Dezbatere la Iași despre abilitățile și instrumentele practice în lucrul cu copiii cu nevoi speciale

Până pe 8 iulie 2022, la Iași, este programată o dezbatere despre abilitățile și instrumentele practice în lucrul cu copiii cu nevoi speciale. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” găzduiește întâlnirea de lucru din cadrul proiectului Erasmus + SAHHim despre abilitățile și instrumentele practice în lucrul cu copiii cu nevoi speciale – „Practical skills in the psycho-motor intervention of children with special needs”, organizată în cadrul proiectului Erasmus +: Stay at Home Healthy through the use of the innovative methods

La Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) găzduiește întâlnirea de lucru din cadrul proiectului Erasmus + SAHHim despre abilitățile și instrumentele practice în lucrul cu copiii cu nevoi speciale. În perioada 5-8 iulie 2022, UAIC, prin Facultatea de Educație Fizică și Sport, în calitate de partener, este gazda întâlnirii de lucru cu tema „Abilități practice în intervenția psihomotorie a copiilor cu nevoi speciale” („Practical skills in the psycho-motor intervention of children with special needs”), organizată în cadrul proiectului Erasmus +: Stay at Home Healthy through the use of the innovative methods – SAHHim KA220-SCH 2021-1-TR01-KA220-SCH-000024715, coordonat de Universitatea Ordu din Turcia.

Dezbatere la Iași despre abilitățile și instrumentele practice în lucrul cu copiii cu nevoi speciale

Scopul acestei acțiuni este de a disemina informații de specialitate, oferind participanților din cadrul acestui proiect cunoștințe, abilități și instrumente practice în lucrul cu copiii cu nevoi speciale, pentru a asigura dezvoltarea și îmbunătățirea calității vieții acestora. Întrunirea specialiștilor domeniului are ca scop actualizarea și perfecționarea informațiilor cu privire la metodele de predare-învățare specifice care se adresează copiilor cu nevoi speciale. În acest sens, membrii proiectului, parteneri în proiect, vor aborda următoarele subiecte: particularități ale copiilor cu nevoi speciale și problematica nutriției la copiii cu nevoi speciale (abordări, practici).

Programe de activități motrice adaptate copiilor cu nevoi speciale, schimb de bune practici

Pe de altă parte, sunt abordate și instrumente de evaluare psiho-motrică și de lucru cu copiii cu nevoi speciale, managementul stresului în programele intervenționale la copiii cu nevoi speciale, programe de activități motrice adaptate copiilor cu nevoi speciale, schimb de bune practici între parteneri pe temele abordate în Learning/Teaching/Training/Activities. Managerul proiectului, din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, este conferențiar universitar doctor Oana RUSU, Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Așadar, o dezbatere la Iași despre abilitățile și instrumentele practice în lucrul cu copiii cu nevoi speciale.

Publicație : Bună Ziua Iași

Imagini spectaculoase! Clădiri şi spaţii aflate în reabilitare şi restaurare de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi

Ieri, 6 iulie 2022, au fost surprinse imagini de-a dreptul spectaculoase, în Iaşi. Galeria foto ilustrează o serie de clădiri şi spaţii aflate în reabilitare şi reastaurare de Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi. Printre clădiri se află Casa Universitarilor, corpul E şi fostul corp O.

Casa Universitarilor, datează din jurul anului 1800

Casa „Canta”, cunoscută sub numele de Casa Universitarilor, datează din jurul anului 1800, aparținând inițial vornicului Iordache Cantacuzino (1740-1826), mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit și funcția de caimacan (guvernator) în anul 1802 în timpul domniei lui Alexandru Șuțu. Imobilul a găzduit de-a lungul timpului Școala de Menaj (1930) și Școala Urbană de Gospodărie (1914). Din anul 1947 devine cantină-restaurant a cadrelor didactice ale Universitații „Cuza”, unde erau aduse și delegațiile.

Casa Universitarilor, care a fost reparată și extinsă între 1951 și 1952, la acea vreme a devenit renumită prin găzduirea de întâlniri despre istoria și cultura orașului Iași.

