Absolvenţii de liceu profită de admiterea fără examene

La UAIC, tinerii au preferat de departe facultățile Drept şi Sport, unde nu s-au dat probe scrise

 La specializarea Kinetoterapie sunt 13,3 candidaţi pe loc. La Drept sunt aproape 8 pe loc

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a finalizat procedura de înscriere pentru noul an universitar – 2020-2021. Chiar dacă înscrierile au fost sistate începând cu ziua de vineri, cei care şi-au făcut deja conturi pe platforma online, dar încă nu au dosarele complete, vor mai putea să îşi definitiveze candidaturile şi în cursul zilei de astăzi, când vor fi publicate cifrele finale. Cum nu va fi o diferenţă majoră, „Ziarul de Iaşi” realizează o analiză a candidaturilor, în contextul în care la UAIC au fost anul acesta circa 1.300 de dosare mai multe faţă de anul trecut, 12.188 faţă de 10.885. O primă observaţie care poate fi făcută ţine de faptul că cea mai mare concurenţă de anul acesta se înregistrează la facultăţile care organizau în anul anterior o formă de admitere scrisă. Spre exemplu, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport este o concurenţă foarte mare – 8,35 candidaţi pe un loc, fiind 744 de candidaţi pe 89 de locuri la buget. Aici se înregistrează şi cea mai mare concurenţă la o specializare, probabil una dintre cele mai mari de după perioadă de declin a UAIC din 2008 – 13,3 pe loc la Kinetoterapie

Pe locul al doilea este Facultatea de Drept, cu o concurenţă mai mult decât dublă faţă de anul trecut – 7,9 candidaţi pe un loc bugetat, în cifre 1.510 pe 191 de locuri bugetate. Asta în condiţiile în care anul trecut au fost 732 de candidaţi pe 198 de locuri bugetate, fiind considerat un an record faţă de cei precedenţi.

Pe locul al treilea anul acesta vine Facultatea de Psihologie, care a fost prima în ultimii doi ani în ceea ce priveşte concurenţa. Anul acesta concurenţa este mai mare decât anul anterior, 6,27 / loc bugetat, mai exact 1.840 de dosare pe 293 de locuri la buget, fiind şi cu circa 200 de dosare depuse mai mult faţă de anul 2019.

O concurenţă foarte mare se remarcă şi la Facultatea de Informatică, o altă facultate care avea probă scrisă, şi una chiar dificilă, fiind 4,53 candidaţi / loc, 1.352 de dosare pe 298 de locuri. Numărul este aproape dublu faţă de anul trecut, când au fost 789 de candidaţi.

În continuarea concurenţei regăsim Facultatea de Filosofie, cu 3,48 pe loc, 1.097 de dosare pe 315 locuri, dar şi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, cu 2.687 de dosare pe 822 de locuri bugetate, o concurenţă de 3,26 / loc. Cea mai mare concurenţă de la FEAA, unde au fost cu circa 300 de dosare mai multe decât anul trecut, se poate observa, ca de obicei, la specializarea Cibernetică statistică şi informatică, unde au fost 608 de dosare pe 113 locuri, 5,38 / loc.

Facultatea de Matematică păstrează în linii mari trendul din anii anteriori, având 370 de candidaţi pe 135 de locuri bugetate, cu o concurenţă de 2,74 / loc, în timp ce facultatea de Biologie a înregistrat la rândul ei multe dosare depuse, 470 pe 173 de locuri, o concurenţă de 2,71 / loc. La Facultatea de Chimie au fost 189 de dosare pe 72 de locuri, 2,62 / loc, la Facultatea de Istorie 213 de dosare pe 85 de locuri – 2,5 / loc, iar la Facultatea de Litere 998 de dosare pe 413 locuri bugetate, 2,41 de loc. La Fizică şi la Geografie, unde în alţi ani rămâneau locuri libere la buget pentru sesiunea de toamnă, au fost ocupate, cel puţin pe hârtie, în momentul de faţă, toate locurile: 94 de dosare pe 57 – 1,64 / loc la Fizică şi 425 pe 298 – 1,42 la Geografie.

Şi facultăţile de teologie au reuşit, ca surpriză a acestui an, să îşi ocupe integral locurile de la buget, chiar şi cele de la taxă, în contextul în care putem privi dosarele depuse ca fiind candidaţi unici: la Ortodoxă au fost 168 pe 138 de locuri şi la Catolică 31 de dosare pe 19 locuri bugetate.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul

 Un nou cetățean de onoare al Iașului

Este vorba de Stelian Traian Dumistrăcel, filolog și publicist, doctor în filologie

