În joc sunt investiții de zeci milioane euro! Una dintre cele mai cunoscute instituții publice din România construiește noi clădiri în zone selecte din Iași (GALERIE FOTO)

Având la bază investiții, fără precedent, de zeci milioane euro, o mare instituție publică din România construiește noi clădiri în zone selecte din Iași. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași reablitează de clădiri istorice cât și realizarea de noi imobile respectiv o bază sportivă ultra-modernă în Zona Sărărie din oraș. Deja, lucrările sunt avansate la Casa Universitarilor (finalizare preconizată pentru 2021), Corpul E (finalizare preconizată pentru 2021) sau Observatorul Astronomic din Copou. De asemenea lucrări și investiții au loc și în Stațiunile de Cercetare ale UAIC din România

Investiții, fără precedent, de milioane euro bune, derulate de o mare instituție publică din România. Aceasta construiește noi clădiri în zone selecte din Iași. Este vorba de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. De aproape 2 ani, „Cuza” reablitează de clădiri istorice cât și realizarea de noi imobile respectiv o bază sportivă ultra-modernă în Zona Sărărie din oraș. Deja, lucrările sunt avansate la Casa Universitarilor (finalizare preconizată pentru 2021), Corpul E (finalizare preconizată pentru 2021) sau Observatorul Astronomic din Copou. Pe de altă parte, au loc lucrări și investiții au loc și în Stațiunile de Cercetare ale UAIC din România.

Ce descoperiri arheologice s-au făcut, până acum, la clădirea monument istoric Casa Canta

De reamintit că, până acum, s-au făcut și alte descoperiri arheologice! Este vorba de instalații utlilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei cât și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească Canta, actuala Casa Universitarilor Iași. Aici, proprietarul respectiv Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a demarat, încă de la începutul acestui an, într-un amplu proces de reabilitare și restaurare.

Așa ceva nu s-a mai întâmplat de peste 30 de ani. Deja, la interior s-au făcut lucrări ample privind decopertarea, întărirea și consolidarea construcției. Firma care a câștigat licitația pentru această lucrare este SC Ungureanu Trans SRL. cel mai probabil în 2021, luna mai vor fi finalizate lucrările. Totul se va transforma radical, spațiul urmând să aibă o destinație de loisir și academică pentru întreaga comunitate a Universității Cuza și nu numai. Aici este investit un milion și jumătate de euro din fonduri guvernamentale cât și proprii ale unității de învățământ superior. Imobilul este pe Lista Monumentelor Istorice având codul – IS – II – m – 03782.

Logofătul Nicolae Cantacuzino, zis Canta, fiul lui Iordache, reface actuala Casă a Universitarilor Iași în 1840 în timpul domnitorului Mihai Sturdza (1834-1849)

Casa Canta, cunoscută sub numele de Casa Universitarilor, datează din jurul anului 1800, aparținând inițial vornicului Iordache Cantacuzino (1740-1826), mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit și funcția de caimacan (guvernator) în anul 1802 în timpul domniei lui Alexandru Șuțu. Imobilul a găzduit de-a lungul timpului Școala de Menaj (1930) și Școala Urbană de Gospodărie (1914). Din anul 1947 devine cantină restaurant a cadrelor didactice ale Universitații Cuza, unde erau aduse și delegațiile sau invitații Universității.

Casa Universitarilor fost reparată și extinsă între 1951-1952, la acea vreme a devenit renumită prin găzduirea de întâlniri despre istoria și cultura orașului Iași. Casa are un singur etaj și șapte camere, anexe de aproximativ 600 metri pătrați (mp), un beci de aproximativ 200 mp. și aproape 5.000 mp. de grădină. Acum clădirea se află în proprietatea UAIC care a revenit în posesia acesteia după un proces care a durat nici mai mult, nici mai puțin de 18 ani. Astfel, noile descoperiri arheologice făcute la Casa Universitarilor Iași contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al Iașului.

Descoperiri și în timpul lucrărilor la reabilitarea Corpului E al Universității Cuza din Iași, din Fundație. Aici a funcționat prima închisoare modernă a Iașului

Pe de altă parte, în luna aprilie 2020, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a demarat lucrări de reabilitare a Corpului E din Fundație. Aici a funcționat prima închisoare modernă a urbei, legată de celebra Casă Canano. Deja, în timpul lucrărilor de decopertare și al săpăturilor au fost identificate construcții legate de acest imobil monument.

