La Iași s-au pus bazele oficiale ale unui nou și important gimnaziu! Școlarii vor avea la catedră un grup select și celebru de profesori – EXCLUSIV

La Iași apare un nou gimnaziu. Acesta este fondat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Concret, în ședința Senatului instituției a fost aprobată (ieri, 22 aprilie 2021) decizia de înființare a gimnaziului care va funcționa în cadrul Școlii „Junior”. Este vorba de două clase a V-a, care vor avea la catedră profesori celebri din orașul Iași, precum Mihaela Lesenciuc la Geografie sau Elvira Rotundu la Istorie. Inițiativa aparține rectorului de la „Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Entitatea este recunoscută de Ministerul Educației și Cercetării și va avea finanțare de la bugetul de stat

Ieri, Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a aprobat decizia de înființare a gimnaziului care va funcționa în cadrul Școlii „Junior”. Este vorba de două clase a V-a, care vor avea la catedră profesori celebri din orașul Iași, precum Mihaela Lesenciuc la Geografie sau Elvira Rotundu la Istorie. Inițiativa aparține rectorului de la „Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Entitatea este recunoscută de Ministerul Educației și Cercetării și va avea finanțare de la bugetul de stat. „Este primul pas spre noul nostru liceu care va funcționa plecând de la ceea ce înseamnă «Școala Junior». Vom avea, din anul școlar viitor, două clase de gimnaziu. Avem discuții cu profesori importanți din zona învățământului preuniversitar ieșean care le vor preda școlarilor”, a punctat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Școala „Junior” a devenit una din rețeaua publică de Stat prin aprobarea obținută de la Ministerul Educației și Cercetării

Totul face parte din proiectul Universității „Cuza” de a dezvolta învățământul preuniversitar prin înființarea acestei structuri gimnaziale și, ulterior, a unui liceu. În acest context, începând cu anul școlar 2020-2021, Școala Primară „Junior” a fost inclusă în rețeaua școlară a unităților de învățământ preuniversitar de stat. Având în vedere calitatea procesului instructiv-educativ din cadrul Școlii Primare „Junior”, instituție care și-a dobândit un loc binemeritat în ansamblul învățământului preuniversitar ieșean datorită rezultatelor obținute de la înființare până în prezent, s-a constatat că absolvenții de „Junior” doresc să își continue studiile la „Cuza”. În plus, datorită numărului mare de solicitări primite din partea părinților care doresc să își înscrie copiii la Școala Primară „Junior”, s-a decis constituirea unei noi clase pregătitoare, pe lângă cea existentă, în anul școlar 2021-2022. Înscrierile pentru locurile rămase disponibile în urma primei etape de selecție vor avea loc în perioada 24 martie-2 aprilie 2021.

„Absolvenții primelor promoții ai Școlii «Junior» sunt studenți la UAIC, iar dorința deopotrivă a părinților și elevilor școlii este de a se putea continua studiile gimnaziale în cadrul acestei instituții, dorință aflată în consonanță cu strategia de dezvoltare abordată de conducerea universității, care își dorește înființarea unei structuri gimnaziale, apoi liceale”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității „Cuza”.

Școala „Junior” funcționa ca Departament în cadrul Universității „Cuza”

Școala „Junior” funcționa ca Departament în cadrul Universității „Cuza”. Este vorba despre prima școală cu clasele I-IV din România, care funcționează în cadrul unei instituții de învățământ superior.

„Noi am făcut toate aceste demersuri și, iată, că un prim rezultat este tocmai că am obținut avizul de la MEC. Este o dorință mai veche a comunității academice de la «Cuza» ce se leagă de a dezvolta și ciclul gimnazial, respectiv liceal. Practic de a avea un liceu al nostru, de a completa tot ceea ce înseamnă pregătirea educațională a unui individ, de la grădiniță și până la studii de doctorat sau post-doctorat. Acum, căutăm și un spațiu sau un nou teren în care să funcționeze toate acestea”, a scost în evidență prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector de la UAIC din Iași.

Școala „Junior” funcționa ca Departament în cadrul Universității. Este vorba despre prima școală cu clasele I-IV din România, care funcționează în cadrul unei instituții de învățământ superior.