Consilierii  locali ieșeni se pregătesc să desemneze în ședința ordinară din această săptămână un nou cetățean de onoare al Iașului. Este vorba de profesorul universitar dr. Stelian Traian Dumistrăcel, filolog și publict cunoscut în special pentru contribuțiile sale în domeniul dialectologiei, foneticii, lexicologiei sau etimologiei. Din impresionanta activitate didactică și științifică a profesorului Stelian Traian Dumistrăcel amintim: este membru al Uniunii Scriitorilor din România (2010), colaborator la reviste literare (peste 400 de articole cu tematică generală de cultivare a limbii), autor a 10 volume, coautor la alte 12 și peste 300 de studii şi articole din domeniul lingvisticii, tipărite în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate (Franţa, Germania, Republica Moldova), precum şi în volume ale unor manifestări ştiinţifice internaţionale desfăşurate în aceste ţări, dar şi în Italia şi Spania. A contribuit la dezvoltarea şi perfecţionarea activităţilor academice în cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău ca profesor asociat la Facultatea de Litere, în perioada 2004 -2005, coordonator de teze de doctorat, susţinute de cadre didactice ale Facultăţii de Litere, prin participarea la proiecte de cercetare și ca membru în comitetul ştiinţific şi colaborator al revistei „Studii şi cercetări ştiinţifice. Seria filologie”. Din 2001 este profesor titular la Departamentul de Jurnalistică și Științele Comunicării la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Este născut pe 19 august 1937 la Zvoriștea (Suceava)

Publicație: Evenimentul

Cei mai mulţi candidaţi din ultimul deceniu la USAMV. Concurență de 7,8 la Medicină Veterinară

Peste 2.000 de dosare au fost depuse la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” în perioada admiterii, vineri fiind ultima zi în care platforma online şi punctele fizice au mai fost deschise pentru a primi candidaturi. 

Conform reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior, vorbim de cele mai mari cifre din ultimii zece ani, în 2013 existând o situaţie similară cu privire la numărul de candidaţi înscrişi, dar anul acesta a fost depăşită cu puţin. Rectorul USAMV Iaşi, prof.dr. Gerard Jităreanu, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că aşteaptă în continuare să vadă cum se reflectă aceste cifre în situaţia finală a admiterii, care va fi gata miercuri, când este ultima zi de depunere a actelor în original şi a confirmării locurilor. „Chiar avem toate locurile ocupate, şi la buget, şi la taxă, să vedem acum câţi sunt cei care vor rămâne. Ca număr de candidaţi este cel mai bun pe care l-am avut în ultimii 10 ani. La Medicină Veterinară am avut un număr foarte mare de candidaţi, dar şi la specializări precum Biologia, de la Facultatea de Agricultură, unde ne acopeream locurile la buget uneori şi în toamnă, acum avem 3 candidaţi pe un loc bugetat”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu.

În mod concret, la USAMV au fost depuse 2.037 de dosare pentru cele 623 de locuri la buget şi 295 la taxă. La Facultatea de Agricultură au fost 718 de dosare depuse pe 274 de locuri la buget şi 70 la taxă, cea mai mare concurenţă fiind la Inginerie şi managementul afacerilor agricole, unde au fost 4,4 candidaţi pe un loc bugetat. La Facultatea de Horticultură au fost depuse 210 dosare pe 123 de locuri la buget şi 45 la taxă, la Ingineria mediului fiind cea mai mare concurenţă, de 2,3 pe un loc bugetat.

La Facultatea de Zootehnie au fost depuse 381 de dosare pe 133 de locuri la buget şi 75 la taxă, cea mai mare concurenţă fiind la Controlul şi expertiza produselor alimentare, de 4,6 pe un loc bugetat. În final, cea mai căutată facultate de la USAMV a fost Medicina Veterinară, absolvenţii profitând de faptul că anul acesta nu a fost susţinut examenul de admitere introdus în ultimii doi ani: au fost 728 de candidaţi pe 93 de locuri la buget şi 105 la taxă, o concurenţă de 7,8 pe loc bugetat.

Publicație: Ziarul de Iași

 UMF a trecut cu brio examenul-maraton de admitere. Rezultatele se dau azi sau mâine

 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a trecut cu bine peste cel mai mare examen organizat vreodată în capitala Moldovei. 2.337 de candidaţi, un număr similar cu cei care s-au prezentat anul trecut la admitere, au dat examenul grilă de trei ore în 96 amfiteatre din Iaşi, fiind supravegheaţi de 600 de cadre didactice şi personal auxiliar al instituţiei de învăţământ superior medical.

Desfăşurarea de proporţii a fost şi lipsită de incidente în contextul pandemiei: niciun candidat nu a avut temperatura prea mare să nu poată da examenul în unul dintre cele 96 de amfiteatre şi să fie nevoie să fie adus la sediul principal al UMF, unde erau pregătite 3 săli cu supraveghetori îmbrăcaţi în costum integral de protecţie tip „cosmonaut”. „Admiterea din acest an pentru noi este în acelaşi timp un motiv de îngrijorare, dar şi unul de mândrie pentru că avem cea mai mare concurneţă la medicină generală, 4,22 pe loc, este cea mai mare din întreaga ţară, faţă de celelalte centre. Este o concurenţă mare, anul acesta modalitatea de înscriere la concurs a fost diferită faţă de ceilalţi ani, s-a desfăşurat pe o platformă online care a funcţionat perfect. Am obţinut acest număr foarte mare de amfiteatre pentru a putea respecta condiţiile de distanţare impuse de această pandemie. Aş vrea să mulţumesc rectorilor de la UAIC, TUIASI şi USAMV care ne-au ajutat cu punerea la dispoziţie a spaţiilor necesare pentru desfăşurare”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu. Acesta a precizat că în anii precedenţi scanarea tezelor se făcea în amfiteatru de faţă cu candidatul, dar că anul acesta, din punct de vedere tehinic, era imposibil – pentru că ar fi fost nevoie de 100 de echipe de scanare.

