25 aprilie 2020

EXCLUSIV! A demarat licitația de un milion de euro pentru reabilitarea unei construcții-simbol din Iași

Iașul ar putea avea, chiar de anul viitor, unul dintre cele mai frumoase și moderne puncte de observație astronomică din România. Vestea vine chiar de la rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Totul este legat de reabilitarea și modernizarea Observatorului Astronomic din Copou, aflat în proprietatea celei mai vechi instituții de învățământ superior a României. „Investiția se face prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, aceasta fiind cea mai bună formulă pentru noi. Deja, a fost dat drumul la licitație și avem firme înscrise pentru a câștiga proiectul de reabilitare la Observator. Etapa se va încheia pe 4 martie 2020 și după aceea mergem cu pași mari spre a trece efectiv la lucrări”, a declarat profesorul Toader.

Chiar de anul viitor, Iașul ar putea beneficia de unul dintre cele mai frumoase și moderne puncte de observație astronomică din România. Vestea vine chiar de la rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Totul este legat de reabilitarea și modernizarea Observatorului Astronomic din Copou, aflat în proprietatea celei mai vechi instituții de învățământ superior a României.

„Invesția se face prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, aceasta fiind cea mai bună formulă pentru noi. Deja, a fost dat drumul la licitație și avem firme înscrise pentru a câștiga proiectul de reabilitare la Observator. Etapa se va încheia pe 4 martie 2020 și după aceea mergem cu pași mari spre a trece efectiv la lucrări”, a declarat profesorul Toader.

Investiție de peste un milion de euro

Valoarea exactă a investiției este de 4.996.676 lei, respectiv 1.093.125 de euro. Observatorul, ridicat între anii 1912-1913, l-a avut ca fondator pe Constantin Popovici, șef al catedrei de Astronomie, Geodezie și Mecanică a marii Universități din Iași. De asemenea, cadrul didactic a fost și primul director al Observatorului, în perioada 1913 și 1937. Din păcate, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în mare parte, aparatura de aici a dispărut. De precizat că din 1966, la Observator au existat un atelier de mecanică fină și un laborator electronic. După 1989, Observatorul a fost inclus pe lista obiectivelor aflate în Patrimoniul Național al Monumentelor. Mai mult, telescopul existent aici datează din 1960 și a fost realizat tocmai în Germania.

Publicație : Bună Ziua Iași

Veste de ultimă oră! A demarat un important proiect de realizare a unei noi biblioteci moderne la Iași

La Iași, în maximum doi ani ar putea fi inaugurată o nouă bibliotecă ultramodernă. Aceasta se va afla într-o zonă foarte bună din oraș. Anunțul a fost făcut de proprietar, anume Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

La Iași, în maximum doi ani ar putea fi inaugurată o nouă bibliotecă ultramodernă. Aceasta se va afla într-o zonă foarte bună din oraș. Anunțul a fost făcut de proprietar, anume Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

„Este un moment foarte bun deoarece, chiar în aceste zile, a intrat în evaluare la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est proiectul nostru de realizare a unei moderne biblioteci, chiar pe actualul loc unde se află Corpul O. Sperăm ca, în foarte scurt timp, să primim un răspuns favorabil și să demarăm totul. Ar fi un nou obiectiv, după ce deja avem șantierele în derulare la Casa Universitarilor, la Corpul E, la Stațiunea de la Ștefănești, la ceea ce vom face la Cucuteni și ce demarăm pe Sărărie la viitoarea noastră bază sportivă, multe lucrări concrete ce țin de dezvoltarea și modernizarea patrimoniului UAIC”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza”.

Aici, „Cuza” va pune bazele unui centru modern al unei mega-biblioteci. De asemenea, în spațiile vizate se are în vedere amenajarea depozitului de carte pentru bibliotecă, sală de lectură comună, săli dotate cu echipamente IT și multimedia, precum și arhivă.

Publicație : Bună Ziua Iași

EXCLUSIV! De ce experiențe are parte, chiar în aceste zile teribile ale pandemiei de COVID-19, o studentă din Iași la o celebră universitate din Marea Britanie

Sunt săptămâni teribile pentru întreaga lume! Indiferent de locul unde trăim, ceea ce facem și care sunt pasiunile sau preocupările, e important să ne adaptăm și să mergem mai departe. În acest context, reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI – BZI au dialogat, pe fondul gravei pandemii de COVID-19, cu o studentă din Iași care urmează cursurile unei celebre universități din Marea Britanie. Ce gânduri are, cum se derulează activitatea on-line acolo, ce crede că se va întâmpla în viitor și ce sentimente are acum? Pe de altă parte, așa cum ar trebui să se întâmple în mod normal și în cazul unor instituții de învățământ superior din România, aceasta arată că beneficiază de tot suportul informațional și didactic din partea universității britanice unde studiază. Interesant este, însă, așa cum dezvăluie ieșeanca, faptul că britanicii anticipează că pandemia nu se va sfârși așa de repede și că e posibil ca în toamna acestui an să mai fie un vârf al acesteia

Este o perioadă extrem de dură pentru întreaga lume, indiferent de locul unde trăim, ceea ce facem și care sunt pasiunile sau preocupările! Având în vedere toate acestea, reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI – BZI au dialogat, pe fondul gravei pandemii de COVID-19, cu o tânără din Iași care urmează cursurile unei celebre universități din Marea Britanie. Alături de aceasta, an de an, mulți alți absolvenți de liceu din capitala Moldovei studiază acolo.