Clădirea se află în proprietatea UAIC

Casa are un singur etaj și 7 camere, anexe de aproximativ 600 de metri pătrați(mp), un beci de aproximativ 200 de mp și aproape 5.000 de mp de grădină.

Acum clădirea se află în proprietatea UAIC, care a revenit în posesia acesteia după un proces care a durat nici mai mult, nici mai puțin de 18 ani. Astfel, noile descoperiri arheologice făcute la „Casa Universitarilor” contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al Iașului. Astfel, după ce Casa Universitarilor din Copou, Iași, va fi redeschisă, urbea va beneficia de un alt punct de atracție turistic și cultural.

Publicație : Bună Ziua Iași

Mesaj special de la un ambasador în România pentru studenții-ingineri din Iași! De aici vin meseriile viitorului

Un ambasador în România, prezent la Iași, a transmis un mesaj special pentru studenții-ingineri! Excelența Sa arată că de aici vin meseriile viitorului. Prof. univ. dr. arh. ing. Lino Bianco, profesor la Facultatea de Construcții de la Universitatea din Malta și Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al Republicii Malta în România și Republica Moldova, a fost prezent la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” și la Facultatea de Construcții și Instalații de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Ambasador în România, prezent la Iași, a transmis un mesaj special pentru studenții-ingineri. Excelența Sa, dr. Lino Bianco, Ambasador al Maltei în România, susține că inginerii joacă un rol important în progresul spre un viitor mai sustenabil. Acesta, profesor la Facultatea de Construcții de la Universitatea din Malta și Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al Republicii Malta în România și Republica Moldova, a fost prezent luni, 4 iulie 2022, la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” și la Facultatea de Construcții și Instalații de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

Mesaj special al unui ambasador în România pentru studenții-ingineri din Iași!

Ambasadorul a ținut prelegerea „Environment-conscious development planning” în fața unui auditoriu format din câteva zeci de studenți și cadre didactice.

„Un viitor sustenabil este o necesitate și nu o modă. Dezvoltarea sustenabilă are nevoie de o abordare holistică, indiferent de inițiativă. Orice scenariu în care nu este găsită o soluție sustenabilă are la bază ignoranța, aroganța sau un amestec dintre cele două”, a spus Ambasadorul Lino Bianco.

În contextul noilor evoluții tehnologice și al inovațiilor, cei care studiază în acest domeniu vor fi la mare căutare pe piața muncii. Pe de altă parte, marile companii și multinaționale, din Iași, solicită din ce în ce mai mulți tineri care au studiat pe zona învățământului superior politehnic.

Ambasadorul Lino Bianco a subliniat importanța pe care o au studenții, viitori ingineri

Profesorul a oferit exemple de situații în care ignoranța, aroganța sau chiar ambele au stat în calea găsirii unor soluții sustenabile, studenții fiind încurajați să participe și ei la discuție.

„Ignoranța poate fi atunci când nu sunt știute toate detaliile legate de un proiect și ce efecte ar putea avea acesta asupra mediului înconjurător, iar aroganța intervine atunci când eventualele consecințe sunt, în mod intenționat, ignorate. Societatea are nevoie de dezvoltare”, spune arhitectul, însă aceasta trebuie făcută fără speculă și fără lăcomie.

Ambasadorul Lino Bianco a subliniat importanța pe care o au studenții, viitori ingineri, constructori, chimiști sau de mediu, în progresul spre un viitor mai sustenabil. Așadar, mesaj special al unui ambasador în România pentru studenții-ingineri din Iași!

Publicație : Bună Ziua Iași

Încep înscrierile la Universitatea de Arte „George Enescu”din Iași!

Tinerii care doresc să urmeze o carieră în lumea artelor sau doresc să-și aprofundeze noțiunile învățate în anii anteriori, sunt așteptați în perioada 11-16 iulie la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași pentru a se înscrie la programele de licență și master

Prima sesiune de înscrieri are loc în prima parte a lunii iulie, iar susținerea probelor practice spre sfârșitul lunii.