De aceea tezele au fost securizate şi apoi au fost aduse la sediul central. La închiderea ediţiei, procesul de scanare a tezelor era în plină desfăşurare, rectorul UMF precizând faptul că anticipează publicarea notelor în cursul zilei de astăzi, cel târziu mâine, marţi, 28 iulie.

Cea mai mare concurenţă din universitate a fost, ca în fiecare an, la Asistenţă Medicală Generală – 5,57 / loc bugetat, mai exact 312 de candidaţi pe 56 de locuri la buget şi 131 la taxă. Situaţia se prezintă bine şi la Facultatea de Medicină Dentară – 273 de candidaţi înscrişi pe 85 de locuri la buget, şi 78 de candidaţi pe 30 de locuri bugetate la Tehnică Dentară. Specialitatea nou introdusă anul acesta – Asistenţă de profilaxie stomatologică – nu a prins foarte bine, sunt doar 8 candidaţi pe 9 locuri, iar o concurenţă mare se remarcă şi la Facultatea de Bioinginerie Medicală, la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală – 2.36 / loc, 175 de candidaţi pe 74 de locuri.

Lucrurile nu au mers bine nici anul acesta la Facultatea de Farmacie, însă rectorul UMF Iaşi spune că trendul este unul similar la nivel naţional şi chiar european. În mod concret, sunt 89 de candidaţi pe 98 de locuri scoase la buget, dar numărul acestora probabil va fi mai redus fiindcă nu toţi vor reuşi să treacă cu brio examenul de admitere.

Publicație: Ziarul de Iași și Evenimentul

 Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF: „Epidemia a reconfigurat rolul şi importanţa medicului în societate“

În pragul organizării examenului de admitere, rectorul UMF „Carol Davila“, prof. dr. Viorel Jinga, vorbeşte despre cum se raportează universitatea la contextul sanitar actual, dar şi despre cum s-a schimbat optica socială în ce priveşte sistemul medical românesc.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti a avut curajul ca, şi anul acesta, în plină pandemie de COVID-19, să organizeze concursul de admitere cu prezenţa fizică obligatorie. 

Spre deosebire de anii trecuţi, însă, măsurile de protecţie împotriva infectării cu SARS-CoV-2 vor fi stricte şi atent supravegheate. 

Prof. dr. Viorel Jinga (58 de ani), rectorul UMF „Carol Davila“, vorbeşte despre provocările pe care le-a prezentat organizarea admiterii, dar şi despre felul în care epidemia a schimbat modul în care tinerii se pregătesc pentru a deveni medici, dar şi cum sunt percepute cadrele medicale de societate.

„Weekend Adevărul“: Care au fost cele mai mari provocări ale organizării unui examen clasic în vremea unei epidemii fără precedent? Este o chestiune de curaj sau a contat şi faptul că sunteţi medici?

Prof. dr. Viorel Jinga: Nu aş putea spune că va fi un examen clasic, ci doar unul cu prezenţa fizică obligatorie a candidaţilor. Din punctul meu de vedere, acest concurs poate fi catalogat ca fiind unul atipic, dacă luăm în considerare modul de organizare şi etapele preliminare pe care va trebui să le parcurgă un candidat până la ocuparea locului său în sala de examen. Şi mă refer aici la triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor şi purtarea obligatorie a măştilor de protecţie facială şi, bineînţeles, distanţarea socială de minim 1,5 metri între candidaţi. Gândiţi-vă că anul acesta avem un număr-record de candidaţi înscrişi la admiterea în universitatea noastră, iar pentru fiecare dintre cei 3.326 de participanţi la acest examen va trebui să oferim măsuri stricte de siguranţă şi protecţie împotriva COVID-19. Pe de altă parte, organizarea acestui concurs în Complexul Expoziţional Romexpo a implicat o multitudine de factori de ordin administrativ, plecând în special de la configurarea sălilor în cele patru pavilioane – B1, B2, C1 şi C2 – care însumează peste 34.000 de metri pătraţi. Un exemplu de la începutul proiectului poate fi chiar obţinerea mobilierului, deoarece închirierea acestuia în regim gratuit de la colaboratori externi a fost o adevărată provocare logistică şi administrativă, dar a cărei finalitate s-a dovedit a fi un succes.

Cine v-a ajutat?

Pentru întregul suport logistic ţin să le mulţumesc în mod special colegilor de la Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice, Universitatea de Artă Teatrală „I.L. Caragiale“, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“, Universitatea de Construcţii, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, precum şi partenerilor noştri din cadrul Primăriei Sectorului 5 şi Primăriei Capitalei. Prin deciziile Senatului Universitar am încercat să păstrăm cât mai multe date de referinţă din metodologia de concurs din anii anteriori, iar acest examen să-şi urmeze cursul firesc în rigurozitate, neputându-se face astfel excepţie de la prezenţa fizică a candidaţilor, în contextul în care mediul online a devenit în ultima perioadă plaja-suport în mai multe arii de activitate.