„Am demarat lucrările de construcții aferente consolidării, reabilitării, modernizării și echipării clădirii Corpului E al Universității din Fundație-Păcurari. E vorba de o clădire istorica. Proiectul, în valoarea totală de 17.478.080,59 lei, urmărește creșterea calitativă și cantitativă a spațiului didactic al instituției cu 1806.27 metri pătrați, respectiv cu 13 săli de curs și seminar, un amfiteatru, cinci spații de birouri pentru cadrele didactice, precum și îmbunătățirea condițiilor de studiu și de cercetare”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Corpul E este clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Era cunoscută și sub numele de Casa Canano și a funcționat aproape un secol, între anii 1830 și 1916

Clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI), Corpul E al UAIC a fost cea mai veche închisoare modernă din Iași. Era cunoscută și sub numele de Casa Canano și a funcționat aproape un secol, între anii 1830 și 1916. Datele istorice arata că, la acele vremuri și la singura închisoare a orașului ajungeau toți cei care aveau probleme cu legile vremii. Odată sosiți aici, toți deținuții intrau pe mâna călăului Gavril Buzatu, zis și nea Bogdan. Acesta era și el la rândul lui un hoț și un criminal care, pentru a scăpa de pedeapsă, îndeplinea toate dispozițiile Curții. Dintre zidurile închisorii, foarte puține persoane mai puteau ieși pentru a vedea soarele.

„Norocoșii” care vedeau lumina zilei erau cei care aveau de îndeplinit datorii silnice și trebuiau să suporte biciul celui cunoscut drept „omul fără suflet”. Printre oamenii importanți ai vremii care au stat în închisoarea din centrul Iașului poate fi amintit și Neculai Rosetti Roznovanu, care voia tronul Principatelor Române. După ce a complotat împotriva domnitorului Alexandru Ioan Cuza în anul 1866, a fost băgat în celebra pușcărie. Aici a fost încarcerat și Alecu Beldimari, fondatorul ziarului Adevărul.

Superb conac, ridicat în urmă cu mai bine de un secol și un teren de mii de metri pătrați

Rectorul Universității „Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader este în fața altei investiții, în premieră pentru o instituție de învățământ superior din Moldova! Acesta a demarat plantare a 2.5 hectare cu viță de vie într-o localitatea aflată lângă județul Iași. Este vorba de Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu”, din localitatea Ștefănești, județul Botoșani. Sute de mii de euro vor fi folosiți pentru a se reface un conac istoric, pentru amenajarea unei livezi și a unei mici podgorii. De asemenea, locul va beneficia de un iaz și va avea o utilitate specială, într-o zonă naturală superbă.

Amplasat într-o zonă naturală, este un imobil de patrimoniu și cu o arhitectură aparte, locul și conacul a fost dat uitării, după 1989

Cu toate că este amplasat într-o zonă naturală, este un imobil de patrimoniu și cu o arhitectură aparte, acesta a fost dat uitării, după 1989! În doar un an, actualul șef al instituției care deține totul a schimbat radical întreaga stare de fapt. Concret, un conac vânat de mulți oameni cu bani va fi reabilitat și restaurat ca la carte, după ce terenul de mii de metri pătrați din jurul acestuia a fost igienizat. Anul acesta a demarat plantarea pomilor fructiferi pentru realizarea unei livezi. „Am făcut pași importanți în această perioadă la Stațiunea de la Ștefănești.

Astfel, deja a fost întabulată proprietatea, s-a plantat un rând de tuia și s-a amenajat un iaz. Am plantat 500 de pomi fructiferi pentru livadă. Aici va fi o mică podgorie și vom avea >. Vom demara și procedurile de restaurare ale conacului de la Ștefănești. O vom face ca la carte. Va fi ceva superb și cu respectarea arhitecturii inițiale. Destinația acestui loc va fi pentru viitorul sediu al Institutului de Cercetare Științifică. Va fi unul dintre cele mai moderne din țară și Europa de Est”, arată prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC. Întreaga investiție va ajunge la câteva sute de mii de euro.

