USAMV Iași a stabilit detaliile Admiterii 2021

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) a stabilit condițiile și calendarul Admiterii pentru anul universitar 2021-2022, Metodologia specifică putând fi consultată pe site-ul instituției de învățământ superior, www.uaiasi.ro/admitere.

În perioada 12 – 23 iulie 2021, se va desfășura înscrierea candidaţilor pentru Admiterea din sesiunea iulie 2021, la domeniile AgronomieHorticulturăZootehnieInginerie și management în agricultură și dezvoltare ruralăIngineria produselor alimentareIngineria mediului, Biotehnologii,  Biologie și Medicină veterinară.

În aceeași perioadă, 12 – 23 iulie 2021, se va desfășura înscrierea pentru Învâțământul la Distanță (ID), la domeniile Agronomie, Inginerie și Management în Agricultură și Dezvoltare Rurală, Horticultură și Zootehnie.

Cum se va face admiterea la USAMV Iași în anul 2021

Admiterea candidaţilor la USAMV din Iaşi se face pe baza notelor obţinute la probele de Bacalaureat (Nota de la proba scrisă de Limba şi literatura română – 50 %, Nota de la o altă probă scrisă, la alegerea candidatului – 50 %. Numărul total de locuri solicitate Ministerului Educației și Cercetării de către USAMV Iași este de 1315, dintre care 850 locuri sunt propuse a fi cu finanțare de la bugetul de stat.

Instituția de învățământ a stabilit și perioada dedicată preînscrierilor, astfel între 03 mai și 30 iunie 2021 va fi deschisă platforma de preînscrieri on-line pentru toate programele de studii din cadrul USAMV Iași, iar cei care vor dori vor putea să folosească această facilitate.

USAMV Iași va oferi posibilitatea candidaților de a se înscrie și on-line, pe platforma http://admitere.uaiasi.ro/, dar și la sediile facultăților cu respectarea măsurilor pentru evitarea transmiterii virusului Covid 19.

”Perioada de desfășurare a admiterii la Universitatea noastră a fost stabilită pentru luna iulie 2021, iar în eventualitatea neocupării locurilor planificate se va organiza o a doua sesiune de admitere, în luna septembrie”, a punctat prof. univ. Dr. Costel Samuil, prorector cu activitatea didactică a USAMV Iași.

Este important de precizat faptul că studenții USAMV Iași beneficiază de burse, de cazare în campusul studențesc format din cămine dotate cu săli de bucătărie și cu spălătorie, de condiții moderne de studiu, de baze de practică proprii situate în mai multe regiuni ale țării, precum și de o bază sportivă completă.

Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

Investiţie de 1,3 milioane euro într-o clădire a Universităţii Tehnice din Iași

 Este vorba de reabilitarea unei clădiri ce aparţine Facultăţii de Inginerie Electrică.

Lucrările de consolidare şi de reabilitare a unui corp de clădire a Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi vor fi realizate de către o companie din Bacău, Dalexem Prodcom. Lucrările sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, unul dintre programele prin care România accesează fondurile europene structurale şi de investiţii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, iar valoarea totală estimată este de 6.410.870 de lei, adică peste 1,3 milioane de euro.

Proiectul face parte din Axa prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, Prioritatea de investiţii: 10.1 – Investiţiile în educaţie şi formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurii de educaţie şi formare, obiectivul acestui proiect fiind acela de a creşte relevaţa învăţământului terţiar universitar în relaţie cu piaţa forţei de muncă.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul de achiziţii publice SEAP, contractul urmăreşte mai multe linii bugetare, dar cea mai mare parte a sumei, adică 6.036.137 de lei (peste 1,2 milioane de euro), este destinată construcţiilor şi instalaţiilor. În cadrul menţiunilor legate de cheltuielile realizării acestui proiect se menţionează însă că valoarea estimată a constractului nu cuprinde şi suma aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute, acestea putând fi accesate, după caz, în funcţie de necesităţi, prin modificarea contractului.