Contează ca tu să dovedești că te implici și că vrei să studiezi

Ce gânduri are, cum se derulează activitatea on-line acolo, ce crede că se va întâmpla în viitor și ce sentimente are acum, toate acestea au fost abordate cu Miruna Cozianu, care în 2019 a absolvit Colegiul Național „Emil Racoviță”, iar acum este studentă la cunoscuta Universitate Warwick din Marea Britanie.

„Eu, din fericire, chiar pe 15 martie m-am întors în țară pentru că, așa cum e sistemul academic din Anglia, atunci începe vacanța de primăvară. Aceasta durează cam cinci – șase săptămâni. Efectiv, cursurile on-line s-au reluat în această luni (20 aprilie 2020 – n.r.). Universitatea mea s-a angajat ca, de două ori pe săptămână, să-mi ofere, on-line desigur, informații despre ce proiecte avem, seminarii și tot ceea ce înseamnă activitatea ce ține de sarcina mea ca student, dar și de cele pe care profesorii trebuie să le parcurgă cu noi, studenții.

Practic, eu sunt acum în cel de-al III-lea trimestru. Sunt informată la timp cu idei, proiecte și ce eseuri sau teme trebuie să rezolv. Eu am un avantaj, oarecum, deoarece sunt în anul I și, în acest interval, nu sunt date examene… Practic, în baza a ceea ce faci, câtă dovadă dai de implicare și de interes pentru a continua mai departe în domeniul ales, obții note care sunt criteriul care te face să intri sau nu în anul al II-lea”, mărturisește Miruna Cozianu.

„Nu reușesc să fiu la fel de productivă…”

Cu toate acestea, tânăra spune că nu simte că are aceeași evoluție la fel cum ar fi fost dacă se afla, fizic, la Universitatea pe care o urmează! Ea argumentează spunând că este mai bine să ai în față profesorul, să mergi la seminarii și să ai parte și de celelalte experiențe studențești.

„Acum, ca să mă gândesc prin ce trec, ce trăiri și sentimente mă încearcă, pot spune că nu e chiar așa ușor… În primul rând, eu nu mă simt la fel de productivă, de eficientă la fel ca atunci când eram la facultate, efectiv. Mă distreză multe, sunt alte tentații care nu mă determină să fiu focusată sută la sută. Acolo, aveam un program bine stabilit, erau seminarii, erau cursurile unde ne întâlneam cu profesorii. Acum, nimic nu mai e la fel, dar asta nu înseamnă că nu-mi urmez parcursul ce ține, chiar și în actualul context greu, de pregătirea mea și de studiul pe care trebuie să-l urmez”, mai detaliază studenta.

Marea Britanie este pregătită pentru un nou vârf al pandemiei

Pe de altă parte, așa cum ar trebui să se întâmple în mod normal și în cazul unor instituții de învățământ superior din România, Miruna Cozianu are parte de tot suportul informațional și didactic din partea universității britanice unde studiază. Cu toate acestea, deja, studenta arată că britanicii anticipează că pandemia nu se va sfârși așa de repede și că e posibil ca în toamna acestui an să mai fie un vârf al acesteia.

„Da, periodic, eu și colegii mei de la specializarea pe care o urmez avem parte de informații despre seminarii și alte cursuri, derulate on-line, de care mă pot interesa și pe care le pot parcurge. Îmi sunt oferite toate elementele care să-mi permită să mă dezvolt, să mă implic și să mă perfecționez. De asemenea, avem parte și de sfaturi și suport tehnic pe planul a ceea ce înseamnă să derulăm studiul on-line deoarece oficialii de acolo se așteaptă ca și în toamna acestui an să mai fie un vârf al pandemiei și, în consecință, să nu putem fi prezenți fizic la cursuri. Așadar, fac tot ceea ce trebuie ca să ne obișnuiască și pe noi cu o asemenea posibilitate”, a conchis Miruna Cozianu.

Publicație : Bună Ziua Iași

Rafila, despre reluarea cursurilor: Ar trebui să se facă gradual, începând cu universitățile

 Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a afirmat, vineri seara, la Digi 24, că reluarea cursurilor ar trebui să se facă gradual și e indicat să începă cu universitățile și liceele, el spunând că într-o clasă nu ar trebui să fie mai mult de 15 elevi, potrivit Mediafax.

