21 septembrie

A murit un mare profesor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este vorba de Iulian Popescu, fost decan al Facultății de Litere | EXCLUSIV

Zi tristă pentru mediul universitar ieșean și nu numai. A murit un mare profesor al Universității „Al.I. Cuza”, Iulian Popescu, fost decan al Facultatii de Litere. Prof.univ.dr. Iulian Popescu era pensionar și cadru universitar emerit. Acesta a activat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Litere – Departamentul de Limbi și Literaturi Străine, Catedra de Limba și Literatura Franceză.

Prof.univ.dr. Iulian Popescu s-a născut la Constanța, la 9 iunie 1948. După terminarea studiilor liceale (1966), a devenit student al Facultății de Litere a Universității „Al.I.Cuza” (specializarea Limba franceză – Limba română), pe care a absolvit-o în anul 1971. În același an, și-a început cariera universitară ca asistent stagiar la Catedra de Limba și Literatura Franceză a universității ieșene.

Regretatul profesor obținuse titlul de doctor în litere al Universității București. El și-a încheiat cariera universitară în 2013, ca profesor titular. La finalul carierei, a primit titlul de Profesor Emerit al Universității „Al.I. Cuza”. Domeniile lui de predare și cercetare au fost: Lingvistica generală, Lingvistica franceză, Poetica și Stilistica. A publicat cărți, studii și articole în aceste domenii, a fost redactor șef al Analelor de limbi străine, a ținut cursuri și conferințe, a participat la manifestări științifice în țară și în străinătate (București, Cluj, Montpellier, Avignon, Pescara, Barcelona, Madrid).

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

Publicație: Bună Ziua Iași

La „Zilele Revistei «Convorbiri Literare»” organizate de Uniunea Scriitorilor din România – filiala Iași, marele laureat a fost prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

În perioada 17-18 septembrie 2020, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Iași, în parteneriat cu Asociația „Revista Convorbiri Literare” au organizat a XXIV-a ediție a Zilelor Revistei „Convorbiri Literare”. Dată fiind evoluția pandemiei COVID-19, pentru respectarea măsurilor impuse de autorități și, implicit, protejarea participanților, organizatorii au decis ca modul de desfășurare al celei de-a XXIV-a ediții a Zilelor Revistei „Convorbiri Literare” să fie on-line. Printre laureați a fost prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

Uniunea Scriitorilor din România (USR) – filiala Iași, în parteneriat cu Asociația „Revista Convorbiri Literare” au organizat a XXIV-a ediție a Zilelor Revistei „Convorbiri Literare”. Dată fiind evoluția pandemiei COVID-19, pentru respectarea măsurilor impuse de autorități și, implicit, protejarea participanților, organizatorii au decis ca modul de desfășurare al celei de-a XXIV-a ediții a Zilelor Revistei „Convorbiri Literare” să fie on-line. Printre laureați a fost prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Care au fost premiile revistei „Convorbiri Literare” 2020. Președintele Academiei Române, universitarul Ioan Aurel Pop, printre laureați

Premiile revistei „Convorbiri Literare” 2020 au fost acordate după cum urmează: Premiul pentru Debut: Vlad Sibechi pentru „Meditațiile bătrânului despre libertate”, Tracus Arte, Premiul pentru Poezie: Constantin Hrehor, Premiul pentru Proză: Nicolae Iiliescu, Premiul „Alexandru Tzigara-Samurcaș” pentru Istoria mentalităților: Mihai Gheorghiu, Premiul „I.E. Torouțiu” pentru Studii Culturale: George Achim, Premiul „A.D. Xenopol” pentru Istorie: Mihail Dumitru Sturdza, Premiul „Al. Philippide” pentru contribuții la lingvistica românească: prof. univ. dr. Alexandru Gafton, decan Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Premiul de Excelență i-a fost acordat prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, reputat istoric, fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și actual președinte al Academiei Române. De asemenea, Premiul Opera Omnia i-a fost acordat lui Mihai Zamfir, urmând ca Premiul Național „Iacob Negruzzi” pentru cea mai bună revistă literară „Memoria” (director Nicolae Constantinescu) și Premiul Național pentru Critică „Titu Maiorescu”: Ion Pop.

