La Iași, de săptămâna viitoare, începe Admiterea 2022 la cea mai mare Universitate

Cea mai mare Universitate din Iași demarează, săptămâna viitoare, campania pentru atragerea viitorilor studenți. Circa 12 mii de locuri sunt scoase la concurs pentru etapa de Admitere 2022, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Dintre acestea, 7.778 de locuri la studii universitare de licență și 4.297 de locuri la studii universitare de master. Absolvenții de liceu au la dispoziție 4.214 locuri la buget și 3.564 de locuri cu taxă. Pentru admiterea la studii universitare de master sunt scoase la concurs 2.450 de locuri fără taxă și 1847 de locuri cu taxă. Înscrierile vor avea loc în perioada 11–16 iulie și se vor putea face atât la sediul Universității, cât și online, pe platforma inscriere.uaic.ro (https://eadmitere.uaic.ro)

Cea mai mare Universitate din Iași scoate peste 12 mii de locuri la concurs pentru etapa de Admitere 2022. Este vorba de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Mai exact, instituția scoate la concurs 12.075 de locuri pentru admiterea din iulie, dintre care 7.778 de locuri la studii universitare de licență și 4.297 de locuri la studii universitare de master. Absolvenții de liceu au la dispoziție 4.214 locuri la buget și 3564 de locuri cu taxă. Dintre locurile fără taxă, 107 locuri sunt alocate pentru absolvenți de licee din mediul rural, 30 pentru etnici romi, 30 pentru candidați proveniți din sistemul de protecție socială și 15 pentru candidați cu cerințe educaționale speciale/dizabilități. Pentru admiterea la studii universitare de master sunt scoase la concurs 2.450 de locuri fără taxă și 1.847 de locuri cu taxă.

12 mii de locuri, scoase la concurs pentru etapa de Admitere 2022 la Universitatea „Cuza” din Iași

Înscrierile vor avea loc în perioada 11–16 iulie și se vor putea face atât la sediul Universității „Cuza”, cât și online, pe platforma inscriere.uaic.ro (https://eadmitere.uaic.ro). Tinerii care intenționează să susțină admiterea la programele de studii de licență sau masterat organizate de UAIC se pot preînscrie online, începând cu data de 4 aprilie 2022, pe platforma inscriere.uaic.ro (https://eadmitere.uaic.ro). Preînscrierea oferă candidaților oportunitatea de a se familiariza, din timp, cu procesul de admitere și elimină necesitatea deplasării până la sediul UAIC pentru depunerea documentelor. Oferta de admitere a UAIC, pentru anul 2022, cuprinde 207 programe de studii, 83 pentru studii de licență și 124 pentru studii de master. La majoritatea facultăților, admiterea pentru studii de licență se va realiza exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de Bacalaureat.

Oferta de admitere a UAIC, pentru anul 2022, include 27 de specializări în limbi străine

Cinci facultăți iau în calcul la admitere, pe lângă media generală de la examenul de Bacalaureat, media anilor de studii, media la diferite discipline studiate în liceu sau nota la diverse probe din cadrul examenului de Bacalaureat. Candidații la domeniul Educație Fizică și Sport vor susține o probă sportivă, la alegere, care va avea o pondere de 60 la sută în media finală de admitere. Admiterea la studii de master se va face, în cazul majorității facultăților, pe baza unei medii în care examenul de licență va conta în proporție de 60 la sută, iar nota de la prezentarea CV-ului și/sau a scrisorii de intenție sau de la interviu va avea o pondere de 40 la sută. În cazul Facultății de Drept, media examenului de licență va avea o pondere de 50 la sută, media anilor de studii 25 la sută și tot 25 la sută nota obținută în urma analizei dosarului, pe baza scrisorii de intenție și CV.

Oferta de admitere a UAIC pentru anul 2022 include 27 de specializări în limbi străine, 6 la studii de licență și 21 la studii de master. Candidații Români de Pretutindeni din Republica Moldova pot studia și în cadrul Extensiunilor UAIC din Bălți și Chișinău, unde au la dispoziție șase programe la studii de licență și patru programe la studii de master. De asemenea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează, în anul 2022, un concurs de admitere și la filialele din Focșani și Botoșani.

Oferta de admitere pentru românii de pretutindeni cuprinde 729 de locuri pentru studiile universitare de licență

Laureații olimpiadelor școlare și ai concursurilor naționale și internaționale au dreptul să fie admiși, pe locuri finanțate de la buget, fără susținerea concursului de admitere. Detalii sunt disponibile aici.

Oferta de admitere pentru românii de pretutindeni cuprinde 729 de locuri pentru studiile universitare de licență (664 de locuri la buget și 65 de locuri la taxă) și 423 de locuri pentru studiile universitare de master (350 de locuri fără taxă și 73 de locuri cu taxă). Candidații românii de pretutindeni din Republica Moldova au posibilitatea de a se înscrie și la extensiunile UAIC din Bălți și Chișinău, doar pentru programele de studii autorizate să funcționeze la aceste extensiuni. Înscrierile se fac la sediile extensiunilor, respectiv Universitatea „Alecu Russo” din Bălți (str. Pușkin 28, bloc 4, Aula 408) și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Kinetoterapie (str. Andrei Doga nr. 22) sau online, la adresa extensiune@uaic.ro. Mai multe informații despre admiterea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași sunt publicate pe site-ul admitere.uaic.ro.

