Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a preluat oficial Centrul de conferințe Brădeț din Suceava

Miercuri, 22 februarie 2023, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a preluat oficial Centrul de conferințe Brădeț, din localitatea Gălănești, județul Suceava.

Prin Hotărârea de Guvern Nr. 76/26.01.2023 s-a aprobat transferul cu titlu gratuit a Centrului de Creație Brădeț, din localitatea Gălănești, județul Suceava din administrarea Academiei Române – Filiala lași către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Centrul Brădeț are o clădire cu 2 niveluri, cu o suprafață construită desfășurată de 1034 metri pătrați și 11.003 metri pătrați de teren, fiind dat în folosință în anul 1989.

Publicație : Bună Ziua Iași

Politehnica ieşeană şi-a transformat toate sălile de lectură în „spaţii de coworking”. Investiţie de aproape 90.000 de lei

Toţi studenţii din Campusul „Tudor Vladimirescu” au acces la cele mai moderne săli de lectură din Iaşi. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) este prima instituţie de învăţământ superior din România care şi-a transformat, cu ajutorul studenţilor, toate sălile de lectură în spaţii de coworking. A fost o investiţie de aproape 90.000 de lei în lucrări de reamenajare şi de puţin peste 44.000 de lei în achiziţia de mobilier.

Strategia de transformare a sălilor de lectură în spaţii de coworking a început în anul 2016 şi este finalizată acum prin două astfel de spaţii. Direcţia Servicii Studenţeşti din campus a anunţat inaugurarea a două săli de lectură modernizate complet la căminele T1-T2 şi la căminul T11. Reamenajarea, la fel ca şi cele din trecut, a fost realizată cu fonduri obţinute în urma câştigării de către universitate a proiectelor pe linii finanţate de Ministerul Educaţiei.

Creativitatea studenţilor

Toate aceste săli au fost reamenajate în urma unor concursuri de soluţii arhitecturale, conceptele implementate provenind de la studenţi. Tinerii care au propus proiectul câştigător au fost răsplătiţi cu un premiu în bani şi cu şansa de a participa la implementare prin asistenţă tehnică.

„Ne-am bazat de mai multe ori pe creativitatea studenţilor, în special a celor de la Arhitectură, în remodelarea spaţiilor universităţii atunci când am decis să facem unele investiţii. De la totemurile din campus, la proiectele de regândite a spaţiilor verzi, chiar şi atunci când am modernizat amfiteatrul T3 de la Rectorat, iar la sugestia studenţilor am refăcut chipul lui Gheorghe Asachi din 3.000 de figurine de studenţi în miniatură. De aceea am vrut şi viziunea lor când ne-am decis să construim săli de lectură în căminele din campus: să răspundă şi la nevoile, dar şi la dorinţele tinerilor de astăzi”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Ultimul astfel de proiect a fost câştigat de George Claudiu Baciu, student de la Arhitectură, a cărui concept a fost premiat cu 5.000 de lei în urma concursului organizat de universitate. Tânărul a explicat că spaţiul pe care l-a regândit era unul rece, care nu inspira un mediu relaxant de lucru, nu facilita nici studiul şi nici munca de proiecte. „Am vrut să creez un spaţiu multifuncţional, adaptabil, să fie un mediu de lucru în care studenţii să se simtă confortabil. Avem birouri modulare care pot fi adaptate, ca dimensiune, în funcţie de grupuri, un bar de lucru pentru cei care au nevoie de a lucra mai puţin timp. Acesta e conceput cu prize şi porturi USB, dar sunt şi două computere pentru acces mai uşor la tehnologie, mai ales pentru tinerii care nu au la îndemână astfel de dispozitive. Unul dintre pereţi e finisat cu vopsea specială de tip blackboard, pentru a scrie notiţe, formule, diagrame, direct pe perete, transformându-l într-un spaţiu interactiv şi dinamic pentru învăţare”, a spus George Claudiu Baciu.

Dotările sălilor de coworking

Mobilierul este modular integral şi poate fi mutat în funcţie de nevoi. Acustica sălii a fost adaptată pentru a întreţine o atmosferă de studiu, iluminatul poate fi reglat în intensitate pe trei zone diferite, iar unul dintre pereţi a fost transformat într-o adevărată tablă de lucru, folosindu-se o vopsea specială. Cei care vor să se relaxeze sau să citească în linişte au o zonă de tip separeu cu fotolii de tip „bean bags”.

„Noi am dorit să le facem pentru studenţi, să îi putem atrage la studiu, să le oferim o alternativă la condiţiile pe care le au în camerele de cămin. Iar «proiectanţii» de la ultimul apel de soluţii arhitecturale ne-au depăşit toate aşteptările: au avut proiecte realizabile, foarte bine argumentate, iar selecţia a fost foarte, foarte grea. Însă ne bucurăm că putem să ducem acest proiect la bun sfârşit, mai ales că ideea sa a pornit de la prorectorul prof.dr. Cezar Oprişan, care nu se mai află printre noi”, a declarat conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil de relaţia cu studenţii la TUIASI.

În sesiunea care tocmai s-a încheiat, sala de lectură a fost ocupată aproape zilnic, iar sesiunile de networking, de lucru, interacţiunile şi programele de mentorat informal între boboci şi studenţii din ani mai mari au fost la ordinea zilei. Spaţiul este folosit acum şi ca loc de întâlnire pentru ligile studenţeşti, de organizarea a conferinţelor mai restrânse, dar şi pentru recreere sau socializare.

 Publicație : Ziarul de Iași