Universitatea „Cuza” din Iași se extinde în toată România. A fost stabilit un nou sediu academic

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se află în plină extindere. Deja, la nivel de România a fost stabilit un nou sediu academic, asta în regiunea Moldova. Instituția a efectuat o vizită oficială la Consiliul Județean Vrancea în vederea înființării unei extensiuni la Focșani. Aici se propune funcționarea a 10 programe de studii, dintre care 4 la studii de licență. Modelul va fi cel deja existent la Bălți, Chișinău sau similar celui în curs de înființare la Botoșani

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se află în plină extindere. Deja, la nivel de România, a fost stabilit un nou sediu academic, asta în regiunea Moldova. Deja, conducerea instituției a făcut o vizită oficială la Consiliul Județean (CJ) Vrancea, în vederea înființării unei extensiuni universitare la Focșani. Delegația UAIC a fost condusă de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector. În cadrul întâlnirii s-a decis, de comun acord, înființarea unei extensiuni universitare a UAIC la Focșani, pe modelul celor deja existente la Bălți și Chișinău sau celei în curs de înființare la Botoșani. Pentru extensiunea din Focșani, UAIC propune funcționarea a 10 programe de studii, dintre care 4 la studii de licență.

Universitatea „Cuza” din Iași va deschide extensiunea de la Focșani în sediul fostei Prefecturi Putna, clădire de patrimoniu recent reabilitată

Delegația Universității „Cuza” a fost formată și din: conf. univ. dr. Florin Brînză, prorector pentru programe de masterat, studii doctorale, managementul calității și Extensiunile UAIC, conf. univ. dr. Constantin-Iulian Damian, prorector pentru programe de licență și activități de formare a personalului didactic din învățământul preuniversitar, conf. univ. dr. Ioana Maria Costea, decan al Facultății de Drept, prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, decan al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, prof. univ. dr. Adrian Grozavu, decan al Facultății de Geografie și Geologie, prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, decan al Facultății de Istorie, prof. univ. dr. Alexandru Gafton, decan al Facultății de Litere, conf. univ. dr. Ștefan Boncu, decan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației.

Din partea Consiliului Județean Vrancea, au participat la întâlnire Cătălin Toma, președinte, Ionel Cel-Mare, vicepreședinte și Raluca Tatiana Dan, secretar general al județului. Întâlnirea s-a încheiat cu vizitarea imobilului în care va funcționa extensiunea UAIC din Focșani, anume sediul fostei Prefecturi Putna, clădire de patrimoniu recent reabilitată.

În cadrul întâlnirii s-a decis, de comun acord, înființarea unei extensiuni universitare a UAIC la Focșani, pe modelul celor deja existente la Bălți și Chișinău sau celei în curs de înființare la Botoșani

În cadrul întâlnirii s-a decis, de comun acord, înființarea unei extensiuni universitare a UAIC la Focșani, pe modelul celor deja existente la Bălți și Chișinău sau celei în curs de înființare la Botoșani. Pentru extensiunea din Focșani, UAIC propune funcționarea a 10 programe de studii, dintre care 4 la studii de licență: Istorie – forma de Învățământ la Distanță (ID), Limba și literatura română – o limbă și literatura străină (engleză, franceză, germană, italiană, latină, rusă, spaniolă) – forma de Învățământ cu Frecvență (IF), Planificare teritorială – formă de învățământ ID și Asistență Socială – formă de învățământ ID.

Vor fi și 6 la studii de master: Management și expertiză vitivinicolă – master interdisciplinar, cu specialiști din Iași și experți din Franța (Bordeaux), Drept și ordine publică, forma de învățământ IF, Politici și management în educație, forma de învățământ IF, Evaluare clinică, consiliere și psihoterapie de cuplu și familie, forma de învățământ IF, Politici publice și management instituțional, forma de învățământ IF și Riscuri naturale, SIG și teledetecție, forma de Învățamânt Frecvență Redusă (IFR). Fiecare program de studiu va demara cu câte o grupă de studenți, orarul fiind unul de tip modular.

Universitatea „Cuza”, în plină expansiune academică pe teritoriul României și al Republicii Moldova

Astfel, Universitatea „Cuza” este în plină expansiune academică pe teritoriul României și al Republicii Moldova. Deja, au demarat demersurile pentru ca UAIC să aibă extensiuni în județele Botoșani, Neamț și Vrancea, respectiv orașul Bălți – Republica Moldova.

