Celebru proprietar din Iași investește într-o clădire cu 34 de camere, care valorează două milioane de euro – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Un celebru proprietar din orașul Iași pregătește o investiție nouă într-o importantă clădire cu 34 camere, ce are o valoare de circa două milioane de euro! Universitatea „Cuza”, pentru un imobil situat în Strada Migdalelor, nr. 2, din orașul Piatra Neamț, a lansat licitația de achiziționare prin cumpărare directă a unor Servicii de Proiectare și Asistență tehnică pentru obiectivul „Reabilitare, refuncționalizare, modernizare construcții și instalații, schimbare de destinație din laborator de acvacultură și ecologie acvatică în spații de învățământ și cercetare științifică”

Un proprietar din orașul Iași pregătește o investiție nouă într-o importantă clădire cu 34 de camere, ce are o valoare de circa două milioane de euro! Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), pentru un imobil situat în Strada Migdalelor, nr. 2, din orașul Piatra Neamț, a lansat licitația de achiziționare prin cumpărare directă a unor Servicii de Proiectare și Asistență tehnică pentru obiectivul „Reabilitare, refuncționalizare, modernizare construcții și instalații, schimbare de destinație din laborator de acvacultură și ecologie acvatică în spații de învățământ și cercetare științifică”. Contractul are o valoare de peste 123 de mii de lei, fără TVA. Firmele interesate își mai pot depune ofertele până vineri, 10 martie 2023.

Un proprietar din Iași investește într-o clădire cu 34 camere, care valorează două milioane de euro

Proprietatatea Universității „Cuza” este amplasată în centrul orașului Piatra Neamț. Din păcate, de ani buni, imobilul a fost lăsat să se degradeze. Acum, cu sprijinul primăriei din localitate, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, anunță că în casa existentă se va deschide o grădiniță.

„Noi, Universitatea «Cuza», avem, în centrul orașului Piatra Neamț, o proprietate valoroasă. Din păcate, aceasta a fost lăsată în paragină de-a lungul anilor… Păcat că a fost așa! Acum, chiar dacă e dezastru acolo, cu ajutorul Primăriei din Piatra vom demara un amplu proces de modernizare și de reabilitare a construcției. Aici vrem să deschidem o grădință a universității noastre”, arăta rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

O casă din centrul orașului Piatra Neamț, cu un istoric special! În imobil a funcționat Laboratorul de Acvacultură și Ecologie Acvatică

În valoroasa casă din centrul orașului Piatra Neamț, aflată în proprietatea Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a funcționat Laboratorul de Acvacultură și Ecologie Acvatică din urbea moldavă.

„Imobilul în care a funcționat Laboratorul de Acvacultură și Ecologie Acvatică este situat în Municipiul Piatra Neamț, Aleea Migdalelor, nr. 2, jud. Neamț, într-o zonă centrală a orașului. Imobilul a fost construit în anul 1937, cu regim de înălțime S+P+2E. Până în anul 2002, în imobil a funcționat, în administrarea Centrului de Cercetare, Proiectare pentru Piscicultură, Pescuit și Industrializarea Peștelui din Galați din subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice «Gheorghe Ionescu-Sisești», Laboratorul de Acvacultură și Ecologie Acvatică”, se arată în documentația Universității „Cuza” din Iași.

Printr-o Hotărâre de Guvern din 2002 s-a aprobat trecerea, fără plată, a laboratorului, proprietate publică a statului român, în proprietatea privată a statului și în administrarea UAIC

Prin Hotărârea de Guvern (HG) nr. 359 din 15.04.2002 s-a aprobat trecerea, fără plată, a laboratorului, proprietate publică a statului român, în proprietatea privată a statului și în administrarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Totodată, instituția a preluat curtea laboratorului, în suprafață de 548 de metri pătrați. Prin același act normativ, „Cuza” a preluat, prin transfer, întreg personalul încadrat la acea dată la acest laborator. Potrivit datelor tehnice din cuprinsul HG 395/2002, imobilul în care funcționează laboratorul are o suprafață a construcției de 530 mp, din care 426 mp o reprezintă suprafața locuibilă, iar 65 mp însumează suprafața dependințelor.