Așadar, la Iași, de săptămâna viitoare, începe admiterea 2022 la cea mai mare Universitate.

Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul și Ziarul de Iași

 A murit un îndrăgit profesor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – EXCLUSIV

Durere și tristețe la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Unul dintre cei mai îndrăgiți profesori de la Facultatea de Litere a instituţiei, lect. univ. dr. Magda Mircea a plecat într-o lume mai bună în urma unei boli necruțătoare. Deopotrivă, studenți, colegi, prieteni și apropiați au fost marcați de nefericitul moment.

Lect. univ. dr. Magda Mircea a predat Limba greacă veche (fonetică, morfologie, sintaxă și lexic), teoria și practica traducerii textului clasic, paleografie greacă, studii clasice (în sensul larg), aplicarea ştiinţelor exacte pentru explicarea fenomenelor menţionate de textele antice, variate alte abordări interdisciplinare.

Liga Studenților (LS IAȘI) deplânge moartea fulgerătoare a lect. univ. dr. Magda Mircea, specialist în greacă veche la secția de limbi clasice din cadrul Facultății de Litere a UAIC, care a insuflat dragostea față de cunoașterea și cercetarea limbii grecești, precum și asumarea unei atitudini morale și academice demne pentru generații de studenți. Dumnezeu să o odihnească în pace!

Publicație : Bună Ziua Iași

Concurenţă de 2,8 pe loc la Arhitectură. Nota de la proba de azi are o pondere de 70% în media finală

 La Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) s-a înregistrat o concurenţă record a ultimilor ani, 2,75 de tineri pe un singur loc. 

Perioada de admitere la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” s-a încheiat joi, 7 iulie, şi au fost depuse un număr de 275 dosare pentru locurile la buget şi taxă. În acest an, au fost disponibile 84 de locuri pentru buget şi 2 la taxă pentru candidaţii români, alte 14 pentru românii de pretutindeni, iar concurenţa generală este de 2,75 candidaţi pe un loc, mai mare decât în anii anteriori. Pentru locurile de la buget concurenţa este puţin mai mare: 2,8/loc. „Vizibilă în spaţiul public prin expoziţii, concursuri, workshopuri, programe destinate elevilor, Arhitectura este o opţiune preferată de absolvenţii de liceu. Interesul crescut pentru domeniul de studiu arhitectură are o strânsă legătură cu piaţa muncii.

Absolvenţii facultăţii noastre activează în domenii diverse precum proiectare de arhitectură, urbanism, design, amenajări interioare, dar şi în execuţie, învăţământ, cercetare, administraţie, publicitate”, a declarat conf. univ. dr. ing. Tania Hapurne, decanul facultăţii. Anul acesta, candidaţii au avut posibilitatea de a se înscrie, cu o singură taxă şi un singur dosar, la mai multe facultăţi ale TUIASI, în ordinea preferinţelor, urmând ca, în funcţie de media de admitere şi de opţiuni, să fie declarat admis la una dintre acestea.

La Facultatea de Arhitectură, concursul de admitere pentru specializarea cu durata de 6 ani a avut loc sâmbătă. Durata probei de concurs pentru desen tehnic şi desen liber este de patru ore. Media de admitere se calculează astfel: 70% proba de desen şi 30% media obţinută la examenul de bacalaureat. Afişarea rezultatelor va avea loc pe data de 24 iulie. La celelalte facultăţi, admiterea continuă până pe data de 23 iulie, cu excepţia Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, unde se va încheia pe 14 iulie.

 Publicație : Ziarul de Iași

 Fără media de la Bacalaureat la admiterea la Medicină, în Iași

Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a decis ca la admiterea din acest an să nu se mai țină cont de media obținută la Bacalaureat, anunță Agenția de presă Rador.

Potrivit purtătorului de cuvânt al universității, Ivona Burduja, candidații vor susține doar un test grilă.

„S-a eliminat această medie de la Bacalaureat din calculul mediei finale la concursul de admitere, pentru că în ultimii ani ponderea era oarecum nesemnificativă, de doar 10 % și s-a considerat astfel că testul grilă rămâne cea mai obiectivă și relevantă cale de verificare a cunoștințelor candidaților. Candidații au la dispoziție platforma universității pentru a-și depune online dosarul de candidatură. Platforma a fost deschisă începând cu 1 iunie vor putea să depună dosarele de candidatură până duminică 17 iulie urmând ca testul grilă să fie pe 24 iulie, o săptămână mai târziu”, susține Ivona Burduja.

În acest an sunt pregătite 820 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat și 533 „cu taxă”. Dosarele se depun doar în sistem „online”.

„820 de locuri fără taxă și 533 de locuri cu taxe în lei, la acestea adăugându-se 635 de locuri pe cont propriu valutar, cu taxă în valută, care au un examen de admitere separat pentru mediul internațional. Discutăm acum despre admiterea care va avea loc în data de 24 iulie. Cele mai multe locuri sunt la specializarea medicină, 325 fără taxă și 192 de locuri cu taxă, celelalte urmând gradual un trend descendent ca număr de locuri”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al universității.

Publicație : Evenimentul