Doi concurenți UAIC Iași, premiați în Turneul Campionilor Games of Science

Competiția de comunicare a științei Games of Science, aflată la prima ediție, și-a desemnat în acest weekend câștigătorii etapei naționale. De la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Isabela Dragomir, doctor în biofizică moleculară și cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare ICI, a câștigat locul II în competiție.

„A fost o experiență minunată la Games of Science! Am petrecut câteva zile intense printre oameni creativi și pasionați de știință și comunicare, am creeat conexiuni și am învățat unii de la alții. Mi-a făcut plăcere să scot știința din laborator și să o prezint publicului larg! Și voi continua să o fac!”, a declarat Isabela Dragomir.

De asemenea, premiul publicului a fost adjudecat de Claudiu Roman, doctorand și asistent de cercetare în domeniul poluării atmosferice în cadrul Centrului CERNESIM al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a cărui prezentare a acoperit tehnologiile de distrugere a poluanților gazoși.

„Games of Science a reprezentat pentru mine o experiență inedită, într-un format unic și dinamic. Masterclass-ul la care am participat a reușit să fundamenteze noi tehnici de abordare a unui subiect științific și să rupă bariera de comunicare între cercetători și publicul larg. Concursul a fost realizat într-un cadru informal, provocator și intens. Toți participanții au fost nevoiți șă renunțe la acel”limbaj de lemn”, să își adapteze discursul pe înțelesul publicului nespecializat și să îmbrace informațiile în haine aurite. Recomand cu drag tinerilor studenți, profesori și cercetători participarea la viitoarele ediții ale Games of Science, indiferent dacă sunt emotivi sau, din contră, expansivi”, a precizat Claudiu Roman.

Unde s-a desfășurat turneu Campionilor Games of Science

Turneul Campionilor Games of Science s-a desfășurat sâmbătă, pe 18 iunie, la Universitatea Politehnica din București. Evenimentul, organizat de British Council România, Asociația Biomentorhub și Universitatea Politehnica din București, sub coordonarea specialistei în comunicarea științei Ada Roseti, a adus în fața publicului 10 tineri cercetători, finaliști ai sesiunilor Games of Science, care au acceptat provocarea de a vorbi despre cercetări științifice complexe pe înțelesul publicului larg, în mod cât mai simplu și atractiv, pe durate de la 15 secunde la 3 minute.

Concurenții au fost evaluați pentru atractivitatea, claritatea și impactul prezentărilor lor de un juriu format din Dr. Sorin Cebotari, Mădălina Cocea, Vasile Decu, Andrada Fiscutean, Dani Petrache, Oana Racheleanu și Anda Vișan.

Înaintea concursului, pe 17 iunie, tinerii cercetători au participat și la un masterclass de comunicare a științei de o zi, condus de specialista în comunicare Ada Roseti.

Finaliștii din Turneul Campionilor au fost selectați dintre cei peste 100 de studenți și tineri cercetători din România care au avut ocazia de a-și antrena abilitățile de comunicare în această primăvară, în cadrul primei ediții a sesiunilor de training și concurs Games of Science, într-un format original dezvoltat de Ada Roseti. Sesiunile au fost derulate de British Council România în colaborare cu Asociația BioMentorHub ca parte a proiectului “Știința pentru toți”, finanțat în cadrul CIVIS OPEN LAB-UB al Universității din București, cu sprijinul mai multor parteneri universitari.

Concurenții clasați pe locurile I și II în competiție, precum și câștigătorul premiului publicului, au primit posibilitatea de a susține gratuit examenele de limba engleză Cambridge English Assessment sau Aptis din partea British Council România, precum și pachete de cărți din colecțiile de știință și beletristică de la Editura Humanitas.

Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul partenerilor Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, Asociația Ad Astra, Editura Humanitas, Comisia Națională a României pentru UNESCO, Lexonn.