Creşterea de anul acesta a numărului de olimpici, cu 15 faţă de cei 31 înscrişi la studiile de licenţă din cadrul UMF „Carol Davila“ în 2019, ar putea fi privită ca un efect pozitiv al acestei crize sanitare.

Educaţie medicală la patul bolnavului, chiar şi în pandemie

Numărul mare de olimpici care au optat anul acesta să studieze la UMF „Carol Davila“ poate fi pus în legătură cu limitarea accesului la universităţi din afară din pricina epidemiei sau există alte explicaţii?

Cred că, dincolo de efectele negative generate la nivel global de pandemia de COVID-19, această perioadă a reconfigurat, în mentalul colectiv, rolul şi importanţa medicului în societate, iar creşterea de anul acesta a numărului de olimpici, cu 15 faţă de cei 31 înscrişi la studiile de licenţă din cadrul UMF „Carol Davila“ în 2019, ar putea fi privită ca un efect pozitiv al acestei crize sanitare, dar şi ca un punct de cotitură pentru întreaga comunitate medicală, aducându-se astfel un plus substanţial activităţii de cercetare ştiinţifică viitoare. Vă reamintesc că anul acesta, universitatea noastră a reuşit o nouă performanţă academică, urcând în ierarhia TOP Shanghai pe poziţiile 151-200.

Ce a arătat această pandemie din perspectiva unui profesor care pregăteşte studenţi pentru a deveni medici?

În ultimul semestru din anul universitar 2019-2020, întreaga comunitate academică a depus eforturi considerabile în derularea activităţii didactice, mediul de predare online devenind pentru majoritatea universităţilor singura alternativă de protecţie împotriva COVID-19. În campania pe care am realizat-o pentru funcţia de rector am propus înfiinţarea unui centru de eHealth al universităţii, fapt care s-a şi întamplat, iar una dintre misiunile acestei entităţi este de a digitaliza şi moderniza strategii pedagogice. În plus, pentru a nu ne îndepărta total de contactul cu pacientul, în timpul pandemiei am realizat materiale video procedurale cu cadre proprii, respectiv am iniţiat workshop-uri de abilităţi practice pe simulator – evident, într-un format online. Pe de altă parte, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ am reuşit, prin măsuri riguroase de protecţie, să finalizăm şi activitatea practică, pentru că medicina, dincolo de teorie, înseamnă educaţie medicală continuă la patul bolnavului.

Avem nevoie de un sistem medical ca în Occident

Cum credeţi că vor arăta profesia de medic şi sistemele sanitare după această piatră de încercare care se numeşte COVID-19?

Cu siguranţă că politicile de sănătate vor conduce la o reconfigurare a sistemelor sanitare şi acest aspect se poate vedea în ultima perioadă, dar pentru o îmbunătăţire substanţială a condiţiilor de diagnostic, tratament, echipamente şi spaţii de spitalizare cred că avem nevoie, mai mult ca oricând, de o aliniere la politicile din sănătate implementate în Occident. Trebuie să vă reamintesc că sistemul medical românesc a demonstrat şi în această pandemie că este unul performant, chiar dacă investiţiile în sănătate sunt comparabil mai mici cu cele derulate în ţări puternic dezvoltate, precum Anglia, Franţa, Germania. În ceea ce priveşte profesia de medic, schimbările nu pot exista decât în dezvoltarea continuă a celor care au ales şi aleg să se dedice medicinei, indiferent de provocările cu care se confruntă, indiferent de condiţiile impuse chiar şi de această pandemie, indiferent de sacrificiile pe care este nevoit să le facă în plan personal.

Publicație : Adevărul

Peste 3.000 de candidaţi susţin la Romexpo examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti

Peste 3.000 de candidaţi susţin duminică, la Romexpo, examenul de admitere la Universitate de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Un număr de 46 de olimpici naţionali şi internaţionali au optat deja pentru medicină, în cazul lor nemaifiind necesară susţinerea examenului. La specializarea Medicină, 2.246 de concurenţi îşi dispută cele 660 de locuri scoase la concurs.

Pentru concursul de admitere în Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, concurs care se desfăşoară duminică, de la ora 09:00, în mai multe locaţii din Centrul Expoziţional Romexpo, în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, precum şi la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) s-au înscris 3.326 de candidaţi, dintre care 28 sunt absolvenţi de liceu care au obţinut media 10 la examenul de bacalaureat. Aceştia concurează pentru ocuparea celor 1.114 locuri, din totalul de 1.160, finanţate de la bugetul de stat şi 292 locuri cu taxă scoase la concurs.

