Contact

Adresa: Str. General Berthelot, Nr. 16, RO-700483 – Iaşi
Telefon: 0232 20 1090; 20 1091
Fax: 0232 20 1490
E-mail:  secretariat@info.uaic.ro
Website: http://www.info.uaic.ro

Decan: Prof. univ. dr. Adrian IFTENE
Prodecan: Lect. univ. dr. Vlad Tudor RĂDULESCU
Prodecan: Conf. univ. dr. Mihaela Elena BREABĂN

0
de studenţi
0
de cadre didactice titulare
0
de cadre didactice asociate

 Departamente

  • Departamentul de Informatică

Director: Prof. univ. dr. Dorel LUCANU

 Specializări

Studii universitare

  • de licenţă (6 semestre):
    • Informatică
      • Informatică (IF)
      • Informatică (în limba engleză) (IF)

Pentru detalii consultați Planurile de învățământ.

  • de masterat (4 semestre):
    • Informatică
      • Ingineria sistemelor software / Software Engineering (în limba engleză) (IF)
      • Sisteme distribuite/ Distributed Systems (în limba engleză) (IF)
      • Securitatea informaţiei/ Information Security (în limba engleză) (IF)
      • Optimizare computaţională/ Computational Optimisation (în limba engleză) (IF)
      • Lingvistică computaţională/ Computational Linguistics (în limba engleză) (IF)
      • Studii avansate în informatică/ Advanced Studies in Computer Science (în limba engleză) (IF)
      • Inteligență artificială și optimizare (în limba engleză) (IF)

Pentru detalii consultați Planurile de învățământ.

  • de doctorat(6 semestre)
    • Informatică

Pentru detalii consultați Planurile de învățământ.

Prezentare

Înființată în 1992, Facultatea de Informatică este singura din România care are planuri de învățământ comparabile și compatibilizate cu cele ale universităților de tradiție în domeniu, menite să asigure viitorilor absolvenți cunoștințele necesare în domenii „fierbinți” ale informaticii. Pe lângă cursurile de bază, facultatea oferă și o paletă foarte largă de cursuri opționale, create cu gândul la viitor: Programare IOS și Android, Smart Card-uri și aplicații, Programare funcțională, logică sau bazată pe reguli, Cloud Computing, Game Design & Development, Arduino, Coduri și Criptografie, Algortmi genetici sau Embedded Systems. Cursurile de licență sunt oferite, începând cu 2015, și în limba engleză, grupele care participă la această specializare beneficiind de o adaptabilitate mult mai mare la mediul internațional la care informaticienii sunt expuși în companiile la care se angajează după absolvirea facultății.

Oferta educațională alternativă include pe lângă o serie variată de prelegeri și seminarii științifice, conferințe organizate fie tradițional de facultate, fie de asociația studențească sau parteneri din mediul companiilor IT din Iași.

Toate cursurile și activitățile corelate sunt o continuare și împlinire firească a activităților de cercetare ale membrilor facultății, care se dezvoltă în cadrul grupurilor de Sisteme distribuite aplicate, Prelucrarea limbajului natural, Tehnologii web, Calcul evolutiv, Metode formale în inginerie software, Optimizare combinatorială, Criptografie și securitatea informației. Colaborarea cu mari universități din Europa și din întreaga lume (Canada, SUA, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud) începută încă dinainte de constituirea ca facultate, este permanent îmbunătățită, lista partenerilor de educație și cercetare incluzând de la un an la altul noi și noi mari universități și centre de cercetare de renume mondial.

Chiar din anul I, studenții sunt încurajați și sprijiniți atât de facultate, cât și de partenerii din companiile de IT, să participe la diverse concursuri și competiții fie de algoritmică, programare, sau tehnologii web, fie de matematică. Studenții informaticieni au avut mereu rezultate frumoase, la multe dintre aceste competiții câștigând primele locuri ale podiumului.

Facultatea de Informatică dezvoltă un fructuos parteneriat cu organizaţii industriale precum Adobe, Amazon, Continental, IBM, Microsoft, Oracle,  BitDefender, Centric, Code40, Ditech, East Vision Systems, Embarcadero, Endava, GeminiCAD Systems, Levi9, Ness, Pentalog, Premium Software, Red Point, RomSoftSCC, SoftVision, Synygy, Unicredit, Xerox, Yonder. Aceste colaborări, în speță cu GeminiCAD Systems, Amazon, Bitdefender și Aqua Soft, au făcut posibil ca, din 2016, facultatea să aibă laboratoare noi, cu un mediu de lucru foarte plăcut.

Considerat cel mai colaborativ centru universitar din țară în relația cu companiile de IT, Informatica din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași oferă cursuri dezvoltate în parteneriat cu industria, ca răspuns la necesitățile acesteia, stagii de practică pentru studenți, evenimente științifice organizate cu sprijinul partenerilor industriali. Absolvenții Facultății de informatică optează din ce în ce mai mult să își dezvolte o carieră în cadrul companiilor IT din țară, dar sunt și răspândiţi peste tot în lume, lucrând pentru companii importante din domeniul IT sau urmează cursuri universitare de doctorat în universităţi şi institute de cercetare partenere.

Biblioteca de Informatică se află în corpul C al Universităţii, parter, Str. General Berthelot, nr. 16, 700483, Iaşi, E-mail: bib.inf@uaic.ro.

Cursuri demonstrative pentru elevi

Turul virtual al Facultății de Informatică