La admiterea la licență pentru facultatea de teatru candidații trebuie să treacă de 3 probe practice: interviu și  repertoriu, improvizație, aptitudini muzicale

Admiterea la Universitatea de Arte „George Enescu”din Iași

Absolevenții claselor a XII-a care au cochetat cu teatrul în anii de liceu, dar și nu sunt îndemnați să se îndrepte către una din cele patru programe disponibile în anul universitar următor. Astfel, pentru departamentul intitulat „Artele Spectacolului”, Actorie și Păpuși-Marionete etapa I va avea loc  luni, 18 iulie, ora 10.30, sala Studio” a Facultății de Teatru, iar etapa a II-a va avea loc la data de 19 iulie, ora 11.00, sala Studio a Facultății de Teatru. Pentru regie etapa I va putea fi susținută pe 20 iulie, ora 9.00, iar
etapa a II-a joi, 21 iulie, ora 9.00. La teatrologie, management cultural, etapa I este programată luni, 18 iulie, ora 9.00, iar etapa a II-a joi, 19 iulie, ora 10.00.

Rezultatele vor fi afișate pe 22 iulie 2022.

„Admiterea la studiile de licentă, în Facultatea de Teatru este o invitație pentru cei care doresc să devină actori, păpusari (actori în teatrul de animație), regizori, coregrafi sau manageri culturali (producatori de evenimente culturale). Vrem să lucrăm împreună, să fim curioși și creativi, să ne descoperim și să ne reinventăm. Facultatea de Teatru a UNAGE Iași vș asteaptă cu porțile deschise ”, a declarant Pro-Decan lect. univ. dr. Ioana Petcu-Pădurean.

Perspectivele de viitor ale domeniilor

Una dintre preocupările permanente ale Facultăţii de Arte este afirmarea naţională şi internaţională în activităţile artistice şi de cercetare ştiinţifică.

Obiective specifice: promovarea excelenţei în activitatea artistică şi în procesul de cercetare ştiinţifică; stimularea competiţiei pentru atragerea resurselor financiare; încurajarea diversităţii şi accesului la resurse şi oportunităţi multiple.

În domeniul teatru, misiunea facultăţii este de a oferi absolvenţilor celor două specializări Artele spectacolului (direcţii de studii: Actorie, Arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete, regie, Coregrafie) și Teatrologie, programe de studiu bazate pe cercetarea interdisciplinară şi care să permită atingerea competenţelor profesionale în domeniul creaţiei teatrale. Pogramul de studiu „Coregrafie” cursuri de zi cu durată de 3 ani, 180 de credite, Coregrafie își propune să ofere posibilitatea de a-și aprofunda cunoștințele profesionale absovenților liceelor de Coregrafie (București, Cluj), ai secţiilor de coregrafie din cadrul colegiilor de artă (Constanța, Iași, Galați, Brăila, Bacău, Timișoara) sau celor care au parcurs doar un segment al acestei pregătiri dar activează în această zonă artistică.

Specialitatea actorie pregăteşte profesional viitorii actori. Obţinerea unei diplome de licenţă îi asigură tânărului actor dreptul de a fi angajat în orice tip de companie teatrală de stat sau privată, de a se specializa în pedagogie teatrală, de a profesa în cîmpul industriilor culturale. Dacă absolventul doreşte, el îşi poate perfecţiona orizontul cultural şi abilităţile artistice prin studii masterale şi doctorale, caz în care poate urma o carieră universitară. Studentul actor va urma, în pachetul de cursuri menit să îi constituie şi să îi îmbogăţească universul culturii de specialitate, discipline fundamentale precum istoria şi estetica teatrului universal şi românesc, teoria dramei, poetici regizorale, dar şi discipline de specialitate dedicate artei actoricești, însoţite pas cu pas de ateliere practice, ca şi de o intensă pregătire cu profesori experimentaţi în domeniul mişcării şi dansului scenic, educaţiei vocii şi a vorbirii sau artei improvizaţiei.

Admiterea la facultatea de teatru poate însemna un început frumos de carieră pentru tinerii care iubesc teatrul, respectiv publicul.

Publicație : Bună Ziua Iași