„Opinia exprimată de mine și de alți colegi este ca acest lucru (reluarea cursurilor – n.red.) să se petreacă gradual: întâi cu universitățile și cu elevii de la liceu, pentru că ei pot respecta mai ușor aceste măsuri de prevenire. Este mai simplu să lucrezi cu adulți sau adolescenți din clasele IX-XII. Programul unităților de învățământ trebuie regândit, astfel încât jumătate din efectivul claselor sau grupelor să fie prezent în același timp. Vorbim fie de un program alternativ, fie de prelungirea programului actual”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Președintele SRM a adăugat că, pentru copiii foarte mici purtarea măștii va fi dificilă.

„Sunt mici, nu înțeleg, nu putem să ne gândim că acest lucru (purtarea măștii – n.red.) este ușor de realizat. Trebuie să vedem exemple în alte țări. Putem să vedem dacă aceste măsuri pot reprezenta o soluție. Nu pot recomanda o decizie, decât după ce vedem alte exemple și stăm de vorbă într-un colectiv de lucru. (…) Elementul esențial o să fie numărul de elevi din clasă. E bine să nu depășim numărul de 15 elevi într-o clasă, trebuie decalate pauzele”, a mai spus Rafila.

Conform sursei citate, temperatura preșcolarilor și a elevilor ar putea fi verificată la intrarea în unitatea de învățământ.

Publicație : Evenimentul

The Guardian view on universities: a bailout is in all our interests

By helping to solve a short-term funding crisis, ministers could signal their plans for a national recovery

There is no reason why Britain’s universities should suffer permanent damage as a result of coronavirus. But, like many other institutions, they will need support in order to avoid it. The immediate issue is the present. The deaths from Covid-19 of people such as Ade Raymond, who was studying for a nursing degree at Middlesex university, will leave big gaps.

On top of such personal losses comes the virus’s wider impact. While lectures and teaching continue online, the removal of access to libraries and laboratories, and, above all, to people, takes a toll – particularly on students in their final year, or on one-year courses. Following February’s strikes, some will feel they have lost half a year of their higher education. Those reliant on income from casual work (often in retail or catering), or tied into rental agreements for shared houses, risk increased debts and other hardships.

Academics are struggling, like other workers, with the challenge of combining day jobs with caring responsibilities. Conferences are cancelled. A huge number of lecturers and other staff on temporary contracts were already insecure before the virus hit, and in some cases shockingly poorly paid. Now the prospect of further cuts and outsourcing looms.

The easing of the lockdown, whenever it comes, should lessen the sense of disaster and enable the social side of academic life to resume. But the autumn is expected to bring fresh difficulties, with between 20% and 80% of international students, whose fees the sector relies on (about £3bn in England), expected to stay away. Some fear British students too could opt out on the grounds that physical distancing measures will disrupt learning. In Scotland the threat is even more acute, since without tuition fees universities are even more reliant on international income.

So far the Treasury appears resistant to the sector’s call for a £2bn bailout, although this is supported by other Whitehall departments. Given the scale of the unfolding economic disaster this is perhaps not surprising. But it would be folly for politicians to ignore the proposed rescue package, which includes a cap on numbers designed to protect the weaker institutions and disciplines that are most likely to suffer. The UK was the second most popular destination in the world for international students, behind the US, until recently being overtaken by Australia. Boris Johnson’s reintroduction of the post-study work visas removed by Theresa May sent a strong, positive signal.

The aggressive and ideological marketisation of the English university system has destroyed much that was of value. Soaring pay for managers combined with casualisation of academic staff is a symptom of a deeper malaise. The combination of tuition fees with decades of housing market failure has placed an impossible and unjust burden on the young. There is a risk that Brexit could be harmful to a sector that must be outward-facing, as well as taking seriously its local obligations, if it is to succeed.

But right now, the priority must be to support universities through the crisis, and enable these hubs of science, culture and ideas – which are also major employers – to play their part in the national recovery. Four of Europe’s 30 universities disappeared in the wake of the Black Death. To allow the UK university sector to shrink following Covid-19 would only perpetuate the unimaginative short-termism that has so depleted the public sector over the past decade. As policymakers struggle to contain a disaster they failed to prepare for, it should be obvious how much we need our centres of learning.

Publicație : The Guardian

‘I can’t afford rent’: the students facing hardship during lockdown

University students worry how they will cope financially after losing work and parental support

Growing numbers of students are asking their universities for financial support during the Covid-19 lockdown amid warnings that more will face hardship as the crisis goes on.

Many universities have responded by increasing or creating funds for students in difficulty, with some providing subsidised meals for those who remain on campus. In Scotland, the government has announced a £5m package of emergency financial support.

But according to a survey by the National Union of Students (NUS), 80% of students across the UK are worried about how they will cope financially after losing work and support from their parents.

