Admitere 2022 la UAIC Iaşi. Rectorul Tudorel Toader, la BZI LIVE: „Sunt adeptul reintroducerii unui examen scris de intrare la facultate” – VIDEO

Ieri, 25 iulie 2022, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a fost prezent din nou în Studioul BZI LIVE. Universitarul a vorbit despre tot ce ține de Admiterea 2022 la UAIC Iași, dar și despre faptul că are în vedere reintroducerea unui examen scris de intrare la facultate.

„Suntem într-o perioadă fierbinte şi în plină perioadă de admitere. Din această perspectivă avem elemente de noutate. Peste 17.000 de dosare au fost depuse la UAIC Iaşi, la cele 15 facultăţi. A scăzut natalitatea şi numărul absolvenţilor de liceu. Există şi ceea ce se numeşte libertatea de circulaţie a tinerilor de a alege să studieze şi în străinătate. Numărul de candidaţi la Cuza a crescut. În ultima perioadă de timp, 5-6 ani, an de an numărul de candidaţi este mai mare. Avem 3 repere pe care le luăm în considerare: capacitatea de şcolarizare pe care o are Cuza (are peste 17.000 de locuri), universitatea a scos la concurs 12.113 locuri (buget şi taxă). Noi credem că este adevărat şi ne confirmă solicitările candidaţilor: calitatea pregătirii şi învăţământului la Cuza. Numărul de specializări pe care o scoatem la concurs este bogată: 207 specializări. Per total, prestigiul universităţii, calitatea actului didactic sunt principalele atuuri. Un rol important au şi foştii absolvenţi, ei fiind adevăraţi ambasadori care încurajează tinerii să vină la Cuza. Este un set de argumente care nouă ne fac plăcere”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, despre Admiterea 2022 la UAIC Iași

În continuarea emisiunii dialog, rectorul UAIC Iași a discutat că după ce totul se va calma, universitatea va lansa o extensie și în Ucraina. De asemenea, prof. univ. dr. Tudorel Toader a menționat că adaptarea la cerințele pieței forței de muncă este absolut necesară pentru a face față situației actuale.

„Suntem obligaţi să ne adaptăm oferta educaţională la cerinţa forţei de muncă. După ce se va linişti conflictul din Ucraina, am putea înfiinţa la Cernăuţi, Ismail şi Odesa extensii ale Cuza. Aşadar, stăm destul de bine la Bălți şi Chişinău. Ne consolidăm la Chişinău cu o nouă specializare şi ţintim spre Ucraina. Dezvoltăm şi oferta noastră de aici, la unele specializări poate că sunt cerinţe mai mari din partea tinerilor şi suplimentăm locurile şi suspendăm pe o perioadă determinată oferta educaţională pe specializări care nu sunt de interes. Este o măsură corectă şi necesară să adaptăm la cerinţele pieţei forţei de muncă. Trebuie să priveşti şi să creezi continuitate în tot. Ne adaptăm pentru că în viitor tinerii absolvă o facultate şi puţini sunt cei care vor rămâne la catedră sau cercetare. Majoritatea vor dori să se ducă în câmpul muncii, în profesie, să facă dovada pregătirii şi să-şi asigure condiţiile materiale. Se construieşte destul de mult în ţară, sunt necesare descărcări arheologice, cine să le facă?

Până astăzi erau aproape confirmate aproape jumătate de locuri. La FEAA au confirmat 78 la sută din declaraţii admişi la licenţă şi 88 la sută dintre candidaţii admişi de master. Calitatea elevului nu vine din media de la BAC, ci din vocaţia lui pentru o specializare, în potenţialul de dezvoltare pe care să şi-l indentifice în timpul studiilor şi cu ajutorul corpului didactic să-şi găsească acea vocaţie, stare de mulţumire”, a mai spus rectorul UAIC Iași, în exclusivitate pentru BZI LIVE.

Rectorul UAIC Iași, despre reintroducerea Admiterii la facultate

De asemenea, rectorul UAIC Iași a făcut declarații despre admiterea la cele 15 facultăți ale universității. Prof. univ. dr. Tudorel Toader a menționat că este adeptul reintroducerii unui examen scris pentru a intra la o facultate.