Publicație: Bună Ziua Iași

O nouă tragedie în mediul academic al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” şi al istoricilor de pe plan naţional! A murit universitarul Mihail Vasilescu – Exclusiv

O nouă tragedie în mediul academic al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” şi al istoricilor de pe plan naţional! A murit universitarul Mihail Vasilescu. Acesta a predat, decenii, elemente fundamentale ce ţin de Istoria Antică, Egipt şi Roma. Redăm, mai jos, mesajul decanului Facultăţii de Istorie al UAIC, prof. univ. dr. Lucreţiu-Ion Bîrliba:

„Facultatea de Istorie anunță cu nespusă tristețe plecarea dintre noi a Profesorului Mihail Vasilescu, specialist în istoria antică universală, în particular istoria Greciei şi a originii populațiilor din vechea Eladă. Împătimit admirator și cunoscător al culturii lumii antice, Domnia Sa a pledat necontenit pentru punerea în valoare a izvoarelor și monumentelor Antichității ca exemple de urmat în societatea actuală. Profesorul Vasilescu a făcut parte din acea generație de dascăli și cercetători care au pus preț pe cunoașterea surselor, pe dragostea față de document și față de cultură în general. El rămâne în memoria generațiilor de studenți cărora le-a fost dascăl prin zâmbetul său cald, prin nesfârșita sa bunătate și prin boemia în cel mai frumos sens al cuvântului. Prin plecarea neașteptată și oarecum grăbită a Domniei Sale, alături de cea a Profesorului Ioan Caproșu, Facultatea de Istorie se desparte, încet-încet, de o generație de profesori care au ridicat știința istorică românească.
Dumnezeu să-l odihnească!”

Publicație: Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

 Decanul Facultății de Istorie a UAIC Iași a discutat despre marele profesor Ioan Caproșu, pregătirea profesională și științifică la cele mai înalte standarde, activitatea universitarului, dar și despre învățământul online, în Studioul BZI LIVE

Joi, 22 aprilie 2021, la ora 15.00 a fost programată o nouă şi interesantă ediţie în Studioul BZI LIVE! Invitat special a fost istoricul şi arheologul prof. univ. dr. Lucretiu-Ion Bîrliba, Catedra de Istorie Veche şi Arheologie respectiv decanul Facultăţii de Istorie a celei mai vechi instituţii moderne de învăţământ superior românesc, „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi.

În prim-planul editiei-dialog a fost evocarea marelui profesor, academician şi istoric Ioan Caproşu, trecut la cele veşnice în urmă cu câteva zile. Pe de altă parte, cu un parcurs şi o pregătire profesională, ştiinţifică la cele mai înalte standarde, implicat arheolog respectiv un foarte bun specialist pe zona epigrafiei latine, profesorul Bîrliba are în spate o carieră exemplară! În această producţie media au fost abordate aspecte legate de activitatea universitarului, atât pe zona didactică, ştiinţifică, de cercetare, editoriala sau pe linie arheologica. De asemenea, au fost prezentate elemente ce ţin de programul managerial pe care îl are în vedere, pentru următorii ani, ca decan. Care vor fi priorităţile acestuia, cum vede învăţământul on-line sau ce strategii are în vedere pentru Facultatea de Istorie, în această perioadă grea, au reprezentat alte repere ale dialogului.

Doliu la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Vineri, 9 aprilie 2021, a murit prof. univ. dr. Ioan Caproșu

Doliu la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Vineri, 9 aprilie 2021, a murit prof. univ. dr. Ioan Caproșu. Acesta a fost un istoric, medievist și profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie. Din octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

„Prin trecerea la cele Sfinte a profesorului Ioan Caproşu, UAIC a pierdut un dascăl desăvârșit, un cercetător științific de prestigiu, un OM care a modelat zeci de generații de istorici.
Dumnezeu să îl odihnească!, a declarat în exclusivitate pentru BZI prof.univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Și decanul Facultății de Istorie a UAIC Iași, prof. univ. dr. Lucreţiu-Ion Bîrliba a transmis un mesaj de condoleanțe.

