Săptămâna de formare Erasmus+ la UAIC

Departamentul de Relații Internaționale al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași a găzduit, timp de o săptămână (15 – 19 mai 2017), în cadrul celei de-a doua ediții a Erasmus+ International Staff Training Week, 44 de participanți – personal academic și administrativ din universitățile partenere din 14 țări:  Algeria, Armenia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Israel, Kazahstan, Maroc, Moldova, Serbia, Tadjikistan, Tunisia, Ucraina, Uzbekistan. Programul a inclus atât activități academice, cât și culturale: prezentarea evoluției programului Erasmus în cei 19 ani la UAIC, susținută de Prof. Dr. Henri Luchian, coordonatorul instituțional Erasmus, workshop-ul intitulat Professional Narrabilities Revisited (Conf. Dr. Ovidiu Gavrilovici, Facultatea de Psihologie și Științele Educației), turul campusului și al orașului organizate de Departamentul de Geografie, prezentarea pe tema Integrării Europene (Lect.Dr. Sînziana Bălțătescu, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor), târgul educațional pentru prezentarea ofertelor academice ale universităților participanților, prezentarea intitulată Cross-Cultural Encounters And Personal Development (Prof. Dr. Adriana Zaiț, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor), Student Panel – o discuție în plen cu studenții internaționali de la universitățile participanților, care studiază acest semestru, o introducere asupra Geografiei turismului în regiunea Moldovei (Lect.Dr. Mihai Bulai, Facultatea de Geografie și Geologie), întâlniri organizate la cerere (cu Departamentul de Programe Didactice, Departamentul de Formare Continuă, Facultatea de Fizică, Facultatea de Litere, Departamentul Financiar-Contabil, Departamentul de Asigurare a Calității), vizite la Muzeul Universității, Grădina Botanică, Palatul Culturii și, nu în ultimul rând, o excursie în zona culturală extinsă a Iașului.

Erasmus+ International Staff Training Week contribuie, în primul rând, la cunoașterea directă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași de către universitățile partenere cu care colaborează în cadrul Programului Erasmus+ KA107, cât si la întărirea si creșterea relațiilor de colaborare dintre acestea. A fost o ocazie de schimburi de bune practici între participanți și organizatori, atât în domeniul proiectelor de mobilitate si schimburi academice, dar și al relațiilor internaționale în general.

International Staff Training Week s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Europene la UAIC, cu un ecou puternic în rândurile participanților din afara Uniunii Europene.

Erasmus Welcome Day 2014

Afis_Erasmus_Day_2014-page-001Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu cele patru universități de stat din Iași (Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicină și Farmacie ʺGrigore T. Popaʺ, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” și Universitatea de Arte „George Enescu”), au organizat, miercuri, 8 octombrie 2014, la ora 17.00, în Aula Magna ,,Mihai Eminescu”, întâlnirea cu studenţii Erasmus și Erasmus Mundus – „Erasmus Welcome Day”.

Scopul acestei întâlniri, organizată la UAIC la începutul fiecărui an universitar, este de a facilita integrarea în spaţiul academic şi cultural ieşean a studenţilor Erasmus și Erasmus Mundus de la universităţile partenere din spațiul UE si non-UE, care vin să studieze la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi pe durata unui semestru sau a unui an universitar.

În cadrul acestui eveniment, reprezentanții celor 5 universități ieșene au adresat un cuvant de bun-venit oaspeţilor, după care asociaţia studenţească Erasmus (ESN Iași) a prezentat activităţile la care vor fi invitați studenții pe tot parcursul anului, iar foști studenți Erasmus și Erasmus Mundus au împartășit câte ceva din experiența lor Erasmus la Iași.

La final, oaspeții au degustat bucate tradiţionale româneşti, iar evenimentul s-a încheiat cu o horă moldovenească, alături de colegii români.

Programele europene Erasmus Mundus şi LLP-Erasmus la UAIC – continuitate şi dezvoltare în perioada 2011-2014

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este o instituţie de referință în propunerea, implementarea şi gestionarea proiectelor europene din cadrul programelor Erasmus Mundus şi LLP-Erasmus.

UAIC este, din 2011, prima şi încă singura universitate din România coordonatoare de proiecte Erasmus Mundus. Universitatea coordonează 3 astfel de proiecte: EMERGE (parteneriatul incluzând 17 universităţi din U.E. şi universităţi din Republica Moldova, Ucraina, Belarus), IANUS (20 de universităţi din U.E. şi din Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Azerbaijan, Belarus) şi EDEN (15 universităţi din U.E. şi din Israel). Ca urmare a selecţiilor care au avut loc în aceste trei proiecte, aproximativ 120 de bursieri vor veni la UAIC pentru câte o mobilitate Erasmus Mundus în anul universitar 2013-2014.

În cadrul Programului LLP-Erasmus, în anul universitar 2011-2012, 451 de studenţi ai UAIC au beneficiat de mobilităţi de studiu şi practică, grantul lunar mediu fiind de 590 de Euro pentru mobilităţile de studiu (de regulă, 4,5 luni) şi de 660 Euro pentru mobilităţile de practică (3 luni). Există diferenţe individuale, corelate cu plafoanele lunare pe fiecare ţară, decise de Comisia Europeană. La întoarcere, toţi studenţii au primit o mică suplimentare din veniturile proprii ale universităţii, totalizând pentru un student 200 de euro (studiu) sau 100 euro (practică), în afara prevederilor şi obligațiilor programului Erasmus şi conform deciziei proprii a universităţii.