”Într-un parteneriat cu Universitatea București, respectiv Consiliul Județean Vrancea am făcut toate demersurile pentru a avea o extensiune a noastră și aici. Concret, noul președinte al CJ de aici, Cătălin Dumitru Toma, ne-a pus la dispoziție clădirea unui fost liceu din localitatea Odobești, cu o arhitectură similară cu cea a Colegiului Național Iași”, a punctat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”.

Colaborare cu instituții din Chișinău – Republica Moldova și Bordeaux – Franța

Aici, masterul va fi realizat într-o colaborare cu unități de învățământ de profil din Chișinău – Republica Moldova și Bordeaux – Franța.

„Mai departe, deja am făcut mare parte din demersuri pentru a avea extensiuni în județele Botoșani și Piatra-Neamț. Astfel, la Botoșani vom avea 6 specializări pe care le vom definitiva în perioada următoare, iar la Neamț, noi, Universitatea «Cuza», aveam în centrul orașului o proprietate valoroasă. Din păcate, aceasta a fost lăsată în paragină de-a lungul anilor… Păcat că a fost așa! Acum, chiar dacă e dezastru acolo, cu ajutorul primăriei din Piatra, vom demara un amplu proces de modernizare și de reabilitare a construcției. Aici vrem să deschidem și o grădință a Universității noastre”, a conchis rectorul Toader.

Având în vedere toate acestea, trebuie scos în prim-plan faptul că cea mai veche instituție de învățământ superior a României are cea mai mare expasiune din țară, asta în ultimii 10 ani.

Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

Universitatea de Agronomie din Iași, implicată în sănătatea peștilor de cultură și asigurarea unei producții mai eficiente în sistemele de acvacultură din bazinul râului Prut

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași face cercetări pentru sănătatea peștilor de cultură și asigurarea unei producții mai eficiente în sistemele de acvacultură din bazinul râului Prut. Asta în parteneriat cu Institutul de Zoologie din Chișinău, Republica Moldova și plecând de la proiectul transfrontalier cu titlul „Team up for healthyfish in aquaculturesystems of the Prut riverbasin (TeamUpHealthyFish)”.

Sănătatea peștilor de cultură și asigurarea unei producții mai eficiente în sistemele de acvacultură din bazinul râului Prut, teme de cercetare la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Totul în parteneriat cu Institutul de Zoologie din Chișinău, Republica Moldova și plecând de la proiectul transfrontalier cu titlul „Team up for healthyfish in aquaculturesystems of the Prut riverbasin (TeamUpHealthyFish)”. Îmbunătățirea stării de sănătate a peștilor de cultură și consolidarea capacității de cercetare pentru asigurarea unei producții mai eficiente în sistemele de acvacultură din bazinul râului Prut- asta reprezintă scopul principal al acestui proiect.

Cercetătorii de la Universitatea de Agronomie și cercetătorii de la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe din Chișinău au avut deja o întâlnire on-line de lansare a proiectului

Cercetătorii de la USAMV Iași și cercetătorii de la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe din Chișinău au avut deja o întâlnire on-line de lansare a proiectului, în ultimele zile ale lunii decembrie 2020.

„Printre obiectivele pe care ni le-am propus în cadrul acestei colaborări transfrontaliere amintesc orientarea cercetărilor privind combaterea bolilor peștilor în sistemele de acvacultură din bazinul hidrografic Prut, către preocupările și nevoile crescătorilor de pești. Vom dezvolta metode ecologice de terapie și combatere a bolilor din focarele existente în populațiile de pești crescuți extensiv”, a precizat prof. univ. dr. Liviu Miron, prorector cu cercetarea științifică și relațiile internaționale la USAMV Iași.

De asemenea, acesta a precizat și că:

„urmărim aprofundarea cunoștințelor și transferul acestora studenților, cercetătorilor, medicilor veterinari, biologilor și fermierilor care se ocupă de creșterea peștilor, cu scopul economic de a preveni, diagnostica rapid și trata bolile la pești, prin aplicarea practicilor unor metode prin care să asigurăm o dezvoltare durabilă a resurselor piscicole, cu o diversitate ihtiofaunistică sănătoasă, crescută într-un mediu sănătos”.