The NUS has called on the government to supply a £60 million hardship fund that would provide students with a “safety net” during the coronavirus lockdown. The NUS also demanded that universities reimburse students’ tuition fees and allow them to retake the year to make up for the disruption to their degrees.

This has been echoed by cross-party MPs, who have asked the chancellor to set up emergency maintenance grants for those who are not entitled to claim universal credit.

Lily Taylor, a master’s student at Sheffield Hallam University, lives off £90 a week after being furloughed from her bar job, along with her savings that will run out soon. “The hardest part is having no space to study,” she says. “In the house I rent we have a high-up dining table with stools. I have a bad back after an accident a couple of years ago and I can’t sit here for longer than 20 minutes without it being a strain.”

Taylor tried asking her university if it could supply her with a desk chair. She was told to apply for the university’s hardship fund, but says her application was denied. “I’m stuck on my own in Sheffield, 160 miles away from my friends and family, and I’m worried about how I’m going to be able to complete my dissertation.”

Sheffield Hallam has launched a crowdfunding appeal to raise money for struggling students after its usual hardship fund was overwhelmed by requests from students as a result of the pandemic.

Similar measures have been announced by the University of York and the University of Greenwich. Greenwich has also offered free laptops and broadband for students and staff, while students at the University of Loughborough can request free meals if they are struggling to cope financially while stranded on campus.

But students will need to meet certain eligibility criteria to receive support. Sophie Cartwright, a master’s student, applied for the University of Birmingham’s hardship fund after losing her income from three part-time jobs. Although she comes from a single-parent, lower socioeconomic background, she says she doesn’t meet requirements.

“The university requires any postgraduate applicant to have a minimum average of £180 a week in income throughout the academic year in order to even apply to the fund. This is extremely counterintuitive as it means those who most need the financial support are immediately not eligible,” she says.

Some students who have lost their jobs were employed by universities themselves – in campus shops or student unions, for example – and are frustrated by the lack of clarity around the future of their employment.

Issy Emmitt, a third-year student at the University of Bath, was working two jobs on campus before the outbreak, as both a student ambassador and in the campus supermarket. When the lockdown began, she and other student employees were informed via a Facebook page that there was no more work available at the shop.

“Those of us working zero-hour contracts on campus still haven’t been told whether or not we have been officially furloughed or just plain fired yet – four weeks on,” she says. “A coursemate of mine lost three campus jobs and estimates her losses to be already around £1,000.”

In the meantime, Emmitt is worried about how she will pay rent. “I have no savings because of how expensive living in Bath is, and so I’m suddenly in a position where I not only can’t afford my rent, but even basic living necessities,” she says. “I also can’t move home at the moment as my father is severely immunocompromised.”

Rent is a major concern for hard-pressed students. Nearly 75,000 students have signed a petition for universities to suspend all student accommodation rent for those who have returned home due to Covid-19.

Many universities have waived rent for the final term of the year, and some for the whole year. But according to the Office for Students, only 19% of students live in university accommodation, with the vast majority renting from private providers. In some cases, students stranded in their housing without an income have organised rent strikes.

For students like Cartwright, the financial pressures may be too much. “If I do not receive additional support, I will likely not be able to finance somewhere in Birmingham to live for the remainder of my degree,” she says. “I won’t be able to afford a deposit or save up rent upfront for the new property. Due to the hands on nature of my degree, I need to be in Birmingham to complete my dissertation. I do not wish to drop out, but this is something I’m unfortunately forced to consider.”

Publicație : The Guardian

Loss of international student fees could decimate UK research

 Coronavirus will put almost every university in financial jeopardy unless the government steps in, vice-chancellors say

As university researchers race to find a way out of the coronavirus pandemic, top institutions are warning that losing at least half their international students will blow a huge hole in their research budgets and lead to cuts in vital scientific projects.

Many universities are anticipating a loss of between 80 and 100% of their usual intake of international students as a result of the virus, with most agreeing a reduction of at least half seems inevitable. This is an enormous hit in cash terms, with some institutions braced for potential losses of more than £100m.

But it is all the more painful because universities have been relying on the surplus from international students’ higher fees to subsidise vital research.

Nick Hillman, director of the Higher Education Policy Institute thinktank, says: “The rhetoric around the budget was all about making Britain a great global science nation, but without international students, that can’t happen.”

Vice-chancellors say that almost every university will be in financial jeopardy if the government refuses to give them any support.

Prof Colin Riordan, of Cardiff University, a member of the elite Russell Group, says: “Any university that hasn’t got substantial reserves will be at risk. There is barely a university that will be able to last without significant help from the government. Lots would struggle to last beyond a year or so. At the very least, we need some help to buy us some time.”

Last week the Treasury was said to be blocking an appeal by the vice-chancellors’ group, Universities UK, for a multibillion-pound bailout. Without it, the group says some institutions will certainly go bankrupt.

A report by London Economics for the University and College Union found that universities faced a £2.5bn black hole from the loss of tuition fees, and without government intervention, 300,000 jobs would go.

Hepi has found that on average every international student pays £5,000 more than it costs the university to teach them. The thinktank says universities typically spend most of this surplus on propping up research, a crucial activity because most funding bodies only pay around three-quarters of what it costs the university to carry out a research project.

“International students subsidising research is a huge deal,” Hillman says. “What happens if all that goes? It’s quite simple. You do less research.”

Riordan agrees. “Universities are playing an absolutely pivotal role in the crisis, in understanding what is going on and developing routes out of it. Research is critical to that. But at the same time that research is being propped up by a revenue stream that is massively threatened by the virus.”

The most prestigious universities say they are being hit with a double whammy because they are the most dependent on international student fees, and also are doing far more research than other universities. Another Russell Group head says some members would need to take in “several thousand extra home students” to make up the lost revenue, “which they just can’t do”.

Simon Marginson, professor of higher education at the University of Oxford, says the extent to which international students support research is “not widely understood”.

Riordan says that there is “profound pessimism” in the big research universities about how the crisis could play out if the government fails to step in.

Universities UK is lobbying ministers for a multibillion bailout package to stave off financial disaster for many institutions. Among its requests is a plea for government to double research support funding from £2bn to £4bn a year, as well as providing extra assistance for universities relying on high numbers of international students.

One senior academic close to Westminster told the Guardian that any help from the government would almost certainly come with strings attached. One condition might be to push struggling modern universities at the bottom of the sector to shift towards shorter and cheaper vocational courses at pre-degree level. This would be controversial, moving back in the direction of the pre-1992 system, when there were polytechnics and universities.

Hillman, who used to be a government adviser, says: “There are definitely people in Whitehall who think that what should happen at the end of this crisis is a reshaped HE sector with some universities looking more like polys, with less emphasis on degrees.”

However, he says this would be a “dangerous” mistake because, although Britain is lagging behind countries such as Germany on vocational skills training, persuading more people to stay on and gain skills after GCSE should not mean depriving young people of the chance to get a degree.

“Many students in universities are doing vocational training anyway. They aren’t sitting around learning Latin, they are training to be pharmacists or nurses, and this crisis has shown us how important those advanced skills are.”

Before the coronavirus crisis, the Treasury was pushing for a student numbers cap to control spiralling costs of unpaid student loans. Now UUK is calling for a one-year cap, with institutions limited to recruiting no more than 5% more students.

The idea is that this would stop prestigious universities from hoovering up thousands more home students to compensate, with universities lower down the food chain struggling to fill places and facing ruin.

But Ian Dunn, provost at Coventry University, a modern university heavily reliant on international student recruitment, says institutions at the top may still increase their numbers significantly. “When we last had a cap in 2012 it was set at 1% of the last year’s intake. Now we are talking about 5%. If that is based on the optimistic projections that many institutions put forward, it could mean some places could still take 10 or 15% more students than last year.”

He says that if even 10 large universities at the top do this, that would have a big knock-on effect lower down the chain.

Riordan can understand the anxieties lower down the sector, but says: “If the outcome is that there isn’t enough money to support crucial research, then clearly everyone will try to get as many students as they can.”

Prof Anne Carlisle, vice-chancellor of Falmouth University, says that even though her university is not as reliant on international students as other institutions, it is bracing itself for an impact on recruitment. “We are still anticipating a scenario in which fewer UK students decide to enrol because of the uncertainty – though I feel the worst thing a student could do right now is defer, or not complete their degree, and join the unemployment queue.”

Publicație : The Guardian

27 aprilie 2020

Universitatea „Cuza” din Iași îi implică pe studenți în acțiunile Uniunii Europene

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași îi implică pe studenți în acțiunile Uniunii Europene (UE). Asta prin Youth4Regions, programul Comisiei Europene. Acesta are scopul de a familiariza studenții de la Jurnalism și tinerii jurnaliști cu acțiunile Uniunii Europene la nivelul regiunilor. Pentru a participa la competiție, participanții trebuie să manifeste interes pentru ceea ce face politica regională a UE în regiune.

„În vederea înscrierii la competiție, participanții sunt invitați să trimită un scurt articol (400-1.000 de cuvinte) sau un scurt reportaj video (2-3 minute) în care să fie prezentat un proiect la alegere. Acesta e necesar să fie co-finanțat prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională (inclusiv Interreg) sau prin Fondul de Coeziune. Termenul limită de transmitere a aplicațiilor este 13 iulie 2020. „Câștigătorii vor fi invitați la Bruxelles – Belgia pentru a participa la Programul Youth4Regions în perioada desfășurării Săptămânii Europene a Regiunilor. Evenimentul este preconizat să aibă loc în perioada 11-16 octombrie 2020. Pentru câștigători, cheltuielile de transport și cazare vor fi acoperite de Comisia Europeană. Toate informațiile sunt disponibile aici: https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/communication/youth4regions/”, au menționat cei de la UAIC Iași.

