Pe 23 mai 1893, pe locul unde funcţionase până în 1888 Teatrul Naţional, a avut loc ceremonia punerii pietrei fundamentale a Palatului Universitar (cunoscut astăzi ca principal corp de clădire) în prezenţa Principelui Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. Clădirea, impresionantă prin monumentalitate, se înscrie în canoanele stilului eclectic francez şi îşi depăşeşte funcţiile strict utilitare, căpătând valoare de simbol atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru întreaga spiritualitate românească. Construit după planurile architectului Louis Blanc (pentru care acesta a căştigat o medalie de aur la o expoziţie de la Paris), Palatul Universităţii a fost inaugurat pe 21 octombrie 1897 sub înaltul patronaj al Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta.

Fie el student, profesor sau simplu vizitator al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cel care străbate Sala Paşilor Pierduţi va zăbovi, măcar o clipă, în faţa picturilor murale ale lui Sabin Bălaşa, artistul care, prin opera sa, a introdus acest spaţiu pe harta locurilor de referinţă ale artei universale. Penelul unuia dintre cei mai cunoscuți pictori români contemporani a conferit Sălii Paşilor Pierduţi, graţie vigorii compoziţionale, a paletei cromatice aparte şi a tematicii abordate, “o esenţă de unicitate”, aşa cum remarca criticul Valentin Ciucă.

Cele 18 picturi murale reflectă sufletul, tinereţea, istoria şi poezia poporului român. O veritabilă beatitudine de albastru, ce acoperă aproximativ 300m2 din clădirea principală a Universităţii, muralele au fost concepute de maestrul inorogilor şi al siluetelor cosmice  între anii  1968 şi 1978. 

Tur virtual realizat de Panovision

Sabin Bălașa

Exponent al “romantismului cosmic”, aşa cum singur s-a definit, pictorul Sabin Bălaşa a lăsat valoroasă moştenire oraşului celor şapte coline creaţiile din epoca maturităţii sale artistice. “La Iaşi – avea să mărturisească – am un muzeu personal în facultăţi, se perindă lumea, generaţii întregi cresc privind muralele mele şi apoi se răspândesc în lume şi vorbesc despre ele.” Sabin Bălaşa s-a născut pe 17 iunie 1932 în comuna Dobriceni - Olt şi s-a stins din viaţă la data de 1 aprilie 2008. A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (1955), apoi a urmat cursurile Academiei de Limbă şi Cultură Italiană din Sienna (1965) şi ale Academiei de Pictură din Perugia - Italia. Artist complex, cu o operă extrem de densă, cu o coloristică originală şi o imagistică deosebită, Sabin Bălaşa a fost deopotrivă regizor de filme de pictură animată și scriitor. Mărturia talentului său unic poate fi obsevată în incinta Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi nu numai.

Sabin Bălașa - Expoziții de pictură

  • 1978, Roma
  • 1980, Roma
  • 1982, Stockholm
  • 1982, Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă,
  • 1985, Kerkera (Grecia)
  • 1988, Moscova, Tbilisi şi alte capitale ale statelor fostei URSS
  • 1992, Bucureşti
  • 1994, Israel
  • 2000, Bucureşti, World Trade Center
  • 2002, Iaşi, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”
  • 2005, Bucureşti

Galerie Foto

Doriți să vizitați Sala Pașilor Pierduți?