Dosarele Istoriei! Analiza specială a relațiilor româno-ruse, din ultimii 250 de ani, în contextul Războiului din Ucraina, alături de prof. univ. dr. Cristian Ploscaru, Facultatea de Istorie a UAIC din Iași

Miercuri, 22 februarie 2023, începând cu ora 14.00, în Studioul BZI LIVE este programată o nouă emisiune, sub egida ”Dosarele Istoriei”!. Este vorba de o analiza specială a relațiilor româno-ruse, din ultimii 250 de ani, în contextul Războiului din Ucraina, alături de prof. univ. dr. Cristian Ploscaru, Facultatea de Istorie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, Catedra de Istorie modernă a românilor şi universală și membru titular al Centrului de Istoria Relațiilor Internaționale (CIRI). Alături de reputatul istoric vor fi scoase în prim-plan aspecte legate de tabloul relațiilor bilaterale cu fostul Imperiu Țarist, URSS sau Federația Rusă de-a lungul deceniilor, modul în care s-au raportat rușii la români, atât diplomatic, organizatoric, cazul Basarabiei. De asemenea, despre relaţia militară a României cu Rusia de-a lungul istoriei, din momentul în care existau doar Țările Române, Principatele Române, de la 1859 când a fost fondat Statul român modern, şi până la momentul instaurării comunismul. Pe de altă parte, motivul și rostul declanșării Războiului din Ucraina de către Federația Rusă, cum ne-au tratat cei de la Est, chiar și atunci când am avut ”garanții” de securitate din partea Moscovei vor fi alte puncte ”atacate” în dialogul cu prof. univ. dr. Cristian Ploscaru.

Interesul Rusiei cu privire la regiunea unde se află astăzi Moldova și Țara Românească

Detaliat, istoricul arată că interesul Rusiei cu privire la regiunea unde se află astăzi Moldova şi Ţara Românească, singurele provincii autonome româneşti de la momentul respectiv, a început odată cu regimul ţarinei Ecaterina cea Mare. A doua etapă a relaţiei este perioada 1792 – 1855, atunci când se încheie Războiul Crimeii, început în 1853. În această perioadă am fost cel mai aproape de anexarea în Imperiul Rus. Ulterior, ruşii au ocupat, după 1829, Țările româneşti şi au consolidat o formă de control politic, marcat și prin apariţia Regulamentelor Organice. Cristian Ploscaru reliefează că Rusia încerca o reformare şi o modernizare a instituţiilor din Țările româneşti pentru a fi mai uşor integrate cu teritoriile din vest ale Imperiului Rus. Mai departe, istoricul va puncta momentele legate de Primul Război Mondial respectiv cel De-Al Doilea Război Mondial respectiv instaurarea comunismului și controlul URSS și până la atacul lui Vladimir Putin în statul vecin sau riscurile la care este expusă Republica Moldova.

Premiat cu Premiul ”Nicolae Iorga” al Academiei Române, în 2015, pentru cartea ”Originile ”Partidei Naţionale” din Principatele Române, I, Sub semnul ”politicii boiereşti” (1774-1828), Iaşi, Editura Universităţii ”Cuza”

Unul dintre cei mai importanți cercetători și istorici, prof. univ. dr. Cristian Ploscaru devine, în 2006 – doctor în domeniul Istoriei, specializarea Istoria Modernă a Românilor, cu tema de doctorat, ”Partida Naţională în prima jumătate a secolului al XIX-lea”, conducător ştiinţific: prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti. Are specializare și legată de ”România în relaţiile internaţionale. Cursuri/seminarii susţinute: – Istoria modernă a românilor, semestrul I şi semestrul al II-lea, seminar. – Curs şi seminar special de Istoria modernă a Românilor, anul al III-lea, semestrul al II-lea – Curs şi seminar opţional, anul al III-lea, semestrul I, cu tema ”Formarea naţiunilor”. Premiat cu Premiul ”Nicolae Iorga” al Academiei Române, în 2015, pentru cartea ”Originile ”Partidei Naţionale” din Principatele Române, I, Sub semnul ”politicii boiereşti” (1774-1828), Iaşi, Editura Universităţii ”Cuza”. A fost director proiect de cercetare CNCS-UEFISCDI (noiembrie 2015-noiembrie 2017) intitulat ”Elitele şi puterea. Conspiraţii boiereşti în Moldova în secolul al XVIII-lea”. De asemenea, are numeroase studii și articole de specialitate, lucrări pe teme originale și interesante, inclusiv cele legate relația cu fostul Imperiu Țarist. Așadar, o ediție-documentar BZI LIVE ce nu trebuie ratată!

Publicație: Bună Ziua Iași

Spectacol caritabil ASCOR Iași „O seară românească”. Studenții au petrecut autentic românește

Peste 200 de tineri din Iași au petrecut românește duminică, 19 februarie 2023, în cadrul evenimentului caritabil intitulat „O seară românească”. Spectacolul care a avut loc la Centrul de Evenimente AGORA a avut drept scop strângerea de donații pentru mai mulți copii cu posibilități materiale reduse, care se vor bucura de o zi petrecută în orașul celor șapte coline.