Publicație : Bună Ziua Iași

De-a dreptul incredibil pentru toți cei care stau izolați în case! Imagini superbe, în exclusivitate, din Grădina Botanică Iași – GALERIE FOTO SPECTACULOASĂ

În aceste zile, de veritabilă primăvară, la Iași există unul dintre cele mai frumoase colțuri de natură din România! Pe fondul gravei pandemii de COVID-19, munca echipei de profesioniști de la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a continuat. În imaginile oferite și prezentate în exclusivitate de Cotidianul BUNå ZIUA IAȘI – BZI, de către prof. univ. dr. Cătălin Tănase (directorul Grădinii – n.r.), pot fi observate și admirate toate minunățiile care au înflorit aici. Este o adevărată explozie de frumusețe și naturalețe. Cu siguranță, după trecerea pandemiei, publicul va alege să se relaxeze și să petreacă clipe minunate în locul care, anual, strânge peste 300 de mii de vizitatori

În plină perioadă de veritabilă primăvară, la Iași există unul dintre cele mai frumoase colțuri de natură din România! Pe fondul gravei pandemii de COVID-19, munca echipei de profesioniști de la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a continuat. În imaginile oferite și prezentate în exclusivitate de Cotidianul BUNå ZIUA IAȘI – BZI, de către prof. univ. dr. Cătălin Tănase (directorul Grădinii – n.r.), pot fi observate și admirate toate minunățiile care au înflorit aici. Este o adevărată explozie de frumusețe și naturalețe. Cu siguranță, după trecerea pandemiei, publicul va alege să se relaxeze și să petreacă clipe minunate în locul care, anual, strânge peste 300 de mii de vizitatori.

„Imaginile, realizate la finalul săptămânii trecute, surprind toate colecțiile de plante din Grădina Botanică. De semnalat că, pentru prima dată în Grădină, a înflorit și soiul de lalea «Doamna Maria Brâncoveanu», pe care l-am primit de la Asociația Femeilor Ortodoxe Române «Doamna Maria Brâncoveanu» a parohiei «Sfântul Grigorie Teologul» din Schiedam/ Rotterdam. Este primul soi de lalea creat vreodată în Olanda care cinstește memoria unei personalități din spațiul românesc”, a precizat universitarul Tănase.

El a mai arătat că, în acest interval, sunt plantați 50 de mii de bulbi, 240 de soiuri de lalele, respectiv 20 de specii. La acestea se adaugă 97 specii de narcise și 12 specii de zambile.

Publicație : Bună Ziua Iași

Spectaculos top pentru Iași! Legături incredibile cu orașe din Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii

În plină criză cauzată de COVID-19, una din șansele revenirii economice, sociale și umane va fi legată de cât se va investi în sistemul public de educație, respectiv cercetare! În acest context, mereu s-au făcut raportări la ce poziții au instituțiile de învățământ superior românesc în topurile internaționale, iar o serie de detalii merită a fi scoase în prim-plan. De asemenea, trebuie văzut și ce resursă umană au, ce bugete și cât se investește în acestea. În acest context, tocmai în ultimul top academic – Times Higer Education (realizat de faimoasa revistă britanică cu acest nume – n.r.), la nivelul anului acesta, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași se află în onoranta companie a faimoaselor Oxford, Cambridge, Stanford sau Harvard. Cu toate că are un buget de aproape 40 de ori mai mic, cea mai veche instituție de învățământ superior a României are performanțe de excepție. Din Iași, doar Universitatea de Medicină și Farmacie – UMF „Grigore T. Popa” se mai află pe această listă

Efectele pandemiei de COVID-19 sunt devastatoare și lovesc dur în toate domeniile societății! În acest context, cei mai mulți specialiști arată că o cât mai grabnică revenire după ce aceasta va trece ține de cât se va investi în educație, cercetare sau resursa umană. Având în vedere toate acestea, un spectaculos top internațional pune Iașul alături de orașe celebre din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii (SUA). Totul este legat de ultimul top academic – Times Higer Education 2020, iar Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se află în onoranta companie a faimoaselor Oxford, Cambridge, Stanford sau Harvard. Cu toate că are un buget de aproape 40 de ori mai mic, cea mai veche instituție de învățământ superior a României are performanțe de excepție. Din Iași, doar Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” se mai află pe această listă.

Printre cele mai bune și vizibile peste o mie universități din întreaga lume

Instituția ieșeană este printre cele mai bune și vizibile peste o mie universități din întreaga lume. Trebuie menționat că Universitatea „Cuza” se află în intervalul pozițiilor ce trec de o mie și se află în compania unora chiar din Japonia, Spania, Turcia, Polonia, Brazilia. Clasamentul a fost construit prin urmărirea a 13 indicatori de performanță, grupați în cinci domenii: Predare – mediul de învățare, Cercetare – volum, venit și reputație, Citări – influența cercetării, Internaționalizare – personal, studenți și cercetare, Venituri din industrie – transfer de cunoștințe către mediul socio-economic.