Totul a inclus și acțiunea intitulată generic: „La Centenar: O privire asupra prozei române”. Sâmbătă, 19 septembrie 2020, Uniunea Scriitorilor din România- filiala Iași, în parteneriat cu Asociația „Revista Convorbiri Literare” au fost organizatorii acestui eveniment. Despre situația prozei române, în cadrul unui format tip simpozion, au vorbit: Cassian Maria Spiridon, Marius Chelaru, Dragoș Cojocaru, Ioana Diaconescu, Mircea A. Diaconu, Gellu Dorian, Ioan Holban, Emanuela Ilie, Cristian Livescu, Emilian Marcu, Marius Manta, Alexandra Olteanu, Liviu Papuc, Antonio Patraș, Mircea Platon, Adrian Dinu Rachieru, Nicolae Sava, Vasile Spiridon. Dată fiind evoluția pandemiei COVID-19, pentru respectarea măsurilor impuse de autorități și protejarea participanților, s-a decis ca modul de desfășurare al colocviului să fie on-line.

„Convorbiri Literare” este o publicație literară lunară care apare la Iași. Între 1944 și 1970 a fost suspendată

Revista „Convorbiri Literare” este o publicație literară lunară, care apare la Iași. Între 1944 și 1970 a fost suspendată. În primul număr al revistei, Iacob Negruzzi preciza „Sub numele de «Convorbiri Literare» va apărea, la două săptămâni, o revistă în formatul stinsei «România Literară»”. Revista a fost organul de presă al Societății literare „Junimea”. Primul număr a apărut la 1 martie 1867, la Iași, unde revista a funcționat până în 1886. Între 1886 ți 1944 apare la București, avându-l ca redactor pe Iacob Negruzzi, care predă apoi conducerea unui comitet format din foști elevi ai lui Titu Maiorescu: Mihail Dragomirescu, Simion Mehedinți, P. P. Negulescu, Rădulescu-Motru.

Printre colaboratori s-au numărat Mihai Eminescu, care publică aici majoritatea poeziilor sale; Ion Creangă, care „subpublica” primele trei părți din „Amintiri” și o serie de povești; Ion Luca Caragiale, care „subpublica” majoritatea comediilor sale; Ioan Slavici, care publică nuvele și povești; Vasile Alecsandri, George Coșbuc, Panait Cerna, Octavian Goga, Duiliu Zamfirescu, I. Al. Brătescu Voinești și alți scriitori reprezentativi ai vremii. Publicația se va bucura de cel mai înalt prestigiu din literatura română, ea impunând, încă de la apariție, o direcție nouă, modernă, întregii noastre culturi, definindu-se prin spiritul ei etic și sentimentul valorii estetice.

Publicație: Bună Ziua Iași

Prof. Dan Caşcaval a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor

Rectorul Politehnicii ieşene, prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval, a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, fiind unul dintre cei 17 rectori de la nivel naţional care ocupă această funcţie. Noua conducere a Consiliului Naţional al Rectorilor a fost decisă la Braşov, la Universitatea „Transilvania”, în cadrul reuniunii Plenului Consiliului Naţional al Rectorilor din România, la această întâlnire participând 69 de rectori, reprezentanţi ai universităţilor româneşti.

Totodată, în cadrul întâlnirii de vineri, a fost reales Sorin Cîmpeanu în fruntea Consiliului Naţional al rectorilor, votul fiind unul secret. Majoritatea celor 69 de rectori l-au ales pe Câmpeanu, cu 68 de voturi pentru şi un singur vot împotrivă.

Rectorul Universităţii Tehnice „Gheorge Asachi” din Iaşi se numără printre cei 17 rectori care ocupă de vineri funcţia de vicepreşedinte, alături de Ioan Abrudan de la Universitatea „Transilvania” din Braşov, Leonard Azamfirei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Daniel Breaz de la Universitatea „1 Decembrie 1918 “ din Alba Iulia, Ghiţă Bârsan de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Cristiana Cristureanu de la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, Daniel David de la Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca, Nicolae Istudor de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, Viorel Jinga de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Diana Moş de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Costel Negricea de la Universitatea Romano-Americană din Bucureşti, Marilen Pirtea de la Universitatea de Vest din Timişoara, Valentin Popa de la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Marian Preda de la Universitatea din Bucureşti, Sorin Radu de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Cezar Spînu de la Universitatea din Craiova şi Radu Văcăreanu de la Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti. Secretar General al Consiliului Naţional al Rectorilor a fost ales Mihnea Costoiu de la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Publicație: Ziarul de Iași

Reprezentanţii Universităţii Tehnice sunt mulţumiţi de înscrierile la admiterea de toamnă

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a înregistrat cifre record la admiterea de toamnă din acest an. Asftfel, Politehnica ieşeană a avut cu 200 de candidaţi mai mult faţă de numărul de locuri la buget, dar a înregistrat şi mai mulţi candidaţi pentru locurile la taxă faţă de anii precedenţi în sesiunea de toamnă.

La sesiunea de toamnă din acest an au fost 500 de candidaţi pe cele 307 de locuri bugetate scoase la concurs la ciclul de licenţă, la care se adaugă şi 154 de candidaţi care au optat pentru locurile de la taxă. Cele mai multe dosare au fost depuse la Facultatea de Mecanică, aproximativ 110 dosare la buget şi 44 la taxă, urmată de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, cu 84 de dosare la buget şi 64 la taxă, iar pe locul al treilea Facultatea de Design Industrial şi Managementul Afacerilor, cu 73 de dosare la buget şi 12 la taxă.

Pe lângă acestea, în perioada următoare vor mai fi validate o serie de dosare rămase nefinalizate pe platforma universităţii, astăzi, pe 21 septembrie, urmând să fie definitivată situaţia admiterii. Confirmarea locurilor se va realiza în zilele următoare

Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIASI, precizează că, spre deosebire de anii trecuţi, tinerii au optat pentru specializări mai puţin dorite anterior.

„A fost o admitere foarte bună, cu un număr suficient de candidaţi, distribuiţi pe toate cele 11 facultăţi ale universităţii, există un interes foarte divers în aşa fel încât, lăsând deoparte domeniile tradiţionale de mare atractivitate, s-au orientat către toate facultăţile universităţii, după cum se vede şi din numărul mare de candidaţi din toamnă. Este esenţial acest interes către toate domeniile tehnice, pentru că fiecare are zona de interes în piaţa muncii, în tot peisajul acesta economic la nivel naţional”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin. Rezultatele finale ale procesului de înscriere, defalcate pe facultăţi, pot fi consultate pe platforma de admitere a Politehnicii ieşene.

Publicație: Ziarul de Iași

19 septembrie

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) încheie un an record din punct de vedere al admiterii. La sesiunea din această toamnă au fost cu 200 de candidați mai mulți față de numărul de locuri bugetate scoase la concurs, înregistrându-se și cei mai mulți candidați înscriși pe locurile cu taxă din ultimii 10 ani.

În mod concret, sunt 500 de candidați pe cele 307 de locuri bugetate scoase la concurs la ciclul de licență, fiind și 154 de candidați pentru locurile de la taxă. Cele mai multe au fost depuse la Facultatea de Mecanică – circa 110 dosare la buget și 44 la taxă, la Facultatea de Construcții și Instalații – 84 de dosare la buget și 64 la taxă. O surpriză a admiterii de anul acesta se remarcă la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor, care se află pe locul al treilea în locul preferințelor admiterii de toamnă, cu 73 de dosare la buget și 12 la taxă.

În perioada următoare încă vor mai fi validate o serie de dosare rămase nefinalizate pe platforma universității, luni, 21 septembrie 2020, va fi definitivată situația, urmând perioada de confirmare a locurilor. Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIASI, apreciază, dincolo de numărul mare de candidați de anul acesta, și faptul că preferințele lor au fost variate, fiind mulți candidați la toate specializările tehnice ale universității, nu doar la facultățile care atrăgeau, tradițional, mai mulți studenți.

„A fost o admitere foarte bună, cu un număr suficient de candidați, distribuiți pe toate cele 11 facultăți ale universității, există un interes foarte divers în așa fel încât, lăsând deoparte domeniile tradiționale de mare atractivitate, s-au orientat către toate facultățile universității, după cum se vede și din numărul mare de candidați din toamnă. Este esențial acest interes către toate domeniile tehnice, pentru că fiecare are zona de interes în piața muncii, în tot peisajul acesta economic la nivel național”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.