Demararea lucrărilor pentru realizarea celei mai moderne baze sportive amplasate în zona Sărărie

Pe de altă parte, Universitatea „Cuza” a lansat o licitație pentru demararea lucrărilor pentru realizarea celei mai moderne baze sportive amplasate în zona Sărărie! Acum se caută o firmă care să împrejmuiască terenul cu un gard. „Prima licitație legat de acest obiectiv anume pentru realizare gard de împrejmuire a fost lansată. Termenul limită pentru depunerea ofertelor de către firmele doritoare a fost 2 noiembrie 2020. Termenul de execuție este de maximum 4 luni. Valoarea acestei lucrări este de 640 mii lei. Va urma, cel mai probabil, de anul viitor vom demara și lucrarea mare. Cred că, în maximum 4 ani vom finaliza și marea lucrare pentru baza sportivă din Sărărie”, a mai declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Licitație pentru demararea unui proiect pe zona de imobiliare într-o zonă selectă a orașului Iași

Concret, pe o suprafață uriașă amplasată într-o zona rezidențială a Iașului, de aproximativ 9.000 metri pătrați, se pregătește o mega-construcție, unde se vor investi 15 milioane de euro. Deja, Primăria Municipiului Iași a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ. Totul se va întâmpla pe strada Sărărie, numărul 200. Aici, Universitatea „Cuza” va realiza un Complex Sportiv. Acesta include un compus din terenuri exterioare, bazin de înot acoperit, sală de jocuri sportive, cu terenuri omologate de handbal, baschet și volei, prevăzut cu tribune rabatabile pentru 4.000 de locuri. Construcția va avea o înălțime de 21 metri din punctul cel mai înalt al terenului natural în zona construită, subsol, demisol, parter și un etaj. E vorba și de spații verzi, pe acoperișul clădirii urmând a fi propuse astfel de spații, cu respectarea legislației în vigoare.

2 milioane euro pentru refacerea clădirii istorice intitulate Observator Astronomic din Copou

Nu trebuie uitat că, tot UAIC a obținut 2 milioane euro pentru refacerea clădirii istorice intitulate Observator Astronomic din Copou (https://www.bzi.ro/observatorul-astronomic-din-copou-va-fi-reabilitat-si-repus-in-circuitul-public-623499). Deja, licitația derulată de Compania Națională de Investiții s-a finalizat. Firma care a câștigat marele pot este Iasicon S.A. Iași. Etapa de consolidare și refuncționalizare la faimosul Observator are ca termen de execuție 16 luni. Fondurile sunt obținute de la Compania Națională de Investiții (CNI).

„Observatorul Astronomic, face parte din categoria monumentelor istorice, a fost construit între anii 1878 – 1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. În mai 2016, am achiziționat servicii de concepție tehnice în vederea executării lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii Observatorului. În septembrie 2016, am depus întreaga documentație la Compania Națională de Investiții, în vedrea înscrierii acestuia pe lista de investiții, propunere care a fost acceptată în 2017. În 2018 a fost realizată prima procedură de achiziție, procedură reluată în 2019. Valoarea lucrărilor de consolidare și reabilitare este de 9 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro”, a sintetizat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Refacerea Stațiunii de Biologie Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea, situată la 10 kilometri de municipiul Constanța și la 1 kilometru de orașul Eforie, fiind amplasată pe malul Mării Negre în apropiere de deschiderea Canalului Dunăre-Marea Neagră

De precizat că, în acest imobil destinat cercetării, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și-a propus să refacă total clădirile din stațiune fiind vizate instalațiile electrice, sanitare și de cercetare. De asemenea, sunt incluse și elemente ce țin de arhitectura și structura imobilului, în special la clădirea-turn. Zecii mii de euro vor fi alocați de către UAIC pentru acest proiect. Totul face parte din planul rectorului, prof. univ. dr. Tudorel Toader, de a susține infrastructura pe zona de cercetare la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea este situată la 10 kilometri de municipiul Constanța și la 1 kilometru de orașul Eforie, fiind amplasată pe malul Mării Negre în apropiere de deschiderea Canalului Dunăre-Marea Neagră în mare si lângă „zona liberă” din Portul Agigea (Constanța Sud).