După preluarea laboratorului, acesta a fost înglobat în componența Stațiunii biologice „Petre Jitariu” din Potoci, Neamț, a universității

De asemenea, la înscrierea în Cartea Funciară a bunului imobil, în Fișa Corpului de proprietate sunt consemnate următoarele date: Clădire C1 (construcție S+P+2E) cu suprafața construită la sol de 333 mp și construcție C2 (depozit acetilenă din cărămidă și acoperiș tip terasă) cu suprafața construită la sol de 10 mp. Pentru curtea laboratorului, în fișa corpului de proprietate, emisă de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Neamț, în anul 2005, este menționată suprafața de 373 mp de teren intravilan.

După preluarea laboratorului, acesta a fost înglobat în componența Stațiunii biologice „Petre Jitariu” din Potoci, Neamț. Datele despre imobil provin din următoarele surse: HG nr. 359 din 15.04.2002; proiect tehnic și detalii de execuție pentru reabilitare a Laboratorului de Acvacultură și Ecologie Acvatică Piatra Neamț (din anul 2009); documentațiile cadastrale din anul 2005, pentru construcțiile Laboratorului de Acvacultură și Ecologie Acvatică Piatra Neamț.

Așadar, celebru proprietar din Iași investește într-o clădire cu 34 de camere, care valorează două milioane de euro.

Publicație : Bună Ziua Iași

Studenţi de la UAIC Iaşi, pe podium la Campionatele Naţionale Universitare de Atletism

În perioada 25-26 februarie, au avut loc la Bacău Campionatele Naționale Universitare de Atletism, la care au participat 16 universități din România. UAIC a fost reprezentată de 2 sportivi, studenți la Facultatea de Educație Fizică și Sport: IONESCU Sorin-Florin, student în anul I la Master, care a concurat la proba „Săritura în înălțime” și MUNTEANU Silviu-Daniel, student în anul I la EFS, care a concurat la probele 60 mp și 200 m.

„La ”competiția universităților”, studenții noștri s-au clasat pe podium la fiecare probă, astfel: Ionescu Sorin-Florin, locul 2 la Săritura în înălțime, Munteanu Silviu-Daniel, locul 2 la 60 mp și locul 2 la 200 m. Felicitări!”, a transmis UAIC Iaşi.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Cele mai frumoase cărți germane, expuse într-un loc special din orașul Iași

Săptămâna aceasta, cele mai frumoase cărți germane, expuse într-un loc special din orașul Iași! Centrul Cultural German și Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” Iași organizează, joi, 9 martie 2023, începând cu ora 18:00, vernisajul expoziției „Cele mai frumoase cărți germane”. Titlurile laureate ale celei mai prestigioase competiții de design de carte din Germania, edițiile 2021 și 2022, vor putea fi admirate de public

Săptămâna aceasta, cele mai frumoase cărți germane, expuse într-un loc special din orașul Iași! Astfel, Centrul Cultural German și Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” Iași invită publicul, joi, 9 martie 2023, începând cu ora 18:00, la vernisajul expoziției „Cele mai frumoase cărți germane”. Titlurile laureate ale celei mai prestigioase competiții de design de carte din Germania, edițiile 2021 și 2022, vor putea fi admirate la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, în spațiul expozițional de la etajul 1.

Cele mai frumoase cărți germane, expuse într-un loc special din orașul Iași

Expoziția reunește cele mai frumoase 50 de cărți germane din ultimii 2 ani, grupate pe 5 secțiuni: Beletristică, Cărți științifice, cărți de specialitate și manuale școlare, Ghiduri și cărți de non-ficțiune, Cărți de artă, cărți de fotografie și cataloage de expoziții și, nu în ultimul rând, Cărți pentru copii și adolescenți. Concursul „Cele mai frumoase cărți germane” este organizat de Fundația „Buchkunst” de peste 50 de ani cu scopul de a promova excelența în design-ul și producția de carte în epoca digitalizării. Astfel două jurii de experți selectează anual cele mai frumoase 25 de cărți în cadrul unui proces elaborat în mai multe etape.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 9 martie – 12 aprilie 2023, de luni până vineri, în intervalul orar 8:30 – 20:00

Cărțile sunt evaluate din punctul de vedere al design-ului, al concepției, al prelucrării și prezintă o gamă largă de posibilități de design și producție. Rezultatele acestor concursuri încurajează și sprijină produsele care demonstrează design grafic și execuție excepționale, pe de o parte, și stabilesc reperele pentru viitoarele tendințe în materie de design de carte, pe de altă parte. Expoziția poate fi vizitată în perioada 9 martie – 12 aprilie 2023, de luni până vineri, în intervalul orar 8:30 – 20:00. Eveniment organizat de Centrul Cultural German și Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu” Iași, cu sprijinul Goethe” Institut.