Moment tragic nu doar pentru comunitatea Universității din Iași, a Facultății de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ci și pentru toți istoricii din România. A plecat într-o lume mai bună, un membru de onoare al Academiei Române și un istoric desăvârșit „, a declarat în exclusivitate pentru Cotidianul BZI Prof. univ. dr. Lucreţiu-Ion Bîrliba, Decanul Facultății de Istorie a UAIC Iași.

Colectivul Facultății de Istorie din cadrul UAIC Iași a transmis un mesaj prin care își manifestă regretul la aflarea veștii decesului prof. univ. dr. Ioan Caproșu.

„Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași anunță cu adâncă durere trecerea la cele veșnice a Profesorului Ioan Caproșu, istoric emblematic al perioadei medievale și premoderne românești, important editor de documente slave și românești privitoare la istoria Iașilor și a Moldovei. Decan al Facultății de Istorie (1990-1996), membru de onoare al Academiei Române, Profesorul Caproșu a avut contribuții esențiale în editarea principalelor corpora de documente românești vechi (din colecția Documenta Romaniae Historica) și în istorie socială și economică românească (O istorie a Moldovei prin relațiile de credit până la mijlocul secolului al XVIII-lea, Iași 1989, Relațiile ecomomice ale Brașovului cu Moldova, Chișinău 1992, împreună cu Constantin A. Stoide. Profesorul și-a folosit priceperea și dăruirea în editarea primei ediții filologice a Bibliei de la 1688 (împreună cu reputații filologi Alexandru Andriescu și Vasile Arvinte). Orașul Iași îî datorează lucrările Documente privitoare la istoria orașului Iași și Iașii vechilor zidiri până la 1821, în colaborare cu Dan Bădărău.
Știința istorică românească și Facultatea de Istorie pierd pe unul din cei mai mari dascăli și cercetători ai trecuturilor ținuturilor noastre.
Dumnezeu să-l odihnească!”

Ioan Caproșu s-a născut la data de 26 august 1934, în comună Mitoc din județul Dorohoi. A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvirea facultății, a rămas în cercetare (la Institutul Xenopol din Iași), pentru a trece apoi în învățământul superior, astăzi având gradul de profesor universitar. A devenit specialist în istorie economică.
În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în istorie cu teza „Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea”. În anul 1975, a fost distins cu premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române; a fost cooptat în Comitetul național de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica. În anul 1990, aceeași Academie i-a acordat premiul „B.P. Hașdeu” pentru volumul I din „Monumenta linguae dacoromanorum. Biblia 1688”, Pârş I, Genesis, 1988 (editat cu Vasile Arvinte).

Lucrări semnificative

„Iașii vechilor zidiri. Până la 1821” (Ed. Junimea, Iași, 1974; ed. a II-a, Iași, 2007) – în colaborare cu Dan Bădărău;
„O istorie a Moldovei prin relațiile de credit. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea” (Ed.Universității „Al.I.Cuza”, Iași, 1989);
„Documente privitoare la istoria orașului Iași (1408-1790)” – 10 vol. (Ed. Dosoftei, Iași, 1999-2008) şi mai multe volume din seria A, Moldova a colecției „Documenta Romaniae Historica”.

Publicație: Bună Ziua Iași

Universitatea din Bucureşti, în clasamentul Times Higher Education Impact Rankings 2021

Universitatea din Bucureşti se poziţionează în marja 301- 400 din 1.115 instituţii participante în clasamentul Times Higher Education Impact Rankings 2021 şi ocupă „prima poziţie pe plan naţional”.

„Universitatea din Bucureşti are cele mai bune performanţe la nivelul învăţământului superior românesc în privinţa impactului social şi economic, conform clasamentului Times Higher Education Impact Rankings 2021, unul dintre cele mai cunoscute rankinguri din spaţiul academic global. Conform clasamentului Times Higher Education Impact Rankings 2021, Universitatea din Bucureşti se poziţionează în marja 301-400, din 1.115 instituţii participante, dovedindu-şi, încă o dată, adeziunea la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite”, informează un comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, conform Agerpres.

Universitatea Bucureşti figurează la 8 categorii din cele 17 analizate şi se evidenţiază în domenii precum „Quality Education”, „Gender Equality”, „Peace, Justice and Strong Institutions”, „Reduced Inequalities” şi „Decent Work and Economic Growth”.

Astfel, Universitatea din Bucureşti se află pe locul 44 din 966 de instituţii la categoria „Quality Education” şi pe locul 38 din 776 de instituţii la categoria „Gender Equality”, în timp ce la categoria „Peace, Justice and Strong Institutions” se clasează în marja 101-200, iar în domeniile „Reduced Inequalities” şi „Decent Work and Economic Growth”, UB se încadrează în marja 201-300.

Conform comunicatului, UB este prima instituţie de învăţământ din România care se încadrează la „Quality Education”, „Gender Equality” şi „Peace, Justice and Strong Equality”.

Criteriile în funcţie de care sunt clasificate instituţiile de învăţământ superior în topul Times Higher Education Impact Rankings au la bază cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite.

Potrivit aceleiaşi surse, în clasamentul Times Higher Education Impact Rankings 2021, Universitatea din Bucureşti este urmată, în marja 401-600, de alte două universităţi membre ale Consorţiului Universitaria: Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, precum şi de Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Publicație: Adevărul

UK student unions call for Covid refund process to be simplified

 Students paying ‘astronomical’ fees while powerless to claim compensation, watchdog told

University students are appealing to the UK’s competition watchdog to help them win compensation for the teaching, campus facilities and accommodation many say they have been denied during the Covid pandemic.

A group of 20 student unions including the National Union of Students and those representing students at the UK’s two largest universities, University College London and the University of Manchester, have written to the Competition and Markets Authority (CMA) calling on it to streamline the cumbersome appeals process that students must use to argue for refunds, and to issue clear guidelines on the grounds for appeal.

The student unions say their members have been ignored following complaints that spending most of the academic year learning online does not justify the £9,250 fees, according to the joint letter to the CMA.

“The pandemic has exposed contradictions of the higher education fee system for funding higher education in the UK, with students being forced to pay astronomically high fees while having no power to ask for refunds when they lose out,” the student leaders wrote.

“We are not dealing with isolated cases of low-quality teaching in some courses; all students’ educational experiences have been massively impacted by the pandemic, a fact which universities refuse to admit.”

A CMA spokesperson said: “This letter raises some important issues and we are considering the points made by the unions carefully. We are sympathetic to the situation many students find themselves in but this is a complex area legally and consumer enforcement action may not be the best or quickest solution for students’ problems. The issues caused by lockdown can vary a lot between different cases.”

University campuses have been closed to most students since the start of the year, and in-person teaching cancelled. Only those on practical or lab-based courses have been allowed back, with the rest working remotely. The probably date for full reopening is 17 May.

The student unions argue that existing complaints processes, such as through the Office of the Independent Adjudicator (OIA) in England, are too long and complex, and seem “designed to frustrate complainants into defeat,” while their rights under consumer law are not clear.

The criticism comes despite the OIA’s introduction of new rules allowing groups of students to make a joint complaint about their course and receive a blanket refund if their claim is upheld. The change was in response to the OIA receiving its highest ever volume of complaints in 2020 and fears that further claims could delay adjudication.

The student unions that have signed the letter are nearly all from the Russell Group of leading research universities, including Oxford and Cambridge, as well as Cardiff, Edinburgh and Queen’s University Belfast, with the CMA’s authority extending UK-wide.

Many students are unhappy that they have been denied access to campus facilities and endured changes to their courses, while term-time rooms that they had already paid for remained empty, the unions said.

The letter also asks the CMA to intervene in cases where landlords operating private halls of residence have refused to refund students for rooms they have been unable to use during lockdown. As a result many have been left out of pocket relative to their peers living in university-operated halls, who have mostly received compensation.

The CMA said students could also refer to its earlier statements on consumer contracts and refunds during the pandemic when talking to their accommodation providers or universities.

Universities UK said: “Universities and their staff have done all they can to help students progress with their studies and meet their learning outcomes, offering a blended approach to learning wherever possible, however they have had to adapt their provision in line with government restrictions and public health advice.”

 Publicație: The Guardian