Aceasta a fost înființată în anul 1926 de eminentul zoolog, Prof. Dr. Ioan Borcea, stațiunea Biologică Marină a devenit, în timp, una dintre cele mai active și dezvoltate stațiuni de la Marea Neagră și o școală pentru biologia românească. Stațiunea de Cercetare are 3 clădiri, în care sunt amenajate un laborator de ecologie marină, un laborator de ornitologie, o sală de cursuri pentru studenți cu rețea de calculatoare, un Muzeu al Mării Negre, o bibliotecă de specialitate, și dormitoarele amenajate pentru studenți, cadre didactice și cercetători, cu o capacitate de 114 locuri.

O valoroasă casă, amplasată în centrul orașului Piatra Neamț, în proprietatea Universității „Alexandru Ioan Cuza”

Imobilul, lăsat să se degradeze de ani buni, va beneficia de un amplu proiect de modernizare și de reabilitare. Aici, rectorul Universității Cuza, prof. univ. dr. Tudorel Toader anunță că va funcționa o unitate de învățământ preșcolar a instituției. Din păcate, de ani buni, imobilul a fost lăsat să se degradeze. Acum, cu sprijinul primăriei din localitate, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader anunță că în casa existentă se va deschide o grădiniță.

„Noi, Universitatea Cuza, avem în centrul orașului Piatra Neamț o proprietate valoroasă. Din păcate, aceasta a fost lăsată în paragină de-a lungul anilor… Păcat că a fost așa! Acum, chiar dacă e dezastru acolo, cu ajutorul primăriei din Piatra, vom demara un amplu proces de modernizare și de reabilitare a construcției. Aici vrem să deschidem o grădință a Universității noastre”, a declarat rectorul Toader.

Publicație : Bună Ziua Iași

 Universités : le maigre espoir d’une rentrée en présentiel

Les établissements doivent désigner les étudiants prioritaires pour un retour en constituant de petits groupes de soutien pédagogique.

A la fac ou à distance ? Alors qu’un deuxième confinement a renvoyé chez eux 1,6 million d’étudiants fin octobre 2020, la perspective de les voir revenir suivre leurs cours dans les établissements s’éloigne chaque jour un peu plus. Rares sont ceux qui savaient à quoi s’en tenir lundi 4 janvier, jour de rentrée.

Les universités n’ont reçu les consignes pour organiser la reprise qu’au moment où démarraient les vacances de Noël. Datée du 19 décembre, la circulaire du ministère de l’enseignement supérieur détaille les modalités de mise en pratique des annonces du chef de l’Etat faites le 4 décembre sur le média en ligne Brut. Emmanuel Macron avait promis de « tout faire » pour rouvrir les facultés en tout début d’année, en commençant par les travaux dirigés (TD) puis les cours en « demi-amphithéâtre ». Le premier ministre Jean Castex avait ensuite précisé que des enseignements en présentiel pour « des étudiants ciblés » pourraient reprendre début janvier, l’échéance étant fixée au 20 janvier pour tous les autres.

La circulaire ministérielle donne une feuille de route beaucoup moins ambitieuse aux établissements. A partir du 4 janvier, des groupes de dix étudiants parmi « les plus fragiles » pourront être accueillis physiquement, à charge pour les universités de définir des critères de sélection. En guise d’exemple, le ministère cite les étudiants « nouvellement arrivés dans l’enseignement supérieur, les étudiants en situation de handicap, de précarité numérique, de décrochage, les étudiants internationaux ainsi que tous ceux et celles qui appellent [l’]attention du fait de l’urgence ou de circonstances individuelles particulières ».

Deuxième étape, à compter du 20 janvier et en fonction de l’évolution de la situation sanitaire, les TD pourront à leur tour reprendre en présentiel mais uniquement pour les étudiants de première année, et dans la limite de 50 % de la capacité d’accueil des salles d’enseignement.

« Mission impossible »

Sur le terrain, la traduction de ces consignes risque fort d’être à géométrie variable, certaines universités privilégiant dans les groupes de dix uniquement des étudiants en début de cursus, ou bien en difficulté économique ou encore en fragilité médicale. D’autres se dispenseront de former ces petits effectifs, la quasi-totalité du mois de janvier étant consacrée à la passation des examens dans la plupart des universités.

Publicație : Le Monde