Conform unităţii de învăţământ, pandemia COVID 19 a generat o schimbare radicală în ceea ce priveşte modul de organizare a examenului de admitere de anul acesta, impunând condiţii stricte în ceea ce priveşte măsurile de prevenţie împotriva răspândirii infecţiei cu noul Coronavirus. În acest sens, una dintre opţiuni a fost alegerea Centrului Expoziţional Romexpo ca locaţie pentru desfăşurarea concursului, spaţiul de peste 10.000 de metri pătraţi, ce cuprinde Pavilioanele B1, B2, C1 şi C2 fiind unul extrem de generos.

“Alegerea Centrului Expoziţional Romexpo pentru desfăşurarea acestui concurs important cred că a fost cea mai bună opţiune, spaţiile de aici, de peste 10.000 de metri pătraţi, dându-ne posibilitatea de a le oferi tuturor candidaţilor condiţii optime pentru a susţine examenul, cea de a doua variantă a locaţiei, pe care am analizat-o, Arena Naţională putând să genereze un disconfort termic concurenţilor, temperaturile acestui sfârşit de lună anunţânu-se extrem de ridicate chiar şi pentru ore matinale. Totodată, vor fi respectate cu stricteţe toate măsurile de prevenire împotriva COVID 19, conform Ordinului Ministrului Sănătăţii – 1228/2020 începând cu triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor şi purtarea obligatorie a măştilor de protecţie facială şi bineînţeles distanţarea socială de minim 1,5 metri între candidaţi” a ţinut să precizeze Rectorul UMF “Carol Davila”, Prof.Dr.Viorel Jinga.

Repartizarea locurilor pe facultăţi

În ceea ce priveşte repartizarea cifrei de şcolarizare pe facultăţi pentru admiterea în anul universitar 2019-2020, pentru specializarea „medicină” sunt 660 locuri finanţate de la buget şi 150 locuri cu taxă. Pentru specializarea “medicină dentară” sunt 180 locuri finanţate de la buget şi 100 locuri cu taxă, la Facultatea de Farmacie, sunt scoase la concurs 150 locuri finanţate de la buget şi 20 locuri cu taxă, în timp ce la FMAM, pe segmentul Asistenţă Medicală Generală sunt 95 locuri finanţate de la buget şi 4 locuri cu taxă, iar pentru alte specializări FMAM au fost repartizate 75 de locuri finanţate de la buget şi 18 de locuri cu taxă, alte 4 locuri fiind scoase la concurs pentru absolvenţii din centrele de plasament.

“Din perspectiva numărului candidaţilor înscrişi în cursa pentru admiterea în Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, asistăm anul acesta la o creştere semnificativă, cu aproximativ 300 de concurenţi faţă de anul precedent, fapt ce demonstrează implicit, un interes amplificat al absolvenţilor de liceu faţă de profesia de medic şi cred că, în următorii ani, acest trend va fi unul ascendent în condiţiile în care vor continua să se dezvolte politicile din domeniul sănătăţii prin care statutul de medic va fi foarte bine poziţionat în ierarhia socio-profesională şi superpozabil sistemelor sanitare occidentale” a declarat prof.Dr. Viorel Jinga, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti.

La Facultatea de Medicină s-au înscris 2.246 candidaţi

Pentru cele 660 de locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 2.246 candidaţi, pentru Facultatea de Medicină Dentară, 541 de candidaţi/180 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie, 134 de candidaţi/150 de locuri, iar pentru FMAM (4 sau 3 ani de studiu), 405 de candidaţi/170 de locuri.

Pentru candidaţii ale căror medii de admitere nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat, sunt puse la dispoziţie alte 292 de locuri cu taxă.

În 2019, la UMF „Carol Davila” au fost scoase la concurs 1.154 de locuri, finanţate de la bugetul de stat şi 310 locuri cu taxă pentru care au candidat 3.058 de absolvenţi de liceu dintre care 2.002 la Medicină şi 448 la Medicină Dentară;

în 2018 – 1.402 locuri, dintre care 302 locuri cu taxă, (nr total candidaţi – 2.976, 1.823-Medicină şi 485-Medicină Dentară);

În 2017 -1.468 de locuri, dintre care 440 de locuri cu taxă (nr total candidaţi-2.996, 1.811-Medicină şi 547 Medicină Dentară);

În 2016 – 1.420 de locuri, dintre care 470 de locuri cu taxă (nr total candidaţi-3.168, 1.942-Medicină şi 583-Medicină Dentară).

Anul acesta, 46 de premianţi ai olimpiadelor naţionale şi internaţionale la discipline precum biologie, fizică sau chimie s-au înscris la UMF „Carol Davila”, în cazul lor nefiind necesară susţinerea examenului de admitere. Totodată, dintre cei 3.326 de candidaţi 28 au obţinut nota 10 la examenul de bacalaureat.

„Este remarcabil şi faptul că 46 de olimpici naţionali şi internaţionali, cu 15 mai mulţi faţă de cei înscrişi în 2019, au ales să-şi ducă mai departe performanţele educaţionale în cadrul UMF „Carol Davila” şi cred că prin rezultatele pe care le vor aduce, Universitatea noastră va avea un ritm accelerat în accederea pe cele mai înalte trepte ale topurilor ştiinţifice de prestigiu ale lumii medicale mondiale” a subliniat Prof.Dr. Viorel Jinga.