Contractul a fost câştigat de compania din Bacău prin procedură simplificată, conform menţiunii de pe SEAP, anunţul cu privire la câştigarea licitaţiei, în cadrul căreia s-a luat în considerare cel mai mic preţ, fiind dat spre publicare la finalul anului trecut, pe 30 decembrie.

 Publicație: Ziarul de Iași

 Rectorul UMF Iaşi s-a vaccinat anti-COVID: „Am o responsabilitate faţă de pacienţi“

 Odată cu începerea vaccinării cadrelor medicale în ansamblul lor, nu doar a celor care fac parte din spital COVID sau suport-COVID, o mare parte dintre cei vaccinaţi sunt şi cadre didactice la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi. Unul dintre primii vaccinaţi este chiar rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu.

Un susţinător declarat al vaccinării în spaţiul public cu mai multe ocazii, lui prof.dr. Viorel Scripcariu i-a fost administrat în cursul zilei de ieri serul în urma faptului că acesta este chirurg la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi.

„M-am vaccinat nu doar pentru siguranţa mea şi a celor dragi, ci pentru că sunt medic chirurg şi am o responsabilitate faţă de pacienţii mei oncologici. Aşa cum am mai spus, cred cu tărie că vaccinarea este cea mai bună măsură de prevenire şi combatere a SARS-CoV-2, este speranţa revenirii la normalitatea vieţii economice, sociale şi profesionale“, a declarat rectorul UMF Iaşi.

Reprezentanţii universităţii au precizat că prima etapă de vaccinare împotriva răspândirii COVID-19 înseamnă imunizarea personalului medical din cele 23 de centre de vaccinare din sistemul medical public şi privat stabilite anterior în judeţul Iaşi, precum şi personalul care deserveşte activităţi critice: de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educaţie, alimentaţie sau energie.

Publicație :Ziarul de Iași

Covid-19: prudentes, les universités organisent le retour progressif des étudiants

Le ministère de l’Enseignement supérieur évoquait un retour de certains étudiants dès ce lundi. Qu’en est-il dans les faits?

Avant les fêtes de Noël, le ministère de l’Enseignement supérieur évoquait un retour de certains étudiants en présentiel dès le 4 janvier. C’est donc très progressivement que les universités ont organisé cette reprise.

Pour le moment, seuls des groupes de dix étudiants sont autorisés sur place. Mais dans les faits, remarque le président de l’université Cergy-Pontoise François Germinet, «nous n’avons pas repéré d’établissements accueillant de tels groupes dès le lundi 4, lors de notre réunion avec la Conférence des présidents d’université (CPU) ce matin». Cette semaine, poursuit-il, la majorité des établissements organisent une période de partiels. «Nous identifions en ce moment les étudiants les plus fragiles pour prévoir leur arrivée par groupes de dix à partir du 18 janvier», explique-t-il.

Eric Berton, président de l’université d’Aix-Marseille, reste vigilant. «Les consignes données par le gouvernement ne sont pas infaisables sur le terrain. Mais la situation sanitaire et son évolution nous oblige à être prudents.» Qu’a-t-il prévu? «Nous allons organiser une rentrée des étudiants en première année de licence en demi-jauge après le 20 janvier. Pour les autres promotions, il faudra attendre le 8 février.» Les prioritaires, pour l’instant, sont les jeunes «en situation de précarité numérique».

Le risque d’une «année sacrifiée»

Même son de cloche du côté de Sorbonne Université. «L’échéance pour nous est celle du 25 janvier avec une jauge à 50% pour l’ensemble des licences. Quant aux masters lettres, ils ne posent pas les mêmes difficultés puisqu’il s’agit de séminaires avec de très petits effectifs», avance Alain Tallon, doyen de la faculté de Lettres qui précise que pour les étudiants ne pouvant se rendre sur place, les enregistrements des cours seront proposés. «Cela ressemblera, si tout va bien, à la rentrée de septembre. Il est important que l’ensemble des étudiants puisse revenir. Nous mettrons en place un système de permutation afin que chacun puisse avoir un contact avec les enseignants.»

«Il y a un risque de décrochage réel. Il faut que tout le monde puisse revenir le plus tôt possible»François Germinet, président de l’université Cergy-Pontoise

Alain Tallon regrette néanmoins une réouverture «très tardive» des facs. «Les universités n’ont absolument pas été des foyers de contamination et il est absurde de les avoir présentées ainsi. Tout comme il est absurde d’avoir dit que parce qu’ils faisaient la fête, les étudiants ont contaminé la population. Je comprends le sentiment de stigmatisation que certains ont pu ressentir», affirme le doyen de Lettres. «Nos étudiants n’ont pas, du moins pas plus que le reste de la population, contribué à la diffusion du virus. Ils ont été très scrupuleux.»

François Germinet, lui, s’inquiète de la fragilité dans laquelle les étudiants se trouvent. «Il y a un risque de décrochage réel. Il faut que tout le monde puisse revenir le plus tôt possible. Sinon, on aura une année sacrifiée.» Le président de l’université de Cergy-Pontoise espère «être en capacité de dépister les étudiants près du site universitaire». «Nous commençons à travailler ces questions avec le ministère de l’Enseignement supérieur», affirme-t-il.

Publicație : Le Figaro

Universités : « Une année blanche du recrutement des diplômés créerait une génération sacrifiée »

François Germinet, président de Cergy-Paris Université, s’inquiète des perspectives ouvertes par une année universitaire quasi intégralement à distance.

Désigner les publics prioritaires pour un retour en présentiel, parer au risque accru de décrochage, apaiser les inquiétudes des futurs diplômés sur leur avenir professionnel… Pour François Germinet, président de Cergy-Paris Université, les prochains mois s’annoncent des plus délicats pour les étudiants.

A défaut de rouvrir les universités pour les travaux dirigés, comme le souhaitait Emmanuel Macron, une circulaire ministérielle demande aux établissements d’accueillir des groupes prioritaires de dix étudiants, à charge pour vous de définir les critères de sélection. Comment avez-vous fait ?

Nous avons reçu à la veille des vacances de Noël cette circulaire ministérielle précisant les conditions de la rentrée. Il faut donc un peu de temps aux équipes pédagogiques pour s’organiser. Pour le moment, nous n’avons pas encore constitué de groupes de dix, sachant que la plupart des étudiants doivent passer leurs examens et ne reprendront les cours que le 21 janvier. Ce qui est sûr, c’est qu’on ne peut pas multiplier les heures dispensées en prenant nos 6 000 étudiants de première année pour constituer 600 groupes.

Quelques-unes de nos formations commencent leur second semestre dès le 4 janvier et s’appuieront sur les résultats des examens passés en décembre. Les étudiants qui ont eu les plus mauvaises notes feront partie des publics ciblés pour ces groupes de dix. Ceux qui en feront la demande aussi, soit parce qu’ils vivent dans une chambre et souffrent d’isolement, soit parce qu’ils sont dans un environnement familial peu propice à l’étude à distance.

La circulaire prévoit que seuls les premières années peuvent reprendre les travaux dirigés [TD], en demi-jauge, à partir du 20 janvier. Notre demande d’une reprise pour tous les niveaux de l’université avec une jauge à 50 % à cette date – qui correspond à la date de réouverture des lycées pour tous les élèves – n’a donc pas été entendue. L’incertitude demeurant sur la situation sanitaire, j’ai préféré ne pas tenir compte de la date du 20 janvier et fixer une reprise pour tous au lundi 8 février. Les étudiants viendront alors une semaine à la fac et travailleront à distance la semaine suivante, comme en septembre. Cela laisse le temps à ceux qui sont en province d’organiser leur retour.

Publicație : Le Monde