O singură taxă și un singur dosar

Cei care au candidat pentru locurile puse la dispoziție de către TUIASI au avut posibilitatea să se înscrie, cu o singură taxă și prin depunerea unui singur dosar, la oricâte facultăți ale universității au dorit, în ordinea preferințelor. Ulterior, în funcție de media de admitere și de opțiunile alese, aceștia au fost declarați admiși. Astfel, candidații au putut urmări în timp real situația înscrierilor la fiecare facultate, numărul de solicitări de înscriere fiind generat automat, iar clasificarea în funcție de media candidaților se face în timp real, astfel încât în final rezultatele să fie făcute publice ținând cont de toate opțiunile candidaților.
Rezultatele finale ale procesului de înscriere, defalcate pe facultăți, se regăsesc AICI!.

Publicație: Bună Ziua Iași

Sorin Cîmpeanu, reales peşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor. Lista membrilor noii conduceri

Sorin Cîmpeanu a fost reales preşedinte ale Consiliului Naţional al Rectorilor, vineri, 18 septembrie 2020, la Braşov – Universitatea „Transilvania“, în cadrul reuniunii Plenului Consiliului Naţional al Rectorilor din România (CNR), în prezenţa unui număr de 69 de rectori – reprezentanţi ai universităţilor româneşti. Noua conducere a fost aleasă prin vot secret, cu 68 de voturi „pentru“ şi unul „împotrivă“.

Potrivit unui comunicat remis presei de CNR, noua conducere este formată din:

PREŞEDINTE

  • CÎMPEANU Sorin Mihai – Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti

SECRETAR GENERAL

  • COSTOIU Mihnea Cosmin – Universitatea Politehnica din Bucureşti

VICEPREŞEDINŢI:

  • ABRUDAN Ioan Vasile – Universitatea “Transilvania” din Braşov
  • AZAMFIREI Leonard – Universitatea de Medicină şi Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş
  • BREAZ Valer Daniel – Universitatea “1 Decembrie 1918 “ din Alba Iulia
  • BÂRSAN Ghiţă – Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu din Sibiu
  • CAŞCAVAL Dan – Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi
  • CRISTUREANU Cristiana – Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir” din Bucureşti
  • DAVID Daniel – Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj
  • ISTUDOR Nicolae – Academia de Studii Economice din Bucureşti
  • JINGA Viorel – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti
  • MOŞ Diana Asinefta – Universitatea Natională  de Muzică din Bucureşti
  • NEGRICEA Iliuţă-Costel – Universitatea Romano – Americana din Bucuresti
  • PIRTEA Marilen Gabriel – Universitatea de  Vest din Timişoara
  • POPA Valentin – Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava
  • PREDA Marian  – Universitatea din Bucureşti
  • RADU Sorin – Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
  • SPÎNU Cezar Ionuţ – Universitatea din Craiova
  • VĂCĂREANU Radu – Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti

Cu această ocazie, Plenul CNR a validat şi obiectivele pentru a construi, în următoarea perioadă, un mediu universitar pregătit să răspundă atât provocărilor situaţiei epidemiologice, cât şi standardelor de calitate şi cerinţelor pieţii muncii astfel încât, chiar şi în condiţii speciale, să se poate menţine continuitatea şi creşterea calităţii activităţilor didactice şi de cercetare ştiinţifică, a  competitivităţii fiecărei universităţi şi a învăţământului superior ca sistem în noul cadrul european.

Sorin Mihai Cîmpeanu este rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, preşedinte al Agenţiei  Universitare a Francofoniei şi preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor. A fost ministru al educaţiei şi cercetării ştiintifice în perioada 2014-2015 şi prim-ministru interimar al României.

Publicație: Adevărul

Students have been sold the lie they are able to have a full university experience. They can’t

The government and vice-chancellors have a duty of care, yet in too many colleges, Covid security is mere hygiene theatre

With a new term already under way in many universities, the higher education sector has never felt more beleaguered – and most of the blame for its current state of disarray lies with the government.