Taxa de studiu stabilită de către Senatul UMF “Carol Davila” pentru ciclul de studii universitare de licenţă pentru anul universitar 2020–2021 este de 9000 lei /an de studiu pentru Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie şi 6000 lei/an de studiu pentru FMAM. Taxa de studiu anuală va fi platită în 3 tranşe (prima tranşă – 50% din taxa anuală, a doua tranşă – 25% din taxa anuală şi a treia tranşă – 25% din taxa anuală).

Publicație : Adevărul

Admitere 2020. Încep examenele la facultățile de medicină

De astăzi încep în toată țara examenele de admitere la facultățile de medicină.

În București, vor susține la centrul expozițional Romexpo peste 3.300 de candidați, un număr record pentru UMF Carol Davila.

Cu excepţia celor 46 de olimpici care sunt declarați deja admiși, tinerii vor concura pentru ocuparea celor peste 1.100 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 292 de locuri cu taxă scoase la concurs.

Şi la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași sunt așteptați să susțină examenul de admitere 2.300 de candidați. Sunt 100 de amfiteatre puse la dispoziția lor, astfel încât să fie respectate măsurile de distanțare.

Concurenţii cu temperatură mai mare de 37,3 grade vor avea la dispoziție săli separate.

Peste 2.300 de candidaţi s-au înscris pe cele aproape 1.400 de locuri scoase la concurs de Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Foarte căutată este specializarea de asistență generală, unde sunt 5,5 candidați pe loc bugetat. Aici durata studiilor este de numai patru ani.

La facultatea de medicină generală, concurența este de 4,2 candidați pe loc, cea mai mare din ultimii ani. Ca să poată îndeplini măsurile de siguranță în timpul examenului, Universitatea a apelat și la amfiteatre de la celelalte instituții de învățământ superior din oraș. Concurenții vor avea la dispoziție măști de protecție și dezinfectant.

Peste 600 de cadre didactice se vor ocupa de supravegherea candidaților și de măsurile de prevenție. Concursul de admitere se desfășoară sub forma unui test grilă, cu o durată de 3 ore.

Pentru cei care nu vor reuși să prindă un loc la buget, taxa de studii este cuprinsă între 4.000 și 7.500 RON pe an, în funcție de specializare.

 Publicație : Evenimentul Zilei

Sixth-formers able to haggle for top UK universities under new grading system

Experts warn ‘sharp-elbowed’ middle classes more likely to talk their way into places as institutions look to expand

School leavers may feel that, with A-level exams cancelled, they have lost control over their future. But experts say they have never had more power to talk their way into their first-choice university, even if they miss their grades.

As sixth-formers nervously await next month’s teacher-assessed results from the exams regulator, Ofqual, research by the Institute for Fiscal Studies has found that in the aftermath of coronavirus, the UK higher education sector is facing losses of between £3bn and £19bn in the new academic year, depending on how many students enrol.

Many universities expect to lose 50-100% of their lucrative international student intake, a blow that will hit the most selective institutions hardest. While they have agreed to a government cap on student numbers to maintain stability, it was set with enough room for successful universities to increase UK student numbers to make up some of the shortfall.

Nick Hillman, director of the Higher Education Policy Institute thinktank, says: “The way they are grading A-levels this year gives [young people] much more room to negotiate. You can easily ring and make a case for being let in based on your grades being wrong.”

He says that if universities have lots of empty seats this year they will be “in compulsory redundancy territory”.

Simon Marginson, professor of higher education at Oxford University, agrees school leavers have “an unusual level of power this time”. In ordinary years universities, particularly the elite ones, have been wary of letting in too many applicants with lower grades for fear it could affect their position in the all-important league tables.

Marginson predicts this year could be different. “No one loses competitive position if everyone shifts the same way at the same time, as seems likely. The name of the game is organisational survival and everyone knows that.”

However, many academics are concerned that more disadvantaged candidates might be less likely to negotiate offers and hunt down good places in clearing.

Barnaby Lenon, former head of Harrow public school and chair of the Independent Schools Council, has urged university admission authorities to look beyond “dodgy” A-level grades, which “could be wrong”, when deciding who to admit.

Everyone has heard tales of middle-class parents picking up the phone to Oxford or Cambridge to argue for their child’s place. Lee Elliot Major, professor of social mobility at the University of Exeter, says: “Never underestimate the adeptness of the sharp-elbowed middle classes at exploiting opportunities. And no opportunity is more prized than a place at a prestigious university.”

Elliot Major worries that next month’s frantic last-minute market for places may further skew the playing field against poorer young people. “There is a genuine fear that many disadvantaged pupils who would have excelled in their A-levels this year will be penalised with lower scores by the system of calculated grades, which estimates grades on the basis of historical averages of schools,” he says.

Some believe Ucas, the admissions service, is not helping. Mark Corver, former director of analysis and research at Ucas and now founder of dataHE consultancy, has warned the government there is not enough detailed data publicly available to allow students and teachers to prove if the Ofqual grading process has gone wrong for them.