În fața UAIC, din țară și în intervalul pozițiilor 800 – 1.000 se află Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca și Academia de Studii Economice (ASE) din București. Totuși, nu trebuie uitat că cele două au mai mulți angajați, cercetători, bugete mai mari și, cea din Cluj, are mai multe facultăți decât cea din Iași, anume 21, în timp ce la „Cuza” sunt doar 15. Apoi, instituția ieșeană de învățământ superior are doar 800 de cadre didactice și cercetători în timp ce la Cluj și București, fiecare în parte are peste 1.700. Aceste două cifre au contat enorm în clasificarea Times Higer Education, la fel de prestigioasă ca Top Shanghai.

Universitatea Oxford: buget de 3.3 miliarde de lire pe an! Universitatea „Cuza”, buget de aproape 40 ori mai mic

Times Higer Education 2020 cuprinde aproximativ 1.400 de universități din 92 de țări. Remarcabil că Universitatea „Al. I. Cuza” este plasată peste instituțiile românești precum: Universitatea București, Politehnica din București, UMF Iași, Universitatea Tehnică din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca sau Universitatea de Vest din Timișoara. Pe de altă parte, pe primele zece locuri ale clasamentului se regăsesc marile Oxford, Cambridge, Stanford, Harvard, Yale, Imperial College of London sau MIT din Marea Britanie, respectiv Statele Unite.

Pentru a se vedea clar performanța UAIC din Iași, trebuie arătat că: ocupanta locului I, anume Oxford, are un buget anual de 3.3 miliarde de lire sterline. Pe de altă parte, costul studiilor la Harvard, doar pe un singur an, este de aproximativ 55 mii de dolari, per student. La Universitatea „Cuza”, bugetul anual este de doar 80 de milioane de euro, anume de 40 ori mai mic în timp ce, anual, finanțarea de bază per student în România nu depășea nici zece mii lei în 2019, anume peste 2.100 euro. Comparativ cu instituțiile aflate pe aceleași poziții în clasament cu UAIC, acestea au bugete duble, ce depășesc 160 de milioane anual.

Publicație : Bună Ziua Iași

No campus lectures and shut student bars: UK universities’ £1bn struggle to move online

A potential £1bn bill now faces the sector, but the real problem will be maintaining quality for students in a radically altered world this September

UK universities need to spend hundreds of millions of pounds to deliver degrees online, with warnings that many are unprepared to deal with the impact of the coronavirus pandemic on students’ education.

Only around 20 universities are in a good position to provide a range of high-quality online courses by the start of the new academic year in September, according to Prof Sir Tim O’Shea, the former vice-chancellor of Edinburgh University. Some of the country’s top-ranked Russell Group institutions, including Oxford and Cambridge, were not in that category, he added.

The warning comes as the sector seeks to expand online education in a bid to offset huge losses from tens of thousands of international students cancelling their studies due to Covid-19. Prolonged social distancing also mean freshers could face a radically different university experience, with no lectures on campus and bars closed.

Most universities would face costs of at least £10m to create five or six new online degrees in different faculties, said O’Shea, a leading expert on computer-based learning. This would total well over £1bn across the sector.

The costs will add to the financial pressures facing universities, with a report from the University and College Union (UCU) forecastingthat the sector could lose around £2.5bn next year in tuition fees alone if the pandemic continues.

O’Shea recommended that universities focus on providing the first-year courses for up to five faculties, at a cost of £3m to £7.5 m.

His stark assessment came as Durham University stalled controversial plans to provide online-only degrees and significantly reduce face-to-face lecturing next year. The proposals, drawn up by senior managers and private provider Cambridge Education Group Digital, said lecturers would only need six hours of training, and could create online degree modules in six to 12 weeks.

O’Shea described Durham’s proposals as “hopelessly unrealistic”, adding that it was “quite impossible” for universities to deliver new online courses for this September unless they were already running successfully elsewhere. Even those universities with existing online provision would need 12 to 18 months to deliver new courses, he added.

Private education firms said they have been inundated with requests from universities to help them deliver online education next year. Online learning platform Coursera has received at least 29,000 inquiries from more than 6,000 universities in 120 countries since the pandemic began.

“We’re hearing from lots of universities that are facing major budget cuts, so even if they are planning to move all teaching online, they don’t have the core infrastructure to do this,” said Coursera’s chief enterprise officer, Leah Belsky.

Professor Neil Morris, dean of digital education at Leeds University, said lower-ranked UK universities would struggle to attract private partners to help them deliver online courses. “The companies only go to the top universities, because they want to use their brand to attract high fee-paying students [to] generate more money,” he said.