Publicație: Bună Ziua Iași

Sute de invenții, din toată lumea, expuse la Iași

Peste 300 de invenții de la 50 de participanți internaționali vor putea fi studiate în cadrul expoziției „Inventica 2022”, organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Începând de astăzi, 22 iunie 2022, peste 300 de invenții vor fi expuse la Expoziţia Internaţională de Invenţii „Inventica 2022”, ediție desfășurată în Sala Paşilor Pierduţi. Acestea pot fi observate până pe 24 iunie, iar pe 23 iunie va avea loc, tot în Sala Pașilor Pierduți, Conferința Internațională de Inventivă – „Inventica 2022”

Începând de astăzi, 22 iunie 2022, peste 300 de invenții vor fi expuse la Expoziţia Internaţională de Invenţii „Inventica 2022” ediție desfășurată în Iaşi, Sala Paşilor Pierduţi, din Corpul A al Universității Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi”. Acestea pot fi observate până pe 24 iunie, iar pe 23 iunie va avea loc, tot în Sala Pașilor Pierduți, Conferința Internațională de Inventivă – „Inventica 2022”.

„Manifestare a creativității, o olimpiadă a spiritului inventiv, Expoziţia Internaţională de Invenţii «Inventica 2022» și Conferința Internațională de Inventică – Inventica 2022, aflate la a XXVI-a ediție, sunt o sărbătoare a inventatorilor, dar şi un spațiu sinergic, într-o stimulată cultură inovațională, dezvoltată de mai bine de 45 de ani de Școala de Inventică, în Iași – Capitală a Creativității”, au precizat organizatorii.

Sute de invenții, din toată lumea, expuse la Iași

A 26-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Invenţii, „Inventica 2022”, organizată de către Institutul Naţional de Inventică Iaşi din cadrul Universității Tehnice, se va desfăşura în perioada 22-24 iunie 2022, în Sala Paşilor Pierduţi, din Corpul A al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Totodată, a 26-a ediţie a Conferinței Internațională de Inventică – „Inventica 2022” se va desfășura pe 23 iunie, tot în Sala Paşilor Pierduţi și va oferi inventatorilor un forum academic pentru inovație științifică.

Peste 50 de participanţi universități, institute de cercetare, companii și inventatori individuali din România, Moldova, Turcia, Polonia și Malaezia

În cadrul Expoziţiei Internaţionale de Invenţii „Inventica 2022” au fost înscrise peste 300 de invenţii brevetate şi în curs de brevetare și proiecte de cercetare de către peste 50 de participanţi universități, institute de cercetare, companii și inventatori individuali din România, Moldova, Turcia, Polonia și Malaezia.

„Scopul Expoziţiei Internaţionale de Invenţii «Inventica 2022» este de a reuni universități, institute de cercetare, companii, asociaţii, inventatori şi persoane interesate de domeniul inventicii în această nouă paradigmă impusă de perioada curentă complicată și plină de provocări pentru toți inventatorii, cercetătorii, membrii comunității academici și ai mediului industrial”, au mai adăugat organizatorii.

Așadar, la Iași, 300 de invenții vor fi expuse pentru cei interesați și în organizarea TUIASI.

Publicație: Bună Ziua Iași și Evenimentul

Iubitorii de peisagistică și pasionații de vin sunt invitați la cursuri susținute de specialiști ai USV Iași

Facultatea de Horticultură a Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), propune pasionaților de vin și iubitorilor de peisagistică, o serie de workshop-uri, menite să transmită informații, să formeze deprinderi și în același timp, să se relaxeze și să încânte participanții.

Fiecare workshop va avea durata de trei ore și va consta în prezentarea profesională a unor tematici de interes din domeniile abordate.

Pasionaților de vin li se propune degustarea și caracterizarea unor vinuri reprezentative pentru regiuni viticole de reputație națională și internațională, iar iubitorilor de peisagistică inițierea în artă topiară (tăierea artistică a plantelor și crearea de sculpturi din acestea) și utilizarea, în scop decorativ, a unor specii vegetale.

Primele două workshop-uri vor avea loc în data de 15 iulie 2022, în laboratoarele Facultății de Horticultură a USV Iași și vor avea ca tematică, pentru degustarea de vinuri “Particularități ale vinurilor Regiunii viticole a Dealurilor Moldovei.” iar pentru peisagistică “Utilizarea tehnicilor de artă topiară în amenajarea grădinii familiale.”.