Așadar, la Iași, cele mai frumoase cărți germane, expuse într-un loc special pentru cei interesați de literatură și cultură.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Concursul de chimie „Academician Cristofor Simionescu”, organizat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, recunoscut la nivel naţional de Ministerul Educației

Începând cu anul 2023, una dintre cele mai importante competiții organizate pentru elevi de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost inclusă de Ministerul Educației în lista Concursurilor naționale școlare. Este vorba despre Concursul „Academician Cristofor Simionescu”, organizat în fiecare an de către cadrele didactice și studenții de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”.

Anul acesta, competiția de chimie organizată de facultatea de profil a TUIASI va ajunge la cea de-a XI-a ediție, fiind organizată toamna, în luna noiembrie. Unul dintre cele mai inedite puncte ale concursului este faptul că pot participa elevi din toată lumea, singura limitare este cea că subiectele sunt redactate doar în limba română. Concursul „Academician Cristofor Simionescu” a fost organizat în format fizic la început, dar pandemia a impus desfășurarea acestuia în mediul online, acolo unde au putut fi cooptați și elevi din Republica Moldova sau chiar Ucraina, la edițiile precedente.

„Din acest an concursul «Academician Cristofor Simionescu» este inclus pe lista concursurilor naționale școlare. Acest aspect este o recunoaștere a colaborării îndelungate cu mediul preuniversitar și a calității activităților organizate de Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului «Cristofor Simionescu». Este un lucru care ne bucură și îi încurajăm pe elevi să se înscrie în număr cât mai mare la ediția de anul acesta”, au precizat reprezentanții facultății.

Concursul are două componente, una individuală și una pe echipe. Cea individuală se adresează elevilor din ciclul liceal și constă în evaluarea cunoștințelor din domeniul chimiei și chimiei aplicate în protecția mediului. La competiție pot participa toți liceenii din clasele IX – XII.

„La concurs pot participa mai multe cadre didactice de la aceeaşi unitate de învăţământ, dar fiecare poate coordona maximum 8 elevi, indiferent în ce clasă se află elevii respectivi. Comitetul de organizare îşi rezervă dreptul de a adresa invitaţii speciale pentru cadrele didactice de la unităţile de învăţământ cu statut de partener educaţional al facultății”, se menționează în regulamentul de desfășurare a competiției.

Participarea la cea de-a doua componentă a concursului, cea pe echipe, din partea elevilor deja înscriși, este opțională. Dar cadrul didactic care îi înscrie în competiție trebuie să precizeze dacă elevii doresc să se întreacă și la această probă. Punctajul unei echipe se obţine prin însumarea punctelor obţinute de fiecare elev la concursul individual. Echipele pot fi formate din minimum 5, maximum 8 elevi, indiferent de clasa la care aceştia participă la concursul individual.

Participarea la concurs este gratuită, nu se percepe taxă de participare, iar elevii care obţin premii la Concursul „Academician Cristofor Simionescu” pot fi scutiţi de taxa de înscriere la concursul de admitere pentru a deveni studenți ai Facultății de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu”.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Un absolvent de la USVIași, printre cei mai căutați peisagiști! Iulian Răducă: „Am grădini amenajate care au costat 100.000 de euro”!