Membrii ASCOR Iași au ales să promoveze tinere talente precum: Robert Damian, Marian Orzetic, Silvia Mleșniță, Roberta Procopiuc, Bianca Nechita, Ana Georgiana Blăgeanu, Petronela Popa și Stelian Cheptroșu. Lor li s-a alăturat Ansamblul Studențesc „Doina Carpaților”, iar seara a fost încheiată de artista ieșeană Florentina Vezătiu care, pe lângă cânt, a adresat un bun îndemn tinerilor participanți.

„Mai multe lucruri merită a fi remarcate în privința evenimentului. Astfel de spectacole care cultivă dansul și portul românesc ne ajută să înțelegem că tinerii simt și se bucură în „limba lor”, într-un mod specific românesc. Iar prin acest eveniment ne-am propus pe de o parte să facem un bine prin scopul caritabil propus și pe de altă parte am dorit să valorificăm tineri artiști, care sunt colegii, dar și reprezentanții noștri, prin talentul pe care îl au și pe care îl cultivă prin muncă”, a transmis Tomeac Iulian, președinte ASCOR Iași.

Organizarea „Serilor Românești” a devenit în ani o tradiție în cadrul Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români – filiala Iași, valorificând portul și dansul tradițional.

Dacă doriți să susțineți activitățile și campaniile caritabile ale ASCOR Iași o puteți face donând:

Donează

Cont: RO61 BRDE 240 SV952 3528 2400

Banca: BRD Iaşi

 Publicație: Bună Ziua Iași

Produse printate 3D din materiale eco-friendly, o afacere a unui absolvent USV Iași

Piese de schimb pentru mașini, jucării, sculpturi, decorațiuni, toată colecția de produse printate 3D din materiale eco-friendly – aceasta este afacerea gândită, inițiată și pusă la punct de un absolvent al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași (USV), cu ajutorul fondurilor europene.

Vlad – Andrei Ene a absolvit Facultatea de Agricultură USV Iași și împreună cu fratele său, Răzvan au reușit să își transforme visul în realitate – un business de printare 3D, o tehnologie inovatoare și sustenabilă care poate oferi alternative personalizate și durabile la produsele convenționale produse în masă. ,,Acum aproximativ un an, am urmat un curs de antreprenoriat care oferea finanțări de 20.000 euro pentru cele mai bune idei de business. Am început să explorez această nouă tehnologie pe care o consideram foarte interesantă de mult timp: imprimarea 3D, care din păcate în țară la noi este adoptată mai încet. După ce am studiat mai mult și am văzut tot ceea ce se poate realiza, am simțit că inițierea unei afacere de imprimare 3D din materiale eco-friendly mă reprezintă”, transmite antreprenorul Vlad – Andrei Ene.

Cu ajutorul unei imprimante 3D, se pot crea obiecte personalizate și unice, folosind materiale care altfel ar fi aruncate la gunoi, transmite tânărul antreprenor. ,,Această tehnologie are un impact sustenabil asupra planetei și oferă oportunități nelimitate de creativitate. Am crezut că această afacere ar putea face o diferență reală în lume, contribuind la protejarea mediului înconjurător și la reducerea deșeurilor. Am început să creăm tot felul de obiecte, de la jucării și decorațiuni, până la piese de schimb pentru mașini. Asta demonstrează că prin pasiune și perseverență, putem găsi modalități noi și creative de a face o diferență în lumea noastră și de a proteja mediul înconjurător, astfel încât să putem lăsa o lume mai bună pentru generațiile viitoare”, a mai spus Vlad Ene.

Datorită imprimării 3D, pot fi realizate  obiecte în formă de animale, personaje din seriale, filme, personaje istorice, mașini, jucării, decorațiuni, piese de artă și multe altele. ,,Una dintre imprimantele noastre 3D poate produce o gamă largă de produse unice și diverse, de la cele mai neobișnuite obiecte până la cele mai practice piese de schimb pentru diferite dispozitive și echipamente. În plus, această tehnologie poate fi folosită pentru a produce piese de schimb pentru mașini sau echipamente, ceea ce poate ajuta la economisirea banilor și la reducerea deșeurilor. Cea mai interesantă parte a imprimării 3D este că posibilitățile sunt nelimitate. Această tehnologie permite să creăm orice obiect pe care îl putem imagina, indiferent de cât de complex sau de neobișnuit ar fi’’, este de părere absolventul USV Iași.

Timpul necesar pentru imprimarea 3D depinde de complexitatea obiectului, dimensiunea sa și de tipul imprimantei 3D utilizate, menționează Vlad – Andrei Ene, absolvent al USV Iași, care mai menționează că utilizarea materialelor reciclate contribuie la reducerea deșeurilor și la protejarea mediului înconjurător. Piața pentru produsele printate 3D este în continuă creștere, deoarece consumatorii devin tot mai interesați de alternativele durabile și personalizate.

Pe site-ul lor www.3dify.ro pot fi descoperite toate produsele inovative și unice din materiale eco-friendly fabricate în Romania.

 Publicație: Evenimentul și Ziarul de Iași și Adevărul