“We’ve asked Ucas repeatedly to release some simple tables showing the typical exam grades that applicants with different predicted grades get in a normal year. They have steadfastly refused,” he says. “We’ve found them reluctant and obstructive. Given they are a charity and not a commercial organisation, it’s very disappointing.”

However, Richard O’Kelly, head of analytical data at Ucas, denies the organisation is being obstructive. He says it cannot publish the data set, which breaks down results by factors including gender, ethnicity and social background, because it creates an “unacceptable risk” of individual applicants being identifiable. He adds: “We have published more data during this year than ever before to promote confidence amongst students and universities.”

Sophie Hatton, an 18-year-old school leaver from Birmingham, says she is feeling “increasingly anxious” waiting for her A-level grades. “At first I thought it was great having all my exams cancelled. Then it hit me how terrifying it is that two years of work could account for nothing as I have no full way of showing my potential.”

Hatton is hoping to study sociology at Nottingham Trent University, but she says that if she doesn’t get the grades she needs she will get on the phone and try to negotiate, “to prove I am a determined, hard-working student”.

Kate Spalding, another 18-year-old waiting for her results, in Southampton, says she was upset for days after hearing she could not sit her exams: “I felt all my work had gone to waste.” Now, she says, she has decided to trust her teachers and is feeling more confident.

She is planning a gap year, but if she does not get the grades she needs to study drama at Manchester or Leeds, she intends to retake her A-levels later in the year.

Despite the government’s cap on student numbers this year, with financial penalties for those that exceed it, many selective institutions are planning for expansion, within the boundary of an extra 5% on last year’s enrolment forecasts.

Prof Colin Riordan, vice-chancellor of Cardiff University, a member of the Russell Group, says his university is anticipating a 2% growth in UK student numbers this year. “Given the way the cap has been set, it is conceivable that quite a few selective universities will take marginally more students than last year, and altogether that could be quite a lot,” he says.

Yet Riordan admits that for institutions such as his, international students and not UK ones make the real financial difference – and their numbers will be unclear until October or November. “Really we won’t know how many international students we will get until they actually turn up – or don’t,” he says.

Vice-chancellors say the way A-levels are being calculated this year is making them nervous. Another Russell Group head, who asked not to be named, says: “We have thousands of students who have put us as first choice and accepted our offer. Usually we can be pretty accurate on what percentage will achieve the grades. But this year if there is even 10% inflation on that, that’s a big difference.”

The government has confirmed, in new guidance issued earlier this month, that it will not penalise universities for going over their cap because a larger number of students than expected meet their offer grades. But the vice-chancellor says that, in a Covid-19 world, a big increase would put pressure on facilities. “There are two nightmares: one where no one turns up, and one where everyone turns up while we are trying to do social distancing,” he says.

If prestigious institutions expand, they could suck up some students who might have chosen mid-ranking universities, leaving some of those institutions without enough undergraduates – and their £9,250 a year fees. Marginson says this would leave universities at the bottom of the sector “facing very difficult times”.

Dean Machin, head of policy at the University of Portsmouth, agrees. “We have potentially got the worst of both worlds. For sector stability we enabled government to control the number of people who go to university – and unfortunately it is unlikely to provide all universities the protection they were seeking.”

The Office for Students regulator is consulting on new powers to intervene faster to protect students in case any universities or colleges are at risk of closure.

 Publicație : The Guardian

Saint-Etienne: des étudiants en médecine devront rendre leur prime Covid

Des primes accordées par erreur à des étudiants en médecine devront être remboursées.

C’est la douche froide pour plusieurs dizaines d’étudiants de la faculté de médecine de Saint-Etienne qui devront rembourser la prime Covid accordée par erreur fin juin par le CHU local. L’établissement hospitalier, auprès duquel s’étaient portés volontaires les étudiants pour renforcer les effectifs de brancardiers, aides-soignants ou infirmiers dans le cadre de la réserve sanitaire, a indiqué à l’AFP avoir prévenu par courriel les étudiants concernés qu’ils devront restituer leur prime Covid, confirmant une information du quotidien Le Progrès.

Le décret fixant les conditions d’éligibilité et le montant de la prime n’ayant été publié que le 13 juin dernier au Journal officiel, «des ajustements doivent être effectués pour certains à qui elle a été versée par erreur fin juin», a expliqué à l’AFP Juliette Andrès, directrice des affaires médicales du CHU, précisant que l’erreur concernait environ 70 étudiants.

Parmi les conditions à remplir pour percevoir en totalité la prime Covid, fixée à 1.500 euros, il faut avoir travaillé au moins cinq demi-journées par semaine entre le 1er mars et le 30 avril, avec moins de 15 jours calendaires d’absence pendant cette période, précise le décret.

Une fausse joie pour certains

«Plus de 150 étudiants de la réserve sanitaire, 600 en comptant les internes, vont percevoir cette prime, que le CHU de Saint-Etienne a versé au total à près de 7.000 professionnels de santé pour un montant total de plus de 10 millions d’euros», indique Juliette Andrès.