Amenajarea cu gust a spațiului din jurul casei a devenit un serviciu din ce în ce mai exclusivist, ne spune Iulian Răducă, arhitect peisagist, dar și web designer, care se dedică de aproximativ 2 ani în realizarea proiectelor modulare de grădini, în cadrul business-ului său. Practic, cei care vor să îşi amenajeze curtea sau grădina pot apela la tânărul specialist pentru realizarea unui proiect care le oferă design și indicații legate de plantarea arbuştilor şi altor plante decorative. Clienții care apelează la serviciile sale sunt atât din România, cât și din străinătate, prețul unei lucrări complexe ajungând și la suma de 100.000 de euro

Iulian Răducă a absolvit Facultatea de Horticultură din Iași, specializarea Peisagistică, la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USVIași), promoția 2018, precum și masterul de Amenajări peisagistice urbane și teritoriale. Din anul 2021 este administratorul firmei de peisagistică Ray Design Landscaping din Brașov, iar activitatea sa constă în proiectarea și amenajarea spațiilor verzi publice și private, teraselor, dar și amenajări interioare cu plante naturale. Până în momentul de față, arhitectul peisagist a reușit să finalizeze zeci de proiecte profitabile.

,,Am început să lucrez în domeniul peisagisticii la sfârșitul anului al III-lea de facultate și nu cred că am ales eu domeniul, ci domeniul m-a ales pe mine. Încă din copilărie, mi-a plăcut să îngrijesc plantele și să fac tot felul de «experimente» cu acestea, însă mă gândeam să devin medic. Apoi, în clasa a X-a, am auzit de peisagistică la televizor și m-am hotărât să mă înscriu la

USVIași.

Desigur, aici e vorba de creație, când operezi un om e altceva. Recomand acest domeniu tuturor celor care au înclinație, dragoste și pasiune pentru plante, natură și frumos. Peisagistica reprezintă un factor important pentru mediul înconjurător și este o activitate profesională indispensabilă în multe domenii ale științei și practicii, iar scopul arhitecturii peisagistice cuprinde realizările ecologice, sociale, comportamentale și de design”, a declarat Iulian Răducă, absolvent al Facultății de Horticultură din Iași, specializarea Peisagistică.

Grădini spectaculoase, amenajate de Iulian Răducă: „Îmi place să existe o armonie între casă și grădină”

Iulian Răducă, în vârstă de 29 de ani, se numără printre antreprenorii la început de drum. În cadrul afacerii sale, acesta se ocupă de proiectare, amenajarea spațiilor verzi și private, de cartiere rezidențiale, parcuri și ansambluri private. Indiferent de situație, de complexitatea unei lucrări, tânărul încearcă de fiecare dată să găsească un echilibru între dorințele clienților și viziunea sa. Tocmai asta îl deosebește de restul concurenților de pe piață.

„Am pornit afacerea asta după o perioadă în care am stat și m-am gândit bine la ce fac cu viața mea. Cum am mai zis, asta s-a întâmplat după ce am lucrat doi ani pentru altcineva. Nu am investit foarte mult în această afacere, însă, într-adevăr, este profitabilă. Sunt nenumărate cazurile în care cineva încearcă pe cont propriu să-și amenajeze grădina, ca după un an sau doi de experimentat, de plante care le mor sau nu se dezvoltă bine din cauza asocierilor nepotrivite între specii sau din cauza alegerii unor specii greșite pentru condițiile fizico-climatice specifice zonei lor, să fie nemulțumiți de aspect.

În cele din urmă, mulți dintre aceștia apelează, într-un final, la ajutorul unui specialist. Clienții oricum nu prea știu ce vor în general. Foarte puțini sunt care mai spun că apreciază o anumită statuie sau fântână, spre exemplu, dar tot trebuie să îi tragi de limbă. Cu toate astea, atunci când amenajez o grădină, îmi place să existe o armonie între casă și grădină. Îi întreb ce plante ar vrea, mici sau mari, colorate sau nu, dacă vor multă apă în curte.

Surpriza e atunci când le prezint proiectul și își dau seama că s-ar simți bine în acea curte. Mă simt norocos că lucrez în domeniul pe care l-am studiat și care îmi place, am colegi care s-au reprofilat radical”, a adăugat Iulian Răducă.

Cele mai importante proiecte

Peisagistul Iulian Răducă are clienți, în principal, din Iași, Brașov, dar și din Belgia sau Franța. Prețul unei lucrări începe de la 5.000 de euro și poate ajunge și la 100.000 de euro.

„În mare parte, eu fac cam tot, ceilalți colegi mă ajută pe partea de execuție. Tot eu mă ocup și de întreținere. Mai nou, unii clienții îmi cer sfaturi vizavi de design-ul gardului, contează foarte mult să se potrivească cu restul. De asemenea, mă ocup și de irigat, gazon, propun chiar și pavajul, există o legătură între interior și exterior.