Importanța majoră a proiectului în ameliorarea situației privind diagnoza ecologică a acvatoriilor din bazinul râului Prut

De precizat că importanța majoră a proiectului ține de ameliorarea situației privind diagnoza ecologică a acvatoriilor din bazinul râului Prut. Directorul Institutului de Zoologie, ca reprezentant al coordonatorului de proiect și manager administrativ, dr. biolog habilitat Laurenția Ungureanu, a prezentat în cadrul întrunirii on-line scopul și obiectivele proiectului, echipa proiectului, menționând importanța majoră a proiectului în ameliorarea situației privind diagnoza ecologică a acvatoriilor din bazinul râului Prut. Biologul susține necesitatea creării unei baze de date privind bolile peștilor din bazinul râului Prut – probleme majore pentru sistemele de acvacultură, atât din Republica Moldova, cât și din România.

 Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

 

Campania națională anti-COVID-19 este în plină desfășurare și la Iași! Ce vor face rectorii universităților de stat și șefii învățământului ieșean? (EXCLUSIV)

Campania națională anti-COVID-19 este în plină desfășurare și la Iași! Reporterii Cotidianului BZI i-au întrebat, atât pe rectorii marilor universități de stat, cât și pe șefii Inspectoratului Școlar Județean în legătură cu decizia pe care au luat-o. Astfel, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rector TUIAȘI, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rector USAMV Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rector UMF Iași, au decis să se vaccineze. De asemenea, și prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, se va vaccina săptămâna aceasta

Campania națională anti-COVID-19 este în plină desfășurare și la Iași. Marii rectori ai universităților de stat din capitala Moldovei, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rector Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi”, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rector Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad”, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rector Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” și prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rector Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) au decis să se vaccineze. De asemenea, și prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), se va vaccina săptămâna aceasta. În plus, și majoritatea directorilor de licee și colegii vor face la fel. Deja, în marile instituții de învățământ superior ieșene a început vaccinarea cadrelor didactice.

În întregul județ Iași și-au arătat disponibilitatea de vaccinare (la data de 15 ianuarie 2021 și după prima etapă de consultare): personal didactic de predare- 46.50 la sută, personal didactic auxilar- 48.63 la sută, personal nedidactic- 40.31 la sută

La nivelul centralizatorului, oferit de Inspectoratul Școlar Județean Iași Ministerului Educației și Cercetării (MEC), în întregul județ și-au arătat disponibilitatea de vaccinare (la data de 15 ianuarie 2021 și după prima etapă de consultare), 46,5 la sută personal didactic de predare (5.776 de persoane), personal didactic auxilar – 48.63 la sută, adică 4.227 de persoane, iar la categoria personal nedidactic, procentul este 40.31 la sută (1.017 persoane)

Universitatea Tehnică stă cel mai bine la procentul cadrelor care vor să se vaccineze

Și la nivelul celor 5 universități de stat din Iași, Ministerul Educației și Cercetării a făcut un centralizator cu numărul total de angajați (la data de 15 ianuarie 2021) care și-au arătat disponibilitatea de vaccinare anti COVID-19. Cei mai mulți sunt de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (64.90 la sută), la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (62.38 la sută) și la „Alexandru Ioan Cuza” (61.91 la sută). Din totalul de 335 de angajați ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, 167 și-au arătat disponibilitatea de vaccinare, ceea ce reprezintă 49.85 la sută.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” sunt doar 30.97 la sută. De precizat că, aici, din totalul celor 910 angajați ca personal didactic titular, peste 750 sunt medici care își derulează activitatea și ca medici în spitale. Astfel, aceștia se vaccinează în cadrul campaniei derulate în unitățile medicale.

„La UMF Iași trebuie să spunem că peste 750 dintre cadrele didactice lucrează și în spitale. Așadar, ei se vaccinează în etapa derulată pe zona unităților spitalicești. Acolo figurează că și-au făcut vaccinul. De precizat că, la Universitatea de Medicină a fost creată o Platformă unde întreaga comunitate academică (de la profesori, nedidactic sau auxilar și până la studenți) se poate înscrie și spune dacă vor să se vaccineze. Deja sunt peste 4.000 de înregistrări”, au menționat oficialii UMF Iași.

Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași