palat „Mihail Sturza”, unde funcționează  Facultatea de Teologie! Acesta va fi reabilitat și restaurat cu 80 de milioane delei, bani proveniți de la Guvernul României și din fondurile Mitropoliei.

Casa Beldiman-Penescu din municipiul Iași, strada Păcurari, nr. 11, prezintă următoarele detalii: suprafață teren – 1.528 de metri pătrați, suprafață construită – 1.760 de metri pătrați

Casa Beldiman-Penescu din municipiul Iași, strada Păcurari, nr. 11, prezintă următoarele detalii: suprafață teren – 1.528 de metri pătrați, suprafață construită – 1.760 de metri pătrați, din care 1.524 reprezintă suprafața utilă. Locuri de parcare – 15. Casa Beldiman-Penescu, astăzi Universitatea „Apollonia”, a fost construită la începutul secolului al XIX-lea și este situată în zona Copou – Fundație, la intersecția străzilor Păcurari – Fătu, în apropierea Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu”.

Ea este dispusă pe 4 niveluri, a fost renovată, respectiv reconsolidată total, în anii 2000 și dispune de toate utilitățile esențiale. În momentul de față, aici este baza de practică pentru Clinica „Domenico” – locul de desfășurare a activităților de la principala facultate a universității private – cea de Medicină Dentară. Cel mai posibil, în eventualitatea în care va avea loc tranzacția imobiliară, imobilul Beldiman-Penescu ar putea avea fi destinația pentru liceul fondat de „Cuza”. Așadar, afacere imobiliară bombă, la Iași!

În joc sunt un teren și un valoros imobil, amplasate într-o zonă selectă, în valoare de aproape 4 milioane de euro.

Publicație : Bună Ziua Iași

Studenții din Iași au șansa de a se forma într-o celebră companie din România!

O parte dintre studenții din Iași au șansa de a se forma într-o celebră companie din România! Concret, tinerii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași au ocazia de a participa la un proiect dezvoltat de către Asociația „Școala de Valori” și compania Holcim Romania – „Profesii Bine Cimentate”

Studenții din Iași au șansa de a se forma într-o celebră companie din România! Concret, tinerii Universității Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași au ocazia de a participa la un proiect dezvoltat de către Asociația „Școala de Valori” și compania Holcim Romania – „Profesii Bine Cimentate”.

În cadrul acestuia, conform reprezentanților companiei, tinerii își pot dezvolta abilitățile personale și tehnice, avându-i ca mentori pe specialiștii din industrie. Vor fi organizate o serie de webinarii, dar sunt pregătite și 32 de internshipuri plătite pentru tineri, în cadrul Holcim România, pe parcursul verii.

Studenții din Iași au șansa de a se forma într-o celebră companie din România!

Deja, un prim pas în proiect a fost un webinar derulat la începutul lunii februarie, în cadrul căruia Ancuța Pintea, quality control manager Cement Aleșd, și Alexandra Burca, Human Resources Manager la Câmpulung Cement Plant, le-au vorbit tinerilor politehniști despre cum își pot construi o carieră de succes într-o companie multinațională din domeniul construcțiilor, care sunt oportunitățile din acest domeniu și ce tehnologii de top se utilizează în industrie.

La întâlnire au fost prezenți Sorin Bucșă și Vasile Ciobanu, foști participanți ai proiectului „Profesii Bine Cimentate”, care le-au prezentat acestora oportunitățile aduse de urmarea unui internship plătit la compania Holcim România.

În final, 32 de tineri vor beneficia de internshipuri plătite, desfășurate în perioada vacanței de vară în mai multe locuri cu activitate a companiei Holcim

Concret, studenții TUIASI sunt invitați să se înscrie și să participe la webinarii. Sunt vizați, în special, cei din domeniile următoare sau cele conexe cu acestea: construcții, electronică, telecomunicații și tehnologia informației, inginerie mecanică, mecatronică, automatizări, inginerie chimică, electrotehnică, energetică sau ingineria mediului.

Cei care vor fi selectați în proiect vor beneficia de șase ateliere de dezvoltare personală, susținute de traineri cu experiență de la „Școala de Valori”, șapte ateliere tehnice, de la mecanică la automatizări, dar și securitatea muncii sau mediu, care se vor desfășura într-una dintre fabricile Holcim, pe parcursul a cinci zile.

Acolo vor rezolva studii de caz alături de specialiștii companiei. Totodată, va fi asigurată o vizită la una dintre fabricile Holcim din Aleșd sau Câmpulung Muscel, în cele cinci zile de atelier tehnic, costurile de transport, masă și cazare fiind asigurate pentru studenții selectați. În final, 32 de tineri vor beneficia de internshipuri plătite, desfășurate în perioada vacanței de vară în mai multe locuri cu activitate a companiei Holcim, studenții având posibilitatea de a-și alege departamentul unde vor să urmeze programul și să fie ghidați, timp de trei luni, de mentori din rândul angajaților.

În acest mod, studenții din Iași au șansa de a se forma într-o celebră companie din România!

Publicație : Bună Ziua Iași

Cine este eligibil pentru Student Invest, creditele pentru studenți

Aproape 500 de credite au fost acordate pentru studenți până la sfârșitul lunii decembrie. Fondul Român de Contragarantare (FRC) a acordat garanții în numele și contul statului de aproximativ 18 milioane lei pentru Student Invest.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunța în luna ianuraie 2023 că vor crește sumele acordate în programele de creditare Student Invest și Family Start, dar și vârsta solicitanților.

„În programul Student Invest vor avea posibilitatea să se înscrie și medicii rezidenți, pe lângă studenți, masteranzi sau doctoranzi”, spunea Gabriela Firea. Se propune modificarea vârstei până la maximum 45 de ani. În prezent, creditul poate fi accesat doar de tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani împliniți, care sunt cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației.

Gabriela Firea propunea „majorarea sumelor care pot fi accesate, maximum 75.000 de lei în programul Student Invest și până la 150.000 de lei, la Family Start”.

Ce instituții bancare oferă credite

CEC Bank

Libra Internet Bank

Banca Cooperatistă Jiul Tg.Jiu

Banca Cooperatistă Baimareana Baia Mare

Banca Cooperatistă Eurocoop Sf Gheorghe

Banca Cooperatistă Muntenia Pitești

Banca Cooperatista Mihai Viteazul Targoviste

Banca Cooperatistă Deltacoop Tulcea

Banca Cooperatista Putna Focșani

Banca Cooperatistă Tisa Sighetu Marmatiei

Banca Cooperatistă Istrita Buzau

Banca Cooperatistă Ajutorul Rm. Valcea

Banca Cooperatistă Unirea Brasov

Banca Cooperatistă Capital Suceava

Banca Cooperatistă Record Calarasi

Banca Cooperatistă Antic Bistrita

Banca Cooperatistă Rascoala Botosani

Banca Cooperatistă Victoria București

Banca Cooperatistă Izvoru Ștei

Banca Cooperatistă 8 Martie Codlea

Banca Cooperatistă Danubius Braila

Banca Cooperatistă Alfa Târnăveni

Banca Cooperatistă Albina Slatina

Banca Cooperatistă Jijia Dorohoi

Banca Cooperatistă Decebal Deva

Banca Cooperatistă Alianța Cluj-Napoca

Banca Cooperatistă Stejarul Marghita

Banca Cooperatistă Viitorul Iași

Banca Cooperatistă Peneș Curcanu Vaslui

Banca Cooperatistă Dacia Oradea

Banca Cooperatista Muresul Arad

Banca Cooperatistă Mihai Viteazu Craiova

Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP

Dobânzile și comisioanele suportate de stat

Costul total al creditelor acordate în cadrul programelor, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din, potrivit Hotnews:

– rata dobânzii IRCC trimestrial plus o marjă de 4% pe an; marja include toate costurile legate de acordarea şi derularea creditului în toate etapele finanţării (subvenție 100% din dobânda totala pentru programul „StudentInvest”, respectiv 75% din dobânda totală în cazul programului „FamilyStart”);

– comisionul de analiză perceput de către finanţatori este de 0,2% la acordare, calculat la valoarea creditului și este subvenționat de stat, prin bugetul Ministerului Familiei;

– comisionul de gestiune a garanţiilor de stat perceput de către FRC, în valoare de 0,4% anual calculat la valoarea/soldul garanției.

Pentru creditele acordate în cadrul acestor programe nu se percepe comision de rambursare anticipată. În plus, contractul de credit nu poate conține clauze care să permită modificarea unilaterală a acestuia de către finanțatori.

Câți bani se pot împrumuta

În cazul programului Student Invest, suma maximă care poate fi cerută, în prezent, este de 50.000 de lei, fiind garantată în proporție de 80% de FRC. În anul 2023 sunt așteptați 8.333 de beneficiari.

În ceea ce privește Family Start, este vorba despre 75.000 lei (cu același procent garantat de stat) și 6.250 beneficiari.

Valoarea şi durata creditului se stabilesc de finanţator în conformitate cu normele şi procedurile sale interne de creditare, în baza solicitării beneficiarului.

În cazul programului „Student Invest”, dacă beneficiarul nu este angajat, pentru acordarea creditului este necesară prezentarea cel puţin a unui codebitor.

În ceea ce privește „Family Start” este obligatoriu ca cel puțin unul dintre cei doi beneficiari să fie angajat.

Împrumutul se acordă sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie.

Cheltuieli eligibile în programul Student Invest

  • „Taxe de studii, inclusiv licența, master, doctorat;
  • Plata cărților, rechizitelor;
  • Costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
  • Taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
  • Achiziționarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, aplicații informatice de specialitate;
  • Plata chiriei, in limita a maximum 300 euro/luna, la cursul BNR din ziua plății;
  • Plata locurilor de cazare în căminele studențești;
  • Parte/avans din achiziția unei locuințe;
  • Cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, in baza documentelor justificative: convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program;
  • Decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele ”școala după școala”, precum și a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotica si programare, artă și alte cursuri de dezvoltare personală;
  • Costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
  • Investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților care se confruntă cu probleme de sănătate prin stabilirea unui plafon de plată/decontare până la 10.000 de lei”.

 Publicație : Adevărul