Materialele diferă, în funcție de buget, plantele la fel, sunt clienți care nu vor să aștepte și doresc plante mature. Am contracte cu firme mari,  clienți din toată țara, prin Brașov, prin Iași, am amenajat în Miroslava, am mers și în Franța, Belgia. Fără 5.000 de euro nu se poate amenaja ceva foarte spectaculos. Am grădini amenajate prin Brașov, care au ajuns la suma de 100.000 de euro”, a menționat Iulian Răducă.

Publicație : Bună Ziua Iași

 Jumătate dintre statele lumii au studenți la Iași!

Cei mai mulți studenți străini din Iași studiază la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” – 2.953, din 84 state ale lumii! * la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” studiază peste 2.000 de studenți din 77 de țări, iar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, ceva mai mult de 1.200 persoane

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași se află în topul universităților cu cel mai mare număr de studenți străini. În acest an universitar, aproximativ 3.000 de studenți internaționali urmează o facultate la UMF Iași. Cei mai mulți dintre aceștia au ales să studieze la Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Bioinginerie Medicală și Facultatea de Farmacie. „În anul universitar 2022-2023, la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași studiază 2.953 de studenți internaționali, din 84 de țări. Adresabilitatea cea mai mare o are Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, liniile de predare în limbile engleză și franceză, urmată de Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Medicină Dentară, liniile de predare în limbile engleză și franceză, Facultatea de Bioinginerie Medicală, specializarea Balneo-fiziokinetoterapie – linia de predare în limba engleză și Facultatea de Farmacie, specializarea Farmacie – linia de predare în limba engleză”, declară Ivona Burduja, purtătorul de cuvânt al UMF Iași.

La UAIC studiază studenți din 77 de țări!

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prima universitate modernă a României, înregistrează, în acest an universitar,  2.064 studenți străini, din 77 țări. Cei mai mulți astfel de studenți sunt din Republica Moldova (1.783). 58 studenți sunt din Israel, 41 din Ucraina, 26 din Maroc, 16 din Bangladesh, 10 din Germania, 9 din Egipt, 9 din Nigeria, 8 din China, 7 din Algeria. Alte țări din care au venit studenții pentru a studia la UAIC Iași sunt: Afganistan, Albania, Franța, Grecia, Irak, Iran, Turcia sau Siria. Privind nivelul de studii la care se află, cei mai mulți dintre studenții de la UAIC sunt la licență (1.374), master (484), doctorat (108), an pregătitor de limba română (98). Dintre cei 2.064 studenți internaționali care studiază la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cei mai mulți au ales Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEEA). La aceasta sunt înscriși exact 985 studenți internaționali. Urmează Facultatea de Educație Fizică și Sport, ce are 245 studenți internaționali înscriși în acest an universitar. Imediat după Facultatea de Sport, în topul preferințelor se află Facultatea de Litere, 199 studenți din alte țări alegând să studieze aici.

Cursurile Facultății de Drept esunt urmate de 171 studenți străini. Alte facultăți cu un număr mare de studenți străini sunt: Filosofie și Științe Social-Politice (90 studenți străini), Fizică (69 studenți străini), Informatică (61 studenți străini), Teologie Ortodoxă (55 studenți stăini) sau Psihologie și Științe ale Educației (54 studenți străini).

TUIASI a „înregimentat” 1.225 studenți străini

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), cu o prezență distinsă atât pe plan local, național, dar și internațional, are înscriși 1.225 studenți străini în anul universitar 2022-2023. Cei mai mulți dintre aceștia sunt din Republica Moldova (1.067). Urmează studenții din Maroc, 69. Mai mult, la TUIASI au ales să studieze 25 persoane din Israel și tot 25 persoane din Ucraina. Alte 8 persoane sunt din Palestina, 4 din Iordania, 3 din Albania. Mai puțini studenți ce studiază la TUIASI sunt din: Liban, Siria, SUA sau Grecia. Cei mai mulți dintre studenții străini aleg Facultatea de Construcții și Instalații (237). Pe locul imediat următor în topul preferințelor studenților este Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor (188). Urmează studenții ce au ales să studieze la Facultatea de Costrucții de Mașini și Management Industrial (174). La Facultatea de Mecanică studiază 172 studenți străini.