In the past few weeks the Department for Education has amassed a staggering charge sheet: the exam results fiasco; trying to force campuses to open more widely without a test and trace system in place; threatening to lock university students down in unfamiliar surroundings; and the bizarre suggestion that teaching outside in the winter months might combat Covid.

Instead of using the summer to develop a nationally coordinated test and trace system, the government has been too distracted by its own spectacular failings to plan ahead. Government actions have exacerbated the public health crisis and fostered conditions for the virus to spread. Even where there are local lockdowns, universities have still been pushed to continue with in-person learning.

A poll for the University and College Union (UCU) in the Observer today suggests that the public has read the science and recognises that now is the time to make online learning the default position. The poll shows that 57% of people in English universities towns and cities fear that the mass movement of students will result in a lockdown on their doorstep, and that just 35% of people agree with the government that in-person learning should continue as far as possible.

Despite the government’s attempts to blame anyone but themselves for the crisis, large swathes of the public are not being fooled. Our polling showed more than twice as many people will blame government for any local lockdown arising from the return to campus as will blame students.

The academic calendar is hardly a mystery, but term is now under way and has left students and staff feeling abandoned. Staff who work in education are used to having our expertise ignored, but the government is continuing to ignore the data and science of its own Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) and experts on its unofficial counterpart, Independent Sage, who all agree a move to online learning now would mitigate against the spread of the virus.

Our main objective is to pressure the government to help us avert a preventable public health crisis

The government can’t just tinker at the edges; it can and must act now before the spread is out of control.

While the government has a lot to answer for, vice-chancellors have a duty of care and a responsibility for safety too. Most are pretending institutions are safe and selling students the lie that they can have a full university experience in the current crisis.

We set out our five tests for safely returning to in-person work months ago and last month called for online learning to be universities’ default position – some employers have done their best to make campuses safe, but most of what we have seen is hygiene theatre.

With the Department for Education refusing to release data on outbreaks in schools, UCU has put the government and universities on notice that we will be monitoring outbreaks in colleges and universities. And we will name and shame institutions that aren’t exercising due caution.

Our main objective is to pressure the government to help us avert a preventable public health crisis. But if our members are concerned with how their institution is behaving, we will back them if they vote to move into dispute and ultimately ballot for industrial action.

Ministers and too many universities are on the wrong side of an overwhelming consensus about the public health risks we are facing. It’s time for them to step up to the plate and put their students, staff and local communities first. This can’t be business as usual.

Publicație: The Guardian

Esther Duflo, prix Nobel d’économie, va enseigner à l’ENS

Professeur au MIT (Etats-Unis), Esther Duflo et son époux Abhijit Banerjee, co-lauréat du prix Nobel, ont accepté l’invitation de l’École d’économie de Paris et de l’Université Paris Sciences et Lettres.

L’économiste Esther Duflo, prix Nobel d’économie 2019, va dispenser des cours auprès de l’École d’économie de Paris (PSE) et de l’Université Paris Sciences et Lettres (PSL) durant l’année académique 2020-2021, ont annoncé les établissements.

La professeur au prestigieux MIT (États-Unis) et son époux Abhijit Banerjee, co-lauréat du prix Nobel, «ont accepté l’invitation de l’École d’économie de Paris et de l’Université Paris Sciences et Lettres à un séjour d’enseignement et de recherche durant l’année académique 2020-2021», indique un communiqué.

Il s’agit d’une «année sabbatique», Mme Duflo ne quitte pas le MIT, a précisé à l’AFP l’université PSL. «Esther Duflo occupera un poste de professeur invitée à l’ENS-PSL. Abhijit Banerjee occupera un poste de professeur de recherche à PSL et sera rattaché au département d’économie de l’École normale supérieure (ENS) ULM. Tous deux seront affectés à PSE pour mener leurs travaux au sein de l’unité de recherche CNRS», détaille le communiqué. Les enseignements dispensés auront lieu au sud de Paris sur le campus PSE/ENS Jourdan.

Eshter Duflo est née à Paris. Après le bac, elle entre en classes préparatoires B/L (lettres et sciences sociales) au lycée Henri IV, avant d’intégrer l’ENS en 1992. Elle étudie l’histoire dans un premier temps avant de se tourner vers l’économie appliquée. Elle effectue sa thèse au MIT où elle obtient un poste de professeur

Publicație : Le Figaro