„Eram decan la Facultatea de Drept când am propus în consiliu şi am hotărât să reintroducem examenul de admitere. După am fost atenţi să edem dacă se resimte calitatea, iar colegii mei au confirmat că se vede selecţia pe bază de examen. Acum a fost pandemia, asta a fost fondul pe care aproape toate facultăţile au hotărât să renunţe la admitere. Eu cred că este necesar un filtru, o selecţie a celor care dobândesc statutul de student la Cuza. În final nu trebuie să ne bucurăm că avem mulţi candidaţi, ci foarte buni studenţi şi absolvenţi. Numai aşa putem spera să ne îndeplinim misiunea pe care universitatea o are. Este necesar reintroducerea admiterii şi vorbind informal cu colegii mei, multe dintre facultăţi iau în considerare această măsură”, a conchis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC Iași.

Publicație : Bună Ziua Iași

UAIC Iași a primit vizita rectorului Universității Suez, din Egipt

Luni, 25 iulie 2022, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a primit vizita unei delegații de la Universitatea Suez (Egipt), formată din prof. univ. dr. Elsayed Abdelazim Elsharkawy Elsakka, Rector al Universității Suez și prof. univ. dr. Sherif Mohamed Fahmy Kharbish, Decan al Facultății de Științe. Delegații au participat la o întâlnire cu prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rector al UAIC.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre rezultatele acordului de colaborare încheiat între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universității Suez în noiembrie 2019 dar și despre viitoare direcții de acțiune pentru consolidarea cooperării dintre cele două instituții academice.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are o colaborare activă cu instituții de învățământ superior din Egipt, în prezent având încheiate 2 acorduri inter-instituționale cu Universitatea Suez și Universitatea Mansoura, dar și 5 acorduri bilaterale inter-instituționale Erasmus+ cu Universitatea din Cairo, Universitatea Ain Shams, Universitatea Suez, Universitatea Mansoura și Universitatea Assiut. În perioada 2011-2022, cadre didactice și cercetători ai UAIC au efectuat 34 vizite la universități și alte instituții academice din Egipt, care au constat în stagii de predare sau formare în cadrul programului Erasmus+, vizite de cercetare sau participări la diverse evenimente științifice. În aceeași perioadă au fost elaborate 31 de lucrări științifice în comun cu parteneri din Egipt (conform Web of Science).

 Publicație : Bună Ziua Iași

Școală de vară „Vreau student la USV Iași”

Timp de o săptămână, aproape 100 elevi vor testa viața de student la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de a Brad” din Iași (USV), care organizează Școala de vară „Vreau să fiu student la USV Iași”, eveniment dedicat elevilor din zona de interes a universității ieșene.

Școală de vară „Vreau student la USV Iași”

Astfel, cei 100 de elevi care sunt de la colegii și licee din Tecuci, Vaslui, Galați, Botoșani și Iași vor fi cazați în campusul din dealului Copoului, vor lua masa la Cantina-Restaurant a Universității și vor participa la diverse activități și cursuri organizate pe domenii economice de interes, special dedicate acestora.

„Scopul acestei activități este acela de a oferi oportunități noi elevilor de liceu prin care să experimenteze viața de student timp de o săptămână, în vederea adaptării acestora cu specificul vieții academice. Elevii vor avea parte de activități didactice în scopul familiarizării cu disciplinele studiate în cadrul facultăților USV, vor afla informații inedite și curiozități privind siguranța alimentelor, nutriția și salvarea vieții necuvântătoarelor. De asemenea, o atenție deosebită va fi acordată activităților practice, elevii având parte de vizite de studiu în atelierele de microproducție ale USV Iași, dar și în fermele didactice ale acesteia ”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activitățile sociale.

Tinerii viitori studenți ai USV Iași vor mai avea parte și de excursii organizate la diverse obiective turistice ale Iașului.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Interesul record la admiterea din 2022 încurajează conducerea TUIASI să solicite o suplimentare a locurilor în toamnă. „Profesiile de inginer și arhitect devin tot mai atractive”

Au fost afișate deja rezultatele preliminare ale admiterii pentru anul universitar 2022 – 2023 la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), iar numărul de candidați înscriși reprezintă un record al ultimilor ani din toate punctele de vedere: cu 40% mai mulți candidați pe locurile bugetate la licență și 50% mai mulți candidați pe locurile destinate românilor de pretutindeni.

