Decanul Facultății de Mecanică din cadrul TUIASI a discutat despre noile tehnologii, utilizarea biocombustibililor într-un mod mai eficient, centralele termice, dar și despre înlăturarea sobelor cu motorină, în Studioul BZI LIVE

Marţi, 5 ianuarie 2020, la ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programată o ediţie de interes pentru industria auto, şoferi şi mari companii! Noi tehnologii, utilizarea biocombustibililor într-un mod mai eficient şi mai prietenos cu mediu, cercetare şi inovare într-o ediţie specială alături de conf. univ. dr. ing. Gelu Ianus, decanul Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Despre noile proiecte ale facultăţii şi multe alte noutăţi educaţionale s-a dialogat alături de universitar.

Utilizarea biocombustibililor Într-un mod mai eficient Şi mai prietenos cu mediul

De reamintit că, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a lansat pe 17 decembrie 2020, un nou proiect transfrontalier, realizat în parteneriat cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Totul are ca scop utilizarea biocombustibililor într-un mod mai eficient şi mai prietenos cu mediul. Valoarea totală a proiectului este de 200.000 de euro, suma împărţită egal între cele două instituţii de învăţământ superior. Scopul declarat al proiectului în cererea de finanţare este următorul: „îmbunătăţirea securităţii energetice a Republicii Moldova şi a României prin eficientizarea folosirii pentru scopuri energetice a biomasei vegetale, colectate de pe ambele maluri ale Prutului, în acord cu politicile de dezvoltare ale Uniunii Europene”.

Asigurarea calităţii biocombustibililor solizi produşi din materie primă de pe ambele maluri ale răului Prut pentru a determina o dezvoltare economică

Proiectul a fost depus de către Universitatea Agrară de Stat din Moldova şi are ca obiective declarate asigurarea calităţii biocombustibililor solizi produşi din materie primă de pe ambele maluri ale răului Prut. Asta pentru a determina o dezvoltare economică, dar şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii oamenilor. În România sunt vizate judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi. În cadrul proiectului vor fi dezvoltate laboratoarele de cercetare de la ambele universităţi. În cazul TUIASI vor fi dotate suplimentar două laboratoare de la Facultatea de Mecanică şi unul de la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu”.

Ameliorarea problemelor de mediu pentru a valorifica mai mult biomasa din regiunea Moldovei, de-o parte şi de cealaltă a raului Prut

Cei implicaţi în această activitate au în vedere şi ameliorarea problemelor de mediu pentru a valorifica mai mult biomasa din regiunea Moldovei, de-o parte şi de cealaltă a raului Prut. „Acest proiect vrea să contribuie la ameliorarea problemelor de mediu pentru a valorifica mai mult biomasa din regiunea Moldovei, de-o parte şi de cealaltă a raului Prut, printr-o colaborare privind realizarea acestor biocombustibili solizi din deşeuri din agricultură, biomasa: paie, coceni, crengi de la curstat livezile şi aşa mai departe”, a explicat conf. univ. dr. ing. Gelu Ianus, decanul Facultăţii de Mecanică, coordonator al proiectului din partea TUIASI.

Biocombustibili sunt valorificaţi în centralele termice şi scopul este de a se ajunge la reciclarea mai mare a biomasei şi înlăturarea sobelor cu motorină

Acesta a mai explicat faptul că aceşti biocombustibili sunt valorificaţi în centralele termice şi scopul este de a se ajunge la reciclarea mai mare a biomasei şi înlăturarea sobelor cu motorină. „Este mai convenabil să foloseşti biomasa şi mai ecologic: plantele, ca să crească, consuma dioxid de carbon, iar din arderea lor nu rezultă mai mult decât au acumulat ele ca să crească. Şi atunci, dacă facem un bilanţ, consumul dioxidului este zero, pe când dacă iau combustibil fosil din pământ şi îl ard produc dioxid de carbon în plus”,
a mai completat conf. univ. dr. ing. Gelu Ianus. Conducerile celor două universităţi s-au întâlnit în mediul on-line pentru a marca oficial lansarea proiectului. Aşadar, o emisiune BZI LIVE de actualitate, interes, utilitate şi impact pentru comunitate!