În fiecare an, universitatea dimensionează grantul mediu lunar în funcție de grantul instituțional pe care îl primește în acel an. Pentru anul universitar 2012-2013, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a putut majora grantul lunar mediu al studenților la 645 euro pentru fiecare lună de studiu, respectiv 672 euro pentru fiecare lună de practică din fondurile Programului LLP-Erasmus. Grantul lunar variază, conform plafoanelor lunare maximale pentru fiecare ţară de destinaţie. Prin această majorare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” urmăreşte să acopere într-o mai mare măsură şi mai rapid cheltuielile de întreținere în străinătate ale studenților săi, după luarea acestei decizii majorarea putând fi plătită, ca regulă, în timpul șederii lor la instituțiile partenere. Universitatea a decis ca modesta suplimentare din fondurile ei proprii (în limita a 200, respectiv 100 de euro, de fiecare student) să mai fie acordată numai studenților care, prin comparație cu anul trecut, au primit în urma acestei majorări o creștere mai mică de 200 (sau 100) de euro a grantului total. În anul academic 2012-2013, 360 de studenţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi si-au încheiat sau încă îşi desfăşoară stagiile de studiu şi practică in cele 265 de universităţi europene partenere ale noastre în cadrul programului LLP-Erasmus; estimăm că alţi 70 de studenţi vor mai beneficia de stagii de practică în acest an.

Procesul de selecţie pentru mobilităţile de studiu Erasmus 2013-2014 a fost demarat în luna martie a acestui an şi este in curs de definitivare; conform rezultatelor primite până acum de la facultăţi, în această primă etapă aproximativ 300 de studenţi ai UAIC au fost declaraţi titulari ai unei mobilităţi de studiu Erasmus. În anul academic viitor, nivelul preliminat al grantului lunar este, până la aflarea valorii efective a grantului anual instituţional ce va fi primit de Universitate, de 600 euro/lună (studiu), respectiv grantul maxim lunar pe ţara de destinaţie, aşa cum a fost stabilit de Comisia Europeană (practică).

În cei 15 ani de participare activă în programul LLP-Erasmus, peste 4500 de studenţi ai UAIC au fost ambasadorii universităţii noastre la alte universităţi europene si aproximativ 900 de studenţi străini au ales universitatea noastră ca destinaţie a mobilităţii lor Erasmus. Dintre cele peste 3500 instituţii de învăţământ superior europene participante în programul LLP-Erasmus, UAIC se află intre primele 100 de universităţi în ceea ce priveşte numărul de studenţi şi de profesori ai universităţii care beneficiază de vizite Erasmus la universităţi partenere. (14.05.2013)

Întâlnire informativă Erasmus

Biroul pentru Programe Comunitare din cadrul Departamentului de Relatii Internationale, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, organizează joi, 18 martie 2013, la ora 14.00, în Aula Magna ,,Mihai Eminescu”, întâlnirea informativă cu studenţii interesați de o mobilitate de studiu sau practică Erasmus.

Vezi aici afișul evenimentului. (18.02.2013)

Erasmus Open Doors – întâlnire organizată pentru studenţii români titulari ai unei mobilităţi LLP-Erasmus în anul universitar 2011-2012

Erasmus Open Doors 2011

În cadrul evenimentului Erasmus Open Doors, Biroul pentru Programe Comunitare organizează marţi, 31 mai 2011, la orele 14:00, în Sala Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” o întâlnire cu toţi studenţii titulari ai unei mobilităţi Erasmus pentru anul universitar 2011-2012.

La acest eveniment vor fi prezenţi viitori studenţi Erasmus şi reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti Erasmus Student Network (ESN) şi Iniţiativa Erasmus Iaşi (IEI).

(18.05.2011)

Erasmus Welcome Day 2011

Erasmus Day 2011

Biroul pentru Programe Comunitare din cadrul Departamentului de Relatii Internationale, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi organizează miercuri, 19 octombrie 2011, la ora 17.00, în Aula Magna ,,Mihai Eminescu”, întâlnirea cu studenţii Erasmus – „Erasmus Welcome Day”.

Scopul acestei întâlniri este de a facilita integrarea în spaţiul academic şi cultural ieşean a studenţilor Erasmus de la universităţile europene, care vin să studieze la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi pe durata unui semestru sau a unui an universitar.

În cadrul acestui eveniment, conducerea Universităţii va adresa un cuvant de bun-venit oaspeţilor, după care asociaţiile studenţeşti vor prezenta activităţile care vor fi organizate pe tot parcursul anului, în cadrul UAIC, pentru studenţii străini.

De asemenea, studenţii Erasmus vor primi materiale promoţionale din partea Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” , se vor prinde într-o horă moldovenească alături de colegii români şi vor degusta din bucate tradiţionale româneşti. (10.10.2011)

Vezi fotografii de la eveniment AICI.