Alte facultăți spre care s-au îndreptat străinii sunt: Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (105), Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, Arhitectură, Automatică și Calculatoare, Hidrotehnică Geodezie și Ingineria Mediului și Știința și Ingineria Materialelor

 Publicație : Evenimentul

Ultimele noutăţi privind admiterea la Politehnica ieşeană. Iată toate datele şi criteriile!

 Cei care doresc să se înscrie la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) o vor putea face cu o singură taxă şi un singur dosar, la oricâte specializări doresc de la trei facultăţi. În funcţie de opţiune şi de media de admitere, vor fi declaraţi admişi la una dintre acestea. Dacă vor dori să se înscrie la mai multe sau chiar la toate facultăţile, va fi achitată o taxă suplimentară de înscriere. Această modificare a procedurii de admitere a fost adoptată anul anterior şi a adus rezultate peste aşteptări.

Înscrierea candidaţilor va avea loc în perioada 3 – 21 iulie 2023 pentru studiile de licenţă şi 10 – 23 iulie 2023 pentru cele de la programele de masterat.

„Indiferent de ciclul de studii, admiterea din acest an se va desfăşura exact conform variantei procedurale la care am ajuns anul trecut. Dacă în fiecare an am încercat unele ajustări ale procedurii de admitere, în special pentru ciclul universitar de licenţă, în ideea optimizării acesteia, atât din punct de vedere al candidaţilor, cât şi al comisiei de admitere, varianta propusă anul trecut s-a dovedit cea mai eficientă. Şi, aşa cum am mai menţionat, înlătură alegerea de către candidaţi a unor domenii doar de dragul completării tuturor opţiunilor de pe fişă şi simplifică modalitatea de verificare a documentelor depuse”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Admiterea se organizează online, prin intermediul platformei informatice a universităţii, care va deveni activă în perioada înscrierilor. Candidaţii au la dispoziţie un manual de utilizare a platformei, pentru a se familiariza cu procedura. Pentru cei care doresc să depună dosarele personal, vor exista puncte organizate de comisiile de admitere de la fiecare dintre cele 11 facultăţi ale TUIASI.

„Investiţiile masive în infrastructura didactică şi de cercetare, lansarea unui proiect major de digitalizare, condiţiile generoase de cazare şi de desfăşurare a activităţilor extra-curriculare constituie argumente convingătoare pentru ca absolvenţii de liceu să aleagă universitatea noastră pentru desăvârşirea unei cariere profesionale de succes. Consolidarea dimensiunii antreprenoriale, precum şi extinderea către spaţiul european prin includerea în consorţiul universitar INGENIUM adaugă elemente suplimentare care sporesc atractivitatea şi interesul pentru instituţia noastră”, a menţionat prof. univ. dr. ing. Iulian Ciocoiu, preşedintele Senatului TUIASI.

Cele mai multe facultăţi de la TUIASI au drept criteriu principal de admitere media generală obţinută de elevi la examenul de Bacalaureat, cu trei excepţii. Pentru Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ETTI), media de admitere va fi formată din 40% media de la examenul de bacalaureat şi 60% nota la Matematică, Informatică sau Fizică din cadrul aceluiaşi examen de finalizare a studiilor.

Facultatea de Automatică şi Calculatoare păstrează sistemul de admitere prin examen scris, care a rămas valabil inclusiv în perioada pandemiei. Acesta presupune un test grilă la matematică sau informatică. Media de admitere e formată din 80% media de la această examinare şi 20% media generală la bacalaureat.

Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” organizează un concurs de desen tehnic şi desen liber pentru admitere. Nota de la această probă va reprezenta 70% din media de admitere, în timp ce diferenţa de 30% va fi reprezentată de media generală la bacalaureat.

Fiecare facultate are criterii speciale de admitere fără concurs, care favorizează în special elevii ce au obţinut distincţii la olimpiade şi la alte competiţii de profil. Acestea pot fi consultate aici. Dacă locurile nu vor fi ocupate integral în sesiunea din iulie 2023, va mai fi organizată o sesiune de toamnă de admitere în intervalul 4-15 septembrie.