Putem afirma foarte clar că admiterea din acest an, la licență și masterat, a reprezentat un record al ultimilor ani. Un succes care, recunosc deschis, mi-a depășit oarecum așteptările, având în vedere dimensiunea promoției absolvenților de bacalaureat. În același timp, ne așteptam la rezultate bune, susținuți fiind de campania la nivel național care evidențiază rolul învățământului tehnic și solicitările uriașe de specialiști absolvenți ai studiilor universitare tehnice. O campanie firească, având în vedere că nicio țară nu poate spera să se dezvolte fără ingineri”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

La studiile de licență a existat un număr de solicitări cu 40% mai mare decât numărul locurilor bugetate alocate. Dat fiind sistemul unic de înmatriculare și urmărire a situației înscrierilor implementat de TUIASI, în care se contorizează prima opțiune a unui candidat și nu toate specializările alese de către acesta, se poate observa că la licență au fost aproape 2.900 de candidați pe locurile de la buget, alții 134 optând, de la început, pentru un loc la taxă. La programele de master a fost 1.052 de candidați pe locurile bugetate și 65 au optat direct pentru locurile de la taxă.

„Pentru ciclul de studii universitare de licență, modalitatea de înscriere din acest an a permis, pe de o parte, clarificarea și concentrarea opțiunilor candidaților, iar pe de altă parte a permis o contorizare exactă a numărului acestora, pe platforma de înscriere apărând doar candidații cu prima lor opțiune. La studiile de masterat, deoarece susținerea examenelor de finalizare s-a suprapus parțial cu perioada de înscriere, numărul de candidați a fost doar egal cu cel de locuri considerate pentru admitere”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Lucrurile arată și mai bine atunci când urmărim situația concurenței la locurile destinate românilor de pretutindeni, unde numărul candidaților a depășit cu peste 50% locurile alocate la licență și master. Iar până în acest moment, există peste 200 de candidați din țările aflate în afara Uniunii Europene care au primit aviz din partea Ministerului Educației pentru a deveni studenți ai TUIASI, însă admiterea continuă și în luna viitoare.

„Afluența acestor studenți devine o constantă, în ultimii trei ani numărul lor depășind anual câteva sute. În condițiile pozitive ale creșterii interesului candidaților, după afișarea rezultatelor finale ale admiterii și confirmarea locurilor ocupate de către candidați, este foarte probabil să solicităm Ministerului Educației suplimentarea locurilor alocate la licență și masterat, atât pentru studenții din țările UE, cât și pentru românii de pretutindeni. Aceasta în condițiile în care numărul locurilor bugetate la studiile universitare deja depășește 4.000”, a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

La ciclul de studii doctorale a fost finalizată doar prima rundă de înscrieri, urmând ca în septembrie aceasta să continue, atunci când are loc și susținerea admiterii. În momentul de față, 40% dintre locurile scoase la concurs pentru doctorat sunt deja acoperite prin înscrierea candidaților. Sesiunea de toamnă a admiterii la TUIASI începe pe 5 septembrie și se va încheia pe 16 septembrie la licență și pe 18 septembrie la master.

 Publicație : Bună Ziua Iași și Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

 USV Iași a finalizat cu succes admiterea de vară 2022

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a finalizat cu succes admiterea de vară 2022, la studiile de licență. În perioada dedicată înscrierilor, la USV Iași și-au depus dosarele, atât on-line cât și la sediul facultăților, 1446 de candidați pe cele 757 locuri cu finanțare de la buget.

USV Iași a finalizat cu succes admiterea de vară 2022

Cea mai mare concurența a fost înregistrată la Facultatea de Medicină Veterinară unde au fost 3,77 candidați pe un loc. La mare căutare au fost și specializările din cadrul ingineriei produselor alimentare, agronomiei, managementului și dezvoltării rurale, de la Facultatea de Agricultură, unde a fost înregistrată și o medie de admitere de nota zece. În top urmează Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare și Facultatea de Horticultură unde au fost aproape doi candidați pe un loc.

Până joi, 28 iulie 2022, sunt programate înmatricularea și semnarea contractelor de studii de către tinerii care au fost declarați admiși.