Many universities would also balk at sharing student fee revenue with private firms, Morris added. But the costs to universities of developing digital education in-house are huge. The deputy vice-chancellor of Coventry University, Ian Dunn, said it took two years and “tens of millions of pounds” to deliver 19 fully online degrees since 2017.

O’Shea divided the UK universities into four categories: those with the capacity and will to develop high-quality online education, including the Open University, King’s College London, Edinburgh, Liverpool, Leeds and Coventry; those with the capacity but not the will, such as Oxford and Cambridge; those with the will but not the capacity, such as Durham; and those with neither the will nor the capacity, such as art schools and music conservatoires.

Some subjects, such as the sciences, would be particularly difficult to shift online. The Open University launched its OpenSTEM Labs in 2015, providing students with remote access to laboratories and observatories via remotely-operated robotic instruments. But experts noted that no other UK university has comparable provision.

Aris Katzourakis, co-president of the UCU branch at Oxford University, said staff would in many cases not be able to replicate laboratory classes online. The zoology professor added that “these elements will not be taught to students to the same level”.

It is obvious that online learning simply cannot replicate the laboratory-based or practical learning of many courses

NUS spokeswoman

In a blog this month on the impact of the coronavirus on higher education, the former universities minister, Jo Johnson, wrote that the crisis has exposed how many UK universities lagged behind their international competitors in developing online learning and were “clearly scrambling to provide anything resembling a coherent online offering”.

Martin Weller, professor of educational technology at the Open University, said there was a danger that university senior managers underestimated the difficulty of delivering learning online.

Weller said lecturers have told him they have been given a week’s notice to put their course online, and a fortnight to develop a digital strategy. He said: “A danger might be that we see a backlash against online learning because people rush to do it and it’s done badly.”

Diana Laurillard, professor of learning with digital technologies at University College London’s Institute of Education, said the shift to online learning required a complete overhaul of traditional higher education. One-hour lectures and workshops would need to be broken up into smaller 10-20 minute webinars, interspersed with practical exercises, question-and-answer sessions and discussion groups.

Publicație : The Guardian

Manchester University braced for losses of more than £270m

 Vice-chancellor warns of possible pay cuts and job losses in wake of pandemic

The vice-chancellor of the University of Manchester has said the institution faces losses in excess of £270m next year if students cancel their studies because of the coronavirus pandemic.

Prof Dame Nancy Rothwell told staff that job losses and pay cuts might be required, along with “rapid and radical changes to our university and the way we operate”.

Her stark assessment came after a report from the University and College Union (UCU) forecast that the sector could lose about £2.5bn next year in tuition fees alone, along with the loss of 30,000 university jobs if Covid-19 continues unchecked. Earlier this week,Imperial College London warned of widespread cuts to mitigate the damaging impact of the pandemic on the institution.

Rothwell said the University of Manchester was preparing for a reduction of up to 80% in international students, and a 20% decrease in those from the UK and the EU, because “they may be unable or unwilling to travel, face financial hardship or simply wish to defer until there is more certainty”.

If you have been affected or have any information, we’d like to hear from you. You can get in touch by filling in the form below, anonymously if you wish or contact us via WhatsApp by clicking here or adding the contact +44(0)7867825056. Only the Guardian can see your contributions and one of our journalists may contact you to discuss further.

In a message to all staff, she wrote: “For our university, this could amount to a loss of over £270m in one year. Thus, we are preparing for a reduction in our total annual income of between 15% and 25%. This may persist into following years.”

The drop in student numbers would also significantly reduce revenue from the university’s halls of residence, with further losses expected in catering, other commercial activities, and research income, she added.

“We will need to cut our costs very significantly,” said Rothwell.

In an attempt to mitigate its losses, the university was looking into allowing students to defer the start of the new academic year, or to let them begin in either September or January. It might also sell some of its assets.

The university has already incurred additional costs since the Covid-19 outbreak, particularly due to the additional IT infrastructure need to provide online lecturing and research.

Rothwell said she wanted to give staff an “early and honest view of the current and likely future severe financial impacts of the pandemic”, which has led other universities to predict huge losses.

The vice-chancellor added that she and the rest of the senior leadership team will take a voluntary 20% pay cut, ahead of likely wider measures to reduce pay costs.

The UCU, which represents lecturers, said it recognised that the sector could face huge potential financial problems, but urged the university to halt plans to cut jobs and pay.

Martyn Moss, UCU regional official for the north-west of England, said: “We are disappointed the University of Manchester has acted with such haste to threaten these drastic measures, especially when staff have adapted so impressively to the current crisis to support students and the university.

“There is no denying that universities are facing new challenges in light of the crisis, but instead of short-sighted cuts, we need the sector to pull together and make the case for vital funding to safeguard the future of our universities.”

Publicație : The Guardian