 Publicație : Ziarul de Iași

Se scumpesc taxele la facultățile din România. Care sunt noile sume anuale pentru învățământul superior

Mai toate universitățile de stat din țară anunță că le vor cere mai mulți bani studenților admiși la locurile cu taxă.

Dacă unele cresc tariful doar cu 300 de lei pe an, la altele majorarea ajunge și la 1500 de lei. Explicația principală vine din scumpirea utilităților, iar taxele mărite se vor aplica doar noilor studenți pentru că cei care studiază deja să nu fie împinși să renunțe din cauza scumpirilor.

La Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB din Cluj tariful anual de studii pentru cei admişi la locurile cu taxă va creşte de la 5000 de lei la 6500 de lei.

Claudiu Turcuș, Prodecan Facultatea de Teatru și Film UBB: „Creşterea acestor taxe, fireşte că este corelată în primul rând cu transformările din societate, cu creşterea facturilor de utilităţi. O taxă şcolara are menirea de acoperi costurile de şcolarizare a unui cetăţean şi n-ar trebui să înţelegem taxa ca fiind generatoare de profit”.

Și la Facultatea de Drept din Cluj, taxa va crește de la 3600 la 5000 lei. Aici, rata abandonului a ajuns la 20%. De cele mai multe ori părinţii sunt cei care plătesc taxa studenţilor, arată stirileprotv.ro.

Daniel David, Rector UBB: „Taxele se aplică pentru cei care vor intra de acum în sistem, deci nu se aplică de la studenţii pe care îi avem acuma”

Publicație : Adevărul

Asociația cercetătorilor români “Ad Astra” cere ministrei Ligia Deca retragerea proiectului învățământului superior

Retragerea proiectului învățământului superior, făcut public luni, 27 februarie, este cerută într-o scrisoare deschisă a asociației cercetătorilor români ”Ad Astra”, adresată ministrei Educației, Ligia Deca. În scrisoare, cercetătorii atrag atenția asupra mai multor discordanțe între legislația română și cea europeană și asupra mai multor incoerențe în ceea ce privește termenii folosiți din domeniile Cercetare și Cercetare-Dezvoltare, fapt cu ”efecte grave pentru contabilitatea şi statistica cercetării şi pentru aderarea la OCDE”.

”Deşi reprezintă un progres faţă de versiunea anterioară, în proiectul Legii învăţământului superior persistă o serie de probleme grave, inclusiv discordanţe fundamentale şi paralelisme cu legislaţia românească şi europeană a cercetării”, deschid cercetătorii în textul scrisorii, intitulată ”Proiectul de lege a învățământului superior nu este gata”.

Organizația mai notează că ”o analiză aprofundată a textului nu este posibilă în cele 10 zile de discuţie publică. Fiind o lege paralelă cu legislaţia cercetării din România, în ce priveşte activităţile de cercetare-dezvoltare, şi folosind definiţii diferite, contradicţiile şi incoerenţele se întâlnesc la tot pasul”, se arată în reacția cercetătorilor din asociația ”Ad Astra” de vineri, 3 martie, față de proiectul făcut public de ministra Educației, Ligia Deca, la începutul săptămânii.

Redăm mai jos comunicatul asociației de cercetători Ad Astra:

”Stimată doamnă ministru,

Deşi reprezintă un progres faţă de versiunea anterioară, în proiectul Legii învăţământului superior persistă o serie de probleme grave, inclusiv discordanţe fundamentale şi paralelisme cu legislaţia românească şi europeană a cercetării. Aceste divergenţe privesc, cel puţin:

(1) incoerenţa generală a utilizării termenului de `cercetare’ sau `cercetare-dezvoltare’ cu efecte grave pentru contabilitatea şi statistica cercetării şi pentru aderarea la OCDE;

(2) incoerenţa sistemului de coduri de etică şi integritate a cercetării, divergenţa cu Codul european de conduită pentru integritatea cercetării (ALLEA) în multe privinţe, inclusiv definiţia plagiatului;

(3) incoerenţa obligaţiilor universităţilor ca instituţii publice de cercetare cu prevederile legii cercetării (OG57/2002)

(4) contradicţiile între proiectul de lege, Statutul personalului de cercetare (L319/2004) şi Codul Muncii (L53/2003);

(5) grave confuzii privind regimul drepturilor intelectuale şi relaţia cu publicarea în regim deschis, inclusiv cu publicarea tezelor de doctorat;

O analiză aprofundată a textului nu este posibilă în cele 10 zile de discuţie publică. Fiind o lege paralelă cu legislaţia cercetării din România, în ce priveşte activităţile de cercetare-dezvoltare, şi folosind definiţii diferite, contradicţiile şi incoerenţele se întâlnesc la tot pasul.