Workshop-urile se vor desfășura cu grupe de 10 participanți. Taxa de participare la un workshop este de 200 lei, iar data limită a înscrierilor, 1 iulie 2022. Pentru înscriere și informare privind programul și locațiile întâlnirilor, cei interesați sunt rugați să transmită email la adresa aphp2022@gmail.com

 Publicație: Bună Ziua Iași

Două şefe de promoţie de la UMF vorbesc despre cei 6 ani de facultate. „Nu m-aş vedea făcând altceva”

Două şefe de promoţie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) au vorbit, la finalul studiilor, despre experienţa lor ca studente şi ce le aşteaptă pe viitor. Mădălina Andreea Beldie este şef de promoţie la specializarea Medicină, linia de predare în limba română. După şase ani de studiu, aceasta spune că este greu să îşi dea seama de momentul 0 în care s-a decis să urmeze studiile de medicină, dar a avut mereu o pasiune pentru ştiinţe, care a împins-o încă de la începutul liceului să vrea să urmeze medicina. „Prilejul cu care m-am convins că am făcut alegerea potrivită a fost abia practica de vară de la finalul anului I, primul meu contact mai îndelungat cu spitalul. De atunci am fost sigură că meseria de medic este cea pe care mi-o doresc pentru viitorul meu şi că nu m-aş vedea făcând altceva. De-a lungul facultăţii am avut experienţe de tot felul, dar simt că acum, la finalul celor 6 ani, cele frumoase au reuşit să contrabalanseze tot stresul şi toată anxietatea de dinaintea fiecărui examen, toată oboseala şi emoţiile pentru fiecare activitate de voluntariat”, a povestit Mădălina. Aceasta spune că cele mai dragi şi puternice amintiri vor rămâne cele create alături de colegi în special făcând voluntariat la Societatea Studenţilor Medicinişti IeşenAceasta spune că şi-a găsit o a doua familie la facultate şi pleacă extrem de recunoscătoare pentru asta şi mult mai bogată. „De-a lungul timpului, am fost întrebată de colegi mai mici, elevi de liceu, dacă este dificil să fii student la Medicină. De fiecare dată răspunsul meu a fost că nimic nu este greu, atâta timp cât îţi place ceea ce faci, tocmai de aceea, cred că aceasta ar trebui să fie singura motivaţie în alegerea carierei de medic. Nu pot să mint şi să spun că ultimii 6 ani au fost uşori, chiar deloc, am avut de făcut sacrificii şi am fost nevoită să mă adaptez la situaţii pe care nici nu mi le-aş fi putut imagina atunci când eram încă la liceu, dar ce vreau să subliniez este faptul că aspiraţia de a deveni un medic bun pentru pacienţii tăi şi curiozitatea şi interesul sunt cele care te ajută să continui în momentele grele”, a mai spus studenta. O părere similară a avut şi colega ei, Ştefana Pascariu, şef de promoţie la Medicină Dentară, tot la linia de predare în limba română. Aceasta spune că materia a fost copleşitoare în primii ani de studiu, în special specializările preclinice, fiind o mare cantitate de informaţie dublată şi cu „alergătura” de la un spital la altul pentru cursurile făcute direct în mijlocul pacienţilor, de medicină internă sau neurologie. „Noi visam la momentul când vom începe cu adevărat să restabilim zâmbetul pacienţilor. Momentul începerii stagiilor clinice de chirurgie sau parodontologie, din domeniul medicinei dentare, ne-au făcut să înţelegem importanţa cunoaşterii vaste a domeniului medical pentru a putea trata complet un pacient. Consider că, lăsând la o parte multitudinea de examene şi nopţi nedormite, aceşti 6 ani de facultate au fost anii în care am reuşit să mă dezvolt ca om, pentru a reuşi să îmbrăţişez meseria de medic stomatolog”, a spus Ştefana Pascariu. UMF publică mărturiile şefilor de promoţie într-o campanie de promovare a admiterii din luna iulie, pentru care au început înscrierile încă de la începutul lunii iunie.

Publicație: Ziarul de Iași