Clara Bonnavion, représentante étudiante à la Faculté de médecine de Saint-Etienne, a déploré quelques «fausses joies», tout en reconnaissant que le CHU avait accordé la prime à certains étudiants qui n’avaient même pas participé à la réserve sanitaire.

Pour se donner le temps d’étudier les cas qui peuvent être litigieux ou délicats, le CHU a indiqué à l’AFP qu’il suspendrait pour juillet les demandes de remboursement le temps de procéder à des examens au cas par cas.

Publicație : Le Figaro

Plan Jeunes: 21 500 places supplémentaires dans des formations à la rentrée 2020

Des places en école d’infirmière et en licence de santé notamment, seront créées à la rentrée 2020 afin d’accueillir les étudiants, nettement plus nombreux cette année.

La situation de crise que nous vivons est inédite. Pour accueillir les nombreux étudiants qui vont se bousculer à la rentrée, le gouvernement veut ouvrir les vannes. Le Plan jeunes prévoit en effet un volet formation avec la création de places supplémentaires. L’enseignement supérieur privé d’intérêt général va aussi être mis à contribution. La ministre de l’Enseignement supérieur Frédérique Vidal et Jean-Michel Blanquer, ministre de l’Éducation nationale précisent dans un communiqué diffusé aujourd’hui quelles formations sont concernées.

Tout d’abord, il ne s’agit pas de solliciter uniquement l’université. L’idée du gouvernement est de proposer des formations professionnalisantes. «Le Plan jeunes prévoit ainsi 21 500 places supplémentaires afin d’apporter des réponses adaptées à la diversité des nouveaux bacheliers incluant la volonté de les préparer à l’entrée dans l’emploi et de répondre aux besoins des territoires», précise ce communiqué. Il y aura ainsi 5 700 places créées dans les filières courtes comme les BTS, très demandées par les bacheliers pro et technologiques.

Des formations de spécialisation seront aussi ouvertes: 6 000 places de formation de type FCIL (formation complémentaire d’initiative locale) ou CAP en 1 an seront créées. Ce qui permettra sans doute à des jeunes, empêchés de trouver un emploi en raison de la crise, de reprendre le chemin de l’école, et de trouver plus facilement un emploi.

Des places aussi dans les écoles d’infirmières

Par ailleurs, en lien avec les universités, 2 000 nouvelles formations courtes favorisant l’orientation et l’acquisition de compétences techniques et professionnelles seront proposées à la rentrée 2020, avec un développement qui s’amplifiera en 2021.

Enfin, pour faire face à l’afflux de bacheliers généraux cette année, jusqu’à 4 000 nouvelles places en licence seront créées dans les filières les plus demandées, notamment les filières de santé, mais aussi les établissements privés d’intérêt général (EESPIG). Pour les formations paramédicales, un objectif de 3 800 places est fixé, dont 2 000 pour les formations en soins infirmiers.

Publicație : Le Figaro

Test di Medicina, duemila iscritti in meno dell’anno scorso

Crescono, invece, i partecipanti alla prova in lingua inglese e a Veterinaria. Il ministro Manfredi: „Con la crisi in corso è un risultato soddisfacente”. Entrerà in facoltà un candidato ogni cinque

ROMA – Gli iscritti al prossimo test di Medicina – che si terrà su tutto il territorio nazionale lunedì 3 settembre –  sono 66.638, oltre duemila in meno rispetto all’anno scorso e 367 in meno rispetto al 2018. In una stagione normale, la decrescita sarebbe stato un dato sorprendente. Tra l’altro, nel nove primi giorni di iscrizione – partite il primo luglio –  si era verificato un boom dei candidati, praticamente doppi in questa fase iniziale. Il fenomeno aveva fatto pensare a un „effetto Covid” su maturati del Paese. Nel corso del mese, con il prosieguo dell’iscrizione al portale Universitaly, la crisi economica che la pandemia sta portando con sé ha fatto sentire il suo peso e, così, il saldo finale di oggi, con chiusura delle iscrizioni alle ore 16, è lievemente inferiore rispetto alle ultime due stagioni (-3 per cento).

Iscritto nel perimetro della crisi, il dato resta comunque confortante e così viene letto dal ministro dell’Università e della Ricerca Gaetano Manfredi: „Consideriamo il numero degli iscritti a Medicina soddisfacente, bisogna tenere conto che il momento è difficile per molte famiglie italiane”.

I posti disponibii sono, in totale, 13.072. Nelle trentasette università italiano che annoverano il dipartimento di Medicina e Chirurgia entrerà un candidato ogni cinque. Lo scorso anno i posti erano stati 11.568.

Va detto che cresce con forza il numero degli iscritti al test di Medicina in lingua inglese, contemplato in dodici atenei: 11.417 iscritti, quasi milla in più dell’anno scorso (10.450) anche se poi il numero reale dei paganti, e quindi di coloro che hanno diritto al test, è di 9.334 (+420). C’è una settimana di tempo per mettersi in regola.

Cresce, ancora, il numero dei candidati a Veterinaria. Sono 10.002, più 28,5 per cento rispetto all’anno prima, quando furono 7.780.

Publicație : La Republica