„Candidaţii declaraţi admişi vor încheia contractul de şcolarizare, în perioada 23-28 iulie 2022, programul orar zilnic pentru înmatriculare fiind 08 – 16, cu excepţia zilei de 28 iulie când programul va fi 08 – 14. Candidaţii care s-au înscris online, la încheierea contractului de şcolarizare, au obligaţia de a prezenta dosarul cu acte în original/copie, în funcţie de susţinerea financiară şi locul ocupat, de la buget sau cu taxă. Repartizarea candidaţilor admişi pe specializări în cadrul aceluiaşi domeniu se face pe baza opţiunii fiecăruia, în limita numărului de locuri şi a formaţiilor de studiu aprobate de Senat. Mai trebuie precizat că neprezentarea dosarului cu actele în original în termenul de mai sus atrage după sine pierderea dreptului de şcolarizare pe locurile subvenţionate de la bugetul de stat”, a punctat prof. univ. dr. Costel Samuil, prorector cu activitatea didactică.

Conform metodologiei de admitere, între 5 și 8 septembrie 2022, va fi organizată o sesiune de înscriere pentru locurile ce vor rămâne neocupate în urma perioadei de înmatriculare din această lună.

Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași 

La UMF s-a intrat şi cu nota 5

La trei dintre cele zece specializări de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” din Iași s-a intrat cu nota 5 la studiile bugetate de sistemul de stat. La specializările Medicină şi la Asistenţă Medicală, unde a fost şi cea mai mare concurenţă, s-a intrat cu cele mai mari medii.

Astfel, pentru anul universitar 2022-2023 la Facultatea de Medicină ultima notă cu care s-a intrat este 9, pentru studiile la buget, şi 8.30 la studiile cu taxă. Aici concurenţa a fost de 3.59 persoane pe loc bugetat. Au fost şi 10 note de 10, câte 17 note de 9,99 şi 9,9,98, 32 de note de 9,97, 26 de note de 9,96 şi 37 note de 9,5.

La aceeaşi facultate, însă specializarea  Asistenţă Medicală Generală ultima medie cu care s-a intrat la buget a fost 8.02 şi 5.14 la taxă, concurenţa de la această facultate fiind de 3.93 pentru fiecare loc bugetat. Au fost şi 5 note de 10 şi 2 de 9,82.

La Colegiul de Nutriţie şi dietetică 7.40 a fost ultima medie cu care s-a intrat la buget şi 5.20 la taxă. Aici a fost o concurenţă de 3.29 pe un loc la buget şi taxă. A fost o singură notă de 10, şi una de 9.8.

La Facultatea de Medicină Dentară, unde au fost 3.34 candidaţi pe loc bugetat, 7 a fost  nota ultimului admis la buget şi 6.30 la taxă. Nu a fost nicio notă de 10. Au fost însă 7 note cuprinse între 9 şi 9.7

La Colegiul de Asistenţă şi profilaxie stomatologică, unde concurenţa a fost de 0.25 candidaţi pe loc s-a intrat cu nota 5, iar la Colegiul de Tehnică Dentară, unde a fost o concurenţă de 1.73 candidaţi pe loc, s-a intrat la buget cu 7.40 şi la taxă cu 5.

La Facultatea de Farmacie ultima medie la buget a fost 5.20 la buget şi 7.72 la taxă, concurenţa fiind de 0.40 candidaţi pe loc. A fost o singură notă de 10 şi trei note peste 9. La specializarea Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, unde a fost o concurenţă de 1.52 pe loc bugetat, ultimele medii de admitere au fost 5 la buget şi 6 la taxă. Au fost doar două medii peste 9.

La Facultatea de Bioinginerie, concurenţa a fost de 1.53 candidaţi pe loc bugetat iar ultima notă cu care s-a intrat este 8.20 la buget şi 8.00 la taxă, în timp ce la specializarea Balneo-Kinetofizioterapie ultimul intrat a avut 5 la buget şi 5.60 la taxă. La Bioinginerie a fost o singură medie de 10 şi 13 note peste 9.

Clasamentele pentru fiecare specializare pot fi găsite pe site-ul www.umfiasi.ro, secțiunea admitere

Publicație : Evenimentul și Bună Ziua Iași