Primele rezultate ale admiterii la UAIC

Au fost afişate rezultatele la şase dintre facultăţile Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. La studiile finanţate de la bugetul de stat s-a intrat, în general, cu medii de 10 şi peste 9. Sunt, însă, și specializări unde viitorii studenţi au intrat la „buget” cu note de peste 6 sau ceva mai mari de 5.

Ultima medie de admitere la Facultatea de Drept, la studiile de la buget, este 9,67. Au fost 5 medii de 10. De asemenea, ultima medie cu care s-a intrat la învăţământul cu frecvenţă la taxă este 9,59. Totodată, ultima medie cu care s-a intrat la Facultatea de Drept, la învăţământul cu frecvenţă redusă, a fost 9,27. La români de pretutindeni s-a intrat cu medii între 10 şi 9,76 la buget.

La Facultatea de Informatică, învățământ în limba română, s-a intrat la buget cu medii cuprinse între 10 şi 9,89. Au fost 12 medii de 10, una de 9,99, două de 9.98 şi 12 note de 9,97. La taxă, ultima medie a fost 9,88. La Informatică în limba engleză s-a intrat cu medii cuprinse între 10 şi 9,85. La taxă s-a intrat cu 9,82. De asemenea, au fost 9 olimpici acceptaţi la studiile bugetate la specializarea în limba română şi alţi 2 la limba engleză.

La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, la specializarea  Kinetoterapie și Motricitate Special, mediile de intrare au fost între 9,66 şi 9,25, ultima medie la buget şi 8,97 la taxă.

La Facultatea de Fizică s-a intrat cu medii cuprinse între 10 şi 7,56 la buget şi cu medii cuprinse între 9,46 şi 6,25 la taxă. Cu 8,87 şi 7,96 la românii de pretutindeni, la buget şi 8,87 la taxă.

La extensia Bălţi s-a intrat cu medii cuprinse între 9.41 şi 6.47

La Facultatea de Geografie, specializarea Geografia turismului, s-a intrat cu medii cuprinse între 10 şi 8,40 la buget şi 5,62 la taxă. La specializarea Planificarea teritorială s-a intrat la buget cu medii cuprinse între 9,86 şi 7.95, şi cu 7,28 la taxă. La specializarea Hidrologie şi meteorologie s-a intrat la buget cu medii cuprinse între 9,57 şi 7,89, iar la taxă ultima medie a fost 6,68. La specializarea Geografia mediului s-a intrat cu medii cuprinse între 9,52 şi 8,08 la buget, şi de 7,10 la taxă. La specializarea Geografia turismului în limba franceză ultima medie la buget a fost 6,12. La specializarea Geochimie la buget s-a intrat cu medii cuprinse între 9,68 şi 6,06. La Inginerie geologică la buget s-a intrat cu medii cuprinse între 10 şi 6,03.

La Facultatea de Teologie Romano Catolică la buget s-a intrat cu medii între 10 şi 5,83

La celalte facultăţi rezultatele vor fi afişate în cursul zilei de miercuri.

Publicație : Evenimentul

Peste 2200 de candidați s-au inscris la examenul de admitere de la cele 10 specializari din cadrul UMF Iasi

În acest an, la Medicină sunt 1166 candidați (concurență de 3,59/loc bugetat), la Asistență Medicală Generală – 275 (concurență de 3.93/loc bugetat), la Nutriție și Dietetică – 46 (concurență de 3,29/loc bugetat), la Medicină Dentară – 344 (concurență de 3.34/loc bugetat), la Asistență de Profilaxie Stomatologică – 3 (concurență de 0.25/loc bugetat), Tehnică Dentară – 64 (concurență de 1.73 /loc bugetat), la Farmacie – 31 (concurență de 0.40/loc bugetat), la Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic – 38 (concurență de 1,52), la Bioinginerie – 119 (concurență de 1.53/loc bugetat), iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare – 121 (concurență de 1.53/loc bugetat). Testul grilă va avea loc duminică, 24 iulie.

„Tabloul înscrierilor ne arată interesul constant al tinerilor pentru specializările medicină și medicină dentară, unde avem concurența cea mai mare, dar și pentru celelalte specializări din generoasa noastră ofertă educațională. Noutatea în acest an este specializarea Cosmetică Medicală și Tehnologia Produsului Cosmetic, în cadrul Facultății de Farmacie, pentru care am scos la concurs 25 de locuri bugetate și 25 de locuri cu taxă. Din păcate se menține trendul descrescător îngrijorător la specializarea Farmacie, o situație pe care o întâlnim și la celelalte universități de medicină și farmacie tradiționale din țară și care nu are legătură cu calitatea actului didactic.”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Admiterea pentru toate cele 10 specializări se va face pe baza rezultatelor obținute la concursul de tip grilă, programat pentru data de 24 iulie. Concursul se va desfăşura fizic, repartiţia pe săli a candidaților urmând a fi stabilită în aceste zile. „Și în acest an ne vom mobiliza astfel încât concursul de admitere din data de 24 iulie să decurgă fără probleme. Le doresc candidaților mult succes!” a completatprof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF „Grigore T. Popa” din Iași.

Publicație : Evenimentul

Top Exclusiv BZI LIVE! Dialog special pe teme educaţionale, de cercetare şi intelectuale alături de Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române

Miercuri, 20 iulie 2022, începând cu ora 13.00, în Platoul BZI LIVE este programată o nouă ediţie din arealul educaţional, cultural, artistic şi ştiinţific. Invitat special este reputatul şi elegantul prof. univ. dr. ing. acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române în perioada 2014-2022.

Figura a mediului ştiinţific ieşean, naţional şi internaţional în Ingineria chimică, domnia sa a coordonat ani buni celebrul Institut de Chimie Macromoleculară Petru Poni din Iaşi, fiind unul dintre marcanţii profesori ai Universităţii Tehnice – TUIASI Gheorghe Asachi. Alături de vicepreşedintele Academiei Romane vor fi abordate teme educaţionale, de cercetare şi intelectuale.

Vă aducem aminte că Bogdan C. Simionescu tocmai a fost laureat cu titlul de Doctor Honoris Causa de către UMF Iaşi.

Totul despre academicianul Bogdan C. Simionescu

Academician Bogdan C. Simionescu este profesor de Ştiinţa polimerilor în Departamentul Polimeri Naturali şi Sintetici din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi şi cercetător ştiinţific I la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ Iaşi. Din anul 1976 coordonează grupe de cercetare în cadrul Institutului „Petru Poni“, al cărui director a fost timp de 14 ani (2000-2014). Din 1991 este conducător de doctorat. Începând cu anul 2003 este director al Centrului de Excelenţă „Polimeri“ din Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ Iaşi, iar din 2006 director al Platformei de formare şi cercetare interdisciplinară „Materiale polimerice înalt performante pentru medicină, farmacie, microelectronică, stocare de energie/informaţii, protecţia mediului“ (MATMIP) din aceeaşi universitate. În ultimii ani a fost director şi coordonator al mai multor granturi internaţionale şi naţionale.

A predat că profesor invitat la universităţile din Kyoto (Japonia), Freiburg (Germania) şi Czestochowa (Polonia), la mai multe universităţi din Franţa – Mulhouse, Dunkerque, Rouen, Montpellier 2, Angers, la Şcoala Naţională Superioară de Mine din Pariş şi CEMEF – Sophia Antipolis –, la Societatea de Ştiinţa Polimerilor (Japonia), Centrul de Cercetări în Chimia Polimerilor, Zabrze (Polonia) etc.

Preocupările sale ştiinţifice s-au situat pe mai multe coordonate: compuşi macromoleculari semiconductori, sinteza precursorilor materiei vii în condiţii abiotice simulate, procese neconvenţionale de polimerizare, obţinerea de copolimeri bloc şi grefaţi cu structuri şi proprietăţi prestabilite prin tehnici combinate de sinteză, arhitecturi macromoleculare complexe ş.a.

Rezultatele cercetărilor acad. Bogdan C. Simionescu şi colaboratorilor se regăsesc în peste 350 de lucrări ştiinţifice apărute în străinătate şi în ţară, două cărţi (în colaborare), capitole în cărţi, brevete. A susţinut peste 130 conferinţe invitate în Europa, SUA, Canada, Japonia.

Din 2007 este membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte.

A fost ales membru corespondent al Academiei Române în noiembrie 2000 şi membru titular în anul 2009.

În perioada 2012–2014 a fost preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române, iar în perioada 2014 – 2022 a fost Vicepreşedinte al Academiei Române.

În iunie 2015 a fost distins cu Medalia „Cristofor Simionescu“ pentru excelenţă în chimie macromoleculară acordată de American Chemical Society şi a Filialei ACS din România.

La 1 Decembrie 2015 a fost distins de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler.

Publicație : Bună Ziua Iași