Solicităm retragerea proiectului de lege şi adoptarea unei legi a învăţământului superior şi a cercetării, care să normeze cercetarea din universităţi şi din celelalte instituţii publice de cercetare în mod unitar, coerent cu legislaţia naţională şi europeană.

Cu deosebit respect,

Asociaţia Ad Astra”.

Publicație : Edupedu

Concurs de soluții pentru eliminarea cozilor de la ghișeele din instituțiile publice, deschis studenților din țară. Înscrieri până pe 8 martie – ”România fără dosar” 2023

Studenții de la orice universitate din țară pot participa la o competiție organizată de Universitatea din București (UB) și Camera Deputaților prin care să creeze o platformă de programări online care să înlocuiască statul la ghișeu pentru obținerea de informații și depunerea de documente, contribuind la debirocratizarea României, potrivit unui comunicat remis EduPedu.ro. Înscrierile se închid miercuri, 8 martie.

”Ne propunem eliminarea cozilor de la ghișeu prin programări online în toate instituțiile și colectarea într-un singur loc a tuturor informațiilor despre actele necesare pentru obținerea serviciilor publice corespunzătoare evenimentelor de viață (naștere, obținerea unui autoturism, deschiderea unei afaceri, construirea unei case etc.)”, susțin organizatorii concursului pe site-ul romaniafaradosar.ro.

”(…) Ultima zi de înscriere este 8 martie 2023, iar echipele selectate pentru finală vor beneficia înainte de startul competiției de traininguri de design thinking și sesiuni de lucru cu ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja”, scrie în comunicatul de presă al Universității din București.

În ce constă înscrierea și ce urmează

”Orice echipă din 2 sau 3 studenți de la orice universitate din România poate participa la acest hackaton. Candidații trebuie să completeze formularul de pe site-ul romaniafaradosar.ro cu o scurtă descriere a membrilor echipei, însoțită de un eseu (maximum două pagini în total) prin care să arate motivația din spatele participării la realizarea acestei campanii.

După transmiterea eseurilor se vor selecta 10 echipe de profil uman și 10 de profil real și se vor construi echipe mixte prin tragere la sorți. Urmează un program de pregătire cu traineri specializați in design thinking și o serie de dezbateri cu reprezentanți ai instituției implicate în proces”, se mai arată pe site-ul concursului.

Echipele vor prezenta ideile lor de campanie, care trebuie să cuprindă:

  • un design de interfață pentru cetățeni a site-ului
  • idei de promovare a portalului de rezervări și documente necesare (nume platformă, logo, slogan, campanii de activare pe social media sau alte tipuri de comunicare.
Noutate: sunt așteptați și studenți de la facultăți cu profil tehnic

„Ineditul ediției de anul acesta constă în faptul că am deschis competiția și către echipele de studenți din zona tehnică, asumându-ne că putem să construim în câteva zile de lucru și o interfață pentru platforma pe care ne propunem să o creăm, alături de schița de campanie care să contribuie la promovarea acestuia. Pentru studenții din toată țara este o mare oportunitate de a interacționa între ei, lucrând totodată alături de deputați, într-un exercițiu de integrare a mediului academic și aparatului administrativ cum nu știu să mai existe multe în țară în acest moment”, a explicat lect. univ. dr. Anamaria Nicola, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a UB și organizator al competiției, potrivit sursei citate.

În perioada 20-22 martie, cele 20 de echipe vor lucra la București, sub coordonarea a 10 mentori deputați: Florin Alexe (PNL), Viorel Băltărețu (USR), Diana Buzoianu (USR), Ana Cătăuță (PSD), Andi Cristea (PSD), Gabriela Horga (PNL), Bogdan Ivan (PSD), Ana Predescu (PSD), Sabin Sărmaș (PNL), Miklos Zoltan (UDMR), mai transmit coordonatorii competiției.

 Publicație: Edupedu