Publicație  Bună Ziua Iași

USAMV a oferit recompense studenţilor de la Agricultură cu rezultate bune

Tablete pentru mai mulți studenţi agronomi merituoşi de la Iași

 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi a anunţat la finalul anului trecut faptul că Facultatea de Agricultură şi-a premiat cei mai merituoşi studenţi cu 30 de tablete digitale. Ceremonia a avut loc în a doua parte a lunii decembrie, iar tinerii au fost selectaţi pe baza performanţelor academice deosebite pe care le-au avut la şcoală, dar un factor important a fost şi nevoia acestora de a avea echipamente electronice pentru a participa la procesul didactic online sau la examene

Evenimentul a fost organizat cu ajutorul a o parte din cele mai importante firme din mediul economic agricol, sub sloganul „Agribusiness-ul românesc susţine educaţia!“.

Au fost oferit tablete pentru cei mai buni studenţi din anii II, III, IV şi pentru cea mai mare me­die de admitere în anul I, la Facultatea de Agricultură. Două tablete au fost câştigate prin participarea la un concurs tip tombolă organizat pentru toţi cei interesaţi şi care nu au făcut parte din cele două categorii. Valoarea totală a premiilor oferite a fost de aproximativ 42.000 lei.

„Mulţumesc tuturor celor care au ales să susţină acest concurs şi celor care au avut iniţiativa de a-l organiza. Sper să trecem cu bine peste acest hop în vieţile noastre şi să ne revedem cu toţii sănătoşi în campus“, a transmis Mihaela Macsim, una dintre studentele premiate.

 Publicație  Ziarul de Iași

À l’université de Créteil, les étudiants refusent de passer leurs partiels en présentiel

Les étudiants en deuxième année de licence d’éco-gestion ont lancé une pétition pour ne pas passer leurs examens en amphithéâtre.

«Le pronostic vital de mon année est engagé.» Alors que le Covid-19 contraint toujours une écrasante majorité d’étudiants à suivre leurs cours à distance, l’université Paris-Est Créteil (Upec) a organisé les partiels du premier semestre pour les élèves de licence 2 d’éco-gestion en présentiel. Dès ce lundi 4 janvier, les étudiants avaient rendez-vous pour passer leurs examens en amphithéâtre. Le maintien des partiels sur les bancs de l’université n’a pas plu à nombre d’entre eux. La semaine dernière, ils ont lancé une pétition pour demander la réalisation des examens à distance. Pour l’heure, 252 signatures ont été recueillies.

«Une action dangereuse pour la santé de tous»

«La crise sanitaire est loin d’être terminée et reprend de plus belle avec les fêtes de fin d’année et l’arrivée d’une nouvelle souche de la covid ne fait qu’empirer les choses. Faire les partiels en présentiel en tenant compte de la situation actuelle est une action dangereuse pour la santé de tous», écrivent d’abord les étudiants dans la lettre ouverte adressée à leur université.

Pour eux, il n’est pas concevable de réunir autant d’individus au même endroit seulement trois jours après les fêtes de fin d’année. Ils redoutent la formation d’un important cluster. «Le risque de contamination est également extrêmement élevé pour les étudiants devant effectuer de longs trajets aux heures de pointe pour arriver à la fac», ajoute-ils.

Un mail envoyé par l’université

Pour les signataires, passer leurs partiels en amphi «n’est pas approprié» à la situation sanitaire actuelle. Cette dernière «s’aggravant, nous refusons de prendre le risque de nuire à notre santé ou à la santé d’autrui en réalisant les examens en présentiel. Nous réclamons donc que ces derniers s’effectuent à distance comme beaucoup d’autres facultés le font et comme nous l’avons fait depuis tout ce temps pour les autres examens», concluent-ils.

Selon les informations du Parisien , les 300 étudiants conviés à l’université de Créteil ont été contactés par mail trois jours avant les premiers partiels par les responsables de leur formation. Ces derniers auraient assuré le respect d’une distanciation sociale dans les salles d’examens et confirmé de nouveau que les partiels auraient bien lieu en présentiel, comme prévu.

Publicație  Le Figaro