In perioada 22 – 23 noiembrie 2018, AFER (Asociaţia Facultăţilor de Economie din România) si AGER (Asociaţia Generală a Economiștilor din România) a organizat mai multe evenimente prilejuite de sărbătorirea „Zilei universitarului economist” și a „Zilei economiștilor”.

In Adunarea Generală festivă a AFER, organizată în Aula Magna din Academia de Studii Economice Bucuresti, a avut loc festivitatea de acordare a distincțiilor:

  • Excelenţă pentru întreaga activitate;
  • Cea mai bună carte din domeniul economic;
  • Cel mai bun articol publicat într-o revistă din domeniul economic.

Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi  este bine reprezentată la toate categoriile de distincții:

  1. Excelenţă pentru întreaga activitate:  Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
  2. Cea mai bună carte din domeniul economic:
Lucrarea Nume şi prenume Facultatea/Universitatea
/Instituția
Core-Periphery Patterns Across the European Union: Case Studies and Lessons from Eastern and Southern Europe Gabriela Carmen Pascariu,
Pedrosa Da Silva Duarte, M.A.
Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Cartea cu titlul „Core-Periphery Patterns across the European Union: Case Studies and Lessons from Eastern and Southern Europe” coordonată de Gabriela Carmen Pascariu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) și Adelaide Duarte (Universitatea Coimbra, Portugalia) a fost premiată de Asociația Facultăților de Economie din România (AFER) cu distincția „Cea mai bună carte din domeniul economie”.

Volumul, apărut în anul 2017 la Editura Emerald (Marea Britanie), include analize realizate de autori afiliați unor instituții academice din Grecia, Portugalia,Germania, Marea Britanie și România. Printre autori se regăsesc și cadre didactice și de cercetare de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Pot fi amintite contribuțiile avute de prof.univ.dr. Mihaela Onofrei și conf.univ.dr. Florin Oprea (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor), cercet.dr.Ramona Țigănașu, cercet.dr.Cristian Incalțărău și cercet.dr. Loredana Simionov (Centrul de Studii Europene – Facultatea de Drept).

În această lucrare, autorii investighează dacă mecanismele pieței interne susțin procesul de convergență sau dacă acestea conduc, mai degrabă, la accentuarea unui model centru-periferie. Analizând efectele perificității la nivelul regiunilor din Uniunea Europeană, studiul utilizează o manieră dublă de abordare, în scopul  furnizării de recomandări de politici publice, care pot fi de interes pentru alte țări și regiuni aflate într-un proces de integrare.

 

  1. Cel mai bun articol publicat într-o revistă din domeniul economic:
Lucrarea Nume şi prenume Facultatea/Universitatea
/Instituția
Evaluating the Illegal Employer Practice of Under-Reporting Employees’ Salaries Williams, Colin C.; Horodnic, Ioana Alexandra Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
National cultureandhighereducation as pre-determiningfactors of student entrepreneurship Teodora Roman, Alexandru Maxim Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași